Sisarusten välinen väkivalta

duftteelichte

Onko täällä ihmisiä, joiden pahoinpitelijä olisi ollut veli tai sisko? Miten olette selvinneet kokemuksista? Missä väleissä olette nykyään?

3 vuotta vanhempi veljeni alkoi käyttäytyä väkivaltaisesti minua kohtaan, kun olin 10-vuotias. Sitäkin ennen oli tietenkin ollut kaikenlaista tyypillistä sisarusten välistä nahistelua, mutta hänen mennessään yläasteelle homma alkoi karata käsistä. En lapsena tajunnut, ettei hänen väkivaltaisuutensa ollut normaalia.

Kun veljeni meni yläasteelle, hän stressaantui hirveästi ja purki kaiken minuun. Pääsimme kumpikin koulusta kotiin usein aikaisin iltapäivällä, kun vanhempamme olivat kotona yleensä aikaisintaan neljältä tai viideltä. Hän alkoi yleensä raivota minulle heti kun tulin kotiin ja aina jostain täysin turhasta. Kerran hän esimerkiksi hakkasi minut siksi, että olohuoneen matto oli rypyssä. Olin lähes jatkuvasti täynnä mustelmia, hiuspohjaani aristi, kun sitä revittiin niin paljon ja välillä minusta tuli jopa verta, kun veljeni käsitteli minua niin väkivaltaisesti. Syyksi hän sanoi sen, että yläaste on niin rankkaa. Veljeni pahoinpiteli minua vain silloin kun vanhempani eivät olleet kotona. Kerroin kyllä vanhemmilleni väkivallasta, mutta he eivät oikein ottaneet minua tosissaan. Veljeni oli aina muiden seurassa rauhallinen ja hyväkäytöksinen. Vanhempani näkivät mustelmani, mutta eivät juuri ihmetelleet niitä, sillä minulla on erittäin herkkä iho, joten minulle tulee mustelmia todella helposti, olen aina hieman mustelmilla. En kuitenkaan syytä vanhempiani siitä, etteivät he ottaneet minua niin vakavissaan kuin olisi pitänyt. Eiväthän he voineet tietää. Nykyään olen uskaltanut kertoa heille enemmän ja kumpikin oli aivan järkyttynyt, kun tajusi, minkä tasoista pahoinpitely on ollut. Äitini alkoi jopa itkeä.

Kerran veljeni joutui kotiarestiin, kun hän oli lukinnut minut ja ystäväni komeroon ja lähtenyt pois talosta. Isäni oli vasta monen tunnin päästä tullut kotiin ja päästänyt meidät ulos. Veljeni ei epäröinyt hakata minua kaveriensa nähden. Hänen kaverinsakin olivat järkyttyneitä ja kerran eräs uskaltautui sanomaankin, ettei hän saisi kohdella minua niin huonosti.

Muistan erityisesti pari tappelua. Kerran ollessamme kotona kahdestaan hän alkoi valittaa minulle, että olin hukannut jonkun hänen tavaransa, jota en ollut ikinä nähnytkään. Sanoin, että ehkä hän oli itse hukannut sen, mikä sai hänet raivostumaan. Hän kävi kimppuuni, repi hiuksista niin, että nousin lattialta ilmaan. Hän piti minut lattialla ja potki ja hakkasi minua. Samalla hän karjui jotain siitä, että mikä minä olen syyttämään häntä tavaroiden hukkaajaksi. Jossain vaiheessa pääsin vapaaksi ja yritin paeta ulos talosta, mutta hän seurasi minua. Lopulta sain tilanteen taltutettua, kun otin pihaharjan ja tökkäsin sen varrella häntä silmään. Hän alkoi itkeä ja palasi sisälle. Isäni tuli kotiin ja torui meitä kumpaakin.
Toinen tappelu, jonka muistan hyvin, oli viimeinen kerta, kun hän hakkasi minut kunnolla. Olin silloin 13-vuotias. Aamulla veljeni tuuppi minua ja haukkui minua rumaksi. Sanoin, että hän on itse ruma ja naurettava. Illalla, kun tulin kotiin, veljeni tuli minua vastaan ja alkoi valittaa siitä, mitä olin sanonut. Hän vei minut väkisin huoneeseensa ja alkoi hakata minua. Olin siinä vaiheessa jo niin turtunut ja tottunut 3 vuotta kestäneeseen väkivaltaan, etten jaksanut enää edes pistää hanttiin. Annoin hänen pahoinpidellä minua, hän talloi varpaitani niin pahasti, että käveleminen sattui seuraavan viikon ajan. Muistan, että pieni hiustuppo jäi hänen käteensä, kun hän repi hiuksiani. Yritin olla mahdollisimman hiljaa, liikkumatta ja reagoimatta. Minut käsiteltyään veljeni meni valittamaan vanhemmilleni, että olin haukkunut häntä. Sanoin, että veljeni oli hakannut minut. Isäni sanoi minulle, että ei saa haukkua toisia. Veljelleni hän ei sanonut mitään. Itkin n. tunnin huoneessani. Sen jälkeen en puhunut perheenjäsenilleni vuoteen, ellei ollut ihan pakko. Seuraavan kerran, kun veljeni yritti hakata minua, uhkailin häntä puukolla. Sen jälkeen hän ei enää yrittänyt käydä kimppuuni. Oli kai jo sen verran aikuistunutkin.

Väkivallan lisäksi veljeni kohteli minua myös seksuaalisesti epäilyttävällä tavalla, kun olin 10- 11-vuotias. Minussa oli jo hieman alkanut näkyä naista. Veljelläni oli tapana välillä pyytää minut huoneeseensa pelaamaan jotain tietokonepeliä ja runkata itse. Olin silloin niin pieni ja typerä, etten tajunnut, mistä oli kyse. Hän pakotti minut myös katsomaan pornoa netistä ja kuuntelemaan lauluja, joissa oli pornahtavat sanoitukset. En olisi halunnut nähdä ja kuulla sellaisia asioita, siksi yleensä reagoin kiljumalla. Yritin myös kestää hänen masturboimistaan, koska hän oli ominut perheen ainoan tietokoneen omaan huoneeseensa. Lisäksi veljeni joskus kosketteli orastavia rintojani ja piirteli kuulakärkikynällä väkisin intiimeihin ruumiinosiini. Olin silloin niin kertakaikkisen typerä kakara, että luulin tuon kaiken olevan ihan normaalia.

Nykyään minulla on pinnallisen hyvät välit veljeeni, tulemme kyllä tarvittaessa toimeen. En kyllä ikinä puhu hänen kanssaan mistään syvällisestä ja aina kun jäämme hetkeksikin kahden, minulle tulee epämukava olo. Olen iloinen siitä, että asumme eri paikkakunnilla, eipähän tarvitse nähdä häntä kuin joskus harvoin. En oikein tiedä, onko minulle jäänyt traumoja tapahtumasta. Nuorempana sain pari kertaa omituisen paniikkikohtauksen, kun pari poikaa hyökkäsi leikillään kimppuuni. Minulla oli myös lieviä sekuaalisia traumoja, mutta niistä olen jo päässyt yli.

48

7398

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kiusattu myös

      Karmeeta luettavaa, todella väärin ettei kukaan kuunnellut sinua tai huomioinnut sinun mustelmia tai kertakaikkiaan nähnyt mitä sinulle kävi veljesi käsissä. Jonkun olisi pitänyt suojella sinua. Ja se joku on sinun vanhempasi, se on heidän vikansa ei että veljesi käyttäytyi sairaasti sua vastaan mutta että eivät suojelleet sinua, olivat liian heikkoja. Veljelläsi on todellakin ongelmia ja mieleeni tulee että mitä tai kenelle hän tekee pahaa nyt? Huomaako sitä kukaan? Jos joku on noin sairas nuorena ei se muutu kun pahemmaks aikuisena. Uskomatonta että teillä on pinnalliset hyvät suhteet veljesi kanssa, enpä usko että minä haluaisin olla missään tekemisissä hänen kanssaan, veli tai ei. Ei ihme että sulle tuli paniikkikohtauksia ja muita traamoja, vähemmästäkin.
      Minä olin tulos äitini toisesta avioliitosta ja sisarpuoleni ja sisarveljeni eivät sen takia minusta tykänneet. Äitini jätti heidät kun meni naimisiin isäni kanssa. Näimme toisiamme jouluina ja lomilla ja niin mutta olin aina se jota ei huomioitu ja jolla ei ollu väliä, Jos sanoin tai pyysin jotain niin minulle sanottiin et oo hiljaa tai et saa. Minulle aina puhuttiin pahasti ihan kuin olisin ollut joku mitätön ällöttävä olio. Lapsena luulin että se oli normaalia. Minusta on tullut aika paljon ihminen joka luulee että en ole hyvä mihinkään enkä osaa mitään. Sisko puoliin ja veljiin en oikeastaan pidä yhteyttä enää ollenkaan enkä haluakkaan. Mutta mitä tapahtuu lapsena, sitä kantaa aikuisena.

      • duftteelichte

        Muista kuitenkin se, ettei lapsuuden tarvitse antaa vaikuttaa loppuelämään. Kaikesta on mahdollista selviytyä, vaikka se voikin joskus tuntua mahdottomalta. Minustakin tuntuu, että olen selvinnyt melko hyvin, en ole pitkiin aikoihin pitänyt itseäni minään uhrina, vaan päättänyt, että haluan elää aivan tietynlaista elämää, johon ei kuulu menneisyyden traumojen kertailu. Niin olen päässyt eroon koulukiusaamisenkin tuottamista traumoista, monet pitkäaikaiset tutut sanovat, että olen pikkuhiljaa alkanut kukoistaa. Totta kai välillä puhun asioista lähimpien ystävien kanssa, kun muistot alkavat ahdistaa. Täysin tapahtuneita vanhoja asioita ei voi sivuuttaa, mutta itseään voi hoivata ja rohkaista luopumaan menneistä. Toipumisesta on kirjoitettu lukuisia päteviä teoksia, kannattaa tutustua. Itse suosittelen Caroline Myssin teoksia, vaikka niissä onkin psykologian lisäksi myös "huu-haata".

        Kuten sanoit, minullekin on tullut mieleen välillä pelkoja siitä ,että veljeni on oikeasti henkisesti erittäin sairas ihminen. Hänellä on nykyään avovaimo, ja välillä mietityttää heidän elämänsä. En usko, että veljeni hakkaa häntä ainakaan vielä, mutta kuka tietää, mitä vuosien kuluessa tapahtuu... Tyttö on niin mukava, en tahtoisi, että hänelle tapahtuu mitään pahaa. En kyllä todellakaan voisi kertoa hänelle veljestäni.

        Pari kuukautta sitten join isäni kanssa melko rankasti alkoholia ja uskallauduin jopa kertomaan veljeni insestinpuoleisesta käytöksestä. Isäni tietysti raivostui. Jälkeenpäin alkoi kyllä nolottaa rankasti, että olin kertonut. Nykyään isäni kohtelee minua jotenkin suojelevammin, eikä enää kysele, miksen ole paremmissa väleissä veljeni kanssa. Äitini kyllä valittaa, että minulla pitäisi olla läheisemmät välit veljeni kanssa. Veljeni oli kuulemma valitellut hänelle, ettei hän ymmärrä, miksi meillä on niin etäiset välit ja miksen ikinä halua puhua hänen kanssaan tai tehdä hänen kanssaan mitään. MIKÄ PASKIAINEN! Mielestäni on syyt, miksen halua hänen kanssaan aikaani viettää, ovat erittäin selkeät.


      • suku on pahin
        duftteelichte kirjoitti:

        Muista kuitenkin se, ettei lapsuuden tarvitse antaa vaikuttaa loppuelämään. Kaikesta on mahdollista selviytyä, vaikka se voikin joskus tuntua mahdottomalta. Minustakin tuntuu, että olen selvinnyt melko hyvin, en ole pitkiin aikoihin pitänyt itseäni minään uhrina, vaan päättänyt, että haluan elää aivan tietynlaista elämää, johon ei kuulu menneisyyden traumojen kertailu. Niin olen päässyt eroon koulukiusaamisenkin tuottamista traumoista, monet pitkäaikaiset tutut sanovat, että olen pikkuhiljaa alkanut kukoistaa. Totta kai välillä puhun asioista lähimpien ystävien kanssa, kun muistot alkavat ahdistaa. Täysin tapahtuneita vanhoja asioita ei voi sivuuttaa, mutta itseään voi hoivata ja rohkaista luopumaan menneistä. Toipumisesta on kirjoitettu lukuisia päteviä teoksia, kannattaa tutustua. Itse suosittelen Caroline Myssin teoksia, vaikka niissä onkin psykologian lisäksi myös "huu-haata".

        Kuten sanoit, minullekin on tullut mieleen välillä pelkoja siitä ,että veljeni on oikeasti henkisesti erittäin sairas ihminen. Hänellä on nykyään avovaimo, ja välillä mietityttää heidän elämänsä. En usko, että veljeni hakkaa häntä ainakaan vielä, mutta kuka tietää, mitä vuosien kuluessa tapahtuu... Tyttö on niin mukava, en tahtoisi, että hänelle tapahtuu mitään pahaa. En kyllä todellakaan voisi kertoa hänelle veljestäni.

        Pari kuukautta sitten join isäni kanssa melko rankasti alkoholia ja uskallauduin jopa kertomaan veljeni insestinpuoleisesta käytöksestä. Isäni tietysti raivostui. Jälkeenpäin alkoi kyllä nolottaa rankasti, että olin kertonut. Nykyään isäni kohtelee minua jotenkin suojelevammin, eikä enää kysele, miksen ole paremmissa väleissä veljeni kanssa. Äitini kyllä valittaa, että minulla pitäisi olla läheisemmät välit veljeni kanssa. Veljeni oli kuulemma valitellut hänelle, ettei hän ymmärrä, miksi meillä on niin etäiset välit ja miksen ikinä halua puhua hänen kanssaan tai tehdä hänen kanssaan mitään. MIKÄ PASKIAINEN! Mielestäni on syyt, miksen halua hänen kanssaan aikaani viettää, ovat erittäin selkeät.

        Mielestäni oli tosi hyvä kun kerroit isällesi vaikka raivostukin, miehet on tommosii että eivät reagoi heti oikein ja luulen että hänen raivostumisensa oli ehkä itseään kohtaan vaikka varmaan tuli sua kohti. Koska hänen käyttäytymisensä sua kohti on muuttunu, se on hänen tapansa sanoa että kuuli mitä sanoit mutta ei ehkä osaa muuten ilmaista itseään?? Mun mielestä vaikka sun äitisi haluaisi sinun olevan lähempi veljeesi, sun ei tarvi, tee just niin kuin susta tuntuu. Sun äitisi ei varmaankaan tajua mitä sulle tapahtu. Ehkä joku päivä sulla on rohkeutta kertoa myös hänelle, en usko että isäsi kertoo. Sun veljes ihmettely on toista, se tietää just ja varmaan miksi et oo yhteydessä siihen ja leikkii vanhempies tunteiden kanssa. Senki takii en usko että se on muuttunu. Minun velipuoleni oli karmea koulukiusaaja ja nyt hän kiusaa työkavereitaan, vaimoaan, siskojaan, ongelmia päässä.
        Totta että ei pitäs kantaa lapsuuden traumoja aikuisuuteen mutta ei aina oo helppoo, se minkälainen lapsuus on sulla se tekee susta aikuisen ja olis parempi tietenki kun ei olis pahaa lapsuutta. Olen minäkin nyt viime aikoina rohkaissut sen verran kun velipuoli soitteli taas kännissä ja sen puheet on aina samat itsestään puhumista eikä muita kuunnella niin minäkin toivotin sille ekaa kertaa elämässäni et painukoon hevon v...uun ja paiskasin luurin kii. Ja täytyy sanoo että tuli hyvä olo. Taidan jatkaa samaan tyylin, ei enää miss nice person!!


      • se pahenee----
        suku on pahin kirjoitti:

        Mielestäni oli tosi hyvä kun kerroit isällesi vaikka raivostukin, miehet on tommosii että eivät reagoi heti oikein ja luulen että hänen raivostumisensa oli ehkä itseään kohtaan vaikka varmaan tuli sua kohti. Koska hänen käyttäytymisensä sua kohti on muuttunu, se on hänen tapansa sanoa että kuuli mitä sanoit mutta ei ehkä osaa muuten ilmaista itseään?? Mun mielestä vaikka sun äitisi haluaisi sinun olevan lähempi veljeesi, sun ei tarvi, tee just niin kuin susta tuntuu. Sun äitisi ei varmaankaan tajua mitä sulle tapahtu. Ehkä joku päivä sulla on rohkeutta kertoa myös hänelle, en usko että isäsi kertoo. Sun veljes ihmettely on toista, se tietää just ja varmaan miksi et oo yhteydessä siihen ja leikkii vanhempies tunteiden kanssa. Senki takii en usko että se on muuttunu. Minun velipuoleni oli karmea koulukiusaaja ja nyt hän kiusaa työkavereitaan, vaimoaan, siskojaan, ongelmia päässä.
        Totta että ei pitäs kantaa lapsuuden traumoja aikuisuuteen mutta ei aina oo helppoo, se minkälainen lapsuus on sulla se tekee susta aikuisen ja olis parempi tietenki kun ei olis pahaa lapsuutta. Olen minäkin nyt viime aikoina rohkaissut sen verran kun velipuoli soitteli taas kännissä ja sen puheet on aina samat itsestään puhumista eikä muita kuunnella niin minäkin toivotin sille ekaa kertaa elämässäni et painukoon hevon v...uun ja paiskasin luurin kii. Ja täytyy sanoo että tuli hyvä olo. Taidan jatkaa samaan tyylin, ei enää miss nice person!!

        Aivan järkyttävät kokemukset ! Tuli seuraava mm. Iltalehdessä julkaistu artikkeli mieleen :


        IlLTALEHTI. FI 19.1.2008 0:36


        Kotkan Aittakorvessa kaksi siskoaan surmannut veli kertasi eilen käräjäoikeudessa lokakuista surmapäivää. 21-vuotias mies surmasi 13- ja 16-vuotiaat siskonsa vasaralla, veitsellä ja kuristamalla.

        Nuori mies oli yksin perheen kotona, kun 13-vuotias sisko saapui kotiin koulusta. Sisaruksille tuli erimielisyyttä siskon huonoista kouluarvosanoista, jolloin veli menetti malttinsa, tarttui keittiön pöydällä olleeseen vasaraan ja löi sillä siskoaan päähän.

        - Mitä pahaa minä olen sinulle tehnyt, huudahti sisko viimeisinä sanoina veljelleen ja yritti paeta.
        Veli kaatoi tytön maahan, löi häntä lisää sekä kuristi häntä käsin ja vasaran varrella. Hän haki vielä omasta huoneestaan retkeilyveitsen ja puukotti sillä siskonsa kuoliaaksi.
        - Nostin hieman hänen paitaansa, ja löin häntä rintaan. Sitten pulssi lakkasi tuntumasta, veli kertoi.


      • kertakaikkiaan!!!!
        duftteelichte kirjoitti:

        Muista kuitenkin se, ettei lapsuuden tarvitse antaa vaikuttaa loppuelämään. Kaikesta on mahdollista selviytyä, vaikka se voikin joskus tuntua mahdottomalta. Minustakin tuntuu, että olen selvinnyt melko hyvin, en ole pitkiin aikoihin pitänyt itseäni minään uhrina, vaan päättänyt, että haluan elää aivan tietynlaista elämää, johon ei kuulu menneisyyden traumojen kertailu. Niin olen päässyt eroon koulukiusaamisenkin tuottamista traumoista, monet pitkäaikaiset tutut sanovat, että olen pikkuhiljaa alkanut kukoistaa. Totta kai välillä puhun asioista lähimpien ystävien kanssa, kun muistot alkavat ahdistaa. Täysin tapahtuneita vanhoja asioita ei voi sivuuttaa, mutta itseään voi hoivata ja rohkaista luopumaan menneistä. Toipumisesta on kirjoitettu lukuisia päteviä teoksia, kannattaa tutustua. Itse suosittelen Caroline Myssin teoksia, vaikka niissä onkin psykologian lisäksi myös "huu-haata".

        Kuten sanoit, minullekin on tullut mieleen välillä pelkoja siitä ,että veljeni on oikeasti henkisesti erittäin sairas ihminen. Hänellä on nykyään avovaimo, ja välillä mietityttää heidän elämänsä. En usko, että veljeni hakkaa häntä ainakaan vielä, mutta kuka tietää, mitä vuosien kuluessa tapahtuu... Tyttö on niin mukava, en tahtoisi, että hänelle tapahtuu mitään pahaa. En kyllä todellakaan voisi kertoa hänelle veljestäni.

        Pari kuukautta sitten join isäni kanssa melko rankasti alkoholia ja uskallauduin jopa kertomaan veljeni insestinpuoleisesta käytöksestä. Isäni tietysti raivostui. Jälkeenpäin alkoi kyllä nolottaa rankasti, että olin kertonut. Nykyään isäni kohtelee minua jotenkin suojelevammin, eikä enää kysele, miksen ole paremmissa väleissä veljeni kanssa. Äitini kyllä valittaa, että minulla pitäisi olla läheisemmät välit veljeni kanssa. Veljeni oli kuulemma valitellut hänelle, ettei hän ymmärrä, miksi meillä on niin etäiset välit ja miksen ikinä halua puhua hänen kanssaan tai tehdä hänen kanssaan mitään. MIKÄ PASKIAINEN! Mielestäni on syyt, miksen halua hänen kanssaan aikaani viettää, ovat erittäin selkeät.

        "Veljeni oli kuulemma valitellut hänelle, ettei hän ymmärrä, miksi meillä on niin etäiset välit ja miksen ikinä halua puhua hänen kanssaan tai tehdä hänen kanssaan mitään."

        Aivan hulluhan tuo sun veljes on. Ei normaali isoveli tuollalailla käyttäydy siskoaan kohtaan.
        Pysy ihan oikeesti mahdollisimman kaukana tollasesta "veljestä".


      • sisarusväkivallasta
        se pahenee---- kirjoitti:

        Aivan järkyttävät kokemukset ! Tuli seuraava mm. Iltalehdessä julkaistu artikkeli mieleen :


        IlLTALEHTI. FI 19.1.2008 0:36


        Kotkan Aittakorvessa kaksi siskoaan surmannut veli kertasi eilen käräjäoikeudessa lokakuista surmapäivää. 21-vuotias mies surmasi 13- ja 16-vuotiaat siskonsa vasaralla, veitsellä ja kuristamalla.

        Nuori mies oli yksin perheen kotona, kun 13-vuotias sisko saapui kotiin koulusta. Sisaruksille tuli erimielisyyttä siskon huonoista kouluarvosanoista, jolloin veli menetti malttinsa, tarttui keittiön pöydällä olleeseen vasaraan ja löi sillä siskoaan päähän.

        - Mitä pahaa minä olen sinulle tehnyt, huudahti sisko viimeisinä sanoina veljelleen ja yritti paeta.
        Veli kaatoi tytön maahan, löi häntä lisää sekä kuristi häntä käsin ja vasaran varrella. Hän haki vielä omasta huoneestaan retkeilyveitsen ja puukotti sillä siskonsa kuoliaaksi.
        - Nostin hieman hänen paitaansa, ja löin häntä rintaan. Sitten pulssi lakkasi tuntumasta, veli kertoi.

        Toinen tapaus sisarusväkivallasta:

        17.1.2006 9v- tyttö löytyi kuolleena metsiköstä läheltä kotiaan Kurikan Panttilan kylästä.
        Surmasta epäiltiin alusta alkaen tytön 13-vuotiasta veljeä, joka tunnusti teon.


    • joeliina.

      Mutta tuohan on aivan SAIRASTA!!!

      Ja miten vanhempasi (sori nyt vaan) ovat olleet niin PÖLKKYJÄ, etteivät tajua, mitä heidän KATTONSA ALLA tapahtuu!!!

      Olen todella vihainen puolestasi!

      Ihme, että et ole tuon pahemmin traumatisoitunut!

      Voisit olla ikuinen miesvihaaja tms...

      Minä en varmaankaan pystyisi olemaan MINKÄÄNLAISISSA väleissä veliini, jos hän olisi käyttäytynyt aikanaan noin.

      • leväperäistä touhua

        Jotenkin välinpitämätöntä touhua vanhemmilta kasvatuksen suhteen, elleivät tiedä mitä lapsille kuuluu. Ja ellei lapset uskalla puhua mitä kovan luokan kiusaamista neljän seinän sisällä tapahtuu. Miksi vanhemmat eivät usko sisarta jota veli kiusaa?
        Kauheaa varmaan pelätä ja jännittää kotonaan veljen päivittäisiä raivokohtauksia.
        Vanhemmat on aika löysää porukkaa jos ei hoksaa lapsensa mustelmia, pelosta puhumattakaan.


      • duffteliche
        leväperäistä touhua kirjoitti:

        Jotenkin välinpitämätöntä touhua vanhemmilta kasvatuksen suhteen, elleivät tiedä mitä lapsille kuuluu. Ja ellei lapset uskalla puhua mitä kovan luokan kiusaamista neljän seinän sisällä tapahtuu. Miksi vanhemmat eivät usko sisarta jota veli kiusaa?
        Kauheaa varmaan pelätä ja jännittää kotonaan veljen päivittäisiä raivokohtauksia.
        Vanhemmat on aika löysää porukkaa jos ei hoksaa lapsensa mustelmia, pelosta puhumattakaan.

        Vanhemmat olivat kyllä vähän sellaisia, etteivät hirveästi olleet kiinnostuneet meistä lapsista. Isä oli tunnevammainen ja lähinnä juopotteli ja oli hiljaa (nykyään on aivan eri ihminen, kun on eronnut äidistäni). Äiti taas oli yksityisyrittäjä, eli koko ajan töissä. Lisäksi hän välitti koiristamme enemmän kuin meistä lapsista, esimerkiksi koirat vietiin heti eläinlääkäriin, kun jotain pientä tuli, mutta kerran minäkin kävelin kuukauden ontuen, ennen kuin hän huomasi mitään. Oli joku infektio varpaassa ja sitä sattui vietävästi. Olin maininnut asiasta, mutta äiti oli vain tokaissut: "Kyllä se siitä paranee...". Näin lapsena usein unia, joissa vanhmepani olivat aivan liian välinpitämättömiä minua kohtaan, esimerkiksi unohtivat minut jonnekin vieraaseen paikkaan yksin tai eivät pelastaneet minua tulipalosta, vaikka olisivat pystyneet.

        Joo-o, ei oo kyllä ollut kauhean fiksua perhe-elämää meillä. Tosin tiedän, että on myös ihmisiä, joilla on asiat paljon pahemmin. En kuitenkaan vähättele kokemuksiani, tuntuu nykyään vain siltä, että olen päässyt niistä aika hyvin yli. Ehkä syynä on on ollut vahva haluni henkiseen kehitykseen, mennyt on mennyttä. Ei minun tarvitse pitää kiinni kokemuksista, jotka vahingoittavat miua.


    • vierailija

      siskon kanssa välit ollu viileämmät jo kauemman aikaa ja koitan vältellä parhaani mukaan, pakosta puhun mutta en muuten, on myös sanonu vanhemmillemme ettei ymmärrä minkä takia oon tämmönen mikä oon ja miksen halua olla "väleissä" vaikka ite ollu kaikessa syypää. kummasti tuo saa aina kiehahtamaan uudestaan ja uudestaan.

      veljen kanssa oli sellasta että sain juosta käsivarret mustelmilla ulos autotalliin piiloon ku hän jahtas harjanvarrella perässä. aseenki uhkas muistaakseni sitä ennen hakea mutta isä ehti onneksi kotia jotenka veli tyyty vaan mulkoilemaan. sitte on uhannu hakata sairaalakuntoon, heitelly "kenttään" ja sanonu toivovansa mun kuolevan yms. kerran lähdimme käymään etelässä kahestaan hänen kaverillaan ja tän eukolla ja se reissu pääty siihen että sain itku kurkussa hortoilla tuntemattomassa kaupungissa ja tulla samaa tietä takasin. vanhemmille menin sanomaan joistaki näistä mutta eivät kyllä sen kummemmin suhtautuneet, äiti vaan taisi sanoa että MINÄ nyt satun joskus olemaan jyräävä tapaus ja heikommat ja hiljasemmat saa niellä kiukut siitä joka purkautuu sitte myöhemmin, oli sitte alkoholin vaikutuksen alasena tai ei, mutta että MINÄ olisin syypää??..ja isän kanssa muuten ollu myös tappelua ja saanu kuulla vaikka mitä sellasta joka olis jo heikomman murtanu ja itsetunnon pohjalukemiin enkä siitä enää oo välittänykkään aikoihin miehenä tai isänä, halveksunu vaan. ei oo kyllä ihme että miehiä kohtaan ylipäätään tullu tietty "asenne" ja joku kylmyys ja varauksellisuus vaikkei saiskaan mennä yleistämään, harmi vaan että perusturvallisuudentunnekki sai järkkyä jo niin nuorena.

      ennen kuin mitään väkivaltaa ehti edes tapahtua niin sitä ennen veljeni olis halunnut 3 kertaa seksiä kanssani, tai siis no tyyliin housut pois, muutama tökkäsy ja ohi. samoihin aikoihin pikkuserkkuni olis halunnu mun koskettelevan häntä munistaan ja vaikka vielä niin nuori olinki niin onneksi en mihinkään suostunu vaikken välttämättä tajunnukkaan mistä oli kyse. yllättävästi kaikki paska tulee silti vanhempanaki mieleen enkä kyllä todellakaan enää halua jäädä veljenkään kanssa kahestaan saman katon alle, puhumattakaan samaan huoneeseen. nykyään hän asuu ja on kihloissa muualla ja puhevälit kyllä säilyny mutta varmasti kummatki muistaa, minkäpä sille voi.

    • -.-.-.

      Luin tarinasi ja se oli kuin minun, tosin mitään seksuaalista ei liittynyt minun ja veljeni väleihin, ainakaan muistaakseni. Kaikkea en muista.

      Komeroon sulkeminen ja erilaisilla tavaroilla hakkaaminen kuului arkipäiviin. Veli odotti minua aina koulusta kotiin. Vanhempani eivät tienneet tilanteesta, luulivat kyseessä olevan "tavallisen sisarusten välisen nahistelun." Tuntuu että tämä asia kuitataan usein näin, vaikka tilanne olisi kuinka sairas tahansa.

      Ollaan veljeni kanssa muodollisesti hyvissä väleissä nykyisin, mutta kuten kuvasit, minulla on vaivautunut olo hänen seurassaan. En koskaan aio ottaa tätä asiaa puheeksi, koska en jaksa käsitellä sitä. Myös meidän isämme oli juoppo ja paljon pois. Luulen, että veljelläni oli siksi niin paha olla.

      • -.-.-.

        Ulkopuolisen on helppo sanoa että "en ainakaan olisi tuollaisen veljen kanssa missään tekemisissä." Sen tietää vasta kun oma perheen jäsen tekee jotain pahaa. Omaan peheeseen on vaikea katkaista välejä. Jokainen lapsi rakastaa omaa perhettään, jollain tavalla myös pahoinpitelevää veljeään ja juoppoa isäänsä.


    • apua??

      Itse olen 15v tyttö ja omistan pari vuotta minua vanhemman siskon. hän on jo muutaman vuoden ajan kohdistanut väkivaltaa minuun(jos en tee niinkuin hän sanoo, esim. mene hnen huoneeseensa kun hän käskee tms) Ei tämä periaatteessa tälllä hetkellä ole paha, mutta silloin kun olin 13 tilanne oli sietämäntön ja hakkaaminen päivittäistä. Siskollani ei ole ingelmia(vanhempien välillä, kavereiden välillä tms. ei mitään) Muuten välimme ovat ihan hyvät, joten en haluaisin vetää tästä mitään numeroa(kertoa vanhemmille tms). Sisko usein sanoo, jos en usko, että 'hän ei haluaisi lyödä, mutta hänen on pakko, kun olen niin kusipää' tms.
      haluasini lähteä tämän vuoden jälkeen n. 100km päähän opiskelemaan kampaajaksi(osaksi syynä siskoni, mutta vein 'pienen' syistä) mutta en ehkä voi. Mitä tehdä?

    • Traumat jäi

      Senverran voin kertoa omastakin kohtalosta, juuri vanhempi veljeni yritti käyttää seksuaalisesti hyväkseen.

      Hän oli perheen vanhin, joten häntä uskottiin kaikessa ja minä olin aina se piri. Oli hyvin vaikeaa olla lapsena, kun ei koskaan uskottu, ei kannustettu, moitiitiin ja lisäksi tämä veljen toimiminen väärin.

      Se on jättänyt minuun lähtemättömän merkin, olen ollut hyvin arka, pitkään mietin mitä minulle on tapahtunut, sillä lapsena ei kaikkea ymmrärrä. Tuo asia särki oman seksuaalisuuteni.
      Onneni oli löytää mies, joka on ymmärtänyt ja pysynyt kunnollisen, mutta hänkään ei tiedä lapsuuteni traumoja, eli vanhempien ei pidä olla näille asioille sokeita.
      Kun nuoten miehen seksuaalisuus herrää, heillä on ole mitään järkeä, mihin kohdistavat sen, silloin on vanhempien oltava mukan ohjaamassa nuorta miestä, että ei tuhoa itseään ja ketään muuta.

    • ...!

      Iso veljet ovat julmia...

      • Sisaruussuhde

        Kannattaa muistaa, että kaikki isot veljet eivät ole julmia. Omani kyllä oli. Julmuus sisarusta kohtaan on sairasta, ei normi. Ei ole normaalia kohdella kaltoin. Normaali, terve lapsi ja nuori ymmärtää, milloin tekee väärin. Sairaalla ei ole rajoja eikä ymmärrystä.


    • Sairasta sukua

      Minä olin n. 12-13-vuotias, kun minua kaksi vuotta nuorempi pikkuveljeni alkoi hakata minua. Se taisi innostua siitä että alkoi kasvaa minusta ohitse, ja että se oli niin paljon minua vahvempi. Se rääkkäsi minua joka päivä, ja yritti vähän väliä keksiä jotain uutta. Joskus se väänsi minun käsiäni väärään suuntaan niin kauan että huusin, tai sitten se löi ja potki joka paikkaan mihin ehti, ja nauroi kun yritin laittaa käsiäni kolmeen neljään paikkaan yhtä aikaa. Selkein muisto on kuitenkin se kun veli löi minua Unbreakable - Särkymättömän VHS-kotelolla koska se halusi nähdä onko kotelokin särkymätön. Eipä ollut. Yleensäkin se hakkasi minua erilaisilla esineillä, ihan vaan nähdäkseen miten ne erosivat niissä tilanteissa toisistaan. Joskus se vaan tyytyi jahtaamaan minua harjanvarsi tai sähkökärpäslätkä käsissään, mikä ei ollut niin kamalaa koska huoneidemme ovissa oli lukot ja pääsin veljeäni karkuun.
      En osannut kertoa oikein kenellekään siitä, sillä perheessäni opetettiin aina olemaan hiljaa ja peittelemään perhettä koskevat ongelmat. Vanhempieni mielestä minun olisi pitänyt terästäytyä ja lyödä takaisin, sillä sellaista elämä on, ja että veljeni pitää sillä tavalla hauskaa. Yritin ''ystävilleni'' uskoutua, mutta he vain nauroivat ja sanoivat ettei minun elämässäni VOI olla mitään vikaa, sillä vanhemmillani on rahaa ja lisäksi olin jo silloin hyvin viileä ja vähemmän tunteellinen luonne. Viranomaisille en kertonut, sillä en uskonut että hekään välittäisivät.
      Pahinta tilanteessa oli etten voinut puolustautua millään keinolla. Takaisin en voinut lyödä koska veljeni oli minua isompi ja vahvempi, ja siitä ei olisi tullut kuin lisää kipua. Jos en päässyt tilanteesta juoksemalla karkuun, potkaisin veljeäni munille ja livistin saman tien, mutta sekään ei kauaa helpottanut, sillä vanhempani saivat niin hirvittävän raivokohtauksen joka kerta kun veljeni siitä heille kertoi. Sitä kesti sen parisen vuotta, ja sitten isosiskoni alkoi läpsiä minua koska häntä ärsytti milloin mikäkin minussa. Tunteeton ääni, en reagoinut kaikkeen hänen toivomallaan tavalla tai muuten vaan minulla oli täysin väärä asenne. Sisko kyllä yleensäkin sai raivokohtauksia ja pisti paikkoja matalaksi pienimmästäkin syystä.

      Joutuessani psykiatriseen hoitoon molemmat lopettivat väkivaltansa kokonaan. Sisko sen takia että hän kuitenkin oli huolissaan minusta ja veljeäni pelotti ja pelottaa vieläkin että tartun veitseen ja tapan sen. Nykyään olen jo ihan kunnossa, mutta tartun veitseen joka kerta kun veljeni yrittää jotain minulle tehdä. Vanhempieni kanssa en voi vieläkään asiasta puhua, ja jos yritän jotain siitä sanoa, he loukkaantuvat ja sanovat ettei se niin kamalaa ollut.

    • sisar 51

      Omassa perheessäni oli sekä henkistä että ruumiillista väkivaltaa isäni, sisarteni puolelta ja siihen osallistui myös äitini. he ovat kuolleet jo ja yritän pitää yhteyttä kahteen sisareeni, mutta saan aina varautua siihen, että henkistä väkivaltaa on. Toisaalta yritän ajatella, että he ovat sairaita ja kumminkin mulle rakkaita ihmisiä, vaikka itsekkin ajattelen usein, että parempi olisi, jos en heistä kuulisi tai näkisi mitään, koska se tietää aina "jotakin" sen jälkeen. Asioista ei puhuta suoraan vaan kiertoteitse kysellään ja syyllistetään ja kun otan asian puheeksi, minulle sanotaan vaan , että älä vaivaa sillä päätäsi, kaikki on ok! jään aina yksin miettimään miksi hyvätkin tarkoitukset aina käännetään ja vääristellään pahoiksi ja niitä ei kumminkaan selvitetä, jos haluan keskustella asioista suoraan. Mutta tätä se on ollut lapsesta asti ja nuorimmaisena olen jäänyt sivuun ja kiusatuksi. Enää en alistu siihen ja onneksi minulla on ystäviä, joiden kanssa voin iloita ja jutella eikä kukaan heistä ole sanonut minusta mitään pahaa tai aiheettomasti parjannut, kuten oma perheeni on tehnyt. Toivon sinulle parempaa tulevaisuutta ja uskoa siihén, että sinä olet rakastettu ja hyvä ja sinulla on oikeus onnelliseen elämään ja rakkauteen. Maailmassa on paljon pahaa ja käsittämätöntä !

      sisar 51

    • kdjsiobf

      aloittajan kirjoitus on kuin omasta lapsuudestani. Jouduin jo varhaisesta lapsuudesta isoveljeni pahoinpitelemäksi joka oli sekä fyysistä (lyöntejä, potkuja) että henkistä (lehmä, sika, ruma, läski). Vanhemmille yritin monasti kertoa mutta ei ne korvaansa lotkauttaneet. Jos veli potkas tai löi ja huusin kivusta, vanhemmat käski mun olla hiljaa ja kun sanoin että veli löi nyrkillä käskettiin mun olla valittamatta. Kaikki kesti ehkä semmosen 10 vuotta ja johti siihen etten enää halunnut olla missään kaksin veljeni kanssa. Yritin myös puhua isoäidilleni joka vaan käski mun puhua veljeni kanssa ja kieltää häntä..siis oikeesti?... Mitäpä muutakaan mä olin yrittänyt tehdä kaikki vuodet...

      En ikinä unohda erästä veljen luokkakaveria kun veljen kiusatessa mua koulussa, sanoi tämä kaveri veljelleni ettei se saisi kiusata mua omaa siskoaan. Ainoa kerta kun joku puolusti mua jollain tavalla.

      Nykyään olemme asiallisissa väleissä, mutta emme ikinä tule olemaan läheisiä.

      Jälkensä tuo jätti, on vaikea luottaa miehiin. Yhtään iskua en heiltä enää halua ja pelkään että menneisyyteni takia tahtomattakin löydän väkivaltaisen miehen. Yhden semmoisen jo elämästäni lemppasin, mutta onneksi tein sen ajoissa.

    • sisko hakkaa??

      Siskot voi olla väkivaltasia myös, itse sain turoaani n.50v vähän vanhemmalta siskolta, ja tietystä hän oli kännissä, empä halua enää usein nähdä ja jos näen, vain niin, että hän on selvinpäin.

    • marilyn

      Aika vanhaan viestiin kommentoin, mutta musta on kamalaa, että lapsia ei oteta tosissaan. MInun PIKKUsiskoni hakkasi minua, repi tukoittan hiuksia, hakkasi kengällä, raapi jäljet käteeni joista arpi on vieläkin olemassa. Siskoni kanssa oli aivan mahdoton elää. Esimerkiksi pari tapausta on jäänyt mieleeni; Olin kaatamassa mehua lasiini, ja siskoni alkoi huutaa että en saa juoda sitä koska se on aamujuoma. En ollut kuulevinani, ja hän alkoi hakata minua selkään, en saanut henkeä koska lyönnit olivat niin kovia- Seuraavaksi hän raapi käsiäni ja kun irrotin otteeni lasista, hän otti sen ja heitti kaiken mehun naamalleni. Pahinta oli juuri tuo että hän suuttui niin pienistä asioista. Hän on heittänyt minua puupalikalla niin että minulta on lähteny taju. Minulla on ollut lukemattomia mustelmia hänen takiaan. Eikä kukaan myöskään uskonut minua, kaikki sanoivat vain että se on sellaista lasten nahistelua. Ei tuo minusta mitään nahistelua enää ollut vaan pahoinpitelyä. Aika pitkä stoori mutta ei se mitään.

    • EI väkivallalle

      Mua on hakattu kotona samalla tavalla. Oli aikoja, etten tahtonut jäädä kotiin veljeni kanssa kahdestaan. Hän hymyili ja aloitti hakkaamisen. Äitini hakkasi minua lisää jos veljeni oli tehnyt jotain konnuuksia.


      Äitini ei väittänyt ja piti minua valehtilijana kun yritin kertoa asiasta.
      Veljeni kuoli pari vuotta sitten (pitkään sairastettuaan) , enkä vieläkään tunne mitä syvintä surua. Lähdin kotoa heti kun sain työpaikan ja asunnon. En ole väleissä äitini kanssa ja veljeni...meidän välit olivat aina jotenkin etäisen kohteliaat ja katkaisin välit kokonaan jo kauan sitten. He eivät koskaan pyydä anteeksi ja vain minä voin hakea apua itselleni. Joten valitsin oman parantumisen tien.

      Teki pahaa lukea aloitus, mutta asiasta puhutaan julkisesti aivan liian vähän.
      Voimia kaikille kotonaan hakatuille. Pyytäkää apua. Minä karkailin, mutta en osannut kertoa mikä kotona on vialla koska hakkaaminen oli ns normikäytäntö ja tila. Muunlaista elämään en nähnyt ennenkuin karkasin ystäväni kotiin ja näin miten muut elävät.

    • voihan paska

      Sun veljesi olisi pitänyt saada rangaistuksen näistä väkivalloista sua kohtaan, sen olisi pitänyt saada tietää että tämmöistä ei tehdä ilman jälkiseurauksia. Sun vanhemmat ei todellakaan tehnyt työtään vanhempina. Tiedän miltä tuntuu kun kukaan ei auta lapsena kun on hätä jä suku vaan menee omia teitään ja katsoo sormien läpi mitä tapahtuu lapsen kotona. Välinpitämätöntä....sun veljes aivan varmasti tekee samaa jollekkin muulle elämänsä aikana, jos tommoseen pystyy niin siitä ei muutu miksikään. Sinuna en pitäs mitään kontaktia enkä ikinä näkis häntä missään tapauksessa, pysy kaukana siitä. Anna vanhempies myös kuulla ja kovaa mitä sait kokea.

    • Väkivaltaa oli ja on

      Onko täällä ihmisiä, joiden pahoinpitelijä olisi ollut veli tai sisko? Miten olette selvinneet kokemuksista? Missä väleissä olette nykyään?

      Onko täällä ihmisiä, joiden pahoinpitelijä olisi ollut veli tai sisko? Miten olette selvinneet kokemuksista? Missä väleissä olette nykyään?

      En tiedä, olenko selvinnyt väkivaltaisesta isoveljestä vielä aikuisenakaan. Veljeni näkee kuitenkin yllättäen itsensä uhrina, silti uhkailee yhä.

    • veljen vatija

      Kauheeta.
      mä pelkään mun veljeä vieläkin.
      Kuritti, repi ja hakkasi lapsena,
      köpeloi, valehteli ja julmuudet jalku vaan.
      Elämä on rikki.

      • väkivaltaa

        Veljeni on jo pian eläkeiässä, pahemmaksi vain menee. Käy välillä fyysisesti käsiksi, jos ei tehdä niin kuin hän haluaa. Henkistä väkivaltaa on sitten muuten.

        Tästä pitäisi enemmän puhua julkisuudessa. Sisaruussuhteessakaan väkivalta ei pitäisi olla normaalina pidettävää. Lähisuhdeväkivaltaa kuten muukin perheväkivalta. Veljet voivat ilmeisesti ainakin Suomessa olla todella raakoja sisariaan kohtaan, en tiedä miten muualla maailmassa.


    • Simpanssi

      Minulla ja siskollani oli känää, sillä isä ja äiti on juoppoja eivätkä valittaneet 15-vuotiaalle siskolleni siitä että hän joi alkoholia. Hän hakkasi minua kunnes täytin 10 ja murros ikä alkoi tulemaan. Silloin osasin jo puolustautua siskoltani. Minua pelottaa vieläkin että hän kostaa minulle jos kuolee sillä hän joutui 1 viikko sitten sairaalaan jäätyään auton alle kännipäissään. Kuitenkin isäni suuttui siskolleni humalassa ja hakkasi tätä jolloin siskoni haki minulta apua, mutta kieltäydyin sillä hän oli väkivaltainen vaikka olikin jo aikuistumassa. Tämä kuitenkin loppui 29.2.13 helsingin keskustassa. Syy on jo paljastettu miksi tämä loppui.


      Vihaan Siskoani.

    • 342535

      ISotveljet ovat usein väkivaltisia siskojaan kohtaan. Silti aiheesta vaietaan.

      • Anonyymi

        Ei mun veljet ainakaa mun isosiskot oli tosi ilkeitä nuorempi hakkas aina ku äidin silmä vältti veljet toi joululahjoja siskot vei kaikki siskot oli mulle ilkeitäsisarpuolia niinku siinä sadussa en ole enää missään tekemissä siskojen kanssa


    • tai sitten ei..

      Kurikan panttilassa siskopuolensa tappanut töissä tänäpäivänä iss pesijänä atrialla.. eli kai siis jotenkuten "normaalien" kirjoissa...

      • Ullervo

        Kyllä sisko oli ihan täyssisko ei puolisisko


    • --------------

      Kun itse olin pieni, reilun vuoden vanhempi siskoni otti kyllä usein ilon irti siitä että oli fyysisesti vahvempi. Milloin uhkaili, milloin löi repi tms. Noh, sitten meni muutama vuosi ja hups olinkin siskoa isompi tai ainakin vahvempi.

      Sitten isä kielsi tappelemisen ja siihen loppui. Myöhemmin tilanteet olivat sellaisia että jos sisko jotain yrittikin niin hyvin nopeasti tajusi miten orastavassa tappelussa kävisi, ja luovutti.

      Myöhemmin teki kyllä joskus mieli kostaa korkojen kera se henkinen ja fyysinen yliote joko siskolla oli kun olin vielä pienempi, mutta enpä koskaan siihen sortunut.

    • ______

      Veljeni yritti mennä "psykodraamaa", koska hän oli meistä kaikkein älykkäin, hän alkoi kuvitella olevansa jotenkin yläpuolella.
      Sanoin asiasta hän selitti olen antanut aihetta.
      Tuli isän kanssa ongelmia, hän muutti pois kotoa ja meni samaa edelleen, että todellakin kaikki oli ollut minun syytäni. Sitten tuli sielläkin ongelmia.
      Edelleen 20 vuodenkin päästä hän luulee minun pitäisi olla vaivassa hänestä. En taipunut.
      Omassa perheessäni vanhempi oli myös väkivaltainen nuoremmalle, eikä se loppunut ennen kuin mies muutti työaikojaan. Yhdestä puolesta tunnista oli kiinni, tytär pääsi kotiin puoli kolmelta, olin itse noin kello 15 kotona. Nuorempi pääsi klo 14 koulusta ja joutui sietämään joka päivä puoli tuntia kiusaamista, kunnes tosiaan vanhempi ei enää uskaltanut kun toinen meistä valvoi koko ajan.

      Apua oli vaikea saada sosiaaliviranomaisilta.

      Työtoveri otti jopa töihin mukaan pienimmän estääkseen perheväkivallan.

      • sivusta kommentoin.

        "Yhdestä puolesta tunnista oli kiinni, tytär pääsi kotiin puoli kolmelta, olin itse noin kello 15 kotona. Nuorempi pääsi klo 14 koulusta ja joutui sietämään joka päivä puoli tuntia kiusaamista"

        Iltapäiväkerhot ovat hyvä keino ehkäistä myös tällaisia sisarusten välistä kiusaamista jos joutuvat olemaan keskenään kotona ja tällaista esiintyy, niin ip-kerhossa on aikuinen/aikuisia ohjaajia koululaisia varten niin ei tarvitse kenenkään lapsen pelätä koulun jälkeen ennen vanhempien kotiin tuloa kun ovat turvallisesti aikuisen valvonnassa.


      • .........
        sivusta kommentoin. kirjoitti:

        "Yhdestä puolesta tunnista oli kiinni, tytär pääsi kotiin puoli kolmelta, olin itse noin kello 15 kotona. Nuorempi pääsi klo 14 koulusta ja joutui sietämään joka päivä puoli tuntia kiusaamista"

        Iltapäiväkerhot ovat hyvä keino ehkäistä myös tällaisia sisarusten välistä kiusaamista jos joutuvat olemaan keskenään kotona ja tällaista esiintyy, niin ip-kerhossa on aikuinen/aikuisia ohjaajia koululaisia varten niin ei tarvitse kenenkään lapsen pelätä koulun jälkeen ennen vanhempien kotiin tuloa kun ovat turvallisesti aikuisen valvonnassa.

        Ja sekin että kahelit laitoksiin ettei aina vain sopeutumista, yhteiskunta maksaa joka-ainoan kiusaajan aiheuttamat vahingot.


    • ed.

      Niin ja tosiaan ei tarvitse olla kenenkään kaatopaikka sellaisessa tapauksessa kun toinen ei vaan lakkaa.
      On ihan laillista puolustaa itseään näin että pitää ovensa kiinni.

    • Tuntuvatpa tutuilta nuo kertomukset ja ovat hyvin todentuntuisia. Itse olen joutunut siskojeni henkisen väkivallan kohteeksi ja eivät he vieläkään ole lopettaneet, vaikka ovat kuusikymppisiä.

      Te lapset ja nuoret jotka olette kokeneet väkivaltaa,, luottakaa itseenne ja hakekaa apua. Niin fyysinen kuin psyykkinenkin väkivalta on kiellettyä ja vahingollista. Ns. nollatoleranssi on normaalia. Eli fyysinen väkivalta samoin kuin henkinenkin väkivalta ovat kiellttyjä. Fyysisen väkivallan tunnistaa jokainen, myös pelon ja uhkan aiheuttaminen toiselle on kiellettyä ja väkivaltaista käytöstä. Henkistä väkivaltaa on mm. nimittely, toisen nolaaminen, mutstamaalaaminen, huomiotta jättäminen, karjuminen, perusteeton syyttely jne.

      Lapset ja nuoret, hakekaa apua kodin ulkopuoleta, jos vanhemmat eivät usko tai suojele teitä. Pyytäkää apua koulun aikuisilta: opettajalta, luokanvalvojalta, terveydehoitajalta, opolta, koulukuraattorilta tai vaikkapa koulun kanslistilta. Mene rohkeasti ja sano , että tarvitset apua, koska sinua pahoinpidellään/kaltoin kohdellaan jne. Yhdessä tämän aikusien kanssa voitte keskustlella ja selvitellä asiaa ja hän hakee sitten apua sinulle. Sano avuntarpeesi selkästi niin ,että aikuinen todella tajuaa, että tarvitset apua. Ja aikuiset, suhtautukaa vakavasti lapsen tai nuoren puheeseen väkivallasta.

    • stoppi heti!

      siihen pitää laittaa heti raja, sillä vielä eläkeläisenä ja vanhana sisar tai veli voi lyödä, se on tavallaan luonnevika jos käy käsiksi..

    • sairas on ollut

      Se on ollut narsisti mikset ole käyyt terapiassa???

    • jonskuee

      Kuulostaa tutulta, veli hakkasi koulun jälkeen, jos en tehnyt niin kuin käski. Pyysi myös näyttämään sukupuolielimiä pari kertaa kun olin n. 10 v. Varasteli myös tavaroita minulta. Ja aikuisena on jättänyt velkansa maksamatta ja saanut raivareita pikkuasioista. Olen silti aina välittänyt hänestä ja en jostain syystä ole tajunnut, että hän saattaa olla jotenkin sairas. Mikähän sairaus voisi aiheuttaa moista käytöstä?

    • Hakattu

      Kamala ketju ja niin totta. Olen myös isonveljen pahoinpitelemä. Olin paljon nuorempi ja heikompi ja tappelin vastaan - veljeni nautti siitä kun sai minut suuttumaan enkä kuitenkaan fyysisesti pärjännyt hänelle. Jälkensä se on jättänyt ja mietin minäkin, ettei veljeni ole henkisesti normaali, vaikka normaalien kirjoissa kulkeekin. Jos voisin elää lapsuuteni/nuoruuteni uudelleen, ottaisin yhteyttä koulukuraattoriin, lastensuojeluun, terkkariin, mihin tahansa. Jonkun ulkopuolisen olisi pitänyt tulla väliin ja "säikäyttää" veljeni. Isä ja äiti olisivat kuolleet häpeästä, mutta itsepä sallivat tilanteen jatkumisen. Itselläni on onneksi hyvä mies ja vain yksi lapsi. Ei tarvitse hänen tapella sisarusten kanssa.

    • voimiasinne

      Olipa kamala ketju ja mietin miten itse olen hengissä.
      Emme olleet enää aikuisena väleissä, ja nyt hän on kuollut.

      Kerroin äidille pahoinpitelyistä ja että pelkään häntä , mutta hän ei uskonut eikä välittänyt. Ei silloin eikä myöhemminkään.
      - taivas siihen puuttui

      Kuin myös, jos eläisin nuoruuteni uudestaan, etsisin aikuisia jotka uskovat
      ja tekevät asialle jotain. Lapsena opittu väkivalta seuraa aikuisena kaikkia osapuolia.

      Ei se ollut oikein, eikä hän olisi saanut tehdä niin.
      taitaa olla aika vaiettu ongelma

      Kiitos kirjoituksestasi, et ole ainoa. Tsemppiä sinne

    • Anonyymi

      Veljeni haukkuu minua koko ajan. Hän kirjaimellisesti aloittaa keskustelut sanomalla "Hei läski" tai "Miten menee surkea luuseri" ja myös lyö minua tosi usein. En tiedä mitä tehdä. Hän on ollut laitoksessa ja omasta mielestäni ihan vitun sekaisin. Vanhempani yrittävät puuttua asiaan mutta muutosta ei näytä tulevan

    • Anonyymi

      Hei! Olen 11v tyttö kohta 12v. Veljeni on 15v jolla on tourette jonka takia myös masennus.. Ei hätää, hän saa päivittäin lääkkeitä ja kerran tai kaksi kertaa viikossa terapiaa. Hän on ollut myös pari kertaa eri laitoksessa. Toisessa yli kuukauden ja toisessa ehkä noin 3vko. Nykyään hän on ihan hillitön.. Pelaa joka päivä varmaan 7h koneella uhkapelejä ja kaikkea nyt mitä sieltä koneelta löytyy. Olen kärsinyt tästä noin 6-7v.. Eli siis veljeni pahoinpitelee erittäin rajusti äitiäni ja siitä on seurannut minullekin ahdistusta jne. Toivon ettei kukaan kokisi perheväkivaltaa missään yhteydessä😖 tämä on kaikille rankkaa😭

    • Anonyymi

      ite hakkasin pikkuveljeä varmaan vähän liian kovaa koska se on niin vitun vajaa

    • Anonyymi

      Rankkoja kokemuksia täällä ja toivon jokaiselle väkivaltaa kohdanneelle voimaa hakea apua. Rankatkin asiat voi jättää taakseen ja niistä voi päästää irti, vaikka ne on aina osa oman elämän historiaa.

      Mun tarina:
      Mä olin kotiväkivallan uhri aina syntymästä 8-vuotiaaksi asti. Tekijänä oli sisko, joka mm. löi, töni, nipisteli ja tukisti sekä tietysti käytti henkistä väkivaltaa. Muistan juosseeni monta kertaa pakoon ja piiloutuneeni saunaan, vaatekaappiin ja joskus jopa ulos pakkasesta huolimatta. Lyömäaseeksi kävi mikä tahansa puukalikasta risuihin ja nyrkkeihin. Kukaan ei koskaan puuttunut tilanteeseen. Olin 6-vuotias kun ensimmäisen kerran halusin kuolla.
      Kun aloitin koulun, niin alkoi rankka koulukiusaaminen. Välitunneilla koulun kiusaajajengillä oli tapana kiskoa nurkan taakse ja tehdä mitä halusivat. Mun päältä on revitty vaatteet, yritetty raiskata, mun päällä on istuttu monta kertaa ja kasvot sotkettu mutaan, on pakotettu konttaamaan paljon painavampi ihminen selässä ja hakattu, koulukirjat levitettiin pitkin poikin jne. Yksi pahimmista oli uhkaus, että jos menen vessaan, niin he tulevat perässä, työntävät pään vessanpönttöön ja hukuttavat mut. Kärvistelin sitten koulupäivät käymättä vessassa ja sen takia vahinkoja sattui monta kertaa viikossa. Kukaan ei tähänkään puuttunut ja ala-asteella jo mietin tapoja tehdä itsemurha.
      Yläasteella olin vakavasti masentunut ja tein ensimmäiset itsemurhayritykset. Sain jotenkin kummassa ensimmäiset kaverit, jotka tsemppasi niin, että pääsin lukioon ja lopulta mm. opettajien ja koulukavereiden ansiosta hoidon piiriin. Lukion aikana mut ehdittiin silti vielä raiskata. Yritin itsemurhaa vielä joitain kertoja, mutta lopulta hoito alkoi tehota ja pystyin puhumaan asioista.
      Lienee selvää, että taustalla on väkivallan lisäksi myös muuta lapsuuden perhetilanteeseen liittynyttä ongelmaa, koska kukaan ei pitänyt huolta musta ennen kuin ne opettajat ja muutama kaveri puuttui tilanteeseen.
      Takana on nyt 20 vuotta erikoissairaanhoidossa, johon mukaan mahtuu pitkiäkin taukoja ja sit yks 5 vuoden Kela-terapia. Terapian avulla pystyin jättämään lapsuuden tragedian taakse ja katsomaan eteenpäin. Olen kaikesta huolimatta pärjännyt elämässä hyvin, joten kukaan ei koskaan onnistunut nujertamaan mua. Siitä olen onnellinen ja siitä, että elämässä on ollut paljon hyvääkin. Olen aktiivisesti keskittänyt ajatukset niihin muutamiin onnellisiin hetkiin, joita lapsuudessa oli ja ajan myötä ne pahat asiat on haalistuneet. Aina ne silti tulee olemaan osa mun historiaa ja jäljellä on yhä posttraumaattinen stressi, joka laukeaa tietyissä tilanteissa, mutta siihen pureudutaan sitten seuraavassa terapiassa. Pääosin se on kuitenkin mennyttä elämää ja kummasti se nykyinen elämä tuntuu hyvältä, kun on nähnyt sen toisen puolen.

      Kaverit on osa elämää, siskon kanssa pistin aikuisena välit poikki. Nykyään en enää ota lähelleni ihmisiä, jotka ovat henkisesti tai fyysisesti väkivaltaisia. Mulla on täysin nollatoleranssi minkäänlaista väkivaltaa kohtaan.

    • Anonyymi

      Mun oma veli vieläkin hakkaa mua, heittelee koripallolla tosi kovaa, potkii, haukkuu, repii, puristaa ja lyö. Tää alko siitä lähtien, kun osasin kävellä eli n. 3-vuotiaana. Nyt tosiaan oon 15-vuotias. Koripallolla heittely alko sillon, kun alotin koripallon eli 9-vuotiaana. Koripallo joukkueen nimeä en nyt kerro, koska yksityisyys asiat ja juu. Veli on siis tällä hetkellä 25-vuotias.
      Haukkuma sanat mitä useimmiten käytettiin oli läski ja ruma.
      Yritin kertoo mun vanhemmille mut se ei auttanu ne vaa sano et se on sitä teinien elämää kun veli sillon 13v oli. Aiheutti sanalla läski mulle anoreksian ja edelleen oon toipumassa siitä. Veljen kanssa nykyään ihan hyvät välit mut ei kyl hirveen paljoo jutella.
      Repiminen tuli intiimialueen karvoituksia kohtaan. Puristaminen taas tuli reisiin ja samalla sanoi aina että söisit vähemmän. Potkiminen ja lyöminen tapahtuu samalla. Olin aina ahdistunut, kun hyökkäs kimppuun ja teki sen ihan helposti mun ja sen kaverien nähdessä ja yhdessä vaiheessa hänen kaverinsa otti mut turvaan niitten luokse ja sitä en unohda koskaan! Kiitos heille jotka auttoi mua koko ajanjakson ajan! En vois olla kiitollisempi!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      275
      2929
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      76
      1528
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1460
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      34
      1260
    5. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      47
      1190
    6. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      25
      1187
    7. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1170
    8. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      43
      1109
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1067
    10. Ihan mielenkiinnosta kyselen...

      Kun olen huomannut, että omat sähköpostit sakkaavat, puhelut eivät yhdisty jne. että missähän mahtaa olla vika? Osaisko
      Ikävä
      14
      1003
    Aihe