Bipo ja alkoholismi

Nimetön

Itse sairastan bipoa (diagnosoitu -05) ja alkoholismia (diagnosoitu -02). Kun ryyppyputki iskee, tuntuu, että kaikki menee totaalisen sekaisin. Muisti pätkii pahasti, kortti vinkuu ja jälkikäteen saa katsoa peloissaan verkkopankista, mitä taas on tultu tehtyä ja ostettua.

Bipon takia lääkitys on aika vahva (Zyprexa, Lamictal, Sertralin, Promazin, Tenox, Diapam tarvittaessa ja Antabus, kun kuivilla).

Onko muilla arvon bipoilla samanlaisia kokemuksia, eli että alkoholi ei kertakaikkiaan sovi ko. sairauden kanssa ? Mielelläni kuulisin kokemuksista ja mahdollisista vinkeistä. Lähinnä kiinnostaa tietenkin se, miten pysyä erossa viinasta; mitä tehdä kun juomahimo iskee ?

29

8118

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • poiju

      Kaksisuuntaisuus on yksi NELJÄSTÄ alkoholismin aiheuttajista eli ei varsinaisesti ainoa syy. Bipolaarille paras vaihtoehto on nollalinja alkoholissa. Tasaavia lääkkeitä kannattaa käyttää.

      Jos tykkäät liikunnasta niin saman euforisen tunteen kuin alkoholin nousuhumala saat siitäkin ja kohottaa vielä yleiskuntoakin ja parantaa näin muuta terveyttä. Hyvät ihmissuhteet lisäävät myös kiinnostusta elämään kuin myös harrastukset, työnteko ym.

      Alkoholille vaihtoehtoja siis on. Rahaa säästyy ja terveyskin, kun jätät alkoholin. Jätä ihmiset (ystävät), jotka vievät terveyttäsi ja etsi sellaisia (uusia ystäviä), jotka ylläpitävät sitä.

      • Olen samaa mieltä siitä, että bipolaarille varminta on pidättäytyä kokonaan alkoholin käytöstä.
        Itse käytän pari kertaa kuussa kohtuullisesti alkoholia, eikä siitä tunnu olevan mitään haittaa. Ennen diagnoosia ja lääkitystä olin tuurijuoppo eli yritin hoitaa bipolaarisuutta runsaalla alkoholin käytöllä. Hypomania yleensä katkesikin ryyppyputkeen ja kääntyi lieväksi tai keskivaikeaksi masennukseksi. Alkoholi ei siis ole lääke bipoon eikä muuhunkaan, vaan nautintoaine, jota terveet voivat käyttää kohtuudella ja bipot hyvin varovaisesti tai ei ollenkaan.


      • monisuuntainen
        bipolin kirjoitti:

        Olen samaa mieltä siitä, että bipolaarille varminta on pidättäytyä kokonaan alkoholin käytöstä.
        Itse käytän pari kertaa kuussa kohtuullisesti alkoholia, eikä siitä tunnu olevan mitään haittaa. Ennen diagnoosia ja lääkitystä olin tuurijuoppo eli yritin hoitaa bipolaarisuutta runsaalla alkoholin käytöllä. Hypomania yleensä katkesikin ryyppyputkeen ja kääntyi lieväksi tai keskivaikeaksi masennukseksi. Alkoholi ei siis ole lääke bipoon eikä muuhunkaan, vaan nautintoaine, jota terveet voivat käyttää kohtuudella ja bipot hyvin varovaisesti tai ei ollenkaan.

        >Olen samaa mieltä siitä, että bipolaarille varminta on pidättäytyä kokonaan alkoholin käytöstä.<

        Tuo käsitys on vallalla hoitotahonkin puolella. Jopa siinä määrin että edes vähäistä alkon käyttöä ei suvaita.
        Minut pakotettiin a-klinikalle tarkoituksena lähettää minut pitkäaikasempaan hoitoon. A-klinikan henkilökunta ei löytänyt alkoholin käytössäni edes suurkuluttajan piirteitä.

        Totta kuitenkin on että kun heittää mania päälle, niin saattaa kulua viinaakin. Mutta ei minulta viinan takia mene mania päälle. Olen ottanut aikoinani useita kertoja ilman seuraamuksia.

        Itse pitäydyn alkoholista lähinnä sen takia että hoitotaho suhtautuu siihen äärikielteisesti. JOs joisin parina päivänä pari olutta niin taas lähtisi syteemit käyntiin.

        Alkoholi sopii kohtuukäytöllä myös lääkkeeksi. KOhtuukäytöllä tarkoitan korkeintaan tuopillista päivässä.

        Moni tietämättään bipo lääkitsee itseään viinalla.

        Hieman harmittaa että papereissani minut on määritelty alkoholistiksi. Tosin sain eläkkeen kolmessa viikossa kun hakemus laitettiin sisään. Taisi olla lääkärin kuvaukset tautini tilasta melkoista potaskaa.


      • Anonyymi

        Liikunnasta ei todellakaan saa samaa kuin alkoholista. Liikun paljon enkä saa siitä koskaan mitään euforiaa. Tosin en alkostakaan saa kovin kuin joskus kunnon euforian, parasta olisi kannabis, jos sitä voisi turvallisesti jostain hankkia.


      • Anonyymi

        Toimii myös lääkkeenä liikunnan lisäksi.

        Ja totta on että moni MT tauti lisää nautiskelua, se onko mikä ongelma tai haitta on vaikea sanoa.

        Myös kamala olo on sietämätön haitta ja jatkuva ahdistus vitutus masennus jne


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Toimii myös lääkkeenä liikunnan lisäksi.

        Ja totta on että moni MT tauti lisää nautiskelua, se onko mikä ongelma tai haitta on vaikea sanoa.

        Myös kamala olo on sietämätön haitta ja jatkuva ahdistus vitutus masennus jne

        Suomi on se darra oikeasti eikä se vapautus siitä lasi kerrallaan ?


    • sebu

      Mulle alkoholismi diagnosoitiin -06 alkuvuodesta ja oltuani vuoden raittiina puhkesi mania, joten diagnoosi bipo todettiin saman vuoden lopulla.
      Mutta totesin saman, ettei todellakaan alkoholi ja bipo sovi yhteen..On pysyttävä päihteistä erossa, että voi jokseenkin viettää normaalia tasapainosta elämää. Käyn hoidattamassa alkoholismia vertaistukiryhmässä, se on mulle ainut hoitopaikka siihen sairauteen.
      Voimia sairauksien kanssa..

    • BiboAlko

      Mulla on alkoholismi diagnosoitu 1997 työpaikan hoitoonohjauksen yhteydessä (myllyhoito) ja kaksisuuntainen 2007.
      Sain myllyhoidosta 'eväät' (vertaistuki) alkoholismin jatkohoidolle, joita en kuitenkaan noudattanut.
      Laiminlyönnit johtivat reilun vuoden kestäneen 'kuivan' jakson jälkeen siihen, että työsuhteeni ja avioliittoni päättyi retkahduksen
      seurauksena.

      Sairastuin sitten 1999 vakavaan masennukseen (silloinen diagnoosi), jota hoidettiin masennuslääkkeillä ja bentsoilla.
      Toivuin masennuksesta sairaalajakson jälkeen, mutta päihderiippuvuuteeni tuli mukaan myös lääkkeet. Holtittomuuteni
      lisääntyi, ja elämänarvot rappeutuivat melko nopeasti. Mielialojen vaihtelut lisääntyivät. Maanisia jaksoja seurasi aina
      ryyppyputki, ja putken päätteeksi jonkinaikaa kestävä masennusjakso.

      Vuonna 2003, lähes kaiken muun paitsi jonkinlaisen fyysisen terveyden menettänenä, palasin takaisin vertaistuen apuun.
      Sain raittiutta reilut kaksi vuotta, mutta, jokin ei kuitenkaan täsmännyt. Hoidettu alkoholismi - hoitamaton psyyke.
      Join koko terveyteni kahdessa vuodessa sairaalan 'letkuihin'. Uuden diagnoosini (2007), Kaksisuuntainen mielialahäiriö,
      lääkitys aloitettiin. Kaikki bentsot pois, ja tasaava lääkitys tilalle.

      Tätä kirjoittaessani olen nyt saanut liki 2 vuotta raittiutta. Siis ei tippaakaan. Kuulostaa aika raa'alta ja on monesti jo ajatuksenakin kauhistuttava, ja miltei mahdottomalta tuntuva ratkaisu. Mutta eipä ole muuta vaihtoehtoa, sillä sanonta:
      'Yksi on liikaa ja tuhat on liian vähän' pitää todellakin paikkansa.

      Alkoholismihan on sairaus, johon ei mun tietääkseni ole minkäänlaista toimivaa lääkitystä. Loppullisen ja varman diagnoosin
      teet itse, myöntämällä sairauden todellisen luonteen. Kaksisuuntaiseen mielialaanhan liittyy myös usein runsasta alkoholin
      käyttöä, mutta sitä ei pidä sekoittaa alkoholismiin. Kyse on kuitenkin kahdesta eri sairaudesta. Mua on auttanut paljon se,
      että olen tutustunut kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön sairautena, ja sitä kautta oppinut tunnistamaan jonkin verran
      'riskitekijöitä', jotka saattaisivat altistaa johonkin ei toivottuun tilanteeseen. En ole myöskään sulkenut pois sitä mahdolli-
      suutta, jonka vertaistuki (no sanotaan nyt sitten että AA) tarjoaa. Mutta pitää muistaa se, että nuppi täytyy olla kunnossa,
      ja suht'koht maniavapaa, ennekuin lähtee törmäilemään mihin sattuu.

    • katti

      Itselläni diaknosoitiin bipo ja alkoholiongelma -08, kun ryyppyputken jälkeen meni pää senverran sekaisin että piti psykiatrisen kautta mennä katkolle.Olin erittäin ahkerasti lääkinnyt itseäni ennen diagnoosia viinalla ja senhän tietää että kuuppa oli tosi sekaisin. Tällä hetkellä syön mielalan tasaajia ja käyn säännöllisesti aa:ssa, sillä tavalla olen viettänyt selväjärkisesti nollatoleranssilla reilu puoli vuotta.

    • Miikku

      Sama tarina. Itse lääkitsin pitkään mielialanvaihteluita alkoholilla. Jokin kuitenkin tuntui olevan pielessä. Alkoholin käyttöongelman olin tavalla tai toisella tunnistanut jo varmaankin 10v ennen bipo-diagnoosia. Viinaa kului, mutta useimmiten se ei tuottanut mitään rentouttavaa nautintoa, ennemminkin harkitsematonta käyttäytymistä, hillitöntä hilpeyttä, ärtyneisyyttä tai masennusta, joskus vaihdellen illan aikana.
      Tiesin sisimmissäni että viina ei minulle sovi, mutta syytä en oikein keksinyt, kun mitään erityisen pahaa ei ollut koskaan tapahtunut. Toki rahankäyttö oli välillä holtitonta, ihmissuhteet tuli ja meni, ym. Läheiseni olivat kyllä huomautelleet että aina en ole ihan oma itseni, mutta kukapa semmoisia kuuntelee, edes rakkaimpien taholta ja usein riidan yhteydessä sanottuna.
      Hieman ihmeellisesti erään hypomaanisen (ja juomis-) jakson aikana tai jälkipuolella syyllisyys kasvoi ylitsepääsemättömäksi ja alkoi nyppiä sen verran että hakeuduin itse hoitoon. Tavoitteena oli vihdoin ottaa selvää mikä mättää. Kaksisuuntainen mielialahäiriöhän se löytyi, loppuviimein jopa helpotuksekseni. Alkoholin lopetin heti täysin (v.2010) ja menneen elämän sotkut saivat tavallaan selityksen. Ymmärsin alkoholin kirot heti ja lopullisesti, toivon mukaan. Tänä päivänä tasaava lääkitys nimensä mukaisesti tasaa elämääni, vaikka tunnistaisinkin ja voisin ehkä hallita niitä, niin tuohon "ehkä" kokeiluun en rupea.

    • terve terve

      Mulle ei tullu pahempia ongelmia alkoholista. Tulihan sitä ryypättyä ja sekoiltua hyvään tahtiin, mutta sellaista se nyt on muillakin. Terve kaverini potki ikkunoita sisään ja varasti baareista viinapulloja. Ihan älyvapaata oli se meno meillä molemmilla, mutta alkoholi tekee joistakin hieman yliaktiivisia :) Kaverini lopetti alkoholin juonnin kokonaan ja mina juon harvakseltaan.

      Mä kyllä epäilen diagnoosiani, koska mulla ei ole ollut kunnon vauhti maniaa.
      Tuollainen ryyppäyssekoilu kun menee ihan sen viinan piikkiin mun tapauksessa.

    • toimiiko aivot

      Ai kauhia tota sun lääkitystä! Sulla taitaa olla aika paha bipo, kun on tasaajaa ja antipsykoottia plus muita!

    • Merikortti

      87-91% kaksisuuntaisista "pipopäistä" kärsii tiettävästi enemmän tai vähemmän alkoholi-/päihdeongelmista. Omalla kohdallani kysymys tuntuu olevan tiedostamattomasta, pakonomaisesta tarpeesta juoda olutta, jolla saan maanisilla jaksoilla ylikierrokset alas ja masennusjaksoilla alikierrokset ylös. Eli, elimistö huutaa apua silloin kun peruslääkitys ei riitä.

      • Merikortti

        Olen enemmän kuin vakuuttunut että kaksoisdiagnoosi, Bipo ja alkoholiongelmat, vaativat yhdenaikaista hoitoa, esimeriksi psykiatrilla ja päihdeklinikalla. Ongelmia tulisi hoitaa sekä yhdessä että erikseen, siten että kumpikin "hoitolaitos" ovat tietoisia toinen toistensa diagnooseista ja hoitomuodoista.
        Tilanne on omallakohdallani kärjistynyt mm. siihejn, että kun psyk.polilla avoimesti kerroin alkoholiongelmastani, koko hoitovastuu siirrettiin päihdeklinikalle. Bipoon en näin ollen saanut minkäänlaista hoitoa, vaikka sairaudet kulkevat käsikädessä.


    • Brit Girl

      Nuorempana alkoholin ja muiden päihteiden suurkulutus kuului kyllä aika oleellisena osana hypomanisiin kausiini, hain myös lohtua pullosta joinain syvimpinä depressiokausinakin. Lääkärini olisi sitä mieltä että olin 19-vuotiaana alkoholisti ja että maksani vaurioituu pysyvästi muutaman vuoden sisään ellen lopeta alkoholin ja varsinkin (huumeeksi luokiteltavien) lääkkeiden käyttöä. Muutos tuli kuitenkin vasta jossain 25 ikävuoden tienoilla henkisen kasvun ja erään traumaattisen kokemuksen jälkeen. Sen jälkeen olin täysin absolutisti melkein 4 vuoden ajan, kunnes taas eräänä vähän vauhdikkaampana kautena sorruin taas alkoholiin ja lääkkeisiin, mutta sitä kesti vain muutaman kuukauden ja sen jälkeen olen pysynyt alkoholin ja muidenkin päihteiden kohtuukäyttäjänä, olipa mieliala sitten mikä tahansa.

    • Vesijuoppous -ryyps

      Jospa saunakaljat.

      Kirjoitampa tähän lyhyesti, että itelleni ei kummasti maistunut alkoholi mielialan vaihteluni aikoihin. Sen sijaan veden ryyppääminen 3-5 litraa päivässä pullonsuusta oli mulle siten sairasta, että ruuansulatus ja suolatasapaino elimistössä kärsi. Mua sitten huimasi ja vatsa oli sekaisin -ilman alkoholijuomien sokeria ja ohramallasta.

      Mulla oli muuten syklotymia ja skitsofrenia, mutta arvelempa suunnilleen samanmoista janoisuutta olleen mullakin kuin maanisilla.

    • Skinbarber

      Mikähän mahtaa olla syy että ihminen juo mania vaiheessa eikä niinkään masennuksessa. Näin olen kuullut.

    • Mielisairaspotilas

      ei armoa juopoille. moi moi.

    • Koostaja

      Naisen ei sovi käyttää alkoholia edes mielisairasbipona, olla addikti mihinkään tai kehenkään, mutta sopii olla älykäs hyvä veronmaksaja työssäkäyvä hyväpalkkainen lapsirakas , uskollunen ja kaikkienrakastama luja mutta lempeä kurvikas jakkupukuun pukeutuva laiha töröhuuli ilman botoxia hyvästä suvusta ja mieluiten ainoa perijä. Jotakuinkin näillä ominaisuuksilla biponainen ei olisi kenenkään hampaankolossa vaan saisi elää omaa elämäänsä

      • Bipoonpop

        Mä olen 43 ja lopetin alkoholin käytön 5 vuotta sitten. 8.12.17 diagnoosi biposta ja alkoholia en näe parannuskeinoa. Elämän muutos: pitkä saikku, aikaa olla perheen kanssa, uudelleen koulutus, duunipaikan vaihto, liikunta ja ystävien seura, ketipinor unen ja mielen tasaajana tuntuu olevan bueno tähän hetkeen. Tsemppiä kaikille bipoille 🙂


    • Dorissisko

      Minä juon vieläkin ja mitään muuta lääkitystä ei ole.Lamictal ei sopinut,Ketipinor vain nukkumiseen.
      Työn takia en voi lääkitä enempää,kuinka helposti 2-tyypin bibon takia pääsisi eläkkeelle?

      • Anonyymi

        Kerro lisää työstä sairaana ja siitä miten et voi lääkitä edes ja kaipaat vapauteen!


    • smtäv

      Apua, rakastuin bibo tyyppiin ja joka on vielä alkoholisti. Ihan ok tyyppi ja ihana selvinpäin, mutta auta armias, kun ryyppyputki tulee päälle, ei mitään tajua ja tolkkua mistään. Nyt kävin hakeen loputkin kamani pois ja tullut tällä ryyppyputkella pari viestiä, rakastan sua, tapan itteni....taasko?kysyn.. Harmi lapseni ja lapsenlapseni on ihastunut tyyppiin, niinkuin m inäkin, mutta en voi häntä auttaa enkä pelastaa, tappakoot ihtensä, ennenkuin minä teen sen, siis tapan ihteni tai ainakin sairastutan itseni, yrittäessäni pelastaa häntä..

    • Anonyymi

      Surullista,kun olen seurustellut mieheni kanssa jo vuosia. Alkoholisti / bipo ja juu ei päällepäin uskoisi juopoksi. Pukeutuu siististi,on puhdas jne. Mutta kalja kalja kalja ja joskus hieman viinaakin. Ei humalassa pahapäinen,mutta hänellä on siis bipo eli mielialat miten sattuu,kun ei lääkettä ota,kun ei koe tarvitsevansa. Kiltti on kun mikä. Rahan tuhlaus ym on ongelma,jonka vuoksi emme tule koskaan asumaan yhdessä. Muutenkin niin rasittavaa henkisesti tuo kaikki,että jaksan nähdä vain pari kertaa viikossa,vaikka asumme lähekkäin.

    • Anonyymi

      Itse sairastan kaksisuuntaista. Monta vuotta meni hyvin mutta sitten tuli pieni nousukausi joka kesti noin kaksi viikkoa ja nyt ollut puoli vuotta sen jälkeen matalalentoa. Alkoholi ei oikeastaan vaikuta mitenkään erityisemmin. En tule paremmalle tai pahemmalle tuulelle. Näitä laskujaksoja ei vaan meinaa jaksaa kun ei tee mieli tavata ystäviä tai muutenkaan olla aktiivinen. Samaistuuko kukaan?

    • Anonyymi

      Alkoholi on mainio lääke viisaasti käytettynä.

      Liikunta hyväksi mutta ei korvaa sitä.

      Parempi olut ja viini kuin se viimeinen ratkaisu?

    • Anonyymi

      Hyvä olut tai viini on lääke muttei korvaa muita lääkkeitä.

      Voivat kyllä tuoda hetken onnea tyhjään elämään.

    • Anonyymi

      Kannattaa juoda usein mutta vähän ja hyvää!

    • Anonyymi

      Minulla bibo. Tulee himo Siniseen Pirkka kolmos olueeseen. Nautiskelen sitä 12kpl kuuteen tuntiin ja sitten nukkumaan. Tätä teen 2 kertaa kuussa.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      105
      1746
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      81
      1367
    3. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      5
      1272
    4. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      92
      1240
    5. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      144
      1233
    6. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      22
      1136
    7. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      11
      1127
    8. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      590
      1094
    9. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      6
      1014
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      11
      934
    Aihe