WAAS/EGNOS-signaali

Uusi plotteristi

Muistan lukeeni jostain, että Suomen oloissa WAAS/EGNOS-signaali kannattaa kytkeä pois karttaplotterista? Olenko oikeassa ja mistähän asian voisi tarkistaa?

9

5780

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • paikkaansa

      Suomessa tuo waas-egnos ei toimi kunnolla,koska maa-asemia ei ole riittävästi. Eikä sitä juurikaan pienveneilijä tartte. Satelliitisingnaalit on ihan riittävät.

    • päälläkin

      WAAS/EGNOS kuuluu huonosti mutta voi sen jättää päällekin. yleensä plotterit osaa käyttää sitä mikä parhaiten kuuluu. Jos WAAS/EGNOS lost hälytyksen ottaa pois niin ei sekään häiritse.

      • Seam

        Suomessa WAAS/EGNOSILLA voi saada enemmän harmia aikaan kuin jos sen antaa olla pois päältä.
        Olen huomannut että kun käyttää ko korjausta paikkatietoon niin saattaa tulla äkillisiä jopa puolen mailin heittoja !? mutta ilman ko korjausta toimii alle 10 metrin heitolla...


      • HK
        Seam kirjoitti:

        Suomessa WAAS/EGNOSILLA voi saada enemmän harmia aikaan kuin jos sen antaa olla pois päältä.
        Olen huomannut että kun käyttää ko korjausta paikkatietoon niin saattaa tulla äkillisiä jopa puolen mailin heittoja !? mutta ilman ko korjausta toimii alle 10 metrin heitolla...

        Mistäs sen WAAS/EGNOSIN saa kytkettyä pois?


      • RTFM!
        HK kirjoitti:

        Mistäs sen WAAS/EGNOSIN saa kytkettyä pois?

        RTFM eli ole ystävällinen ja lue plotterisi käyttöohjeet huolelliseti läpi ja toimi niiden mukaisesti. Tämän tarkempaa vastausta tuskin täältä saat, koska toteutustapa vaihtelee valmistajittain/malleittain. Yleisesti ottaen paras lähtökohta on tutkia laitteen asetusvalikot.


    • on ollut

      Pelkästään haittaa, kun se ei toimi niin kuin pitäisi. Rannikkoasemien vähäisyyden vuoksi. Tyhjää herjaa vaan huonoa singnaalia. Ota pois päältä. Satelliititarkkuus on ilman waas/egnos singnaalia on todella hyvä. Mistähän niitä luulotautisia riittä,kun väittävät gps (satelliitti)singnaalin heittävän "jopa kilometrejä!).Olen vuosikymmenen käyttänyt GPS:ssää maastossa ja merellä Plotteria(itseasiassa isompikokoinen gps).Tarkkuus on huonoimmillaankin ollut vain 10-15m. Ei luulis eksyvän tuollakaan tarkkuudella.Kapeilla veneväylillä seurataan väylämerkkejä, eikä pelkästään plotteria.

      • AriT

        WAAS/EGNOS-juttu pitää paikkaansa, koska Suomeen hyvin näkyviä satelliitteja ei ole eli ne jotka näkyvät, ovat matalalla horisontissa ja vastaanotin voi satunnaisesti saada fixin lähinnä eteläisillä merialueilla. WAAS/EGNOS-satelliitit ovat toisin kuin GPS-satelliitit maasta katsoen "samoilla paikoilla", gepsilinnuthan kiertävät maasta katsoen maapallon n. kaksi kertaa vuorokaudessa.

        Lisäksi tuohon WAAS/EGNOS-juttuun liittyy sellainen sivujuonne, että nykyisistä päiväntasaajan päällä olevista satelliiteista Suomessa ja koko Euroopassa voi näkyä myös se, joka lähettää korjaustietoa Pohjois-Amerikkaan (PRN 122), jolloin korjaus menee pahasti pieleen ja vain heikentää normaalia paikannustarkkuutta. Koska satelliittien sijainti on siis kiertoradasta johtuen päiväntasaajan päällä, niin mitä pohjoisempaan mennään (esim. Suomi), sitä matalammalla horisontissa satelliitit näkyvät. On myös sanottu, että Pohjois-Europassa WAAS/EGNOS ei mahdollisesti tule koskaan toimimaan kunnolla. Valitettavasti.

        Sen sijaan väitteesi, että viimeisen vuosikymmenen kuluessa GPS:n tarkkuus olisi huonommillaan ollut 10-15 m luokkaa, ei voi tarkkaan ottaen pitää paikkaansa. Tahallinen SA-häirintä poistettiin vasta 1.5.2000 ja tämä sitä aiemmin aiheutti normaalistikin 100-150 m paikannusvirheen. Eli vasta viimeiset 8 vuotta olemme saaneet nauttia nykyisestä tarkkuudesta. Toisaalta pitää muistaa, että nyt puhutaan virheestä, johon vaikuttaa moni muukin asia kuin järjestelmän toimivuus: sääolosuhteet, vastaanottimen antennin sijoitus, maastoesteet, rakennusten ja rakenteiden aiheuttamat signaalin heijastumat, laitteiden ohjelmistovirheet jne. Pahimmillaan virhe voi olla suurikin, mutta normaalisti kuluttajalaitteillakin todella päästään 10 m luokkaa oleviin tarkkuuksiin tai jopa parempiin.

        Vielä yksi linkki aiheesta kiinnostuneille: http://www.kowoma.de/en/gps/waas_egnos.htm


      • tarkkuus

      • AriT
        tarkkuus kirjoitti:

        100% Tarkkudeksi pyritään saamaan 36m.
        waas/egnos korjauksella käsittääkseni ole mitään tekemistä maaasemien kanssa. DGPS saa korjaus singnaalin maa-asemalta, jolloin se ilmoittaakin antennin paikan.
        http://www.navcen.uscg.gov/gps/geninfo/2001SPSPerformanceStandardFINAL.pdf

        Kyllä WAAS/EGNOS:ssakin maa-asemia tarvitaan, tosin niiden käyttötarkoitus on eri eli ne laskevat ionosfäärin aiheuttamaa alueellista virhettä signaalin etenemisessä. Ne eivät tosin lähetä mitään tietoa suoraan GPS-vastaanottimiin kuten DGPS:ssä vaan korjaustiedot tulevat WAAS/EGNOS-satelliittien kautta.

        Kts. esim. http://www.kowoma.de/en/gps/waas_egnos.htm
        "For the SBAS systems (WAAS, EGNOS, MSAS) this is different. Here, the monitor stations do not provide single isolated corrections but from all stations together a correction map is calculated for a wide area. Every single receiver then corrects its own position itself by use of this data. That way, the accuracy that can be achieved is even better than with D GPS ."

        EGNOS maa-asemien sijainti ja mm. alueelliset ajantasaiset kartat arvioidusta vertikaali- ja horisontaalivirheestä korjauksen jälkeen:
        http://www.egnos-pro.esa.int/IMAGEtech/imagetech_realtime_html.html
        Noistakin muten näkyy, että varsinkin Suomessa sisämaassa WAAS/EGNOS:sta ei juuri ole hyötyä...


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      50
      5025
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3297
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1442
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      181
      1285
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      980
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      888
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      857
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      238
      775
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      738
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe