Grillikota savuttaa

h5k7md7

Rakennettiin viime kesänä mökille Porin Puupojilta ostettu grillikota. Mikä auttaisi, kun kodan tulisija ei vedä. Kun laittaa tulet, niin kodassa ei voi olla kovan savun takia. Ovi on pakko pitää auki. Onko muilla ollut samaa ongelmaa. Kota on tehty kyllä varmasti ihan oikein. Ilmaputket ja muut sellaiset on kunnossa.

52

43326

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • huuva

      Pois niin voi toimia suht hyvin.

    • aivan vieressä

      esimerkiksi isot kuuset aivan kodan vieressä vaikuttavat hormin vetoon melkoisesti.Kaikki puut nurin lähettyviltä niin saattaa vetokin parantua.Näin ainakin meillä kesäkeittiön suhteen tapahtui.

    • Mutta ei toivotonta

      Kokeile ensin lisätä korvausilman saantia. Helmojen alle reilut aukot joka sivulle.

      Jos ei edellisestä ole apua niin pidennä piippua ja laajenna huuvan liepeitä. Pistä lisäksi isommat korotuspalikat piippuhatun alle (pääsee huuvan ohi karannut savu paremmin ulos). Myös pyöreä huuvan putki kantikkaan tilalla parantaa vetoa.

      Ja jos ei noistakaan ole apua, niin heitä huuva ja piippu mäkeen ja saranoi piippuhattu avautuvaksi. Avataan pitkällä sauvalla, jonka alapää tuetaan seinään lyötyyn kolopuuhun, jossa on eri korkeudella koloja sen mukaaan kuinka isolleen haluat hatun avata.

      Puut kannattaa pilooa pieniksi ja pitää koko ajan reipasta tulta niin että lämpö saa kuunon vedon pukeen. Kitutulella savu jää pyörimään sisälle.
      Ne (pikku) kodan mukana tulevat huuva/piippu viritykset ei monessakaan paikassa toimi.

      • jäälin mies

        ottakaa järki käteen ,tehkää noin 40 senttiä halkaisialtaan minkkiverkosta ympyrän muotoinen putkilo jossa halot pysyy pysty asennossa .sen jäkeen ei enää savu haittoja ,ei tarvi mitään korvausilma putkia .intianit tiesivät tämän jo tuhansia vuosia sitten ,tämä on todisttevasti koettu tv:lapin mies ei muuta kuin loimuttamaan lohta ;tv jäälin mies


      • wfqwg
        jäälin mies kirjoitti:

        ottakaa järki käteen ,tehkää noin 40 senttiä halkaisialtaan minkkiverkosta ympyrän muotoinen putkilo jossa halot pysyy pysty asennossa .sen jäkeen ei enää savu haittoja ,ei tarvi mitään korvausilma putkia .intianit tiesivät tämän jo tuhansia vuosia sitten ,tämä on todisttevasti koettu tv:lapin mies ei muuta kuin loimuttamaan lohta ;tv jäälin mies

        jääli ei oo lappia elettiin v 2009 tai 2014


      • Pystyynpä hyvinkin.
        wfqwg kirjoitti:

        jääli ei oo lappia elettiin v 2009 tai 2014

        Jäälin mies tietää miten poltetaan lapissa. Saksalaiset opettivat lapin polton ja perinne säilyy :D


    • kolmonen

      Laitappa kuivia puita siihen tulisijaan ja sitten niiden päälle ne sytykkeet ( kuivaa lastua ja tikkua tms) ja sytytä se keko päältä.
      Päältä sytyttämällä ja vielä ylimääräistä korvausilmaa alkuun antaen monesti lähtee hyvin vetämään.

    • tietoa

      Omatekoisessa grilli-huuva systeemissä ei ole savutus ongelmaa. Huuvan halk. ja korkeus n. 70cm, piipun halk. 25cm ja pituus reilu metri huuvan yläreunasta. Olen sahannut polttopuut lyhemmiksi ja halkonut melko pieneksi. Sytyttäessä olen latonut pienen ristikon, tervasta tai tuohta sytykkeeksi. Kovin suurta kokkoa ei kannata pitää, mutta parempi jos koko ajan puuta sen verran että hyvin palaa. Kesäajasta ei vielä kokemuksia. Vaikuttaisi olevan jotakin pielessä jos noin savuttaa porin poikien vehkeet.

    • sytytysnestettä :

      puihin imeytettynä voi olla tarpeen jotta palaminen lähtee kunnolla käyntiin?

    • Savupeikko HUUVA

      Heittäkää hittoon ne huuvat ja muut ns. hienot grillijutut. Nyt kun on niitä alustoja noin metrin ja ylikin korkeudessa, siihen sitten laitetaan muutama klapi palamaan, niin ei hyvä !

      Lämmöt karkaa harakoille ja savustuu ihmiset.

      Nuotion kuuluu olla matalalla, niin se lämmittää jalkojakin ja kodan tulee tulee olla riittävän korkea ilman mitään huuvaa. Korvausilma putki/putket 250 mm. vähintään ja saapi niitä olla vaikka kaksikin. Nämä tedastekoiset on aivan humpuukki juttuja ja kalliita.

      Voit tehdä itse hyvän palosijan kun valat metrisen kakun ja isket pytyyn paksua harjaterästä suppilon muotoon noin 40-50cm. halkaisijaltaan. Siinä puut pysyy ja estää puiden päiden käryämisen. Äläkä tee tee siitä kakusta kun 20cm. korkea. Tankoja riittävän tiheästi pystyyn.

      Kysy lisää jos et tajunnut.

    • niin pääset jyvälle huonon vedon syistä. Tuntematta tarkemmin tuon Porin poikien kotaa ja tulisijaa niin kerron omista kokemuksista.
      Vuodesta 2002- lähtien olemme ahkerasti käyttäneet omaamme ilman suurempia savutusongelmia. Tulisija on Rakennustempon valmistama Kotakeittiö ja kota on suht. korkea Kota Centerin valmiste.
      Tulisijaa muutimme niin, että alkup. arina poistettiin ja korvattiin n. 10cm tulisijan pohjasta irti olevalla valurauta-arinalla, halk. n. 45cm. Ylimääräiset ilman sisääntuloreiät kodan nurkista tilkittiin (8- kulmaa).
      Kota ei ole mustunut mistään vieläkään eikä kukaan ole savuun tukehtunut.
      Kuivia puita on syytä käyttää ja turhan pitkiä on vältettävä. Oven aukipitäminen ainakin meillä saa suorastaan aikaiseksi savuttamisen. Toki ilmanpaine vaikuttaa kaikkien tulisijojen veto-ominaisuuksiin.

    • mico.40

      OLISIN KIINNOSTUNUT SIITÄ HUUVASTA .MEINAAN TEHDÄ SELLAISEN ITSE.ONKO SINUN HUUVA SEMMOINEN
      KUUSI KANTTINEN?
      OLISI KIVA SAADA MITAT SIITÄ JA MINKÄ KOKOINEN SE PIIPPU ON JA ONKO SE KUUSIKANTTINEN NIIN SIITÄ YHDEN SIVUN MITTA.
      SAMOIN HUUVAN YHDEN SIVUN MITAT.
      KIITOS JOS VIITSIT MITATA.

      • hyvä..

        mies HUUDA!!!


      • Älä laita huuvaa

        Ei sellasilla mitään tee !


    • Pienestäkii

      Sulla on joku sätös tulipaikkana. Itse rakensin hirsisen huvimajan ja siihen kotakeittiön ilman ongelmia.

    • on..

      kaivonrengas tulisijana ja hiukan rengasta leveämpi huuva, siinä noin 400mm piippu joka ylettää parimetriä katon yläpuolelle.ei savuuta eikä tartte pitää ovea auki.

      • ilmaa...

        Kota ei savuta, kun pitää oven kiinni ja tulisijan alla on riittävä korvausilma-aukko, saman kokoinen kuin savupiippukin.


    • ...harjalle

      Yksinkertaisin ratkaisu on laittaa tuuletusaukko ylös jota kautta huoneen yläosaan noussut lämmin ja joskus hieman savua sisältävä ilma pääsee pois. Ilman sitä tuulettuu vain huuvan alareunan alapuolinen tila mutta mikään ei vaihda ilmaa ylempänä.

      • hessus1

        T O T T A


    • Savusukeltaja

      Uunin hormin mitoitus menee niin, että hormin tulee olla poikkipinta-alaltaan suoraan verannollinen tulipesän suuaukon pinta-alaan; elikä grillin ollessa kyseessä hormin (poistoputken siis) pitää olla tosi tilava. Puolimetrinen halkaisijaltaan jo pelaa. Netistä löytyy laskenta ohjeita.

      • JA...

        Korvausilmaputki tulipesän alle, jonka koko on yhtä iso, kuin poistoilmaputken.


    • Ei savuta....

      Minä rakensin 5 m korkean lapinkodan, johon tein lankkulattian.
      Valoin betonista grillin perustuksen ja laitoin sinne korvausilmaputkiksi 10 kpl halk. 100 mm muoviputkia. Kodan helmojen alta korvausilma tulee lattian alle ja sieltä noiden valuun laitettujen läpimenoputkien kautta grillin alaosaan. Muurasin n. 60 cm korkean 6-kulmaisen grillin ja ostin rautakaupasta pari valurauta-arinaa.
      Huuvan teetin ammattikoululla, halk. 100 cm kork. n. 70 cm. Savuhormiksi asensin halk. 30 cm kierresaumaputken, joka menee metrin kodan yläpuolelle.
      Laskin, että tuloilma-aukkojen yhteispinta-ala on melko tarkasti sama kuin poistoputken.
      Piipun päälle teetin halk. n. 70 cm laakean hatun.
      Käytän kuivia koivuklapeja, pit. 20-25 cm. Hyvin vetää, eikä savuta.

      • Ei savuta....

        Niin, tietysti tein ensin kotarakennuksen ja grillin. Senjälkeen lattianiskat 2"x4" ja lattialaudoitus 28 mm.
        Hyvät tulee lätyt ja nokipannukahvit. Kiinteillä penkeillä on porontaljat !!!
        Mukava taukopaikka metsäpalstalla.
        Terv. Matti


    • No niin, meillä on tuollainen grillikota nyt pystytettynä harkkojen päälle. Tulipesän alla reilu ilma-aukko, helmojen alla 2cm rako, piippua mutterin yläpuolella 1,5metriä, sadehattukin otettiin pois....ja arvatkaas vetääkö? EI!!!! Onko vielä joku kikka jäljellä? Mitään imureita en ala asentelemaan, pitäisihän tuon muutenkin toimia. Niin ja puut on pieniä, kuivia, laitettu keskelle, pystyyn, poikittain...ei vedä kunnolla....eli ei ole siitä kiinni. Vieläkö jokin jäi tekemättä? Asiallisia neuvoja kiitos!

      • kikka2nen

        Meillä on Ultimatimarketin kota ja savutti aluksi niin vietävästi. Ei voinut yhtään olla sisällä jo kaikki ikkunat ja ovi oli kiinni.
        Tehtiin grilliin verkosta pyöreä teline puille. Verkko vaan laitetiini ympyrälle. Tehtiin sen kokoinen ympyrä kun huuvakin on. Sen korkuinen että puut pysyy pystyssä siinä.
        Tuossa kun puut polttelee ei tuu savua!


    • savusta seurannut

      Vaikuttaa siltä että nämä kodat eivät vaan yksinkertaisesti toimi ellet tee sitä sun tätä ja tuota ja muuta sitä ja korota tätä ja lisää sitä. Onko tämä taas sitä kuuluisaa Suomalaista osaamista mistä niin kohkataan. Eihän se nyt niin voi mennä että asiakas ostaa grillikodan vai mitä savustuskotia nämä nyt ovat ja sitten saadakseen toimimaan ostoksensa, joutuu rakentelemaan kaikennäköisiä viritelmiä lisäksi.

      • hyvä konsti

        Kokeilin vaikka ja mitä, kunnes viimeisenä konstina otin n.30 sentin halkaisijalla ruostumattoman sankon, leikkasin siitä n25senttiä korkean ja pohjaan laikkakoneella viiltoja. Loppu savuttaminen. Tosi hyvä konsti. Meinasin jo purkaa koko savupöntön, niin raivostuttavaa oli olla savussa.


      • savutonta

        TÄMÄ TOIMII. Meillä myös tehty tuollainen kehikko missä puut poltetaan.
        Ei savuta.


      • Anonyymi
        hyvä konsti kirjoitti:

        Kokeilin vaikka ja mitä, kunnes viimeisenä konstina otin n.30 sentin halkaisijalla ruostumattoman sankon, leikkasin siitä n25senttiä korkean ja pohjaan laikkakoneella viiltoja. Loppu savuttaminen. Tosi hyvä konsti. Meinasin jo purkaa koko savupöntön, niin raivostuttavaa oli olla savussa.

        Morjensta!
        Vieläkö ollaan kuulolla?
        Mihin kohtaan asensit tuo ruostumattoman ämpärin?


    • Päätön

      Päähänkö tuon sankkon laitoit, vai mihin?

    • Nnn5

      Ei savuta.

      Uskokaa yksinkertaisia ohjeita ja maalaisjärkeä. Itse laitoin 3 kpl korvausilmaputkia. Halkaisija 200 mm ja kolmelle sivulle. Tämä siksi, että tuulen suunta ja veto vaihtelee.

      Eli korvausilmaa tulee saada tarpeeksi. Ei se sen vaikeampaa ole.

      • KTT69

        Me laitettiin myös korvausilmaputkia yht 300mm ja tuotiin tulisijan ale. Myöhemmin lisättiin vielä 200mm putkia, mutta työ oli turhaa. Jos puut pitää olla pystyssä tulisijassa, ei siinä pysty oikein mitään muuta paistamaan/grillaamaan kuin loimulohta korkeintaan. Savupiippuun sain jatkon valmistajalta. Siitä ei ollut apua. Verkkolaatikko on grillissä ja niin kauan kuin on kova tuli ei savuta, mutta kun alkaa menemään hiillokselle alkaa savutus. Huuva on yli metrin halkaisijalta. Silti savu pyörähtelee reunan alta tuon tuosta. Pitää kokeilla viritellä vielä. Seuraavaksi puran grillin pois ja teen takan mökkiin. Pienellä on mennyt pilalle hieno tuote, kun savu on syynä.


    • ei savuta

      jatka piippua....50 cm lisää vetoa todella paljon.

    • pena 21

      Oletko kokeillu piipun sisälle laittaa ilmastointi putkea noin 6-700mm pätkää roikkuun ,alapää noin 10-15cm kartion sisälle.
      Ilmastointi putki 120 halkaisija .

    • mek

      Yksi tapa on pidentää piippua eli piipun mittä vaihintään 5m tai enemmän.

    • se siitä

      Muutama asia......

      Riittävä korvausilman saanti
      Riittävän korkea piippu
      Huuvan halkaisija riittävä, pitää olla riittävästi isompi kuin polttoalustan
      Huuvan korkeus suhteessa polttoalustaan, riittävän lähellä

      Vaikka kaikki olisikin kohdallaan, tuoksuvat vaatteesi silti vähän savulta illan päätteeksi. Mutta niin niiden kuuluukin. Jos et tämän kanssa voi elää ei kyseinen tuote ole sinulle.

      Tuntuu nimittäin siltä että osa näistä valkokoulus pelleistä luulee että tuote toimii kun takkaimurilla varustettu olohuoneen nätti sisustustakka.

    • Lapinkalle12

      Savuttaminen ei johdu korvaus ilman saanista vaa huuvasta.Huuvan sisäpintaa noustessaan savujäähtyy ja lähtee laskemaan alapäin ja tulee huuvan helman alta kotatilaa. Sit kun huuva on tarpeeksi kuuma savu menee ulos .Ainut joka kelillä varmasti toimiva ratkasu on et huvaa ei laiteta ollenkaan.Eikä ole kota savunpeitossa.

    • savut

      Kokeile, huuvasta lähtevä putki 350 tai suurempi.

    • liep

      Meillä on Porin puupojilta ostettu kota. Sieltä sai kahta eri huuva mallia ja me otettiin se isompi. Kaksi ilmaputkea laitettiin alas. Ei savuta yhtään. Mielestäni teillä se vika on jossai muualla kun kodassa. Puita liian lähellä? Yms.

    • ikdioo

      On teillä konstit.... Ottakaa mallia entisistä, vaikkapa viikinki-ajan taloista, jossa suttiin ja keskellä tupaa oli maatasossa tulisija. Katossa reikä, joka suljetaan tarpeentullen pitkää vipuvartta käyttäen. On toiminut tuhansia vuosia muinaisissa rakennuksissa ja asuintaloissa, ja miksi siis ei toimisi nykyisissä. Ei savuttanut eikä kukaan istunut vaatteet ja naama noenpaskassa ja savunhajussa. Vanhassa vara parempi...http://avaldsnes.info/content/uploads/2014/08/Langhus-Avaldsnes-2.-Foto-Karmoy-Kulturopplevelser.jpg

    • 54544545

      Väitän että piippu on liian lyhyt. Näin oli ainakin minulla ja ostin 600mm jatkon ja nyt vetää. Ihan 100% sitä ei saa ja grillikotaan kuuluu savukin. Siellä palaa avotuli ja pelkästään oven avaaminen pöläyttää aina vähän.

    • savunosat

      Miten leveä pitää suhteessa olla se piipunhattu siihen putkeen, ja paljonko etäisyyttä niillä? Mitä isompi väli, niin levämpi oltava hattu, muuten lumi pukkaa välistä..?

    • mottikolmonen

      Kun kodan rakennusmateriaali kuivaa kunnolla, kodan savu menee huuvan kautta taivaalle, eikä jää leijuun kodan sisälle.

      Eli kodan sisällä on liian kosteeta.

    • Nokinaamä

      Olisiko järkeä laittaa tuohon grillikotaan esim. Vilpen takkaimuria
      piipun päähän. Luulisi vedon riittävän.

      • Anonyymi

        Tämän tyyppistä meinasin itsekin kokeilla.
        Minulla on 3kpl 200mm korvausilmaputkia kodan sivuilla, mutta ei riitä, on melkoinen savutupa. Huuvaa säätämällä ei ongelmaa saa pois.

        Ajattelin laittaa yksinkertaisen imurin yhden korvausilmaputken päätyyn.. katsotaan, miten käy


    • Anonyymi

      Hormi n 30 cm läpimitaltaan. Kannattaa kokeilla ottamalla hormin hattu pois kokonaan. Hatulla erittäin suuri merkitys.

      • Anonyymi

        Huuvan yksi seinä suoraksi,niin kyllä vetää!


    • Anonyymi

      Itse poistin huuvan kokonaan ja savun jääminen kotaan pieneni puolella. Sitten muutaman vuoden jälkeen vahingossa tulipaikan alle tuleva korvausilmaputki, halk 400mm, jäi pressun alle pihalla 10m päässä kodasta ja kappas vain, sisään ei jäänyt yhtään savua. Tuosta viisastuneena korvausilma tukittiin pysyvästi ja nyt kun palamisilma otetaan kodan sisältä niin tietysti ilmavaihtuu ja on täysin savutonta.
      Ihan kiva noin kahdeksan vuoden jälkeen kodan valmistumisesta saada tuo savuttomaksi. Kota on 6.5m halkaisijaltaan ja 6.5m myös korkeudeltaan.

    • Anonyymi

      Kuulostaa kovin työllistävältä tuotteelta. Kaikkeen vaivaan ja askarteluun nähden niin onko sillä oikeasti ollut ensi-innostuksen jälkeen mitään käyttöä? Lähitienoilla on muutama ja näyttävät toimivan pihatavaroiden vajana.

    • Anonyymi

      Minulla on videon mukainen Grillimaja ja Apetit pöytägrilli. Pöytägrillin jalan alla on noin 30cm ritiläverkolla peitetty ilmanottoreikä.
      Ei ole ollut ikinä mitään veto-ongelmia, oli sitten matala tai korkeapaine. Vetää tosi hyvin.
      Kyllähän nuo veto-ongelmat, oli sitten grllimaja tai kota, niin paljon kiinni tuosta korvausilman saannista, mutta myöskin huuvan piipun pituudesta. Minulla se on noin 2 metriä.
      https://www.youtube.com/watch?v=uo2L_rio12E

      • Anonyymi

        Se on ihan sama mikä tuutti avoliekin päällä on kodassa tai huvimajassa niin joku määrä savua on aina ilmassa. Sille ei voi mitään. Jos on hyvä huuva tai savuimuri niin on vaan vähemmän.
        Itse grillailen sähköllä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Se on ihan sama mikä tuutti avoliekin päällä on kodassa tai huvimajassa niin joku määrä savua on aina ilmassa. Sille ei voi mitään. Jos on hyvä huuva tai savuimuri niin on vaan vähemmän.
        Itse grillailen sähköllä.

        Sytyttäessä voi tulla savua majaankin, mutta jos pöytägrillissä on hyvä veto, niin kuin näyttää olevan tuossa videon grillissä, niin ei tule savua itse grillimajaan. Eikä tarvitse mitään erillistä savuimuria.
        Kaikki on kiinni näistä: Maasto-olosuhteet, riittävä korvausilma, riittävä piipun pituus. Ja se pöytägrillin rakenne niin, että se korvausilma pääsee riittävän hyvin sinne arinan alle.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      164
      2783
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      2011
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2006
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      88
      1816
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      68
      1557
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1313
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1212
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1201
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1188
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1171
    Aihe