YT-neuvottelut ja määräaikaiset

työntekijät

Firmassa, jossa työskenetelen on nyt YT-neuvottelut käynnissä. Olen määräaikaisessa työsuhteessa, joka kestää ensi vuoden alkupuolelle. Mitenkähän on YT-lain mukaan, ovatko pysyvässä työsuhteessa olevat suojatummassa asemassa kuin määräaikaisessa työsuhteessa olevat vai ovatko tasa-arvoisessa asemassa kun irtisanottavia valitaan? Otetaan nyt vaikka tilanne, jossa määräaikainen työntekijä tekee enemmän ja parempaa työtä kuin vakkari, voidaanko vakkari potkia pihalle ja määräaikainen työntekijä pitää palkattuna ja tämän työsuhde vielä vakinaistaa? Vai lukeeko jossain lakipykälässä, että ensin potkittava pihalle määräaikaiset työntekijät ja sitten vasta vakkarit?

9

5548

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Nimimerkki

      Käytäntönä taitaa yleensä olla, että lähtevät ulkopuoliset työntekijät, sen jälkeen määräaikaiset ja vasta sitten firman omat työntekijät. Ei ole mahdollista, että YT:ssä firman oma työntekijälle annetaan kenkää ja tilalle otettaisiin määräaikaisena ollut. Ei koska firman on ensin tarjottava sitä avautuvaa työpaikkaa sille irtisanotulle ennenkuin sitä voidaan täyttä muilla keinoin.


      Tietenkin vakituisessa työsuhteessa olevat ovat turvatummassa asemassa kuin määräaikaisessa työsuhteessa olevat, koska määräaikaista työsuhdetta ei tarvitse erikseen irtisanoa. Jätetään työtilanteesta riippumatta sopimatta uutta määräaikaista työsuhdetta, kun toistaiseksi voimassa olevassa työsuhteessa on työntekijä erikseen irtisanottava ja on irtisanomisajat.

      • mutta onko lakiin kirjattu?

        Tämä on varmasti yleinen käytäntö, mutta onko tällaista asiaa ihan lakikirjaan kirjattu?


      • kautta
        mutta onko lakiin kirjattu? kirjoitti:

        Tämä on varmasti yleinen käytäntö, mutta onko tällaista asiaa ihan lakikirjaan kirjattu?

        Määräaikaisella työssopimuksella pitää olla lain mukainen määräaikaisuuden peruste. Elikkä sitä kautta määräaikainen työ loppuu silloin, kun määräaika loppuu ja määräaikaiset lähtevät ennen vakituisia. Vai mitä?


      • mc-varasto
        kautta kirjoitti:

        Määräaikaisella työssopimuksella pitää olla lain mukainen määräaikaisuuden peruste. Elikkä sitä kautta määräaikainen työ loppuu silloin, kun määräaika loppuu ja määräaikaiset lähtevät ennen vakituisia. Vai mitä?

        Mun töissä vakkareita lensi pihalle 2v. sitten ja vuokramiehiä jäi taloon! Tällähetkellä yt-
        neuvottelut menossa ja taas lensi yks ulos,tosin maksettiin hiljaiseksi ja samanapäivänä aloitti uusi vuokratyyppi.Lisäksi yritykseni ilmoittaa netissä avoimena olevasta työpaikasta!

        Käytännössä työnantajalla on täysi mielivalta tehdä omat ratkaisut kuka jää tai ei jää.Tämä käytäntö ja lainsäätäjien,amm.liittojen hiljaiset hyväksynnät korostuu eritoten yhtiöissä jotka ovat pörssissä.
        Onhan vielä isojen yritysten hallituksissa näitä samoja naamoja joita näkee uutisissa kävelevän eduskunnan käytävillä....piiri pieni pyörii ja kaverin kaveria jeesataan!!


    • oikeuksista

      Jos vakituinen työntekijä irtisanotaan tuotannollisin ja taloudellisin perustein, juuri hänelle/heille täytyy lain mukaan etsiä korvaavaa työtä tai mahdollisesti lisäkouluttaa uusiin tehtäviin.

      Em. syistä irtisanottua ei saa korvata uudella työntekijällä 9:sään kuukauteen eli määräaikainen ei voisi saada vakituisen irtisanotun työtä, eri asia on tosin se jos työntekijä kieltäytyy tulemasta takaisin
      En muista lakipykäliä, mutta näin olen oikeuteni ymmäränyt vakituisena yt-irtisanottuna. Voimia seuraaviin viikkoihin.

      • 6 ja 7 luvusta

        www.finlex.fi ja työpäikalla nähtävänä

        13 luku 10 § Nähtävänäpito
        Työnantajan on pidettävä tämä laki ja 2 luvun 7 §:ssä tarkoitettu yleissitova työehtosopimus työntekijöiden vapaasti saatavilla työpaikalla.


    • Mukaan

      Määräaikaisessa työsuhteessa olevaa ei voi lomauttaa eikä irtisanoa, ellei hän selkeästi (pitää lukea työsopimuksessa) ole työssä jonkun vakityöntekijän sijaisena, esim. äitiyslomasijaisena.
      Se, että määräaikaisen työsuhdetta ei enää uusita, kun määräaikaisuus loppuu, on sitten toinen asia.

    • työntekijä23

      Käytän hyväksi tätä samaa ketjua kun oma tilanne on melkeinpä sama kun aloittajalla..

      Eli omassa työpaikassani on nyt alkaneet myös YT-neuvottelut ja olen itse töissä määräaikaisella sopparilla.Työpisteessäni on työkaverina yli 60v mummo joka on vakituinen työntekijä.Kysyisinkin semmosta, että jos tuo muori tuosta potkitaan nyt pois, käykö niin, että määräaikaista sopimustani ei saa lain mukaan jatkaa kun se sitten joskus loppuu, koska tuo vakituinen muori on heivattu pois?
      En siis tavallaan olisi hänen tilallaan vaan koska tämä on kahden ihmisen työpiste jatkaisin töitäni niinkuin ennenkin..

      • ymmärtääkseni?

        Eli siis lain mukaan asioiden pitäisi kulkea niin, että ensinnäkään määräaikaista työsopimusta ei voi purkaa kesken tämän aikajakson ilman erittäin painavaa syytä. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että sinun sopimuksesi jatkuu niin pitkään kuin sopimukseen on kirjoitettu.

        Jos vieressäsi istuva muori potkitaan pihalle(ei eläkejärjestelyitä tms), työnantajalla on velvollisuus palkata kyseinen työntekijä takaisin, jos 9 kuukauden aikana pihalle potkimisesta löytyy vastaavaa työtä. Eli käytännössä, työnantajan on tarjottava tällaista työtä ensisijaisesti vanhalle työntekijälle, jos tämä on irtisanottu vedoten taloudellisiin ja tuotannollisiin syihin.

        Eli vielä jos tämä selventäisi asiaa, että työnantaja ei voi lain mukaan palkata vastaavaan työhön kyseisenä aikana uutta henkilöä kysymättä ensin vakituiselta työntekijältä, haluaako tämä kyseisen paikan. Toivottavasti selvensi yhtään... :)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      60
      5887
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      26
      3727
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      229
      2008
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      27
      1809
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1246
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1229
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      289
      1037
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      980
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      76
      909
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      858
    Aihe