mykykeitto

kai vaan

olisiko kellään mykykeiton teko-ohjetta?

25

8329

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • eräs ohje

      Joka on klimppisopan ohje ja länsisuomalainen ohje.Oman tietoni mukaan myky-ja klimppi ovat samaa soppaa. Korjatkoon joku jos olen väärässä.

      SOPPA
      N: 500g naudan lapaa
      1-2 laakerinlehteä
      5 maustepippuria
      1-2 sipulia
      6 perunaa
      2 porkkanaa
      persiljaa , suolaa
      Keitä lapa hiljalleen vedessä kuori vaahto pois . Lisää pippurit, laakerinlehdet ja sipuli.
      Poista liha n: 30min jälkeen ja jäähdytä, paloittele.
      Keitä lientä kokoon, mausta suolalla, lisää perunat porkkanat ja lopussa lihat ja klimpit.
      KLIMPIT 0,5 dl vettä
      2,5dl vehnäjauhoja
      2 munankeltuaista
      suolaa
      Sekoita aineet tasaiseksi ja tee pieniä klimppejä. Pudota klimpit kiehuvaan liemeen ja kypsennä muutama minuutti.

      • kai vaan

        keittoon tulee veri "klimppejä" ,maksaa,perunaa ym.muuta.sellaista ohjetta etsin...


      • Tellu

        Kyllähän on näin,että klimppisoppa on klimppisoppaa ja myky-eli tappaiskeitto on munuaisista,maksasta,sian,myös naudan lihasta ,sydämestä ja VERESTÄ tehdyistä mykyistä/myvyistä. ja sopat on ihan eri sopat!


    • murmeli-

      Itä-Suomessa, tai ainakin meillä (heh) mykykeittoon tulee, niinkuin mainitsitkin, myös maksaa ja perunaa, porkkanaa ei tule. Tarkempaa ohjetta en valitettavasti osaa antaa...mutta mykykeitto perunoilla ja maksalla on ehdoton :)

    • taikinanjuuresta,

      otetaan aamulla taikinanjuurta talteen, kun ruisleipätahdas on alustettu, otetaan sitä ja muotoillaan pinehköjä pallosia - mykkyjä - ja keitetään taikinanjuuressa. Syödään esim. voin, siemenvoin tai maidon kera. Näinikän meillä täällä vanhassa Viipurin läänissä.

      On kyllä maultaan kovin erilaista kuin savolainen mykykeitto.

      • Kerro lähemmin

        Miten taikinan juuressa keitetään taikinan juuresta otettuja mykyjä, ei ne Viipuriskaa olt mykkyi!
        Taiat ollakii niit nuorempii Viipurilaisii ja vain kuulopuhheel peril mykysopast, heheh!


      • otettuja mykkyjä
        Kerro lähemmin kirjoitti:

        Miten taikinan juuressa keitetään taikinan juuresta otettuja mykyjä, ei ne Viipuriskaa olt mykkyi!
        Taiat ollakii niit nuorempii Viipurilaisii ja vain kuulopuhheel peril mykysopast, heheh!

        kyl se onnistuu ja oikei hyvästkii. Juurha o oamusiil viel hyvi vetelää vellii. Tahas ko alustettoa ni siint viimiseks otetoa mykyt. Ne siit keiteteä ja a vot ko o hapanta.


    • Arvaan, että tästä mykykeitosta ja sen "ainoasta oikeasta olomuodosta" syntyy pitkä keskustelu. Siksi monta paikallista käsitystä siitä on.

      Minulle itselleni se on ollut aina klimmpisoppa ja satakuntalaiseen tapaan tehty: klimppeihin käytettiin kananmunaa, ohrajauhoja, keiton keitinlientä ja rusinoita, joita inhosin - ja inhoan edelleenkin. Muuten kyseessä oli savustetuista luista tehty lihakeitto, johon oli yleensä lisätty myös ohraryynejä.

      Mutta Eurooppa on täynnä erilaisia mykyruokia - knödelit ovat saksankielisen kansanosan perinneruokaa puhtaimmillaan ja sieltä kai meidänkin klimppimme ovat kotoisin.

      Käykö esimerkiksi Tirolilainen mykykeitto:

      sämpylän sisusta
      2 dl maitoa
      2 munaa
      150 kylmäsavupekonia - jos löytyy - jos ei, niin mahdollisimman savunmakuista pekonia muuten; speckiähän Tirolissa käytetään!
      1 sipuli pieneksi pilkottuna
      1 valkosipulinkynsi pienittynä
      2 - 3 rkl vehnäjauhoa
      2 pieni kourallinen hienonnettua persiljaa
      suolaa, pippuria, muskottia

      Hienonna sämpylän sisus veitsellä hyvin, samoin pekoni. Sekoita yhteen jauhon kanssa hyvin.

      Paista hienonnettua sipulia voissa tovi ja lisää massaan.

      Maito, munat, persilja, ja valkosipuli sekoitetaan yhteen, kuullotettu sipuli lisätään ja kaikki sekoitetaan hyvin muun massan kanssa. Maustetaan suolalla, pippurilla ja muskotilla varovasti.

      Knödelitaikinaa vaivataan hyvin tovi ja annetaan asettua vadissa jääkaapissa vartin verran. Vaivataan vielä kerran. Jos taikina on liian löysän oloista voidaan sitä jäykistää lisäämällä vähän sämpylän sisusta lisää.

      Taikinasta tehdään vähän pingispalloa suurempia jötiköitä ja keitetään suolavedessä noin kymmenen minuuttia tai kunnes nousevat keitinveden pinnalle.

      Keittoa varten tehdään naudanrinnasta helmeilevässä vedessä keittojuuresten kanssa hitaasti keittämällä lihakeitto tai vielä parempi - tumma lihabuljonki - jossa knödeli(t) tarjotaan. Keittoon ei välttämättä edes enää lisätä lihaa - makuhan on jo liemessä vaan ehkä ainoastaan vain ruohosipulia ja tuoreita, keitettyjä herneitä tms.

      Vähän toisenlainen mykykeitto - mutta samaa juurta.

    • kun vässää sinne

      MYKYROKKA NIIN SAUT IHKA AIJON SAVOLAISEN RUKA OHJEEN.HYVIÄ MAKU NAATINTOJA JA HAASKOO SYKSYVÄ.

    • Entinen Kiuruvetinen
    • kai vaan

      jep!kiitokset,nyt löyty ohje mitä etsin..yläsavolainen mykyrokka..pitää lomalla kokeilla sen tekoa...

      • kuhttuu sitä

        Tappauskeitoksi.
        Nimi kertoo kaiken olellisen :D

        Näin siis Pohjois-Karjalassa.


      • kuhttuu sitä kirjoitti:

        Tappauskeitoksi.
        Nimi kertoo kaiken olellisen :D

        Näin siis Pohjois-Karjalassa.

        Eiköhän tämäkaltainen keitto ole sesonkikeitto, jota tehdään lähinnä syksyllä karjan lahtiaikaan, jolloin saadaan verta ja sisäelimiä ja näistä keitettiin keittoa. Jos matkaan lisättiin mykyjä kutsuttiin sitä juuri mykyrokaksi.

        Keski-Suomessa tiedän sitä sanotun tappaiskeitoksi. Siihen lisättiin harvemmin mykyjä, mutta joskus kyllä - anoppi keitteli aikoinaan.


    • "limppi soppa?"

      Mikä v...n mykyrokka, oikea nimitys tälle herkkuruualle on tappaiskeitto/mykykeitto. On muuten vissi ero kuin saunavasta tai saunavihta. Ei piotäisi olla tietäjä kun ei tiiä mikä ruoka on kyseessä.

    • limppisoppaaei

      Limppisoppa: kyllä mykykeitosta käytetään etenkin yläsavossa varsin pienellä alueella nimitystä mykyrokka. Rakkaalla lapsella monta nimeä. Pari kertaa olen sitä saanut syödä...jotkut kuulemma oikein paastoaa edellisen päivän et mahtuu sitten enempi masuun.
      Sesonkikeitto hyvinkin on ollut, sika kun teurastettiin ennen niin ei saatu sisäelimiä säilymään joten nopea käyttö oli paras.

    • Aito savoolainen

      Mykykeitto se meidän kylällä Kartulassa sillä nimellä sitä kutsuttiin

    • Hämeestä

      Mykykeitto eli tappaiskeitto. Se on oikein. Lihaa maksaa munuaista sydäntä porkkanaa ja perunaa. Mykytaikinaan verta sipulia suolaa hieman maitoo ja ohrajauhoja. Kun perunat muut on melko kypsiä laitetaan lusikalla liemeen mykytaikinaa ja melko ohueksi muotoillaan et kypsyvät nopeemmin. Noin puol tuntia ja eikun syömään!

    • rajansakaikella

      Mykykeitto on savossa päin käytössä ja tappaiskeitto taas ilman mykyjä keskisuomessa. Raja on tietysti häilyvä.

      • Myky Rokka

        Ylä-Savossa tätä voimakasta, kotieläimen teurastuksen jälkeen valmistettua ja mykyjä sisältävää keittoa kutsutaan yleisnimellä rokka, ja pitemmän kaavan mukaan mykyrokka.

        Kyseessä on lihakeitto, johon on laitettu lihan lisäksi sisäelimiä. Kiehuttamisen aikana tähän keittoon sitten lisätään näitä eläimen teurasverestä, talista ja ohrajauhosta tehdystä taikinasta leivottuja ja esikypsennettyjä kämmenen kokoisia kakkuja eli mykyjä.

        Taitaapa olla niitä vahvimpia liharuokia, mitä maassamme valmistetaan. Jotka pitävät voimakkaista liharuuista, syövät Ylä-Savossa mykyrokkaa ihan haljetakseen.

        Ja sen aterian jälkeisenä yönseutuna tahtovat seksitouhut juolahtaa mieleen...


    • EiVetinen

      Jopahan jotakin,reseptiä on paljon,kuin syöjiäkin.Niinkuin Karjalan paistikin on.

    • Anonyymi

      Hyi hemmetti. Lapsena jo opetettiin,ettei verta syödä!!!!

    • Anonyymi

      Unohtakaa nuo klimppi jutut . Ottakaa selvää Martoilta jotka asuvat Pohjois - Savossa.

      Iisalmi paikka mistä sai todella hyvää Tappaiskeittoa, Siis mykykeittoa. Toinen paikka
      on Lapinlahdelta Iisalmeen mennessä oikealla puolella 5-tietä. Väisäsen Kotiliha. Mahtava ruokailu paikka.. Suosittelen , käyn siinä joka vuosi keväällä , kesällä syksyisin jopa talvellakin.. Paikka jossa kannattaa poketa. TERVEISIN KOKKIPOIKA. Hesasta..

    • Anonyymi

      Olen käynyt kyseisessä paikassa . On maittavaa ruokaa , Rahtarina tiedän mistä puhun...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      57
      5480
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3507
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1632
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      203
      1579
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1076
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1048
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      907
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      836
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      799
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      798
    Aihe