Hautakivi

Stonetar

Läheisemme kuolemasta on jo kaksi vuotta ja hautakivi tai muistomerkki on yhä hankkimatta. Kävin hakemassa kahdesta eri hautaustoimistosta kuvastot ja hinnastot ja selasin niitä enkä löytänyt sopivaa. Laitoin hyvin ahdistuneena kuvastot sivuun ja ajattelin,että en ole vielä valmis hyväksymään kuolemaa ja annan aikaa itselleni. Nyt ahdistaa sekin,että talvi on taas vastassa ja muistomerkki pitää asetaa sulan maan aikana.

Miksi hautakivet ovat niin rumia ja kalliita? En missään nimessä halua sitä mustaa edestä lasitettua matkalaukkua omaiseni haudalle. Hän oli ihana ainutkertainen ihminen maailmassa ja haluaisin hautakiven jotenkin hänenlaisensa. Laitoin taidetakojalle sähköpostia ja pyysin malleja mutta nepä vasta hintavia olivatkin. Kait tämäkin asia ratkeaa ajan kanssa tai sitten jää ilman muistomerkkiä. Onkohan tuolla nyt edes loppujen lopuksi merkitystä, taitaa vain olla maan tapa ja kiviveistämöiden bisnes?

Nyt lähden sinne haudalle häntä muistelemaan.

Kertokaa kokemuksistanne hautamuistomerkin hankinnassa ja ajatuksianne valinnastanne. Autatte minua tässä ahdistuksessani. Kiitos jo etukäteen.

8

3204

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mies länsisuomesta

      pyöreää luonnonkiveä, joita on metsähautausmailla? Ne ei oo niin kolkkoja kuin ne enemmistönä oleva matkalaukkumallit.

      • Stonetar

        Kiitos vastauksestasi! Itseasiassa paljonkin. Aina maastossa liikkuessani olen tarkkaillut kiviä. Löysin yhden sopivan ja kerjäsin mieheni mukaan sitä katsomaan, mutta hän ei siitä innostunut. Maanomistajan lupa täytynee olla, enkä tiedä täällä mistä sen saa selville.


    • Kyyneleitä silmät täynnä

      hätäillä hautakiven kanssa.Lopulta löydät jostakin sen ainutkertaisen kiven joka kertoo läheisesi koko elämäntarinan.Voit löytää sen luonnosta,siellä kun kuljet niin joskus se osuu kohdalle.Sitten vain kaiverrutat siihen läheisesi tiedot.Onhan ne valmiit kivet tuhottoman kalliita ja suurinosa rumia tai liian mahtipontisia.Valkea risti joka laitetaan hautauksen yhteydessä on sekin yksinkertainen ja kaunis mutta kuten suomalaisuuteen kuuluu niin eiköhän vain sitten ajatella että eikö ole raskittu tai välitetty laittaa muistokiveä.Itse en myöskään laita lapseni haudalle valmista kiveä vaan jotain ihan muuta.Se löytyy vielä enkä välitä vaikka siihen menisi aikaa vuosiakin.Kukat annetaan eläessä,hautakivi on vain muistomerkki ja ne muistotkin on muualla kuin siinä kivessä.

    • taiteilija..??

      Hei ...minä teen itse sen ns. hautakiven
      Olen hommannut kivipohjan johon yksinkertaisesti vain ostan kirjaimet ja numerot ja kromaan vielä jotain mukavaa reunoille. ja siitä tulee ihan hieno. Nyt perjantaina käyn nuo kirjaimet ja numerot ja hyvä liima en tartte muuta (ja säästän hirmuisen summan rahaa).Mitenkään vallan suuri siitä ei tule mutta kuitenkin ihan sen kokoinen että kaikki kivasti mahtuu siihen. siihen passaa viedä kynttilöitä ja kukkia ja koska siellä käy paljon kavereita ja sukulaisia niin..se on ihan hieno ja onhan sillä tunnearvoa kun sen itse teen
      ja kaikilla ei samanlaista ole, eli ei muuta kun vain jokainen voi itsekkin sen tehdä hyvällä maulla ja tietenkin että se on asiallinen.

    • Hautuumailla

      Ja katsele eri kiviä, ota kuvia sellaisista jotka miellyttävät.

      Kiveen voi yhdistellä eri kivistä yksityiskohtia ja näin saat uniikki kiven juuri sellsisen kuin haluat.

      Kiviveistämöt tekevät kyllä tilauksesta ihan sellaisen kuin haluat.

      Kiviveistämöltä saa myös vaikka luonnonkiven johon hiotaan sileä pinta johon tekstit tai sitten ihan luonnonkiveen tekstit kuinka vain.

      Sitten vielä toinen asia, miksi pitää olla kivi.
      Voihan tehdä jostakin hyvin säätä kestävästä puusta muistomerkin, olipa se sitten risti tai jokin muu.
      Valurauta ristit ja laatat ovat myös hienoja ja kestävät pitkään.

    • hyvää tulee

      Minä en ole koskaan hyväksynyt lapseni kuolemaa, enkä tule hyväksymään, mutta jotenkin sen kanssa pitää tässä yrittää elää. Itselle oli kauhea tarve saada kivi pian siihen lapseni haudalle. En osaa sanoa miksi. Monet valmiit mallit olivat liian persoonattomia tai kolkkoja etenkin lapselle. Kiven ei tarvi aina olla kantti kertaa kantti, paksu ja tylsä peruskivi. Voi teettää laatan tai ohuempia muotokiviä ja hyvinkin erikoisia kiviä. Itse hahmottelin paperille oman näköisen ja muotoisen kiven ja kirjasin karkeat toiveet kiven korkeudesta, leveydestä ja paksuudesta. Toivoin että 'jotain tuohon suuntaan'... Se ei ollut sinne suuntaan vaan täysin suurennos piirroksestani jokainen mutka toteutettuna. Kiven laatu, hiomatyyli, kirjasimien värit/tyyli, koristeet kaikki voi pohtia yhdessä paikan päällä, esittää mahdottomiakin toiveita ja saada vinkkejä. Meille oli tärkeää tehdä lapsemme näköinen kivi, persoonallinen, ihan omanlainen. Olihan hän meille ainutlaatuinen. Hintaa sille kyllä tuli. Siitä en jaksanut piitata. Luonnon kivi oli myös mieleen kovasti, mutta usein ne ovat suhteellisen matalia kuitenkin ja hukkuvat talvella lumihankeen. Valkea puuristi metallilaatalla on varmaan kohtuuhintainen. Ja aina kaunis. Kuin myös takorautaiset hautamuistomerkit ovat kauniita. Tuttavan lapsen haudalla komeilee sellainen, sukulaisen käsialana. Suhteista olisi hyötyä.
      Ei haudalla aina ole oltava massiivista kiveä. Yhtä hyvin siinä voisi olla vaikka korkeammassa kivialustassa kiveen kiinnitetty näyttävä lyhty ja jossain kohtaa vaikka pienessä laatassa rakkaan nimi ja viereen istuttaa joku puumainen kaunis ikivihreä.

      Joka tapauksessa, kiirettähän kiven suhteen ei ole. Parempi se on rauhassa pohtiakin ellei se ole kirkkaana päässä. Turhan hoppuilun vuoksi on kurja jälkeenpäin katua valintaa.

    • Markitta55

      Hautakivestä voi suunnitella aivan minkälaisen tahtoo netissä, on vaikka mitä vaihtoehtoja. Isäni kuoli viime vuonna, sain teetettyä ihanan kiven, isällä oli sen verran rahaa, että sain maksettua kaiken hänen varoista, kivi maksoi 1400 e. Spektroliitti materiaali. Nyt kuoli äiti, ei ole varoja. Ajattelen etten saa äidilleni kiveä vuosiin, jos en ota lainaa. Olivat eronneet. Kuolinilmoituskin on kallis, mutta siihen käytän vaikka viimeiset rahani.

    • HautakiviJää

      Hautausmaalla tulee käytyä viikottain, kun omat vanhempani siellä lepäävät.
      Hautoja kierrellessä voi havaita, että hautakivetkin muuttuvat vuosilukujen mukaan.
      Hautakiven muodosta voi arvailla miltä vuosikymmeneltä hauta on. Mitä vanhempi hauta, niin sitä yksinkertaisempi ja kanttinen on hautakivi.
      Vanhempieni haudalla on tumma ja yksinkertainen hautakivi.
      Silloin ei ollut hautakivissä sellaista kaiverrettua ja lasilla koristeltua paikkaa kynttilälle, kuten muutama vuosi sitten on yleistynyt ja nyt uusilla haudoilla auurin osa hautakivistä on tuollaisia.
      On myös hautakiviä, joissa on useampi kivi tai kivet aseteltu muotoon.
      Vanhempieni haudalla on lyhty, johon olen aika laittanut kynttilän ja se on ihan hyvä.

      Hautakiven hankinta tulee yleensä tilanteessa, ettei siihen ole valmistautunut ja siinäkin asiassa tulisi antaa aikaa valita mieleinen hautakivi ja kiire olla poissa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      150
      2451
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1968
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1948
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      88
      1759
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      67
      1520
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1296
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1200
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1188
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1188
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1167
    Aihe