kukkien laitto arkulle

äittpä

Mikä asetus siinä menee, etten saisi laittaa kukkamuistoani arkun päälle, olenhan kuitenkin lähiomainen ja 28v vainajan äiti.
kun olen nähnyt hautajais kuvia, niin niissa on kukkia arkun päällä.
isänikin tuhkattiin ja silloinkin lähimmät laittoi kukat arkun päälle.
tämä pappi vaan hokee, että siinä arkulla on jo kukkalaite valmiina

14

6026

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Parit hautajaisett joutumu

      höpöhöpö.. Kukat saa laittaa jo kappelissa jos haluaa. Myös saa laittaa hautaanlaskun yhteydessä miten vaan ja pappi ei sitä päätä vaan toimii omaisten toiveen mukaan!! Tässä vstaus ja otan kovasti osaa! oon ite saman ikäinen kuin vainaja.

    • destar80

      tietysti pitää omasta etiketistä kiinni minkä on koulussa oppinut ja mikä on ev.lut. seurakunnassa tapana tehdä, mut olen sitä mieltä että jos sulla tarve laittaa kukat arkulle niin tee se. koita selittää esim. papille että se on sulle todella tärkeää, jos ei ymmärrä niin tee silti, sä olet kuitenkin äiti ja et sä sitä tilannetta enää takasin myöhemmin saa vaikka haluaisit.kumpi sua kaduttais jälkeenpäin enemmän? se että tottelit pappia vai se että et tehny niinku susta tuntui.. tuskin nyt joudut sen papin kanssa hirveesti jälkeenpäin sitäpaitsi oleen tekemisissä.

    • KT3

      voivat aina laskea kukkansa arkun päälle ja se on mielestäni myös erittäin kaunis ja laajalti noudatettu tapa.

      • laittaan kukat

        Arkun viereen. Arkussa oli jo kukkalaite hautaustoimiston tekemä arkku-kukkalaite joka meni kai arkun mukana hautaan asti... Mutta kun olin kolmas kukkalaitteen laskija, ei siihen olisi sopinut enää minun kukkalaitteeni, arkun päälle meinaan....


      • jos sopii
        laittaan kukat kirjoitti:

        Arkun viereen. Arkussa oli jo kukkalaite hautaustoimiston tekemä arkku-kukkalaite joka meni kai arkun mukana hautaan asti... Mutta kun olin kolmas kukkalaitteen laskija, ei siihen olisi sopinut enää minun kukkalaitteeni, arkun päälle meinaan....

        Otan osaa suruusi ! Kukkalaitteesi voit laittaa arkun päälle,vaikka siinä onkin jo arkkukukat. Aivan lähimmät ovat aina laittaneet päälle,joten tee niinkuin itse ajattelet jos siihen sopii. Muut laittavat arkun sivuille lattialle.


      • sdfsdfdsf
        jos sopii kirjoitti:

        Otan osaa suruusi ! Kukkalaitteesi voit laittaa arkun päälle,vaikka siinä onkin jo arkkukukat. Aivan lähimmät ovat aina laittaneet päälle,joten tee niinkuin itse ajattelet jos siihen sopii. Muut laittavat arkun sivuille lattialle.

        että menee
        perinnäissääntöjen mukaan, muutenhan seurakunta voi vaikka loukkaantua.

        Eikö tärkeintä ole se muistaminen eikä se mihin ne kukat voi työntää?

        Se on kuollut ja kuolleen muistajat ne tärkeimmät eikä kulissit ja kirkkorakennus


    • tottakai saat laittaa

      lapsellesi kukat. Oma lapseni kuoli viime kesänä ja pappi sanoi, että arkun päälle saa panna niin paljon kukkia, kuin siihen sopii. Loput pannaan arkun vierelle.
      Onpa ollut ajattelematon pappi. Laitat toki kukat siihen. Voimia sinulle!

    • täältä

      Nooh, tällä kukkien lasku "kiellolla" arkun päälle on muutama vanha selitys. Ihmettelen ettei pappi sinulle selittänyt, ei ehkä ymmärtänyt että loukkaannuit.

      Arkun päällä ei saisi olla kukkia siunaushiekan takia. Ajatus on että hiekalla siunataan vainaja/arkku, ei kukkia jotka kuitenkin otetaan siitä pois tilaisuuden jälkeen (siunaushiekka menee hautaan arkun kannella)

      Toinen vanha tapa: vainajaa ei saa peittää kukilla, varsinkaan kasvoja, vaan hän olisi kukkien keskellä, eihän elävänkään kasvoille laiteta kukkia.

      Ja tämä viimeinen on ihan oma huomio, olin kerran hautajaisissa ja kukkia oli niin paljon arkun päällä ja sivuilla että kesken tilaisuuden ne kaatuili sikinsokin alttaria ja loput kukkien viejät kompuroivat alttarilla.

      Jos mennään "etiketin" mukaan, lähin omainen laittaa kukkansa vainajan sydämen kohdalle, arkun sivulle.

      • Arkun kukkanen

        Arkun kannelle voi toki laskea kukat kuitenkin siten,että ne tulevat joko arkun oman kukkalaitteen eteen kansilaudalle jalkopäätä kohden ei pää-puoleen koska siinä tarvitaan tilaa siunaushiekkaristille sitten kannen molemmille lappeille voi,myös aivan hyvin laskea kukkia.Nyt kuitenkin täytyy huomioida sellainen seikka että kukka-alustoissa on yleensä vettä/kosteutta joka varsinkin saattaa auheuttaa verhoillun arkun pinnalle ikäviä läiskiä jotka näkyvät jokseenkin rumina sen jälkeen kun kukat poistetaan ja arkkua esim.kannetaan tai siirretään kappelista hautaan autolla tms. kärryillä.Tämän vuoksi arkun vierellä on nykyään lavetit joilla kukat pysyvät ja eivät anna arkulle läikkiä.Siitä voimme olla taas erimieltä pitääkö kukat laskea heti kun tilaisuus alkaa vai sen lopuksi kun vainaja on siunattu.Mielestäni sen jälkeen kun siunattu.Nykyään lasketaan ennen siunausta sen vuoksi koska monet omaiset eivät kuulemma tahdo katsella vain pelkkää arkkua ilman kukkia.No kaunis arkku peittyy silloin kukkasiin ja vainja jää sinne alle.No kuka miten tahtoo tapoja on monia.


    • Hautajaispäällikkö

      Höpö höpö kukkia ei koskaam pidä laskea arkun päälle vaan sivu(i)lle

    • Hei

      Kyllä kukkaset voi laittaa arkun päällekin. Pääasia on ettei niitä aleta kasata röykkiöksi, vaan muutama lähiomaisten kukkalaite siihen mahtuu ja loput asetetaan arkun vierellä olevilla kukkatelineille.
      Se, että arkun päällä on jo kukkalaite ei siis ole esteenä. Ei myöskään se, että hiekkaristin tekeminen siunaussanojen yhteydessä ei onnistuisi. Hiekkainen risti vain ei näy jos siinä on kukkia.

      Voimia ja siunausta hautajaisiin ja surutyöhön.

      Pappi Elisabet

      • Huomasin, että aloitus olikin vanha.


      • 3hiekkakakkua

        Ei hiekasta tarvi tehdä ristiä. Ei kaikki papit leiki hiekkaleikkejä. Mitä sitten, vaikka kukat kasattaisiin röykkiöksi.


    • hautajaisiakäynyt

      Kaikesta sitä kiistellään kuin miten oikeaoppisesti kukat vainajalle lasketaan. Ei siinä mitään kaavaa tarvitse ajatella lähiomaisena. Se on oikea tapa ja käytäntö, jonka se sureva kokee omakseen.
      Ei se poislähtenyttä loukkaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      357
      4086
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      83
      1769
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1530
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      61
      1507
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      28
      1338
    6. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      58
      1315
    7. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      51
      1312
    8. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      200
      1287
    9. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1190
    10. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1187
    Aihe