Sinuhen luolahirviö?

Mikä kumma?

Mikä on Sinuhen Kreetalla kohtaama luolaotus? Mielestäni se ei muistuta mitään eläintä, eikä taida olla kirjan ajan tarukuvitelmaakaan fyysisistä surmatekosistaan päätellen. Kaikki muu yliluonnollinenhan tuossa kirjassa löytää merkityksensä nykyihmiselle.

11

4816

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kun luin
      • tai sitten..

        ihan härkä, en muista minäkään enää niin tarkkaan.


    • on taru Minotauroksesta, mutta muistaakseni Sinuhe löysi luolasta merikäärmeen (tosin kuolleen). Kirjan kuvauksen mukaan papit tappoivat hirviölle tuodut tytöt peitelläkseen tilannetta.

      Merikäärmettä ei ole olemassa, Waltari otti vapauksia; vaihtoi yhden myyttisen hirviön toiseen.

      Minotauros muuten oli mies, jolla oli härän pää. Kreikkalaisen tarun mukaan Kreetan kuningatar rakastui raivoisasti härkään, onnistui parittelemaan sen kanssa ja synnytti hirviöpojan. Mary Renaultin kirjassa kyseessä oli kuningattaren ja härkätanssijan äpärä. Niin ne tarut kulkevat kirjallisuudessa.

      • Mikä kumma?

        Ahaa, en siis etsinyt alkuperäisessä kysymyksessä tätä tuttua taruolentoa, vaan sitä, mitä todellisuudessa tapahtui kirjan reaalimaailmassa.

        Itse luin kirjaa öisin, joten tuo pappien (eikä siis hirviön) tekemä tappokuvio meni kokonaan ohi, vaikka mielestäni plarasin tarkkaan kyseistä kohtaa, kun ihmettelin, kuka/mikä ne ihmiset oikeasti surmasi.

        Täytyypä kuitenkin vielä tsekata, minkälaisia kuvauksia luolassa myllertäneestä otuksesta on kirjassa. Olivatko ne henkilöiden reaalihavaintoja vai tarinoita? Muistaakseni siellä nähtiin oikeasti jokin suuri elikko.

        Kiitos vastauksesta ja päänvaivan osittaisesta loppumisesta!


      • vaan
        Mikä kumma? kirjoitti:

        Ahaa, en siis etsinyt alkuperäisessä kysymyksessä tätä tuttua taruolentoa, vaan sitä, mitä todellisuudessa tapahtui kirjan reaalimaailmassa.

        Itse luin kirjaa öisin, joten tuo pappien (eikä siis hirviön) tekemä tappokuvio meni kokonaan ohi, vaikka mielestäni plarasin tarkkaan kyseistä kohtaa, kun ihmettelin, kuka/mikä ne ihmiset oikeasti surmasi.

        Täytyypä kuitenkin vielä tsekata, minkälaisia kuvauksia luolassa myllertäneestä otuksesta on kirjassa. Olivatko ne henkilöiden reaalihavaintoja vai tarinoita? Muistaakseni siellä nähtiin oikeasti jokin suuri elikko.

        Kiitos vastauksesta ja päänvaivan osittaisesta loppumisesta!

        härkämerikäärmehän alkuun niitä ihmisiä luolassa jahtasi ja tappoi. Papit vain veivät uhrit luolastoon. Vasta, kun hirviö oli kuollut, alkoivat papit tappaa niitä ihmisiä sinne luolaan, jotteivät he pääsisi sieltä ulos ja kertoisi muille, että hirviö on kuollut. Hirviö siis oli papeille keino pitää ihmiset ´herranpelossa´.

        Kirjassa Sinuhe ja Kaptah näkevät kyseisen hirviön ja sitä kuvataan "isoksi merikäärmeeksi jolla on härän pää". Siinä vaiheessa hirviö on jo kuollut ja hyvää vauhtia mätänemässä. Samalla Sinuhe näkee ihastuksensa Minean olevan kuollut ja erilaisten haaskaeläinten/hyönteisten peitossa. Sinuhe pyörtyy.

        Tuli luettua kyseinen kirja varsin tarkkaan, kun tein siitä esitelmän koulussa.


    • Labyrintista löytynyt kuollut hirviöhän oli valtava käärmeen kaltainen eläin, jolla oli härän pää. Olen aina pitänyt sitä Waltarin versiona kreikkalaisen mytologian Minotauroksesta. Minotauros syntyi naisen ja härän pariutumisen seurauksena.

    • lukutoukka-95

      Omasta mielestäni kyseessä saattoi olla jurakaudelta selvinnyt dinosaurusten sukuinen otus, jota eksootisuutensa ja harvinaisuutensa vuoksi alettiin pitää jumalana. Saattaa olla, että papit pelkäsivät menettävänsä kansan luottamuksen uskontoaan kohtaan, ja keksivät käyttää luolan "hirviötä" jumalana.

    • Aton

      Olen itsekkin tätä monesti miettinyt.
      Waltarin tarina sijoittuu uskottavasti mahdolliseen menneisyyteen, eikä fantasiamaailmaan. Luolan hirviö on ainoa kohtaus, jolle ei löydy järkevää selitystä. Olennon pitäisi pystyä jahtaamaan ihmisiä maalla ja näyttää käärmemäiseltä ja sarvelliselta. Kyseessä voisi tietysti olla joku esihistoriallinen sukupuuttoon kuollut eläin, mutta niistäkään mikään tuntemani ei vastaa kirjan kuvausta otuksen ulkonäöstä. Jaekelopterus rhenaniae ei ollut tiedossa Sinuhen kirjoittamisen aikoihin. Yleensä sarvelliset eläimet ovat olleet maallaeläviä kasvissyöjiä. Triceratops tai vastaava? Jos nykyajan eläimiä katsotaan paras kandidaatti olisi mielestäni loukkaantunut vesikauhuinen mursu, tai mutanttinorsu/merinorsu. :P ...Tai ehkä Sinuhe oli järkytyksestä niin sekaisin kuvaillessaan hirviötä, että mielikuvitus teki tepposet.

      Ellei parempia ideoita tule, pelkäämpä että Waltari veti tämän otuksen hatustaan.

    • cetus

      Kreikkalaisessa mytologiassa on Minotauruksen lisäksi olemassa tällainen merihirviö, jolle myös annettiin ihmisuhreja. Kun kuulin tästä ensimmäistä kertaa, mieleeni tuli heti Sinuhen hirviö, joka oli itsellekin outo tapaus kirjassa. Suomalaista Wikipedia-artikkelia en löydä tälle, mutta tässä enkku-versio: https://en.wikipedia.org/wiki/Cetus_(mythology)

      Olisikohan tämä otus inspiroinut Waltaria?

    • Kapka

      Itse ajattelin hirviön olevan iso vasarahai, mikä ei luultavasti ollut ihmisille tuttu otus noihin aikoihin.

    • Blytaagh

      Itselle tuli mieleen Ophiotaurus, joka oli härän ja käärmeen sekoitus sekä eli meressä. Kreikkalaisesta mytologiasta siis. Minotaurus oli Sinuhessa härkäkultin ylin pappi ja piti kultaista häränpäätä naamarina.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      281
      4702
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      28
      2508
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2181
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      93
      2176
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      129
      1817
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      26
      1472
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      16
      1452
    8. Kenen etua Stubb ajaa Euroopassa ilmoittaessaan olevansa enemmän Ruotsalainen

      Tasavallan presidentti Alexander Stubb kertoi ensimmäisellä valtiovierailullaan Ruotsissa, että hän ei ole koskaan tunte
      Maailman menoa
      344
      1430
    9. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1367
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1257
    Aihe