Sosionomin joht. harjoittelu

Hyödyllistä?

Missä paikoissa olette sosionomi-opiskelijat tehneet johtamishajoittelun? Millä perusteilla valinnan teit?

Itselläni olisi valinta edessä, mutta en yhtään tiedä, millaiseen paikkaan olisi kannattavaa mennä. Pelottaa että joudun paikkaan, jossa johtamisesta en näe mitään, vaan teen ns. suorittavan tason töitä...

17

7110

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • "suorittavan tason töi...

      Vai johtamisharjoittelu on edessä. AMK-sosionomin "johtamisharjoittelu" on pelkkää harhaanjohtavaa sanahelinää, sen voin omakohtaisella kokemuksella kertoa. Se "johtamiskokeilu" tulee jäämään ensimmäiseksi ja viimeiseksi.


      Olen työskennellyt sosionomina (AMK), mutta jatkoin myöhemmin yliopistoon sosiaalityötä opiskelemaan ja voin kertoa, että muutos työelämään sijoittumisessa on jälkimmäisaen tutkinnon suoritettuani ollut huikea. Kyllä minullekin AMK:ssa uskoteltiin vaikka mitä, mutta kun totuus pamahti naamalle, niin ei paljoa naurattanut. Yliopistokoulutuksaen saaneet sosiaalityöntekijät (jotka siis ovat johtoportaassa) pitävät AMK:n sosionomeja lähinnä kahvinkeittäjinään, eikä ammatillista arvostusta saa (oli paperit miten hyvät tahansa), ellei satu päätymään töihin johonkin perämetsälään jossa saa työskennellä miltei ainoana.


      Älä siis hyvä ihminen siitä välitä, vaikka joutuisitkin tekemään "vain suorittavan tason töitä", sillä kylmä totuuus on, että yliopistokoulutuksen saanut sosiaalityöntekijä tekee johtavat työt / pääsee johtoportaaseen, sosionomi (AMK) sen sijaan on tekee sitä "suorittavaa työtä!". Ei kai muuten olisi mitään järkeä kouluttaa sosiaalialan ihmisiä sekä AMK:ssa että yliopistossa ellei tutkinnoissa olisi jotakin konkreettista eroa...


      Vai luulitko kenties, että pääset AMK-tutkinnolla pomottamaan yliopistokoulutuksen saaneita sosiaalityöntekijöitä! :D No, en voi sinua moittia. Olen minäkin kerran ollut nuori ja naiivi.



      Johtamaan et AMK-tutkinolla pääse, sillä yliopistosta valmistuu vuoteen 2010 mennessä tuhansia yliopistokoulutuksen saaneita sosiaalityöntyöntekijöitä, jotka luonnollisesti ohittavat työjonoissa AMK-sosionomit mennen tullen.


      AMK on nimenomaan "suorittavaan tasoon kouluttava käytännön oppilaitos" ja yliopisto johtamiseen ja tieteelliseen tutkimukseen erikoistunut laitos.


      Kyllä aina joku sanoo, että "tutun tuttu pääsi AMK-tutkinnolla johtotehtäviin", mutta omalla käytännönkokemuksella ja tutustumisella useisiin alan työpaikkoihin voin vain todeta, että em. maalailu on pelkkää sanahelinää ja makeaa kuorrutusta. Jos et nyt usko minua, niin varmasti uskot valmistuttuasi. Totuus kyllä valkenee. Ennemmin tai myöhemmin.

      • huhheijaa

        Mulla on ollut kahdessa eri työpaikassa sosionomi esimiehenä. Että että


    • Kummallista uhoamista

      Joku kuullostaa hieman katkeralta..
      Onneksi hän on nyt päässyt sitten esimiesasemaan keitättämään kahvia pienillä sosionomeilla. Kumma miten se unohtuu nopeasti, miten itseä onkohdeltu.

      Itse tiedän ainakin yhden avopalvelun ohjaajan eli vastaa kotihoidosta sekä yhden päiäkodin johtajan, jotka ovat sosionomeja. Myös eräässä valtion hallinnon toimistossa on johtajana sosionomi.

      Tietenkin sosiaalitstoissa yms vaaditaan yliopistokoulutus johtajalta, koska myös pätevät työntekijät siellä ovat sosiaalityöntekijöitä. eri asia on siellä, missä ns. suorittava taso on esim. lähihoitajia. Ketään yhtään väheksymättä.

      Uskon että monikaan sosionomiopiskelija ei luule pääsevänsä johtotehtäviin heti valmistumisen jälkeen. Onhan se hyvä tiedustella tuollaista, jos kerran tarkoitus on mennä johtamisharjoitteluun.

      Tässä rajoina ovat lähinnä omat kiinnostukset jatkossa, sekä se, että tiedät kuinka ko. organisaatio toimii. Itse oli päiväkodissa ja en oikein pitänyt siitä harjoittelusta, koska johtajat työskentelvät niin paljon tietokoneella, eikä kaikkea voi millään oppia.

      • haaveet kaatuu

        Siinä sairaalassa, jossa työskentelen sosiaalityöntekijänä, ei oteta sosionomiopiskelijoita (amk) edes kesäsijaisiksi. Perusteena ovat aiemmat kokemukset.


      • myös täällä

        "Itse oli päiväkodissa ja en oikein pitänyt siitä harjoittelusta, koska johtajat työskentelvät niin paljon tietokoneella."

        Itse olin työ- ja valmennuskeskuksessa. Johtajaharjoittelu oli lähinnä toimistotyötä. Ei oikein innostanut, kun opiskelu on kuitenkin enemmän sitä asiakkaan kohtaamista. Paikan pomo oli sosiaalityöntekijä, jonka päivät kuluivat tietokoneen ääressä tai budjettineuvotteluissa jouksemisessa. Tehköön se, joka tuommoisesta tykkää. Minä viihdyn paremmin asiakkaan ohjauksessa.


      • lkjg

        Tiedän liudan sosionomeja, jotka ovat johtotehtävissä/ muuten paremmissa hommissa

        -Pari päiväkodinjohtajaa
        -Erään paikkakunnan vanhustyönjohtaja
        - Erään paikkakunnan lapsi-ja nuorisotyön johtaja
        -Muutamia luokanopettajia
        - MONIA lastentarhanopettajia
        - Pari sosiaalityöntekijää (lastenvalvojina molemmat)
        - Oman kotikaupunkini kelan johtajat ovat sosionomeja molemmat
        - Vammaistyönjohtajia pari


      • larph

        Todennäköisesti jotain yliopisto-opiskelijaa on puraissut kateuskärpänen.
        Sosionomit ovat valmistuessaan oikeastaan samalla lähtöviivalla,kuin yliopistossa sosiaalityötä lukeneet. Samoin kun tradenomit ja ekonomitkin.

        TERVEISIN: EKONOMI


      • miten on?
        larph kirjoitti:

        Todennäköisesti jotain yliopisto-opiskelijaa on puraissut kateuskärpänen.
        Sosionomit ovat valmistuessaan oikeastaan samalla lähtöviivalla,kuin yliopistossa sosiaalityötä lukeneet. Samoin kun tradenomit ja ekonomitkin.

        TERVEISIN: EKONOMI

        Taitaa olla eri viivalla:

        http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2005/20050272

        Täällä on joku kelpoisuuslaki?


    • sosionoomi

      Itse olen vasta ekan vuoden opiskelija, joten en ole töissä missään kovin kummoisessa paikassa ja tekijänähän minä vaikka nimike onkin vastaava ohjaaja. Mutta harjoittelussa olen tavannut sosionomeja monissa johtopaikan tehtävissä. Esim. Invalidiliiton validiapalveluissa avo-keskuksen johtaja on sosionomi, Hervannan tuvan johtaja on sosionomi, omassa polussa on ainakin jakamassa johtopaikkaa. Että mahdollisia nämäkin.

      Tosin itse en ajatellutkaan ikinä johtotehtäviin pyrkiä. Ehkä jos tulee joku hyvä tilaisuus niin sitten, mutta viihdyn hyvin tekijänäkin. Minusta on mukava olla leikkimässä lasten kanssa päiväkodissa eikä naputtelemassa tietokoneelle tulevia työvuorolistoja. Tänään toisessa työssäni valvoin kehitysvammaisten pöydän kattaamista ja autoin nappien kiinnilaittamisessa. En siedä veren näkemistä, eivätkä lääkejututkaan minua kiinnosta, joten lähihoitajan ammatti ei minulle sopisi, mutta sosionomi-opiskelijana olen tähän asti saanut tehdä töitä, joissa olen viihtynyt :)

      Ja sinulle viestiketjun aloittaja: kysy neuvoa tuutoreiltasi. He varmasti osaavat auttaa ja tuntevat paikkakuntasi tavallisimpia harjoittelupaikkoja. Tutki myös omia halujasi. Haluatko olla lasten kanssa tulevaisuudessa vai kehitysvammasten vai kenties maahanmuuttajien. Sieltä sitten vain katsomaan mitä on tarjolla.

      Älkääkä napisko oikeinkirjoitusasioista, en ole nyt äidinkielenkokeessa.

      • evastina

        SosionomiAMK voi työskennellä tosi monenlaisessa työssä, usein kuitenkin melko käytännönläheistä työtä. Olen työssäni kohdannut nuoria opiskelijoita, jotka uskovat opiskelevansa johtajiksi, vaikka valmistuvat siis sosionomiAMK:ksi.

        Taitaa olla oppilaitoksissa vika, kun annetaan tällaista kuvaa työelämästä. Harvoin kukaan vastavalmistunut suoraan on kyvykäs johtaja. Koulussa ei opita johtajaksi, se taito hiotaan työtä tekemällä. Usein esim. hoitoalalla parhaat pomot ovat itse joskus tehneet niitä hoitajan hommia, tietäväthän sitten mistä työn organosoinnissa on kyse.

        Kannattaa tosiaan miettiä mihin aiot suuntautua ja hakea harjoittelupaikka samalta sektorilta. Jotkut ovat voineet suorittaa jakson palkallisena, kesällä ainakin tarvitaan vastaavia hoitajia tai vastaavia ohjaajia moneen paikkaan.

        Onnea opintoihin!


      • pieni tarkennus

        Puhutko nyt sosionomeista (amk) vai sosionomeista, jotka ovat aikoinaan valmistuneet yliopistosta?


      • tuleva sosionomi-opiskelija

        Moi, kiva huomata,ettei ole ainoa maailmassa kuka ajattelee noin. Innolla odotan valintakokeita ja pääsyä sosionomikoulutukseen. Itsekin olen sitä mieltä, että kyllä "tekijöitäkin" tarvitaan ei minuakaan kiinnosta mitkään budjetit, palaverit ja tietokoneella istumiset. Uskon, että se on paikasta ja ihmisestä kiinni kuinka arvostetaan ja mihin pyrkii. On sitten amk tai yliopistopohjalta sosionomi. Hyvää tulevaa kesää teille kaikille olitte kumpaa koulukuntaa tahansa.


      • tuleva VTM
        tuleva sosionomi-opiskelija kirjoitti:

        Moi, kiva huomata,ettei ole ainoa maailmassa kuka ajattelee noin. Innolla odotan valintakokeita ja pääsyä sosionomikoulutukseen. Itsekin olen sitä mieltä, että kyllä "tekijöitäkin" tarvitaan ei minuakaan kiinnosta mitkään budjetit, palaverit ja tietokoneella istumiset. Uskon, että se on paikasta ja ihmisestä kiinni kuinka arvostetaan ja mihin pyrkii. On sitten amk tai yliopistopohjalta sosionomi. Hyvää tulevaa kesää teille kaikille olitte kumpaa koulukuntaa tahansa.

        Opiskelen itse sosiaalityötä yliopistossa ja olen sitä mieltä että molempia koulutuksia alalla tarvitaan - oli sitten sosionomi (amk) tai YTM/VTM sosiaalityö pääaineena. Työt eivät lopu kummaltakaan.


    • tuleva esimies

      olen tällä hetkellä harjoittelussa hallinnon ja johtamisen harjoittelussa kotipalvelussa ja täällä on johtajana sosiaaliohjaaja. Ensi kesänä olen johtajan sijaisena suuressa yksikössä. Valmistun sosionomiksi (amk) ensi jouluna.

      • sosionomix2012

        Onnea sinulle johtajuudesta ja tulevasta valmistumisesta. Toivottavasti olet löytänyt oman paikkasi ja olet kykenevä tarttumaan vaativaan työhön.

        Itselläni sosionomiAMK opinnot odottavat aloittamista, mutta itse en iki päivänä ole haaveillut pomon tehtävistä.

        Haluan tehdä työtä ihmisten kanssa, en papereiden ja tietsikan. Onneksi on niitäkin, joita johtajuus kiehtoo.

        Totta on kyllä se, että käytäntö opettaa johtajaksi. Onneksi saat nyt sitä kokemusta kerätä
        suuressa yksikössäsi.


      • sosionomi 2010
        sosionomix2012 kirjoitti:

        Onnea sinulle johtajuudesta ja tulevasta valmistumisesta. Toivottavasti olet löytänyt oman paikkasi ja olet kykenevä tarttumaan vaativaan työhön.

        Itselläni sosionomiAMK opinnot odottavat aloittamista, mutta itse en iki päivänä ole haaveillut pomon tehtävistä.

        Haluan tehdä työtä ihmisten kanssa, en papereiden ja tietsikan. Onneksi on niitäkin, joita johtajuus kiehtoo.

        Totta on kyllä se, että käytäntö opettaa johtajaksi. Onneksi saat nyt sitä kokemusta kerätä
        suuressa yksikössäsi.

        olis siistiä, jos sosiaalityöntekijät ja sosionomit vois ns. vetää yhtä köyttä.

        kaikille riittää varmasti töitä ja kaikki tää keskinäinen tappelu eri asemista vie vaan energiaa siltä oikealta toiminnalta. Molempien - sekä sosionomien, että sosiaalityöntekijöiden - päämäärä lienee kuitenkin suht.sama: muiden ihmisten auttaminen ja maailman tasavertaisuuden saavutteleminen.


    • sosionomi2010

      ja vielä. kysymyshän oli vaan erilaisista mahdollisista harjoittelupaikoista, ei siitä, mihin mentäisiin johtamaan valmistuttua.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      169
      3120
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2111
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      2044
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1885
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      72
      1587
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      26
      1346
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1242
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1241
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      34
      1201
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1188
    Aihe