Vanhojen kirjojen arvioinnista

keltanokka

Mistäköhän voisi kysellä luotettavaa vanhojen kirjojen arviointi palvelua?

Nyt siis puhutaan tosi vanhoista kirjoista. Ja toisekseen jos haluaa myydä näitä samaisia teoksia, niin mikä tapa olisi parhain?

46

12875

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • äitiparta

      kysellä; saat puolueettoman arvion, tarkkaa hinta-arviota tuskin osaan, mutta suuntaa antavan ja jos kyseessä on oudompi tapaus että asiantuntemukseni ei riitä yritän keksiä mistä voit kysellä, tapauksesta riippuen.

      Pientä osviittaa voin antaa näin aluksi ja jos ehkä tätä kautta saat selvitettyä kirjojen arvon itsekin...

      Hyvin varustetuissa kirjastoissa olevat vanhojen kirjojen huutokauppaluettelot ja erityisesti vanhojen kirjojen hintaoppaat sekä keräilykirjojen hintaoppaat, niistä selviää suuntaa antavaa hintaa aika pitkälle, lisäksi, jos kyseessä on arvoteoksia, kannattaa tsekata Hagelstamin arvokirjojen opas. Nämä löytyy kirjastoista.

      Jos epäilet että kyseessä on oikea arvoteos, ota yhteyttä Hagelstamiin ja kysele sieltä. Luulisi että auttavat? Ei tosin ole kokemusta kuinka auliisti kyselijöiden asioihin perehtyvät, mutta luulisi että asiantuntijoina harrastavat asiakasystävällistä palvelua, kuuluuhan se toimenkuvaan...

      Myös voit selata nettiantikvariaattien hintapyyntöjä.
      Esim.:

      http://www.antikvaari.fi/

      http://www.antikka.net/

      http://www.menec.fi/

      Ja kuten huomaat, hinnoissa on suurtakin eroa antikvariaatista ja paikkakunnasta riippuen.

      Vanhoissa kirjoissa tietysti kunto on hyvin olennainen. Joskus tapaa myynti-ilmoituksia missä mainitaan "ikäänsä nähden erittäin hyvä", mikä käytännössä voi tarkoittaa mitä tahansa. Jonkun mielestä 1800-luvun puolivälistä oleva homeinen ja kanneton kirja on ikäänsä nähden hyvä. Ei ole. 1800-luvun puolivälin kirjoja liikkuu kohtalaisesti ja 1880-luvun kirjoja jo hyvinkin, mutta olennaista minkä alan kirjasta on kyse. Esimerkiksi 1880 - 1900 väliltä olevaa hengellistä kirjallisuutta on paljon ja otettu kohtalaisia painoksia, joten niiden hinnat ei yleensä ole korkealla, ei ainakaan mitään huippuhintoja. Jostain Lutherin isosta Kirkkopostillasta voi muutamia kymppejä pyytää jos on siisti ja asiallisen kuntoinen. Tietysti hengelliselläkin alalla on sitten joukossa joitain kysytympiäkin mitkä on arvokkaampia. Sitten jos kyseessä on esimerkiksi tieteellinen tutkimus 1850 - 1900 väliltä, on oleellista minkä alan tutkimuksesta on kyse ja kenen tekemä. Muun muassa matkakirjoissa ja kasvitieteen kirjoissa on arvoteoksia tuolta aikaväliltä. Kielitieteen ja muinaistapojen tutkimukset, muinaisrunous ym. on haluttuja. Samoin kaunokirjallisissa teoksissa joitain arvokkaita mutta pelkkä vuosiluku ei ratkaise. Onhan paljon 1950- ja 1960-luvuilla, jopa 1970-luvulla painettuja kirjoja mitkä keräilyarvoltaan ja niin ollen hinnaltaan on arvokkaampia kuin suuri osa 1800-luvun kirjallisuudesta. Itse en miellä 1880 - 1900 painettuja kirjoja tosi vanhoiksi, vanhoiksi kylläkin. 1800-luvun alusta 1850-luvulle on tosi vanha, ja ehkä 1870-luvun kirjaakin voi sanoa tosi vanhaksi, siinä ja siinä.

      1800-luvun puoliväli alkaa olla sellainen taite, että ennen sitä painettuja on melko vähän liikkeellä ja niillä on sitten jo ainakin jotain arvoa olkoon minkä alan kirja tahansa, vaikkapa uskonnollinenkin teos.

      Toivottavasti tästä oli apua jonkinlaisena linjauksena...

      Ja jos olet myymässä kirjoja, niin tosi vanhoissa kirjoissa paras tapa myydä on lehti-ilmoituksen tai netti-ilmoituksen kautta, esimerkiksi Keltainen Pörssi. Joka tapauksessa paras on myydä itse, ei johonkin divariin. Jos kyseiselle kirjalle tai kirjoille on vaikea löytää ostajaa, niin sitten johonkin erikoisliikkeeseen, antikvariaattiin mikä on erikoistunut tämän tyyppisiin ja pystyy vähän enempi maksamaan kuin divarit yleensä. Vinkkinä:

      Jos kyseessä on harvinainen 1800-luvun urheilualan kirja, esimerkiksi voimailukirja, kysy painonnostoliitosta tai vastaavasta, ovatko kiinnostuneita. Jos on kyseessä vaikkapa Juhani Ahon kirjoittama teos, pistä viestiä Aho-seuraan asian harrastajille, jne.

      Paras tapa myydä on siis etsiä kontakti kyseisen kirjallisuuden keräilijään.

    • kiinnostunut asiasta

      Osaisiko joku sanoa vähän minkä hintaisia ovat seuraavat kolme kirjaa.
      Kaikki kirjat kuuluvat Topeliuksen kirjasarjaan Fältskärns Berättelser. Mielestäni kirjat ovat erittäin hyvässä kunnossa ikäisekseen. Kaikki kannet ehjät jne, hieman kuluman jälkeä tietenkin.

      Fältskärns Berättelser I.II. (stockholm 1877)
      Fältskärns Berättelser III.IV. (stockholm 1874)
      Fältskärns Berättelser IV.V (ei paino tietoja)

    • tädin kirjahylly

      Heiskanen: Juhlien järjestämisopas 1947
      Heikel: Hedelmän- ja marjanviljelys 1919
      Sievinen Laila Kinnunen
      Halusin laulaa, halusin rakastaa 1972

      Tarjoilijan käsikirja 1946
      La Mure Punainen mylly 1952
      Suomalaisia työssä

      Siis onko näillä kirjoilla mitään arvoa?

    • EC

      Mitä arvoisa raati sanoo kirjasta, joka on vuosiluvun mukaan kirjoitettu 1538? Kirjan kannessa on myös merkintä "Homeri" ja kirja kertoo ilmeisesti Iliasta ja Odysseiasta. Kirja on joskus vuosia sitten arvioitettu suomessa asiantuntijalla, joka on arvioinut kirjan aidoksi. Itselläni ei ole minkäänlaista käsitystä kirjan harvinaisuudesta, tai arvosta. Kirja on erittäin hyvässä kunnossa, siinä on valkoiset kannet, ja käsittääksen kaikki sivut tallella. Kirja on nidottu hienosti, ja teksti siinä on kaunista ja selkeää.

      Kirja on sukuni hallussa, ja tällä hetkellä toisella paikkakunnalla vanhempieni kirjakaapissa. Kertokaapa asiantuntijat kommenttia kirjasta, lähinnä kiinnostaa se, onko näinkin vanha kirja suomen tasolla harvinaisuus.

      • lukutaito

        Joku voi maksaa mitä vain, jos hakee jotain tiettyä kirjaa: onko mones painos menossa, kuinka paljon on yleensäkin painettu.

        Eli sopiva ostaja maksaa enemmän kuin antikvariaatit.

        Itselläni on 1800-luvun hyväkuntoinen lääkärinkirja ja siitä en luovu vaikka saisin 5000€. Näin se menee.


    • Vanhojen kirjojen arviointi on aina vaikeaa jos teosta ei voi nähdä. Suosittelisin viemään sen arvioitavaksi C. Hagelstamin Antikvariaattiin, mikä alan johtava liike Suomessa. Antikvariaateissa arviointi on ilmaista.
      Mutta näin vanhojen kirjojen keräilijänä voisin lonkalta heittää tälläisen arvion: Vanhat kirjat eivät ole oikeastaan kovin arvokkaita, 1500-luvun kirjoja voi saada jopa muutamalla sadalla eurolla. Mutta toisaalta 1500-luvun alkupuoliskon kirjat yleensä ovat kalliimpia. Teoksesi hintahaarukka voi olla 700-7000 euroa, tai kalliimpikin, todella vaikea sanoa.
      Jos osassa alkukirjaimista on kuvitusta ja jos on muita koristeaiheita, se nostaa hintaa. Varsinainen kuvitus olisi jo kova juttu.
      Mitä isompi teos, sitä kalliimpi se yleensä on.
      Jos teos harvinainen, se on tietenkin kallis, tosin minulla ei ole mitään tietoa juuri sinun kirjasi harvinaisuusasteesta.
      Kannet ovat varmaan pergamenttia, mikä oli suosittu kansipäällyste 1500-1600-luvuilla.

      "onko näinkin vanha kirja suomen tasolla harvinaisuus."

      No, onhan se. Suomen markkinoilla on toki jonkinverran (ja länsinaapurissamme sangen paljon) 1500-luvun kirjoja. Kirjastoissa, esim kansalliskirjastossa, on suuriakin tuon ajan kirjojen kokelmia. Mutta harvalla yksityisellä henkilöllä on niitä. Teidän sitää olla ylpeitä kirjastanne.

      Ihan mielenkiinnosta vielä: Miten kirja on sukuunne tullut. Ostettu, peritty, ollut suvullanne "aina"?

    • EC

      Kiitos vastauksesta. Siinä tulikin roimasti tietoa. Kirja on muistaakseni tullut jonkin antikvariaatin kautta, ts. vanhempani ovat ostaneet joskus ison kasan vanhoja kirjoja kerralla, ja kyseinen kirja on tullut siinä mukana. Tarkempia yksityiskohtia en muista, olin kovin pieni eikä tästä ole vanhempienikaan kanssa ollut sen tarkempaa puhetta. Pitääkin kysellä. Saatan siis muistaa väärinkin, ja juuri tämä kirja on tullut jostain muualta.

      Harmi, että en pääse juuri nyt tutkimaan kirjaa, olen muistelevinani, että kirjassa on jonkin verran kuvitusta, ainakin noita koristeellisia alkukirjaimia. Kirja ei ole kovin iso, n. 15x20x5 cm, sivumäärää en muista. Käytetty paperi on kuitenkin paksumpaa kuin uusissa kirjoissa. Kannet ovat varmasti juurikin pergamenttia.

      Ainakin omaan silmään kirja vaikuttaa äärettömän hyvin säilyneeltä, se on ryhdikäs, mikään ei repsota, ja paremmassa kunnossa kuin useimmat 1800-luvun kirjat joita meillä on myös useita (lähinnä uskonnollisia kirjoja). Tuntuu uskomattomalta, että kirja on lähes 500 vuotta vanha. Sitäkin on pohdittu, että onko kyseessä uudempi kopio tms, mutta ainakin kirjan arvioinut asiantuntija oli vankasti sitä mieltä, että se on oikeasti noin vanha.

      Käyn varmaankin kohta vanhempiani tapaamassa, joten tutkin samalla tarkemmin kirjaa, ja ehkä otan muutaman kuvankin.

      Kiitos vielä vastauksesta Michelarkangelo!

      • VIELÄ LISÄÄ

        Kirjanne on varmaankin aito, sillä jos se olisi uudempi näköispainos, olisi siinä selkeä merkintä asiasta. 1500-luvulla kirjat painettiin erittäin hyvälaatuiselle liinalumppupaperille, mikä uhmaa aikaa todella hyvin, periaatteessa ikuisesti. 1800-luvulla siirryttiin käyttämään selluloosapaperia (mitä käytetään nykyäänkin), ja se ei vain ole lainkaan niin kestävää.


    • viirulainen1

      Tarvitaan tilaa kirjahyllyyn,joten olen pakotettu myymään 1981 painetut 19 Britannia Encyclopedia Britannica tietosanakirjaani,joiden lisäksi myyn myös 1981 painetut kirjasarjaan kuuluvat 10kpl Ready,Refering &Index kirjat.mukaan tulevat myös painokseen kuuluvat Book of the year ja Guide to Britannica.
      Kirjojen kunto asteikolla 1-5 ovat 4-5.
      Ostaja maksaa kuljetuksesta PKS ulkopuolelle.Kehä 3 sisäpuolelle tuon veloituksetta.

    • Kysyvä 1

      Omistan Uuden Testamentin vuodelta 1852. Onkohan tällaisella kirjalla mitään myyntiarvoa nykyään?

      • -parta

        1852 painetun Uuden testamentin "arvo" riippuu joistain tekijöistä, kunnon ohella muun muassa kirjan koko, millaiset kannet ja kenen kustantama, missä painettu. Siistikuntoisena myyntiarvo 10 - 20 euron luokkaa, mutta tapauskohtaisesti eli edellä mainituista seikoista riippuen 8 - 30 e.

        Esimerkkinä (ja suuntaa antavana) joitain minulla tällä hetkellä myynnissä olevista 1800-luvun hengellisestä:

        BIBLIA, se on: Pyhä Raamattu, Wanha ja Uusi Testamentti. Painettu Englannin ja Ulkomaan Bipliaseuran kustannuksella 1887. 909 (Vanha Testamentti) 303 sivua (Uusi Testamentti). Jonkin verran kärsinyt, selkä puuttuu, sivut ehjät ja (muutamia pieniä kosteusläikkiä lukuun ottamatta) siistit. Mustat kohokuvioidut nahkakannet. 3,50 e

        MEIDÄN HERRAMME JESUKSEN CHRISTUKSEN UUSI TESTAMENTTI. Englannin ja Ulkomaan Bipliaseuran kustantama. Kölnissä, Wilh. Hasselin, kirjapainossa 1878. 490 (Uusi Testamentti) 125 sivua (Psalmit). Kansissa selkä puuttuu, muuten ehjä; esilehdellä kirjoitusta; alku- ja loppuosassa pieniä kosteusläiskiä, muuten sivut siisti. Mustat kohokuvioidut nahkakannet. 2,50 e.

        THE NEW TESTAMENT OF OUR LORD AND SAVIOUR JESUS CHRIST. British and Foreign Bible Society 1872. Nimilehdestä sekä viimeisestä lehdestä puuttuu pala, muuten kaikki sivut ehjät mutta kosteusjälkiä ja jonkin verran nuhruisuutta, täysin luettavissa ja sivut hyvin sidoksessa kiinni; mustat nahkakannet, kannessa painatus British and Foreign Bible Society. Etukannen sisäpuolelle liimattu kaksi vanhaa suomalaista merkkiä. Englanninkielinen. Sivuja ei numeroitu. Koko 10 x 6,5 cm. 2 e. Kuva:

        http://kotisivukone.fi/files/kultaomena.kotisivukone.com/.album/1219786132513_4_large.jpg

        UUSI TESTAMENTTI ja PSALTARI. Präntätty Englannin ja Ulkomaan Bibliaseuran kustannuksella. Helsingissä, J. C. Frendellin ja Pojan tykönä, 1870. [2] 597. Kannet kuluneet, esilehdellä ja lopussa (tekstittömät lehdet) läikkiä, sivut sekä sidos hyväkuntoiset ja siistit; ruskea nahkaselkä, selästä teksti poiskulunut. Kannessa himmeästi erottuva painatus: britische und auslaendisch bibel gesellschaft. 20 e.

        BESSER, W. F.: S:T LUCE EVANGELIUM. Johansson et Komp., Hernösand 1858. 729 IX sivua. Ruotsinkielinen Luukkaan evankeliumin selitysteos. Pääosin siisti, loppupuolella kosteustahroja. Vanha jälkisidos, nahkaselkä kullanvärisellä tekstipainatuksella. 12 e.

        BESSER, W. F.: S:T PETRI BREF. Johansson et Komp., Hernösand 1858. 506 VI sivua. Lopussa muutama pieni kosteustahra. Vanha jälkisidos, nahkaselkä kullanvärisellä tekstipainatuksella. 15 e.

        ARMON JÄRJESTYS AUTUUTEHEN, Jesuxen Pyhän Evangeliumin Jälken Neljäsä Kansapuhesa Yhden Opettajan ja Sanankuulian wälillä, Yxinkertaisesti eteen asetettu. Suuren hyödytyxensä tähden, Suomexi käätty, Ja Kahdexannen kerran ylöspandu. Turusa, Prändätty J. C. Frenckellin ja Pojan tykönä, Wuonna 1826. 198 3 5. S. Kannet kuluneet, sivujen reunat tummuneet, ikäänsä nähden erittäin hyvä, sidos ei löystynyt. Ruskea nahkaselkä ilman tekstiä. Vanha fraktuura. Koko 18 x 12 cm. 35 e. Kuva:

        http://kotisivukone.fi/Kotisivukone/files/kultaomena.kotisivukone.com/.album/1221348478455_3_large.jpg

        ROSENIUS, C. O.: FADER WÅR. Fosterlands-Stiftelsen Förlags-Expedition, Stockholm 1882. Nionde upplagan. 167 sivua. Erittäin siisti, siistit sivut ja hyvä sidos. Mustat nahkakannet, ruskea nahkaselkä kullanvärisellä painatuksella. Kirjan koko nimi: Förklaring och Betraktelser öfwer Herrens Bön FADER WÅR, af C. O. Rosenius. 13 e. Kuva:

        http://kotisivukone.fi/Kotisivukone/files/kultaomena.kotisivukone.com/.album/1221348478455_1_large.jpg

        Hyväkuntoisen, siistin Lutherin KIRKKO-POSTILLAN (täydellinen vuosikerta valituita saarnoja, Tohtori Martti Lutherin Evankeliumi- ja Epistola-Postilloista. Lutherilaisen Evankeliumi-Yhtiön toimesta, Weilin ja Göös'in osakeyhtiön kirjapainossa, 1885. 710 596 sivua) olen myynyt hintaan 50 euroa, mielestäni kaikin puolin asiallinen kauppa.


    • Katekismus1

      Vanhemmillani on varsin hyvä kuntoinen, nahkakantinen katekismus vuodelta 1828. Kirja on tosi pieni (mitat n 6 cm x n.8cm). Kaikki sivut on tallella (n. 30 sivua). Osaako kukaan sanoa onko tälläisellä kirjalla muuta kuin tunnearvoa? Tietysti näkemättä on vaikea sanoa mitään...

      • -parta

        VÄHÄ-KATEKISMUS 1850-luvun paikkeilta ja jälkeen ei ole juuri muuta kuin tunnearvoa, mutta vuoden 1828 Katekismus (kyseessä täytyy olla Katekismuksen suppea versio, koska sivuja noin vähän) vähän parempi. Hengellisen kirjallisuuden keräilijöitä on edelleen. Korkeintaan kymppiin myyntiarvo jää sittenkin. Sanoisin että asiallinen myyntihinta 5 - 8 euroa. Minä olen tuollaista tavaraa myynyt 0,50 - 3 euron hintaan.


    • -parta

      Bongasin vanhan ketjun, jonka viimeisimmät viestit on menneet minulta ohi. Alkuperäisiä kyselijöitä tuskin lienee linjoilla? Mutta nostetaan ketju esille. Aihe on aina ajankohtainen ja asiantuntevatkin vastaukset vaihtelee samoin kuin tilanteet. Harva antikvariaatti - jos mikään - pystyy nykyisellään maksamaan laatukirjoista edes 1/5 myyntihinnasta paitsi joissain harvinaisuuksissa tai muuten erikoistapauksissa.

      Millaisia kokemuksia teillä? Oletko saanut kirjasi kaupaksi divariin ja jos, oletko tyytyväinen summaan? Muita kokemuksia käytetyn kirjallisuuden myynnistä?

      >Osaisiko joku sanoa vähän minkä hintaisia ovat seuraavat kolme kirjaa. Kaikki kirjat kuuluvat Topeliuksen kirjasarjaan Fältskärns Berättelser. Fältskärns Berättelser I.II. (stockholm 1877). Fältskärns Berättelser III.IV. (stockholm 1874). Fältskärns Berättelser IV.V (ei paino tietoja).<

      Välskärin kertomuksista on ilmestynyt useita niin suomen kuin ruotsinkielisiä painoksia jo 1800-luvulla. Myyntihinnat voi vähän vaihdella painoksesta riippuen. Jos on teoksen ensimmäinen painos siistikuntoisena, kannattaa melkein kysyä Hagelstamilta, oma arvioni on 30 - 60 e. Asiallinen hinta voi olla jossain neljänkympin kieppeillä. Mutta irrallisista osista ei paljon saa, ihan sattumankauppaa jos sattuu osumaan kohdalle kohdetta keräävä jolta puuttuu juuri nuo osat, aihetta keräävä voisi 20 - 30 maksaa siististä irto-osasta, muussa tapauksessa osan "arvo" on muutamia euroja, siistikuntoisena ehkä 7 - 10, korkeintaan 15 euroa. Jos minulle tarjottaisiin kohtalaisen hyvässä kunnossa olevana Välskärin kertomusten ruotsinkielinen painos 1800-luvulla painettu ja kaikki osat tallella, maksaisin 15 euroa ihan vain kunnioituksesta vanhaa kirjallisuutta kohtaan ja tiedän että eteenpäin myydessä saisin hieman voittoakin.

      Tädin kirjahylly: >Siis onko näillä kirjoilla mitään arvoa?<

      Siinä on mielestäni yksi melko hieno alaltaan ja toinen kohtalaisen kiva omalta marginaaliselta alaltaan. Parempi on Heikelin HEDELMÄN- JA MARJANVILJELYS. Asiallinen myyntihinta siistikuntoisesta 20 - 40 (korkeintaan 50). Vielä muutama vuosi sitten minä olisin maksanut about 12, nyt 8 euroa; siltä pohjalta heittäisin arviota että divarissa maksavat korkeintaan 7, mutta jos on ostaja tiedossa sitten ehkä enemmän. Kirppiksellä kannattaa hinnaksi laittaa 15 ja kuukauden kuluttua alentaa hinta kymppiin, sen verran siitä saa joka tapauksessa. TARJOILIJAN KÄSIKIRJA jotain kympin luokkaa, antikvariaatissa voivat maksaa sinulle 1 - 3 euroa, hinnaksi laittavat 7 - 10 (korkeintaan 15). Kirppiksellä laittaisin hinnaksi 6 tai 7 euroa, kuukauden kuluttua alentaisin femmaan. :)

      Homeroksen ODYSSEIA -teos 1500-luvulta on "arvokas" on se sitten millä kielellä tahansa. Kieli vaikuttaa olennaisesti jos ajatellaan missä sen aikoo myydä ja kenelle. Sillä on keräilyarvoa ja myyntiarvoakin. Michelarkangelon vastaukseen ei ole lisäämistä. Tuollainen teos kuuluu siihen sarjaan että pitää löytää oikea keräilijä. Onneksi se on nettiaikana helppoa - joskin usein myös aikaa vievää. Antikvariaattiin tuollaista ei kannata myydä.

      • Tony

        Mikäs olisi kirjan arvo joka on vuodelta 1777?
        Kirja on Johan Philip Freseniuksen, Rippi ja herran ehtoollinen.
        Kannet ja kaikki 336 sivua on tallella.
        Sitten olisi Aleksis Kiven, Nummisuutarit. Komedia viidessä näytöksessä v1909?


      • -parta
        Tony kirjoitti:

        Mikäs olisi kirjan arvo joka on vuodelta 1777?
        Kirja on Johan Philip Freseniuksen, Rippi ja herran ehtoollinen.
        Kannet ja kaikki 336 sivua on tallella.
        Sitten olisi Aleksis Kiven, Nummisuutarit. Komedia viidessä näytöksessä v1909?

        Freseniuksen kirjan arvo riippuu olennaisesti kunnosta. Vähänkin siistissä kunnossa sillä on arvoa. 1700-luvun kirjat kuuluvat sillä tavalla harvinaisempiin tapauksiin kuitenkin että harvoin niitä tulee vastaan ihan normiharrastajalla ja antikvariaatinpitäjällä. Jonkin verran niitä liikkuu mutta ei paljon ja yleensä sitten huutokaupoissa tai jossain Hagelstamin tai muiden laadukkaampien antikvariaattien valikoimissa. Minä en tuollaiseen lähde hinta-arviota antamaan kun en edes tiedä minkä verran kyseistä kirjaa on liikenteessä.

        Nummisuutareiden vuoden 1909 painosta jos joku tarjoaisi niin eteenpäin se minulta menisi, koska ei kuulu omiin keräilykohteisiin, ja joutuisin ensin ottamaan selvää arvosta ennen kuin voisin siitä mitään tarjota. En muista milloin tuon ensimmäinen painos on ilmestynyt mutta kirja ei liene edes ensimmäinen 1900-luvun puolelta oleva painos eli jonkin verran siitä on painoksia ilmestynyt ennen tuota. Ensimmäinen painos olisikin arvokas. Tuosta tarjoaisin jos olisin kiinnostunut ostamaan, asiasta paremmin selvää ottamatta, kunnosta riippuen jonkin verran kulunut noin 5, siisti 5-10, erittäin siisti 10-15. Sitten saisi ainakin muutaman euron voittoa eteenpäin myydessä, mutta ei välttämättä montaa euroa. Kuten sanottu pitäisi ensin ottaa selvää, ja voi sitten olla etten maksaisi noinkaan paljoa. Jos joku sitä tarjoaisi niin luultavammin jättäisin ostamatta.

        Äkkiseltään siis heittäisin karkean arvion kyseisen teoksen rahallisesta arvosta 15-25 euroa ja luulen ettei paljon tuosta heitä. Pitäisi olla kyseisestä kirjasta/painoksesta erityisesti kiinnostunut jos haluaa enemmän maksaa - esimerkiksi vannoutunut Kiven keräilijä joka haluaa kokoelmiinsa kaikki mahdolliset painokset. :)

        Aleksis Kiveen erikoistuneita keräilijöitä ei niin hirveästi ole joten pitäisi tässä tapauksessa olla joko näytelmäkirjallisuuden tai suomalaisen kansalliskirjallisuuden harrastaja. Nummisuutarit kuuluu mielestäni Kiven mielenkiintoisimpaan tuotantoon ja ihan yleisestikin ottaen on suomalaisen näytelmäkirjallisuuden arvostettuja klassikkoja, mutta vannoutuneelle bibliofiilille tai muuten arvoteosten keräilijälle vuoden 1909 painos ei ole kiinnostava, koska ei ole ensimmäinen tai edes toinen painos eikä muutenkaan kuulu Kiven harvinaisempiin.

        Freseniuksen kirjaan kannattaa kysyä arvio esimerkiksi juuri Hagelstamilta. Olisi mielenkiintoista kuulla mitä sanovat ja kertonet asian sitten täällä palstalla niin tiedämme muutkin?


      • Tony
        -parta kirjoitti:

        Freseniuksen kirjan arvo riippuu olennaisesti kunnosta. Vähänkin siistissä kunnossa sillä on arvoa. 1700-luvun kirjat kuuluvat sillä tavalla harvinaisempiin tapauksiin kuitenkin että harvoin niitä tulee vastaan ihan normiharrastajalla ja antikvariaatinpitäjällä. Jonkin verran niitä liikkuu mutta ei paljon ja yleensä sitten huutokaupoissa tai jossain Hagelstamin tai muiden laadukkaampien antikvariaattien valikoimissa. Minä en tuollaiseen lähde hinta-arviota antamaan kun en edes tiedä minkä verran kyseistä kirjaa on liikenteessä.

        Nummisuutareiden vuoden 1909 painosta jos joku tarjoaisi niin eteenpäin se minulta menisi, koska ei kuulu omiin keräilykohteisiin, ja joutuisin ensin ottamaan selvää arvosta ennen kuin voisin siitä mitään tarjota. En muista milloin tuon ensimmäinen painos on ilmestynyt mutta kirja ei liene edes ensimmäinen 1900-luvun puolelta oleva painos eli jonkin verran siitä on painoksia ilmestynyt ennen tuota. Ensimmäinen painos olisikin arvokas. Tuosta tarjoaisin jos olisin kiinnostunut ostamaan, asiasta paremmin selvää ottamatta, kunnosta riippuen jonkin verran kulunut noin 5, siisti 5-10, erittäin siisti 10-15. Sitten saisi ainakin muutaman euron voittoa eteenpäin myydessä, mutta ei välttämättä montaa euroa. Kuten sanottu pitäisi ensin ottaa selvää, ja voi sitten olla etten maksaisi noinkaan paljoa. Jos joku sitä tarjoaisi niin luultavammin jättäisin ostamatta.

        Äkkiseltään siis heittäisin karkean arvion kyseisen teoksen rahallisesta arvosta 15-25 euroa ja luulen ettei paljon tuosta heitä. Pitäisi olla kyseisestä kirjasta/painoksesta erityisesti kiinnostunut jos haluaa enemmän maksaa - esimerkiksi vannoutunut Kiven keräilijä joka haluaa kokoelmiinsa kaikki mahdolliset painokset. :)

        Aleksis Kiveen erikoistuneita keräilijöitä ei niin hirveästi ole joten pitäisi tässä tapauksessa olla joko näytelmäkirjallisuuden tai suomalaisen kansalliskirjallisuuden harrastaja. Nummisuutarit kuuluu mielestäni Kiven mielenkiintoisimpaan tuotantoon ja ihan yleisestikin ottaen on suomalaisen näytelmäkirjallisuuden arvostettuja klassikkoja, mutta vannoutuneelle bibliofiilille tai muuten arvoteosten keräilijälle vuoden 1909 painos ei ole kiinnostava, koska ei ole ensimmäinen tai edes toinen painos eikä muutenkaan kuulu Kiven harvinaisempiin.

        Freseniuksen kirjaan kannattaa kysyä arvio esimerkiksi juuri Hagelstamilta. Olisi mielenkiintoista kuulla mitä sanovat ja kertonet asian sitten täällä palstalla niin tiedämme muutkin?

        Kiitos -parta vastauksestasi. Kysyn kirjasta Hagelstamilta. Katsotaan mitä vastaavat.
        Ja tämä Nummisuutarit on siis kirja missä on näytelmän vuorosanat. Minulta löytyy myös jotain Minna Canthin näytelmiä.


      • -parta
        Tony kirjoitti:

        Kiitos -parta vastauksestasi. Kysyn kirjasta Hagelstamilta. Katsotaan mitä vastaavat.
        Ja tämä Nummisuutarit on siis kirja missä on näytelmän vuorosanat. Minulta löytyy myös jotain Minna Canthin näytelmiä.

        Juu... Nummisuutarit on näytelmä... Ihan mielenkiintoinen sellainen. Kansan suussa on näytelmästä jäänyt elämään lause "Niin se maailma muuttuu Eskoseni". Minna Canthin jotkut teokset kuten novellit on muutaman kympin arvoisia ensipainoksina, jos on siistikuntoisia 1800-luvun puolelta olevia voi olla joidenkin kohdalla viidenkympin paremmalla puolellakin, yleensä kuitenkin alle, eikä kuulu näytelmät häneltäkään ihan suosituimpiin keräilykohteisiin. Arvoa Canthin teoksilla ilman muuta on mutta ei välttämättä rahallista arvoa, enempi on kulttuurin ja sivistysarvojen puolella se arvo. :)

        Canth on aina mielenkiintoinen edistyksellisenä suomalaisena "naiskirjailijana" ja nyt tuntuu olevan tapetilla. Kyllä hänen elämäntyötään on syytäkin arvostaa. Muutama päivä sitten tuli kuluneeksi 170 vuotta hänen syntymästä, mutta kun jostain syystä 150 on sellainen luku mitä on päätetty pitää juhlimisen arvoisena niin juhlavuosi oli parikymmentä vuotta sitten, seuraava juhlavuosi on kait vuonna 2044. Jos maailma vielä on pystyssä ja kukaan jaksaa Canthia muistella silloin. Ties vaikka olisimme Venäjän federaation osa ja kouluissa päntättäisiin Marxia. No, turha tässä on ryhtyä synkistelemään ja erikoisetkin asiat voi lopulta kääntyä kansakunnan parhaaksi. Kovin on pintaliitoa nykyinen maailmanmenomme, Eskoseni.

        Mikään aarre tuo Freseniuksen kirja ei ole ja johonkin satasen paikkeille luulisin sen rahallisen arvon sijoittuvan kohtuullisen siistikuntoisenakin. Satasen ja kahden sadan välille, lähempänä sataa kuin kahta? Jos kirjan aikoo myydä, niin johonkin Luther-divariin kannattaa tarjota tai sitten esim. Keltaisen Pörssin kautta etsiä vanhasta uskonnollisesta kirjallisuudesta kiinnostunutta keräilijää, jolta sellaisen hinnan saisi.

        Kuten sanoin minulla ei ole asiantuntemusta eikä riittävästi tietoa kirjan hintaa arvioimaan, joten mielenkiinnolla jään odottamaan Hagelstamin vastausta! Jos sinulla on aikaa ja viitseliäisyyttä soitella Luther-divarin suuntaan olisi sitten mielenkiintoista kuulla mitä he ovat valmiita tuollaisesta tarjoamaan ja kuinka paljon se poikkeaa Hagelstamin antamasta arviosta. :)

        Luther-divarin Hannu Halosen työpuhelin 0440 772233.

        Mukavaa päivänjatkoa !!


      • Tony
        -parta kirjoitti:

        Juu... Nummisuutarit on näytelmä... Ihan mielenkiintoinen sellainen. Kansan suussa on näytelmästä jäänyt elämään lause "Niin se maailma muuttuu Eskoseni". Minna Canthin jotkut teokset kuten novellit on muutaman kympin arvoisia ensipainoksina, jos on siistikuntoisia 1800-luvun puolelta olevia voi olla joidenkin kohdalla viidenkympin paremmalla puolellakin, yleensä kuitenkin alle, eikä kuulu näytelmät häneltäkään ihan suosituimpiin keräilykohteisiin. Arvoa Canthin teoksilla ilman muuta on mutta ei välttämättä rahallista arvoa, enempi on kulttuurin ja sivistysarvojen puolella se arvo. :)

        Canth on aina mielenkiintoinen edistyksellisenä suomalaisena "naiskirjailijana" ja nyt tuntuu olevan tapetilla. Kyllä hänen elämäntyötään on syytäkin arvostaa. Muutama päivä sitten tuli kuluneeksi 170 vuotta hänen syntymästä, mutta kun jostain syystä 150 on sellainen luku mitä on päätetty pitää juhlimisen arvoisena niin juhlavuosi oli parikymmentä vuotta sitten, seuraava juhlavuosi on kait vuonna 2044. Jos maailma vielä on pystyssä ja kukaan jaksaa Canthia muistella silloin. Ties vaikka olisimme Venäjän federaation osa ja kouluissa päntättäisiin Marxia. No, turha tässä on ryhtyä synkistelemään ja erikoisetkin asiat voi lopulta kääntyä kansakunnan parhaaksi. Kovin on pintaliitoa nykyinen maailmanmenomme, Eskoseni.

        Mikään aarre tuo Freseniuksen kirja ei ole ja johonkin satasen paikkeille luulisin sen rahallisen arvon sijoittuvan kohtuullisen siistikuntoisenakin. Satasen ja kahden sadan välille, lähempänä sataa kuin kahta? Jos kirjan aikoo myydä, niin johonkin Luther-divariin kannattaa tarjota tai sitten esim. Keltaisen Pörssin kautta etsiä vanhasta uskonnollisesta kirjallisuudesta kiinnostunutta keräilijää, jolta sellaisen hinnan saisi.

        Kuten sanoin minulla ei ole asiantuntemusta eikä riittävästi tietoa kirjan hintaa arvioimaan, joten mielenkiinnolla jään odottamaan Hagelstamin vastausta! Jos sinulla on aikaa ja viitseliäisyyttä soitella Luther-divarin suuntaan olisi sitten mielenkiintoista kuulla mitä he ovat valmiita tuollaisesta tarjoamaan ja kuinka paljon se poikkeaa Hagelstamin antamasta arviosta. :)

        Luther-divarin Hannu Halosen työpuhelin 0440 772233.

        Mukavaa päivänjatkoa !!

        Kiitoksia kommentista -parta.
        Laitoin sähköpostit Hagelstamille ja Luther-divariin.
        Katsotaan mitä vastaavat.


    • Perhoskirjat

      Parikymmentä vuotta sitten eräässä artikkelissa mainittiin, että K.J.Vallen kirjoittama teos Suomen perhosista on harvinainen ja vaikeasti löydettävissä.
      Hyllyssäni on niteenä ihan hyväkuntoiset "Suurperhoset" osat I ja II.
      Tästäkö teoksesta on kysymys?
      Mahtaako kirjoillani olla rahallista arvoa?

      • -parta

        Vallen teossarja "suurperhosista" on vaikeasti löydettävissä koko sarjana niin kuin monet muutkin mitkä on useiden vuosien aikana ilmestyneet monessa osassa. Tällaisia ovat muun muassa Vilho Annalan Suomen lasiteollisuus, josta minulla aikoinaan oli kaikki osat. Vallen Suurperhoset I-IV on vielä huomattavasti vaikeampi löytää kuin Annalan Suomen lasiteollisuus -sarja. Yksittäisiä osia liikkuu mutta en tiedä kuinka harvinainen on koko teos eli neljän niteen sarja, ensimmäinen ilmestyi 1935 ja neljäs osa 1946. Kaksikin osaa on jo hieno löytö.

        Kansallisbibliografiaa kannattaa käyttää, koska siellä on suurin osa Suomessa ilmestyneistä teoksista. Jos esimerkiksi etsii tiettyä teosta mutta ei tiedä ilmestymisvuotta tai tekijää yms. Useiden kohdalla on vielä mainittu uusintapainoksetkin mikä auttaa selvittämään kuinka todennäköisesti teos on löydettävissä vaikka divarista.

        http://fennica.linneanet.fi/vwebv/searchBasic

        Palstalla on aloitukseni mistä löytyy linkkejä nettidivareiden hakukoneisiin.

        Esimerkiksi antikvaari.fi mainostaa että yli 70 kauppiasta myy palvelun kautta kirjoja. Eiköhän sieltä se Suurperhosetkin löydy? Joku osa ainakin. :)

        Antikvariaattien hintapyynnöt ei tarkasti kerro kirjan arvoa ja eroa voi olla jopa useita kymppejä eri antikvariaateilla, mutta kyllä ne hyvinkin suuntaa antaa.

        http://www.antikvaari.fi/


      • Perhoskirjat
        -parta kirjoitti:

        Vallen teossarja "suurperhosista" on vaikeasti löydettävissä koko sarjana niin kuin monet muutkin mitkä on useiden vuosien aikana ilmestyneet monessa osassa. Tällaisia ovat muun muassa Vilho Annalan Suomen lasiteollisuus, josta minulla aikoinaan oli kaikki osat. Vallen Suurperhoset I-IV on vielä huomattavasti vaikeampi löytää kuin Annalan Suomen lasiteollisuus -sarja. Yksittäisiä osia liikkuu mutta en tiedä kuinka harvinainen on koko teos eli neljän niteen sarja, ensimmäinen ilmestyi 1935 ja neljäs osa 1946. Kaksikin osaa on jo hieno löytö.

        Kansallisbibliografiaa kannattaa käyttää, koska siellä on suurin osa Suomessa ilmestyneistä teoksista. Jos esimerkiksi etsii tiettyä teosta mutta ei tiedä ilmestymisvuotta tai tekijää yms. Useiden kohdalla on vielä mainittu uusintapainoksetkin mikä auttaa selvittämään kuinka todennäköisesti teos on löydettävissä vaikka divarista.

        http://fennica.linneanet.fi/vwebv/searchBasic

        Palstalla on aloitukseni mistä löytyy linkkejä nettidivareiden hakukoneisiin.

        Esimerkiksi antikvaari.fi mainostaa että yli 70 kauppiasta myy palvelun kautta kirjoja. Eiköhän sieltä se Suurperhosetkin löydy? Joku osa ainakin. :)

        Antikvariaattien hintapyynnöt ei tarkasti kerro kirjan arvoa ja eroa voi olla jopa useita kymppejä eri antikvariaateilla, mutta kyllä ne hyvinkin suuntaa antaa.

        http://www.antikvaari.fi/

        Kiitokset tiedosta. Isäni aikoinaan harrasti perhosia 20-30-luvuilla.. Minulla on yhä hänen kokoelmansa jäljellä, ei onneksi kuin muutama lasikantinen laatikko, en yhtään tiedä, mitä niille voisi tehdä. Ovat pimeässä komerossa, etteivät haalistu!
        Muitakin perhoskirjoja on, mutta en ole enempää Vallen kirjoittamia.

        Isäni säästi yhtä ja toista, mm. Suomen Matkailija-yhdistyksen karttakirjoja 2 kpl, v. 1894 ja v. 1909 sekä Maanmittaushallituksen julkaiseman v. 1923.

        Kiinnostavatko ne keräilijöitä? Haluaisin, että näin hyvät teokset saisivat tilan uudessa, hyvässä kirjahyllyssä, kun omani aikanaan joutuu polttouuniin!
        Mitä nykypäivänä tehdään vanhoille kirjoille?


      • -parta
        Perhoskirjat kirjoitti:

        Kiitokset tiedosta. Isäni aikoinaan harrasti perhosia 20-30-luvuilla.. Minulla on yhä hänen kokoelmansa jäljellä, ei onneksi kuin muutama lasikantinen laatikko, en yhtään tiedä, mitä niille voisi tehdä. Ovat pimeässä komerossa, etteivät haalistu!
        Muitakin perhoskirjoja on, mutta en ole enempää Vallen kirjoittamia.

        Isäni säästi yhtä ja toista, mm. Suomen Matkailija-yhdistyksen karttakirjoja 2 kpl, v. 1894 ja v. 1909 sekä Maanmittaushallituksen julkaiseman v. 1923.

        Kiinnostavatko ne keräilijöitä? Haluaisin, että näin hyvät teokset saisivat tilan uudessa, hyvässä kirjahyllyssä, kun omani aikanaan joutuu polttouuniin!
        Mitä nykypäivänä tehdään vanhoille kirjoille?

        Kiinnostavat keräilijöitä, toki. Niin kartta- kuin perhoskirjatkin. Minuakin kiinnostaisi, mutta kun tilanpuute vaivaa. Jatkuvasti joudun lahjoittamaan pois tai laittamaan myyntiin kirjoja joita voisin itsekin hyllyssä pitää, vanhoja karttakirjojakin olisi kiva selailla mutta niin se vain on, että linjanvetoa on pakko tehdä.

        Yritän keskittyä ensisijaiseen keräilykohteeseeni eli vanhaan hengelliseen kirjallisuuteen 1800-luvulta 1930-luvulle, uudempikin kristillinen kirjallisuus käy jos on mielenkiintoinen teos. Ensisijaisesta keräilykohteestanikin laitan vähän väliä myyntiin minulle toisarvoisempia teoksia. Parhaimmillaan eli pahimmillaan kirjoja oli kodissani noin 20 000 (!) joista suurinpiirtein puolet omaa kotikirjastoa ja puolet ylimääräisiä eli antikvariaatin lopettamisen ja keräilyharrastuksen ohessa tulleita joita olen myynyt sitten kirpputoreilla ym.

        Mitä nykypäivänä tehdään vanhoille kirjoille, kysyt. Tiedän kyllä mitä niille yleisesti tehdään. Kaatopaikalle kärrätään. Olen joitain arvokkaitakin teoksia pelastanut viime hetkillä, kun olen osunut paikalle missä niitä on laitettu roskakuormaan. Tällainen meno harmittaa. Toisaalta, minkäs teet. Maailma on pullollaan kirjoja ja uusia tulee joka vuosi, ei niitä kaikkia voi mihinkään säilöä. Ei ole tarvettakaan, suuri osa kertomakirjallisuudesta nyt on sitä mitä on. Mutta säilyisivät edes vanhat kansallista ja kulttuurillista historiaa sisältävät, kansanperinne ja tapakulttuuri, ja sitten hienot erikoisalan teokset niin kuin nuo mainitsemasi.

        Olen rakentelemassa kotisivustoa jonka kautta myyn ylimääräisiä kirjojani pois, mutta siitä ei tule ainoastaan myyntisivusto, paljon olen liittänyt sinne tietoa kirjoista ja kirjailijoista, skannannut kuvia jne., että säilyisi tietoa näistä kirjoista. Edelleenkin hankin kirjallisuutta sekä omiin kokoelmiin (ensisijaisesti vanhat hengelliset, toissijaisesti kaikki muu mielenkiintoinen esimerkiksi kansanperinteet ja mytologiat) että myyntiin. Liikkeethän ei pysty nykyisellään enää paljon mitään kirjoista maksamaan, pyrin maksamaan vähintään saman kuin ne, yleensä vähän reilummin niistäkin mitä ostan myyntiin, ja omasta keräilykohteestani tietysti maksan hyvinkin jos kokoelmistani puuttuu.

        Ainoa mitä en välitä eteenpäin on porno, okkultistinen kirjallisuus ja tietyntyyppinen kauhu, niitä en myynyt liikkeessänikään. :)

        >Kiinnostavatko ne keräilijöitä? Haluaisin, että näin hyvät teokset saisivat tilan uudessa, hyvässä kirjahyllyssä, kun omani aikanaan joutuu polttouuniin!<

        Hienoa! Annan saman neuvon kuin tässä ketjussa aiemminkin:

        Ja jos olet myymässä kirjoja, niin tosi vanhoissa kirjoissa (sekä erikoisalojen kirjallisuudessa) paras tapa myydä on lehti-ilmoituksen tai netti-ilmoituksen kautta, esimerkiksi Keltainen Pörssi. Joka tapauksessa paras on myydä itse, ei johonkin divariin. Jos kyseiselle kirjalle tai kirjoille on vaikea löytää ostajaa, niin sitten johonkin erikoisliikkeeseen, antikvariaattiin mikä on erikoistunut tämän tyyppisiin ja pystyy vähän enempi maksamaan kuin divarit yleensä. Vinkkinä:

        Jos kyseessä on harvinainen 1800-luvun urheilualan kirja, esimerkiksi voimailukirja, kysy painonnostoliitosta tai vastaavasta, ovatko kiinnostuneita. Jos on kyseessä vaikkapa Juhani Ahon kirjoittama teos, pistä viestiä Aho-seuraan asian harrastajille, jne.

        Paras tapa myydä on siis etsiä kontakti kyseisen kirjallisuuden keräilijään.

        Tähän voisi vielä lisätä, että vanhat/erikoiset/harvinaiset voi lahjoittaa myös kirjastoihin, tutkimuskirjastoihin, museoihin (esimerkiksi vanha autokirjallisuus johonkin automuseoon jos niillä on myös kirjallista materiaalia esillä). Itse olen kirjoja lahjoittanut mm. vankiloiden kirjastoihin venkuloille luettavaksi.


      • -parta
        Perhoskirjat kirjoitti:

        Kiitokset tiedosta. Isäni aikoinaan harrasti perhosia 20-30-luvuilla.. Minulla on yhä hänen kokoelmansa jäljellä, ei onneksi kuin muutama lasikantinen laatikko, en yhtään tiedä, mitä niille voisi tehdä. Ovat pimeässä komerossa, etteivät haalistu!
        Muitakin perhoskirjoja on, mutta en ole enempää Vallen kirjoittamia.

        Isäni säästi yhtä ja toista, mm. Suomen Matkailija-yhdistyksen karttakirjoja 2 kpl, v. 1894 ja v. 1909 sekä Maanmittaushallituksen julkaiseman v. 1923.

        Kiinnostavatko ne keräilijöitä? Haluaisin, että näin hyvät teokset saisivat tilan uudessa, hyvässä kirjahyllyssä, kun omani aikanaan joutuu polttouuniin!
        Mitä nykypäivänä tehdään vanhoille kirjoille?

        Isäsi perhoskokoelmaan... Perhosia on paljon kerätty jo tuohon aikaan eikä Suomen repertuaari ole järin runsas joten epäilen että kaikki mahdolliset perhoset on jo vähintäänkin tuhansissa laatikoissa... Mutta mistä sitä tietää? Ehkä kannattaa kysyä ovatko kiinnostuneita isäsi kokoelmasta esimerkiksi täällä:

        http://www.perhostutkijainseura.fi/fi/Seura yhteystiedot.html

        Olisihan nuo kiva lisä johonkin näyttelyyn, esimerkkinä yksityisen keräilijän harrastuksesta 1920-30 -luvuilla.

        Oikein mukavaa kevättä sinulle !!


    • Wilhelm Tell

      Kirjahyllystäni löysin saksankielisen kirjan, jonka olin saanut lahjaksi muutamia vuosia sitten kun opiskelin vielä saksaa. Vasta nyt sain katsottua kirjaa kunnolla ja aloin pohtimaan, että pitäisiköhän minun pitää kirjasta enemmän huolta sen säilymisen kannalta. Kirjasta en löytänyt kustannusvuotta, mutta omistaja oli kirjoittanut kirjaan päiväyksen 20. lokakuuta 1887 (ilmeisesti englanniksi) ja oman nimensä (Henriette Delius, jos jotain nimikin sattuu kiinnostamaan). Kirja on saksankielinen näytelmä Schillerin Wilhelm Tellistä. Kirja on mielestäni iästään huolimatta erinomaisessa kunnossa, kannet paikoillaan, vähän kulumaa iästä huolimatta ja sivut kellastuneet, mutta ehjät. Joillakin sivuilla on kirjoitettu lyijykynällä pieniä merkintöjä, joista ei saa oikein selvää.

      En siis ole myymässä kirjaa, mutta silti kirjan arvo kiinnostaa ja se miten tuota uskaltaisi säilyttää.

      • -parta

        Hei. Valitettavasti täytyy todeta ettei kirjasi liene kovinkaan arvokas. Teoksesta on useita painoksia jos millä kielellä ja varsinkin alkuperäiskiellä. Teoshan on kirjoitettu jo 1804, joten omistamasi kappale lienee kaukana ensipainoksesta.

        Jos kirja ei ole sen vanhempi kuin 1880-luvulta, niin sivujen todella kuulukin olla täysin ehjät, muuten on huonosti pidetty kirja. 1800-luvun alkupuolta oleviin voi mielestäni hyväksyä jonkinlaista risaisuuttakin mutta silloin(kin) se vaikuttaa hintaan olennaisesti.

        Jos kirjasi on 1860-1887 välillä painettu ja normaalia kulumaa ja kellastumista lukuunottamatta hyväkuntoinen ja siisti, karkeana arviona heittäisin 10-30 e. Lähempänä kymppiä kuin kolmea kymppiä.

        Poikkeuksen tekee jos kyseessä on hyvä kuvitettu painos. Riippuu sitten mikä kuvittaja on kyseessä, mikä laitos ja minkä vuoden painos, mutta hintaan voi mahdollisesti lisätä nollan perään. Huonommankin kuvittajan Wilhelm Tell 1800-luvun painoksena lienee karkeasti arvioiden 50 euron luokkaa ja halutuimmissa mennään poikkeuksetta satasen paremmalle puolelle. Vielä suuremman poikkeuksen tekee jos kyseessä on numeroitu kuvitettu painos eli keräilijäpainos. Sitten ollaan mahdollisesti parin huntin hujakoilla ja enemmänkin.

        Koska kyseessä on saksalainen tekijä ja alkuperäiskielinen teos, tarkempaa osviittaa kannattaa etsiä saksalaiselta antikvaaristen kirjojen zvab-sivustolta.

        http://www.zvab.com/index.do

        Lisää nettiantikvariaattien linkkejä löydät mm. sivultani:

        http://kotisivukone.fi/app/www/kultaomena.kotisivukone.com/38

        Linkkikokoelma on keskeneräinen, niin kuin sivustoni kokonaisuudessaan, mutta ehkä se kuuluu asiaan. Parannellaan ja lisäillään aikataulun puitteissa. :)


      • -parta

        Tsekkasinpa tässä joutessani Zvabin ja AbeBooksin hakuja...
        Kallein Schiller Wilhelm Tell on saksalaisessa antikvariaatissa 2400 e, mutta niinpä kyseessä on vuodelta 1922 oleva erikoisuus, jota harva pidemmälle ehtinyt bibliofiilikaan tapaa. Kohde menee paremmin taiteen kuin kirjallisuuden harrastajalle: teos on yksi 29 kappaleen numeroidusta painoksesta (näitä on maailmassa siis ainoastaan 29 kappaletta) sisältäen 17 taiteilija Otto Baumbergerin signeeraamaa vedosta.

        950 e hintainen vuodelta 1921 on niin ikään foliokokoinen taidekirja:
        10 handsignierte Original-Lithographien von Otto Baumberger.

        Muutkin yli 150 euron "arvoiset" (hintapyyntö 150-900) Wilhelm Tellit on erikoistavaraa. Kalleimmat hienokuntoisia vuosisadan alussa painettuja (1804) tai numeroituja erikoispainoksia signeeratuilla originaalivedoksilla, huokeimmat samaa tavaraa kuluneempina kappaleina tai hienosti kuvitettuja mutta ei signeeratuin alkuperäisteoksin.

        Vaatimattomalla normikuvituksella (sivuille painettu piirroskuvitus, ei erillisiä kuvasivuja) varustettuja saa 1800-luvun puoleltakin edullisesti kun eivät ole mitään taidekirjoja.

        Kirjoja kannattaa aina säilyttää hyvin ja vanhoja kirjoja vielä paremmin. :)

        Ei kosteassa paikassa, ei suorassa auringonvalossa eikä voimakkaiden hajujen läheisyydessä. Moni vanha teos haisee ällöttävästi tupakansavulta kun lukija on sauhutellut kirjastossaan. Tässä tapauksessa kirjan arvoa ei siis nosta vaan pikemminkin laskee vaikka kyseessä olisi Jean-Paul Sartre tai itse Schiller ja erikoiserä harvinaisia laatusikaareita. :)

        moiks


    • rhb

      Kiitos -parta mielenkiintoisista vastauksista.

      Minullakin on vanhoja kirjoja ja sain juuri muutto määräyksen.
      Kysyin anikvariaatista mutta arvelivat,että arvottomia.esim.
      Nahkaselkäisiä 20-30 luvun romaaneja.
      J.Ahon kevät ja takatalvi,Panu,Kootut teokset IX,Tolstoin Sota ja Rauha 1-3 toinen painos,Urheilun Pikkujättiläinen/Martti Jukola toinen painos,
      Helvi Hämäläinen Hansikas v-43
      joitakin mainitakseni.

      Pitäsi olla kansipaperit mutta ei ole.Tulin vuosia sitten töistä ja ent:)mieheni oli "siivonnut"kirjahyllyt ja heittänyt kaikki kansipaperit roskiin.

      Vielä yksi kirja joka kiinnostaa

      WSOY:kustantama Oma Puutarhani v.-53 Elisabeth Koch ja paperit on.

      Täytyykö kaikki vanhat kirjat heittää roskiin?

      • -parta

        Ma(i)steri puhuu asiaa. 1920-40 lukujen romaaneja menee minulta silloin tällöin mutta kovin harvakseltaan netin kautta missä hintana tapauksesta riippuen keskimäärin 2 - 4 e. Kirpputorilla myyn 1920-40 lukujen romaaneja edullisemmin eli kirpputorihintaan pääasiassa 0,50 - 2 e. Kirppiksellä niitä meneekin enempi kaupaksi vaan eipä näillä hinnoilla pääse tiliä tekemään, kiva kuitenkin että kirjat pysyvät kierrossa eli päätyvät uusille lukijoille.

        Vielä pari vuotta sitten tein kirjoilla hyvääkin tiliä myös kirppiksellä mikä edellytti jatkuvaa paikan järjestelyä, uusien kirjojen tuontia pari kertaa viikossa ja hintojen alentamista hyllyynjääneissä kirjoissa.

        Nykyään täytyy olla erikoiskirjallisuutta (hyvää erä- ja lappiaihetta, asiallisempaa sotahistoriaa, ilmailua) ja sittenkin pääsee vain niukin naukin plussan puolelle (kuukausivuokra 60 e). Niinpä joudun hankkimaan huutokaupoista lasitavaraa yms. keräilysälää että niistä tulleilla tuotoilla voin kirppispaikkaani pyörittää ja pääsen ylimääräisistä kirjoista eroon, kun en viitsi niitä kaatopaikallekaan kärrätä...

        Kuten Ma(i)steri toteaa... ihmisiä yllättäen kiinnostavat sellaisetkin ns. turhanpäiväiset kirjat, joita antikvariaateilla/divareilla ei ole kiinnostusta pitää hyllyjä täyttämässä.! Lopultakaan mikään kirja ei ole "turhanpäiväinen" kunhan vain sattuu kohdalle oikea ostaja. Google on hieno keksintö... Sen avulla monikin on löytänyt nettisivuiltani "kauan etsimänsä kirjan" tai vanhan lehden jossa on artikkeli "minun isästäni" jne. Ne ovat tämän homman suola... Eri asia sitten mitä järkeä on pitää varastossa tuhansia 0,50 - 4 e myyntiarvoisia kirjoja/lehtiä ja sitten penkoa niitä esille, pakata ja postittaa...

        Bisnestä käytetyillä kirjoilla ei siis tee mutta hulluuden lajina tämä ei ole lainkaan huonompi. Rakkaudesta kirjaan ja kirjallisuuteen.


    • Ma(i)steri

      Yritä myydä kirpputorilla tai huuto netissä kohtuuhintaan eli et pyydä 1930-luvun tusinaromaanista viittäkymppiä vaan euron tai pari, niin saattaa joku heräteostajakin kiinnostua. Ihmisiä kiinnostavat yllättäen erikoiset kirjat: joku joka on jäänyt lapsuudessa mieleen tai joku, joka puuttuu jonkin kirjailijan kirjoista tai joku, josta tehty elokuva tuli vastikään televisiosta.

    • sam 14

      Osaako kukaan selittää, mistä johtuu että vuoden 1887 J.L. Runebergin kirjassa Vänrikki Stoolin Tarinat, lukee Maamme kohdalla: Kuin kotimaa tää POHJAINEN maa kallis isien. Luulisin että siinä pitää lukea POHJOINEN ja nostaako tälläiset painovirheet hintaa. Kiitos etukäteen

    • Hei! Meillä vanhin kirja on Hand-Lexikon, Latinskt och Svenskt, Utgifvet Af Gustaf AdD. Hallman, filof. Magifter och Läräre vid Ötebro Drivial-Skola, Örebro, Tryckt hos Nils Magnus Lindh 1806. - eikä hajuakaan mistä kyse. Kirjoitettu niin kiemuralla tekstillä. Onkohan joku oppikirja kyseessä ja mikäköhän aihe?

    • christian_97

      Hei mitä mieltä olette Venetsiassa vuonna 1625 painetun Vulgatan arvosta. Omistan sellaisen ja se on todella upeassa kunnossa. Raamattu on täysin kuvitettu (noin 300 gravyyriä) Kaikki sivut tallella ja ehjä vellum sidos.

    • m123ku

      Hei !

      Kuka osaisi kertoa, onko ruotsinkielisillä vuodelta 1895 olevilla Nordisk Familjebokin Konversationslexikon -vihkoilla arvoa ?
      Vihkoja on todennäköisesti koko sarja, kannetkin suht hyvin tallella, ikäisekseen siistejä.

    • ersety5

      Ei vanhoilla kirjoilla ole juurikaan rahallista arvoa, ellei se ole jokin harvinaisuus ja ensipainos jostain merkkiteoksesta tai että siinä on jokin painovirhe tvs. Välttämättä vanha kirja ei ole yhtä kuin arvokas. Kunto, painos ja teoksen harvinaislaatuisuus ratkaisevat.

    • yagalainen

      Löytyi muuttolaatikosta seuraavat 1800-luvun loppupuolen teokset.
      Leo Tolstoi: "Ylösnousemus 1. osa", Kirjapaino: Werner Säderström Porvoo 1899, Suomenatanut: Jalmari Aalberg
      Kreivi Leo Tolstoi "Sota ja Rauha", 1. nidos, Kirjapaino: G. G. Jansfon & Kumpp. Tampereella 1895 , Suomentanut: Juho Aatto Mäkinen
      Kreivi Leo Tolstoi "Sota ja Rauha", 2. nidos, Kirjapaino: G. G. Jansfon & Kumpp. Tampereella 1896 , Suomentanut: Juho Aatto Mäkinen
      Kreivi Leo Tolstoi "Sota ja Rauha", 3. nidos, Kirjapaino: G. G. Jansfon & Kumpp. Tampereella 1896 , Suomentanut: Juho Aatto Mäkinen
      Kreivi Leo Tolstoi "Sota ja Rauha", 4. nidos, Kirjapaino: G. G. Jansfon & Kumpp. Tampereella 1897 , Suomentanut: Juho Aatto Mäkinen
      Leo Tolstoi: "Anna Kereninaa", 1. nidos Kirjapaino: Werner Söderström OY Porvoo 1910, Suomentanut: Eino Kalima
      Leo Tolstoi: "Anna Kereninaa", 2. nidos Kirjapaino: Werner Söderström OY Porvoo 1911, Suomentanut: Eino Kalima

      mitään tietoa onko noilla arvoa? Luulisi tuon sodan ja rauhan 1-4 kiinnostavan jotakuta, koska se lienee ns. 1. painos Suomessa

      • Lehtikeräykseenkö

        Hyllyssäni on pölyttymässä Iso Tietosanakirjasarja 15 kpl isovanhempieni peruja. Kirjat on painettu vuosien 1931-1939 aikana. Onkohan näillä mitään arvoa? Haluaisin muuton ollessa. kohta ajankohtainen nämä tieltä pois.


    • Anonyymi

      Moi
      Minulla on alkuperäinen 1. painos Lawrence Beeslayn titanic kirja, Uuno Kahman suomennos 1913. Onkohan sillä mitään arvoa?

      • Anonyymi

        Aktikvariaatin ulosmyyntihinta 30€. Eli saat 10€ jos edes kelpaa.


    • Anonyymi

      Moro
      Onkohan Lawrence Beeslayn Titanic -kirjalla arvoa. Alkuperäinen suomenkielinen painos vuodelta 1913? Pehmeäkantinen .

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      371
      3282
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      146
      1292
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      62
      1188
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      140
      1038
    5. Puhutko toisista ihmisistä

      pahaa, jotta näyttäytyisit itse jotenkin paremmassa valossa?
      Ikävä
      117
      833
    6. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      46
      762
    7. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      160
      762
    8. Oli mukava tavata irl

      Sattuma toi sinut matkani varrelle. Ihmettelin sitä silloin, ehkä vähän vieläkin. Oli ilo jutella ja tuntea, vaikka nyt
      Ikävä
      23
      737
    9. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      113
      727
    10. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      40
      709
    Aihe