Tiukan budjetin ruokaa

Kotiäiti ja kohta myös -isä

Antakaahan vinkkejä, miten saatte pienet rahat riittämään ruokaan. Täällä kun välillä kehutaan, kuinka parilla sadalla syö koko perhe. Itse olen hoitovapaalla ja isännällä alkaa viikon päästä lomautus, joka on vähintään kolme kuukautta, ehkä puolikin vuotta. Valmiiksikin ollaan aika tiukilla eletty asuntolainojen kanssa, joten nyt menee ruoka syyniin.

Mitä syötte (myös aamu-, ilta- ja välipalavinkkejä huomioidaan) ja paljonko menee rahaa viikossa/kuukaudessa ruokiin? Montako henkilöä taloudessa ja samalla voisi mainita myös kuinka kovia ovat syömään, sillä tokihan pieni tyttö syö paljon vähemmän kuin iso poika. Ihan viikon ruokalistojakin mielellään vastaanotetaan.

Toivoisin, että pysyisimme tällä kertaa asiassa, enkä siis halua kuulla säästövinkkejä mistään muusta kuin ruuasta. Tiedän myös, että töihin menemisellä rahaa tulee, joten en kysy nyt sitäkään. Vain säästövinkkejä ruokiin.

37

5424

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Butternut

      Lempeä kasvissosekeitto on lämmittävä ja edullinen, maistuu myös perheen pienimmille. Edullisimmin valmistat sen juureksista. Myös perunaa kannattaa laittaa sekaan. Kun kasvikset ovat kypsiä, ei kun sauvasekoitin surraamaan. Leipää lisäksi heille, joilla on isompi nälkä.

      • Osta jauhoisia

        perunoita,suurustaa samalla...
        ja laatikot on kanssa hyviä,ihan makaronilaatikosta alkaen.
        Aamulla puuroo ja maitoo, joskus hilloa...kananmunia paistettuna ja/tai keitettynä.
        Tiedätkös että sen juustonkannikan voi pilkkoa siihen kananmunan päälle...nam!
        Leipää varmaan kandee tehä kotona kun on kerran aikaa.
        On jopa ruisleipäjauho-aineksia, tulee hyviä...vähän vehnäjauhoa sekaan...ei oo niin väkevää.
        Siiten,onko sulla ikkunaa etelään? SInne ikkunalaudalle kasvamaan yrttejä, purkissa siis...siinä on lapsille hausklaa puuhaa kun seuraa kuin ne kasvaa...paa ukkos tekemään minikasvihuone...jaa...
        Katoppa myllyn paras, siellä niillä on mielettömän hyviä arkiohjeita!


    • ....

      Paljon puuroa, makaroonilaatikkoa, kaikenlaisia pastaruokia, ja halvimmaksi tulee riisiruuat joissa on paljon riisiä, muutama vihannes ja kastiketta.

      Lapsille maitoa, mutta aikuiset voi juoda vettä tai teetä.

      • Suomalainenruokavalio

        :vaaleeta viljaa,LIIKAA hiilihydraattia!Mistä aivot saavat ravintoa? Ei ainakaan valkoisesta viljasta.Siemenet,pähkinät,mantelit hyviä.Linssit jopa halpoja.Avocadossa oikeita rasvoja.Ravintoon panostan,muusta tingin.Treveys kiittää!!


    • säästää

      Moi

      mummuni joskus sanoi minulle että leivät kannattaa hakea leipomosta esim vaasan, tai joku muu mikä sattuu olemaan lähellä. 5e saa muovikassillisen leipää minkä voi sitten laittaa pakastimeen. tuolla 5 eurolla saa marketeista ehkä kaksi leipää.
      SUOSITTELEN...

    • hanzq

      Itse korvaan ainakin osan jauhelihasta soijarouheella.
      On riittoisaa, täyttävää, terveellistä ja edullista.
      Eikä tuo kummoista "erikoismakua" ruokaan.

      Lasagneen ja jauhelihakastikkeeseen yms käy ainakin tosi hyvin ja pussi riittää pitkään.



      Puuroja tehdään paljon. Joskus korvaan iltaruoan puurolla, tykätään siitä molemmat :)

      Meillä ei syödä oikeastaan koskaan leipää, vain näkkäriä. Siitäkin syystä, että meillä leipä jää aina seisomaan ja pilaantuu.

      Välipalaksi kasvispaloja jälkkäriksi hedelmiä.
      Jugurttia yms ostetaan tosi harvoin, kun ei sekään oikein mene.



      Meitä on taloudessa minä ja 3v tyttöni.

    • kannattaa kuitenkin

      Käyn kaksi kertaa viikossa marketissa. Alkuviikosta ja sitten viikonlopuksi toisen kerran. Tietenkin haen lähikaupasta tarvikkeita jotka loppuvat ennemmin tai unohtuivat. Kaupassa ei kannata ravata joka- eikä edes jokatoinen päivä koska silloin mukaan tarttuu aina ylimääräistä jota ei aikonut ostaa. Ostan perunoita, juureksia, lihaa, kanaa, kalaa, makkaraa, leipää, maitoa, jugurttia, hedelmiä, yms. joskus juustoa, joka ei ole mitenkään välttämätöntä edes joka viikolle, eli terveellistä perusruokaa. Hintoja, varsinkin kilohintoja kannattaa opetella lukemaan ja asettaa myös mielessään hintakatto mitä et suostu ylittmään. Esim en osta jauhelihaa tai makkarapaketteja yli tietyn hinnan vaan ostan silloin kun hinta normaalissa. Oletko huomannut että hinnat tekevät sahausliikettä? Kaupoissa on suuria hintaeroja ja jopa samassa kaupassa tuotteiden hinta heittelee viikottain. Ostan välillä sipsejä, jäätelöitä yms herkkuja mutta en pidä niitä kokoajan kaapissa koska ne eivät ole normaalia ruokaa. Huolehdin myös siitä että ruokaa tarvitsee heittää mahdollisimman vähän roskiin. Vanhaa ruokaa ei silti syödä mutta lasketaan mitä kaapissa on ja tehdään sitämukaa pois millä päiväys ensiksi lähestyy. Ruuan laittoa ja ostokäyttäytymistä oppii ajankans ja tärkein sääntö on toimia ajatuksen kanssa. Siis AJATTELE mitä maksat ruuasta. Kaikki lapseni ovat tosi hyviä syömään, joskus otetaan lisää ja joskus ei. Syömisestä ei ole tehty numeroa vaan se on luonnollinen tapahtuma. Kaikki ovat ikäluokissaan normaali pituisia ja painoisia. 300-400 menee eväisiin tällä 4 hlön porukalla kuukaudessa. Joskus onneksi harvoin käy niinkin ettei käytössä ole ollut kuin 100 e kahdeksi viikoksi ja joka päivä on silti syöty. Pakastintakin oppii kyllä hyödyntämään tehokkaasti. Teen tavallisia keittoja, kastikkeita ja patoja useammalle päivälle, ja hyvin on maistunut. Teeppä niin että ostat pussin perunoita, lenkkipaketin, jauhelihaköntin ja leipäpussin ja leikit että se on kaikki mitä arkiviikoksi saatte. Sillä on sitten pakko pärjätä ja sitten myös pärjäät. Jatka aineita muilla kaapista löytyvillä aineksilla, riisillä makaroonilla tonnikalalla tai sekavihanneksilla yms. Tämä oli pelkistetty tilanne mutta kokeileppa.

      • kahden äiti

        noi valmispullat pahoja ja kalliita. Pastaruuat , puurot , sosekeitot , sämpylät. Teollinen valmisruoka huonoa ja kallista.


    • töihin

      siksi 3kk jos mies kerran kotona?
      Saapi käyttää järkeä. Älä tänne tuu nariseen

      • ei todellakaan

        narissut.Hänhän esitti asian hyvinkin asiallisesti.Hanki sinäkin elämä tai mene kiukuttelemaan muualle!!!


      • nykyään

        tässä maailman tilanteessa ei niin vaan "mennä töihin".Töissä oleviakin koko ajan irtisanotaan ja lomautetaan,jos et ole huomannut.


    • kfjöhasdsfjköh

      Leivon leivän itse valmiista hiivaleipä/sämpyläjauheseoksesta. Teen puolen litran taikinan josta tulee kolme leipää. Pakastan aina ne kaksi niin ei tarvitse joka päivä leipoa. Kun uuni on jo leipomisesta kuuma niin yritän hyödyntää ja teen samana päivänä usein uuniruokaa, pannukakkua, ja teen myös myslin itse ja paahdan sen uunissa. Välipalaksi lapset syövät usein tätä itse tekemää mysliä ja jugurttia. Viili on myös hyvää ja halpaa. Munia syömme keitettyinä ja paistettuina paljon. Papuja käytetään paljon ja esim. kanapataan lisätään aina paljon kasviksia, ja papuja. Näin se terveellisempää, paremman makuista ja edullisempaa. Tonnikalasta tulee hyviä pastaruokia, jauhelihaa käytetään mm. risottoon, keittoon, kastikkeeseen... Pakaste sei on hyvää ja halpaa, myös kirjolohi on ollut nyt usein tarjouksessa todella halpaa. Hedelmiä ostetaan tarjouksesta ja muutenkin kauden tuotteita. Marjoja on kesältä pakkasessa ja niistä keitän mehun. Välipaloina myö paljon riisipuuroa ja vispipuuroa... toivottavasti näistä joku vinkki auttaa...

      • afhkldfghjas

        Syödään paljon ituja, jotka idätän itse, näin talvella halpa ja hyvä vitamiinien lähde: )


    • hommataan

      liha suoraan kasvattajalta.. Sian kilohinnaksi tulee n.2€/kg. Ja sattuupa olemaan vielä kunnon viljasikaa. Joten aika paljon säästää, kun mukana tietysti fileet yms. Eipä kaupasta oikein tohon hintaan saa.
      Lisäksi meillä on myös käytössä hirven- ja peuranlihaa, mutta tietysti kaikilla ei ole siihen mahdollisuutta..
      Samaten perunat ja sipulit ostetaan isoissa säkeissä tutulta myyjältä.

      Yksi merkittävä tapa säästää on se, että kirjoittaa lapun. Ja pitää myös huolen ettei kärryyn kerää muuta kun lapussa lukevat tuotteet. Lisäostokset myös välttää sillä, että nostaa tililtä sen verran rahaa, kuin mitä suurinpiirtein lapun ostokset tulevat tekemään. Ja kaupassa rupeaa käymään vain kerran tai kaksi viikossa.
      Tietysti vielä hintojen vertailu kannattaa..

    • 10 kg:n

      säkki perunoita. Halvimmillaan 2,90. Siitä saa monta ruokaa, kuten keitetyt perunat, paistetut perunat, muusi, perunasoppa yms.
      Osta kuivattuja herneitä ja keitä niistä hernesoppaa - joukkoon lantun- ja porkkananpaloja ja jos haluatte niin jotakin lihaa. Muita halpoja soppia ovat esim. makkarasoppa, jauhelihasoppa ja pakasteseitistä valmistettu kalasoppa.
      Halpoja kastikkeita perunan kanssa: jauhokastike ja kananmunakastike.
      Voit leipoa itse ja tehdä itse viilinkin. Huomattavaa säästöä syntyy.
      Älä unohda kaalia, porkkanaa ja lanttua, joista saa sekä salaattia että lämpimiä ruokia.
      Seuraa tarjouksia. Tähän aikaan ovat halpoja esim. appelsiinit ja tietyt omenalajikkeet.
      Lihatuotteille kannattaa asettaa hintakatto, esim. 4 euroa kilo. Sillä saa joskus jauhelihaa, porsaanlapaa, broileria ja tietysti lenkkimakkaraa.
      Aamulla tietysti puuroa: kaurapuuroa, mannapuuroa, ohraryynipuuroa, suklaapuuroa. Voit keksiä viikon jokaiselle päivälle eri puuron.
      Tomaatit, kurkut, kokolihat, jugurtit, juustot, valmisruoat, keksit ja makeiset pois. Ja ihan ensiksi kaljat ja tupakat, jos niitä käytätte.
      Rahat riittävät ja kunto nousee!

    • Alkuperäinen kirjoittaja...

      Kiitos kaikille kysymykseen vastanneille. Lisääkin vastauksia saa laittaa. Eihän säästeliäisyys meille mikään totaalisesti uusi asia ole, joten suurin osa ehdotuksista olikin jo käytössä.

      Soijarouhe oli erinomainen vinkki! Se ei ollut tullut koskaan edes mieleen. Täytyy ehdottomasti kokeilla.

      Idätys on joskus käynyt mielessä, mutta ei toteutunut. Kiitos siitäkin muistutuksesta. Täytyy nyt laittaa se seuraavaksi ohjelmistoon. Juuri tällaisia hienoja vinkkejä kaipasinkin.

      Mainittakoon tässä yhteydessä, että perheeseemme kuuluu kuusi henkilöä, joista kolme on erittäin suurisyömäisiä poikia. Sellainen ehdotus, että venyttäisi paria perunakiloa, maitotölkkiä, jauhelihaklönttiä, lenkkimakkaraa ja yhtä leipää yli yhden päivän lähinnä hymyilyttää. Myös kasvissosekeitto on sellaista ruokaa, että jokaiselle pojalle saa tehdä oman kattilallisen. Mutta eiköhän tässä jotain keksitä.

      • hanzq

        Toi soijarouhe on kyllä sellanen, mille ei oo kukaan vielä irvistellyt syödessään.
        Paitsi ruokailun jälkeen kun on kerrottu, että mitä se "lasagne" oikein olikaan >:D


      • äippä

        Hei,
        jos tykkäätte syödä viiliä, niin sitä voi tehdä joko maulla tai ilman kotona edullisemmin.
        En tiedä onko käyttöä, mutta homma toimii näin.
        Osta kermaviiliä tai tavallinen viili, joko maulla oleva viilis tai tavallinen punainen viili.
        Jaa viiliä ruokalusikallinen/astia. Kaada päälle hieman lämmitetty maito. Anna "muhia" jääkaapissa(tai huoneenlämmössä muutamia tunteja, niin tulee nopeammin) muutamia päiviä ja huomaat kun viili on syötävää.
        Eli lopputulos on aivan samanlaista kuin kaupassa.

        Kun rahasta on tiukkaa, niin teen perinteistä "rasvasoosia" ja perunoita tai makaroonia maun mukaan. Ruskea kastike on pojille meillä maistuvaa ja täyttävää, nälkä pysyy poissa.
        Eli rasvaa pannulle, ruskista ja jauhoja perään.
        Kun pannulla oleva töhkä on kunnolla ruskistunut(sekoita melkein koko ajan) ja lisää vettä samalla vaikka vispilällä sekoittaen.
        Tähän voit lisätä ihan oman mielen mukaan makkaraa, nakkia, jauhelihaa yms.
        Tsemppiä ruokailuun!


    • asuntovelallinen

      makaroonilaatikko (sitä voi syödä vaikka kolmena päivänä kun tekee reilusti kerralla)

      Perunalaatikko

      Leivät käydään suoraan leipätehtaalta (3 euroa iso muovikassillinen eilisiä leipiä -> pakastetaan)

      Makkarakeitto
      Jauhelihakeitto
      hernekeitto

      halvimpia jugurtteja, mysliä aamu ja iltapalaksi
      kahvia ostetaan usein -50% kärryistä (on usein salessa ja siwassa)

      lidlin maitoa

      • edelliseen

        Eli jos sattuu olemaan alelihoja, niin niitä ostetaan vaikkapa 6 rasiaa ja pakastetaan.
        Yhdestä 700g:n jauhelihasta voi tehdä ainakin kahta eri ruokaa, vaikkapa perunalaatikkoa ja lihakeittoa.


    • mie vaan..

      meilläkin, mutta ei poikia kuin yksi, mutta syö ainakin kahden edestä..

      Kasvissosekeitto on ihan yhtä täyttävä ja ruokaisa kyllä kuin muutkin ruuat kunhan siitä ei tee liian lierua. Ja lisäksi siihen raejuusto tms jolloin se on purtava eikä vain hotkittava ja nieltävä...

      En viitsinyt lukea noita kaikkia ylläolevia, tunnustan..

      Meillä syödään paljon laatikoita. Teen niitä niin perunasipulisekoituksesta kuin oikeasta potustakin. Sekaan milloin mitäkin lihaa.

      Kasvisgratiini pakstekuutioista on edullinen lisäke vaikka ei silti ihan halpa ruoka sekään.

      Kaikki keitot on edullisia kuten tiedätkin jo varmaan? Kun teen ison kattilallisen soppaa niin seuraavana päivänä jatkan sitä jollain makaroonilla tms halvalla lisukkeella.

      Peruselintarvikkeet kunniaan on yksi teesi. Kun esim. porkkanaa laittaa raasteena ja ruokaan niin kustannukset pysyy kurissa kivasti. Samoin kaaliruuat on edullisia jos maittaa; kaalipata kaali porkkana riisi jauheliha jne.

      Yksi vinkki on katsoa koulujen ruokalistoja. Ne on edullista perusruokaa ja siitä sitten soveltamaan kotiin.

      Suhteellisen edullinen kierros on sekin kun ostaa eineslettuja niin pinaatti kuin verikin. Lisäksi pottusalaattia tai perunaa ja valkokastiketta. Meillä nämä on uusi hittituote!

      Mutta nykyisin kun kauppaan menee ihan kamalasti rahaa on isoin säästö katsella hintoja. Valikoin its eostopaikan joko tarjousten tai muuten edullisen hintatason mukaan. Käytän niin pakastinta kuin kellaria säilömiseen jos jotain on edullisesti. Hedelmät syödään kauden mukaan eli sitä mikä on halvin.. Isot pottusäkit ja muut kasvispussit on kilohinnaltaan myös murto-osa irtotavarasta. Eniten pystyy hankinnoissa säästämään kun varat on sillä tasolla, että voi ostaa kilohinnaltaan tms edullisimman eikä sitä mihin rahat riittää.

      Meillä on nyt oltu kanssa pienellä budjetilla toista kuukautta, mutta onneksi taas alkaa kunnon tilit juosta ja saa olla vapaammin. Hernesoppaa tuskin ihan pian teen taas sen verran sitä "laskiaisen" kunniaksi syötiin helmikuussa..

      Niin ja vielä yksi. Leipä on kallista kuten kaikki tietää. Siitä alennusleivästä saa hyvää esim siivuttamalla sen päältä melkein pohjaa asti valmiiksi ja väliin mausteita ja sulatejuusto tai ihan margariini ja uuniin hetkeksi 200 asteeseen. samoin kuivahtaneet leivät saa uuden elämän kun niihin laittaa vähän öljyä reunoille ja juustosiivut päälle ja uuniin. Kasvissosekeiton kaveriksi tuollaisia sämpylöitä niin johan vatsat täyttyy! Ja sitä juustoa ei tarvita kuin ihan siivu vain ja se sulaa siihen leipään. Meillä mukulat tilaa niitä ihan vartavasten! Myös ruisleipä voideltuna ja mausteita päälle ja uuniin on ihan herkku varsinkin tikuiksi leikattuna. Ja kuten sanoin tuossa niin leivät on meillä herkkujuttu ei sääästökonsti..

      Aamupuuroa ei voita halpuudessa mikään, mutta itse en syö puuroa ollenkaan joten.. Välipalana on meillä jämiä edelliseltä päivältä usein. Sitten nuudelit on edullinen ja näppärä lasten itse tehdä. Omena täyttää paremmin kuin viili jne..

      Meillä menee ruokaa tiukasti jos ollaan noin 120€ viikossa. Laktoositon maito on siinä mukana ja erikoispiimä.. Kattoa ei ole kun on varaa.. Joskus puserran sataseenkin jos on pakko, mutta se tarkoittaa usein sitä, että niin ei aina viitsisi syödä. Meitä siis kuusi joista tyttöjä kolme, mutta ei mitään pieniruokaisia malleja nekään..

      Joskus noi hinnat yllättää ihan hassustikin, kannattaa vertailla. Kalasta sei on tietenkin edullista ja tonnikalasta saa ihania ruokia (meidän herkkua), mutta pakattua siikaa voi olla n8€ kilo ja on aika eri asia syödä kuin noi muut. Iso rahahan sekin on jos on tiukalla, mutta vertailu kannatta aennakkoluulottomasti.

      Onko mietitty että asuntolaina lyhennystauolle? Sitäkin kannattaa harkita varmaan ennen kuin säästöstä tulee ylivoimainen juttu.

    • ...

      Olen kuullut, että jos leivän leipoo itse, niin vehnäleivässä säästö on suurempi kuin ruisleivässä...
      Puurojakin on monenlaisia. Kokeile perinteisen kaurapuuron lisäksi mannapuuroa, vispipuuroa(sitäkin voi tehdä mm. raparperista, puolukasta, omenasta, herukoista...),riisi- tai uuniriisipuuro, jos esimerkiksi talostanne löytyy leivinuuni, toki hyvää se on tavallisessakin uunissa tehtynä!
      Kiisselit ja keitot ovat hyvä ja edullinen välipala. Kokeile marjakiisseleiden lisäksi vaikkapa omena, raparperi tai suklaakiisseliä!
      Makkararuoat tulevat usein halvemmaksi, kuin jauhelihasta valmistetut, joten tee jauhelihakastikkeen sijasta makkarakastiketta jne...
      Ja kannattaahan niitä kasviksiakin sopivasti ruokiin sisällyttää, sekä muuta kuitupitoista, se pitää vatsan täynnä pidempään :)

    • Kotiäiti ja kohta myös -isä

      Miten teette mysliä? Jotain osaan toki päätelläkin, mutta voisiko joku antaa ihan selkeän ohjeen siihen? Entä miten teette viilin itse?

      Leivät olen leiponut itse jo kauan ja puuroja syödään paljon, myös vispi- ja uunipuuroja. Kaupassa käyn vain pari kertaa viikossa ja aina ostoslistan kanssa. Keittoja syödään paljon, mutta totta puhuen epäilen niiden järkevyyttä rahansäästöllisesti. Ne kun eivät selvästi vie lapsilta nälkää kuin hetkeksi ja sitten syödään päälle leipää tai jotain muuta vaikka kuinka. Kasviksista en tietenkään luovu, en edes tomaateista ja kurkuista, niitä myös kasvatamme itse kesäisin. Salaattia kasvaa ikkunalaudalla tälläkin hetkellä. Jukurtteja emme syö kuin joskus harvoin.

      Jotenkin selviämme noin 10 eurolla viikossa ruokalaskusta, jos on ihan pakko, mutta olisi kiva saada jotain pikkuvinkkejä siihen, miten se riittäisi paremmin. Tätä siis haen.

      • lakösdjhfg

        Itse teen myslin näin:

        sekoitan noin15dl kaurahiutaleita, 2dl rouhittuja maapähkinöitä (ostan kokonaisina ja monitoimikoneella tai sipulisilppurilla rouhin), 1dl kookoshiutaleita.

        Teen liemen:
        1dl rypsiöljyä, 1,5dl vettä tai maitoa, 1dl siirappia, 1,5dl fariinisokeria, 1tl kanelia, 1tl vaniljasokeria. Kaikki kattilaan ja lämmitän niin että menee sekaisin, mutta en keitä

        sekoitan liemen kuiva-aineisiin. Laitan ne uunipellille leivinpaperin päälle, kannattaa ottaa se korkea reunaisempi pelti. Paahdan uunissa noin 175 asteessa noin 40 min, aina noin kymmenen minuutin välein lastalla vähän käännellen. Jos haluat laittaa rusinoita tai muita kuivattuja hedelmiä niin vasta paahtamisen jälkeen, muuten niihin tulee tosi kitkerä maku..
        Toivottavasti maistuu teillekkin: )


      • Mitä syötte

        Vau, en voi muuta tuosta kympillä syömisestä sanoa. Laitapa ihmeessä viikon ruokalistanne. Minäkin tahdon syödä viikon kympillä.

        Montako teitä perheesäänne on?


      • Edellinen...
        Mitä syötte kirjoitti:

        Vau, en voi muuta tuosta kympillä syömisestä sanoa. Laitapa ihmeessä viikon ruokalistanne. Minäkin tahdon syödä viikon kympillä.

        Montako teitä perheesäänne on?

        Tarkoitin tietysti 100 eurolla viikossa. Ja tiukkaa se on silläkin kuusihenkisessä perheessä.


      • lai-ne
        Edellinen... kirjoitti:

        Tarkoitin tietysti 100 eurolla viikossa. Ja tiukkaa se on silläkin kuusihenkisessä perheessä.

        meillä menee n. 100 e viikossa eli 400-500 kuussa mutta perheeseen kuuluu lisäkseni vain kaksi poikaa. eli meitä on kolme. teitä kuusi.

        aikoinani olin pitkään kotiäiti ja tulot oli minimaaliset (kotihoidontuki). kaikki raha meni silloin ruokaan ja neuvoa minulla ei kyllä ole kummempia kuin tehdä kerralla aina enemmän, pakastaa osa, leipoa itse ym. nämä jo kaikki tuolla tulivatkin.


      • *=)*
        Edellinen... kirjoitti:

        Tarkoitin tietysti 100 eurolla viikossa. Ja tiukkaa se on silläkin kuusihenkisessä perheessä.

        Kyllä olen minäkin joskus venyttänyt senttejä niin että 100e viikossa riittänyt ruokaan.Ja aika normaalistikin ostaen riittää kevyesti 150e viikossa.Ja siinä on jo herkkujakin.Eikä koskaan olla pihistetty salaattivärkeistä tms.terveellisestä.Esikoispoika syö kuin hevonen,eikä meitin tytötkään kauheen kirppuja syömään ole.Meillä lisää kustannuksia vielä oma keliakiani ja yhden lapsen maitoallergia ja yhden laktoosi-intoleranssi.Nyt aiotaan kokeilla ns. tilamaitoa josko laktoosivaivainenkin voisi juoda sitä.Hinnasta en vielä tiedä mutta varmasti tulee halvemmaksi kuin kantaa kaupasta litratolkulla maitoa.


    • *=)*

      Meillä 7 henkeä ja ruokaan menee/riittää 500-700 euroa kuukaudessa.Parhaimmillaan olen tinkinyt 400 euroon kuukaudessa ruokamenomme.
      Meillä syödään 95% itsetehtyä leipää.Siinä säästää jo paljon.Samoin leivon muutenkin kahvileivän kekseistä lähtien kaiken itse.Pannari on hyvä ja edullinen välipala/iltapala.Ruokanakin menee jos täyttää sen esim.jauhelihalla ja vähän juustoraastetta päälle.Mehukeitot ja kiisselit keitän itse.Kaveriperheeltä saadaan hakea perunat kun heille tulee niitä liikaa heidän tarpeisiinsa.
      Tavallista perusruokaa vaan ja kaikenmaailamn sipsit yms.herkut on hyvä jättää kauppaan.Poppareita on helppo ja halpaa tehdä itse kattilassakin siemenistä.Ja mokkapaloja päälle niin herkkupäiväkin on hoidossa.Mehun "lantraa" Lidlin halppisvissyllä niin on hyvää limuakin saunan päälle tarjolla.=)

    • pari nälkäisen

      mahan täytettä:

      - suolaiset pannarit. Pannaritaikinasta siis jätetään sokeri pois ja siihen sekoitetaan makkarakuutioita, tähdelihapullan palasia tms. Keitetty perunakin käy.

      - perunalätyt. Lättytaikinaan ylijäämämuusit.

      - pyttipannu. Keitettyä perunaa, jotakin lihaa tai makkaraa ja kananmuna. Paista pannulla.

      - erilaiset munakkaat tai paistettu kananmuna voileivän päällä.

      - munamakarooni. Pannulle keitettyjä makarooneja ja muutama vatkattu kananmuna. Sekoittele. Mainio pikamakaroonilaatikko.

      - maksapihvit. Jauhettua maksaa, sipulia, raakaa raastettua perunaa, kananmunaa, mausteita. Paista pannulla pihveiksi ja syökää puolukkasurvoksen kanssa.

      - leipäressu. Pilko kuivat ruisleivänkannikat, paista niitä hetki voissa pannulla ja syökää kuuman maidon seassa.

      - kuivasta ruisleivästä voi keittää myös ruispuolukkapuuron, ja kuivaa leipää saa usein halvalla kaupasta.

      - köyhät ritarit. Liota kuivia vaalean leivän viipaleita maidossa tai munamaidossa, paista pannulla voissa kummaltakin puolelta ja tarjoa hillon kanssa.

      - pappilan hätävara. Pienennä piparkakun ja pullanjämät ja tarjoa hillon ja kermavaahdon tai rahkan kanssa. Jos saatte kaupasta tai leipomosta halvalla vanhoja leivonnaisia, niin tässä oiva käyttötapa niille.

      - omatekoiset ranskalaiset. Raasta raa'at perunat karkealla terällä ja paista ne pienessä öljytilkassa uunipellillä. Mausta mieleiseksesi.

      Lantun- ja porkkananlohkoja kannattaa pitää aina kylmässä vedessä jääkaapissa, niin että lapset voivat napata nälkäänsä terveellistä purtavaa.

    • äiti84----

      Minä olen kasvissyöjä, mutta lapseni syövät kalaa ja kanaa.

      Käytän soijarouhetta paljon, yksi pussi maksaa n.2,50euroa ja riittää mooooneen ruokaan. Siinä on ravintoaineita enemmän kun lihassa. Myös aasia-kaupoista saa tofua puolikiloa 1,50e. Suomalaisessahan sellainen 200gr paketti maksaa jotain 4euroa. Pavuissa on proteiinia, eivätkä maksa paljoa ja säilykkeenä säilyvät myös pitkään. Tumma makaroonihan on se perus kaappitavara. Tuoreista kasviksista pidän eniten, mutta rahapulassa ostan pakastesekoituksia. Porkkanaa laitan melkeimpä joka ruokaan, on halpaa sekä ravintopitoista.
      Yleensä päivän ruoka maksaa arviolta 2euroa. Kanaa ostan lapsille kun on tarjouksessa niitä puolenhinnan. Paistan samanapäivänä ja pakastan annoskokoihin. Myös kalaa ostan vain tarjouksena ja pakastan.
      Aamupalaksi ja iltapalaksi on aina tarjolla leipää (yleensä itse tehtyä sämpylää), jugurttia sekä jotain hedelmää.(viinirypäleitä, banaania, mandariineja tai omenaa). Noillekun ei puuro kelpaa.
      En osaa arvioida paljon meillä menee rahaa ruokaan. Mutta luulen että viikossa se 20euroa riittää hyvin. Meitä on siis kolme, kaksi lasta ja minä. Itse olen usein syömättä jos tarve vaatii. Panostan eniten siihen että ruuassa on kaikki mitä tarvitsee, proteiinia hiilareita sekä vitamiineja.

    • ne väli-

      palat taitaa olla monesti se helpoin mistä pihistää. Puurot, kiisselit ja itsetehdyt vanukkaat pienentää aika paljon lapsiperheen kauppalaskua jos ennen on käytetty jogurtteja yms valmiita. Vaalea leipä kannattaa leipoa itse samoin kuin tehdä muutkin ruoat alusta asti. Ne herkutkin maistuu paremmalta kun niitä saa harvemmin. Meillä menee murrosikäisen kanssa (enkä itsekään ole pieniruokainen) n. 100€/kk/hlö minimissään. Siitä ei voi enää kovin paljoa tinkiä. Joskus on ollut oikein tiukka paikka niin 80€/kk/hlö mutta jos sellaisia kuukausia on useita alkaa varastot olemaan turhan tyhjiä.
      Olen surutta laittanut ruokiin enemmän halvempia ja vähemmän kalliimpia raaka-aineita, esim makaroonilaatikkoon 2 pussia makaroonia ja 400g jauhelihaa. Jauhelihakastiketta on usein seuraavana päivänä jatkettu pakastevihanneksilla tai porkkanaraasteella jne. Mureketaikinoihin voi lisätä reilustikin juureksia ja meillä meni hyvin kaupaksi kun laitoin sieniä sekaan. Hyvin näkyy poika kasvaneen.

    • Djdudvdjsusbsj

      Meillä tehdään usein nakkikeittoa (keittojuurekset yms pakastealtaasta, 1 iso pussi mis on keittojuurekset ja perunat ja 3 pientä pussia missä on pelkkiä keittojuureksi), nakkeja, kasvisliemikuutiota, suolaa.Laitan myös loppuvaiheessa keilttoon hieman ketsuppia ja tuorejuustoa/tai ruokakermaa , sekä persiljaa :) hyvää tulee, ja paljon.Eikä vie kauheesti aikaakaan :) osa pakastimeen, tai sitten syö useampana päivänä :)
      Joskus välipalaksi ostamme lidlistä patongin ja viipaloimme sen.Sitten siihen päälle valkosipuli tuorejuustoa ja pala tomaattia, sitten uhan hetkeksi uuniin, että leivät lämpiävät.Herkkua :)

    • säästömami

      Meillä yhdeksän hengen perhe. Ostamme mahdollisuuksien mukaan juurekset maatilalta, samoin lihat. Leipomoreissun teemme aina kun pakkasessa tilaa, leipomosta säkkitavaraa pakkaseen. Kesällä säilötään pakkaseen marjat ja omput. Niistä sitten mehua, hilloa, puuroja ja kiisseleitä. Leipäkone jauhaa leipää aika ajoin. Kun leivon, leivon ison satsin: pellillinen paksua marjapiirakkaa tai kolme pellillisä muffineja, pullaa tms. Leipominen osuu yleensä juhliin tai vieraiden tuloon. Siitä sitten riittää herkuttelua seuraavaksikin päiväksi tai joskus jopa pakkaseen (harvemmin, ne kyllä tekee kauppansa...)
      Kun käyn kaupassa, ostan aina tarjouslihoja pakkaseen.

    • fojigfdf

      Täällä on jo paljon hyviä vastauksia. Meillä välipalaksi syödään usein esim ruisleipä, näkkäri tai hapankorppua jossa oikeeta voita päällä, ei kaipaa mitään juustoja ja kinkuja päälle. Viereen esim kurkkua, tomaattia, porkkanaa sekä/tai omenaa, mandariinia tmv. Puuroa aamu ja/tai iltapalaksi on hyvä vaihtoehto. Kuppi teetä, maitoa tai vettä. Tonnikala ja ananaspurkit on myös edullisia vaihtoehtoja silloin tällöin. Kannattaa täyttää se pakastin tarjouslihoilla ja kaloilla. Kannataa muistaa sienet ja marjat joita voit käydä pitkin talvea.. jos ei ole töissä on varmaankin aikaa mönkiä metsässä ja kerätä sieltä herkut pois syksyllä.

    • ....................

      Kannattaa suosia kauppojen omia ns. halppis-merkkejä....maku ja laatu ovat aivan yhtä hyviä kuin kalliimmissa merkkituotteissa! (ja nyt jos joku alkaa täällä napista kotimaisuuden tms. puolesta, niin jos on oikeasti tiukkaa, silloin ei luulisi paljon painavan, mistä maasta ruoka on peräisin jne...pääasia, että sitä on riittävästi!)

    • punaisialappuja

      meillä on vain kolmihenkinen perhe, itse olen kotona ja mies tienaa ja maksaa velat..Me ollaan kaikki perusruokien ystäviä ja tykätään tehdä sitä itse =) ihan en jaksanut joka kommenttia lukea,mutta linssit ovat täyttävä ja edullinen lisä ruokiin. Meillä on suurta suosiota saavuttanut, lihapata. jotain punaisenlapun rypsiporsasta tms, linssejä, maissia, vettä, liemikuutio, kesäkurpitsaa,paprikaa, mitä ikinä jämiä löytyy kaapista samaan kippoon ja uuniin muhimaan pariksi kolmeksi tunniksi, siihen kaveriksi riisiä, ohraa tai perunaa. muuten nuo keitot ovat tosi hyviä, ja ihan peruskastikkeet. kasviksina sitä mikä on milloinkin edullista. porkkanasta on moneksi.liha-kaalilaatikko on tosi edullista, ja täyttävää ja kuidukastakin jos laittaa riisin sijaan ohraa. Meillä on aina pakastimessa näitä punaisenlapun tuotteita, lihaa, kanaa, kalaa, eineksiä..säästää jonkiverran ja on helppo kaivella pakastimesta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      66
      6382
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      4106
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      265
      2529
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1990
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      30
      1498
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      96
      1348
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1097
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1080
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      1026
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1001
    Aihe