KALOJEN HANKINTA

fish KING

KALOJEN HANKINTA
Kirjoittanut: fish KING 24.1.2009 klo 09.35

   Kun olet akvaariosi kypsyttänyt, on kalojen hankinnan aika. Kypsyttelyn aikana suunniteltu kalasto voidaan ostaa ja on aika tehdä reissu akvaliikkeeseen...

tässä ohjetta aquahoidon sivulta

http://www.aquahoito.info/suomi/ohjeita/ohjeita.php

oleelliset ...

Valitettavan usein on akvaarioliikkeiden kaloissa myös tarttuvia tauteja, kuten kalatuberkuloosia, jotka kalojen ja kuljetusveden mukana voivat levitä harrastajan kotiakvaarioon.

Kaloja valittaessa on syytä kiinnittää huomiota seuraaviin seikkoihin: terveen kalan silmät ja evät ovat kirkkaat, suomupeite on tasainen ja vatsa pyöreä. Jos evät ovat rikki tai supussa, kala on huonokuntoinen. Sameat läiskät, vertymät ja valkoiset pilkut evissä ja ihossa ovat merkkinä tarttuvasta taudista. Jos kala haukkoo ilmaa pinnassa tai hankaa itseään kiviin tai kyyhöttää pohjalla (ellei ole pohjakala), on myös jotain vialla.

Osta kaloja vain sellaisesta kaupasta, jossa kalat pidetään riittävän pitkään karanteenissa. (KYSY ASIASTA JA VARMISTA ETTÄ TIETÄVÄT MITÄ TARKOITTAA KARANTEENI... kysy, "ovatko kalat karanteenattuja, kuinka kauan, missä altaassa, jos ko. allas tyhjä, voidaan olettaa että puhuvat totta, jos altaassa yhtä lajia eikä siinä ole myyntikilpiä kiinni, voidaan olettaa että karanteni on käynnissä, tätäkin voi vielä kysäistä ohimennen, valehtelusta jää kiinni, seuraa myyjän reaktioita asiaan)

Varmista, että jokaisessa akvaariossa on oma haavi tai että haavit desinfioidaan kunnolla jokaisen käytön välillä. Aikas tärkeä asia jota monet eivät tee.

Älä osta kaloja akvaariosta, jossa havaitset sairaita tai kuolleita yksilöitä.

KALOJEN TARKKAILUUN JA LIIKKEESSÄ ASIOINTIIN KANNATTAA VARATA AIKAA EIKÄ, KOSKAAN, TEHDÄ HÄTIKÖITYJÄ OSTO PÄÄTÖKSIÄ, KALAT OVAT SINULLE LEMMIKKEJÄ MAHDOLISESTI JOPA SEURAAVAT KOLMEKYMMENTÄ VUOTTA.

Tutki haluamasi kalat mahdollisimman tarkkaan, ennen kuin pyydät myyjää pyydystämään ne. Sinulla on oikeus valita haluamasi yksilöt. Tosin parvikaloissa yksilöllistä valintaa ei välttämättä tarvita, kunhan katsot että parvessa ei ole kitukasvuisia tai viallisia yksilöitä.

Pyydä myyjää vielä painamaan haavi etulasia vasten niin, että vielä kerran voit tarkistaa, että valitsemasi yksilö on hyväkuntoinen.

Sinulla on jo eläinsuojelu- ja kuluttajansuojalain perusteella oikeus saada vain terveitä ja hyväkuntoisia kaloja.

Varmista, että kalat osataan myös pakata oikein pitkiäkin kuljetuksia varten.

Älä koskaan pane uusia kaloja suoraan pakkauksesta kotiakvaarioosi, vaan sijoita ne aluksi kotiuttamalla karanteeniakvaarioon.
KUN ON TARPEEKSI PEREHTYNYT ASIAAN MIELESTÄNI KARANTEENAUS EI OLE AINA TARPEELLISTA, HYVÄ SELLAINEN ALLAS OLISI OLEMASSA MUTTA OLEN SATAVARMA ETTÄ 90% HARRASTAJISTA, TÄLLÄISTÄ KARANTEENI AKVAA HEILLÄ EI OLE.

KALOJEN KOTIUTTAMINEN
0. jos pussit ovat aivan täynnä, poista vettä hieman viemäriin, avaa pussit
1. aseta avatut pussit varovasti akvaarioon kellumaan
2. lisää viidentoista minuutin välein (harvemminkin) n. kolmannes vettä akvaariostasi pussiin, toista tätä kolme neljä kertaa, älä täytä pussia liikaa
3. haavi kalat pussista varovasti tai ota pussi pois akvaariosta ja kaada vesi pois viemäriin lävikön lävitse jonne kalat jäävät (jos kyse jo kookkaista kaloista), myynti pusseissa olevaa vettä EI SAA KAATAA akvaarioon
4. tarkkaile kalojen käyttäytymistä, jos huomaat jonkin kalan vaurioituneen tai käyttäytyvän oudosti, palauta se niin pian kuin suinkin takaisin kauppaan, vielä elävänä ja vaadi uutta tervettä kalaa tilalle


Älä koskaan tee heräteostoksia kaloista, vaan tutustu aina ensin kaikessa rauhassa kirjallisuuteen ja/tai tee nettihakuja vaikka Googlella.
KYSY MYÖS MUILTA HARRASTAJILTA MIELIPITEITÄ JA KERRO MAHDOLLISIMMAN TARKASTI MINKÄLAISEEN AKVARIOON MUIDEN KALOJEN SEURAKSI OLET KO. LAJIA HANKKIMASSA, KAIKKI TIETO ON OLEELLISTA.

TUO JUTTUNI, ONGELMIA AKVAN TAI KALOJEN KANSSA EI OLE TUULESTA TEMPAISTU, PERUSTIETOA JONKA JOKAISEN AKVARISTIN PITÄÄ TIETÄÄ ENNEN KUIN HÄNELLÄ ON YHTÄÄN KALAA AKVAARIOSSAAN!
KALASTO SUUNNITELLAAN AINA, AINA, HALLITSEVIEN OLOSUHTEIDEN MUKAAN JOTKA OMASSA KOTI AKVAARIOSSA ON TULLUT KYPSYTYKSEN YHTEYDESSÄ JA LÄMPÖTILA SÄÄDETÄÄN KALOILLE SOPIVAKSI ENNEN KOTIUTTAMISTA EDELLISINÄ PÄIVINÄ.

1

613

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kiitollinen123

      Hyvä ohje, kiitos!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      66
      6402
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      27
      4123
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      268
      2543
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2000
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      30
      1508
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1367
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1107
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1080
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      1026
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1011
    Aihe