Perityn asunnon puolikkaan myynti

Epätietoinen

Kysymys asiantuntijoille:

avopari omistaa asunnon puoliksi, toinen kuolee.

Avopari on tehnyt hallintaoikeustestamentin (toivottavasti asiakirjan nimi meni oikein), jonka mukaan eloonjäänyt saa hallita asuntoa ja asua siinä, mutta ei peri sitä. Nyt siis eloonjäänyt omistaa asunnosta oman osuutensa ja hallitsee asuntoa, jossa asuu edelleen. Kuolleen avopuolison puolikkaan perii hänen sukulaisensa.

Mitä tapahtuu, jos toinen osapuoli haluaa myydä asunnon tai osansa siitä ulkopuoliselle henkilölle, mutta toinen ei? Voiko avopuoliso tai puolikkaan perinyt sukulainen pakottaa toisen kauppaan? Voiko asunnosta myydä vain puolet?

10

1383

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • senior

      Paljon riippuu siitä onko ensinkuolleen sukulainen, joka hänet perii, tämän rintaperillinen vaiko ei. Rintaperillinen voi aina vaatia lakiosaansa, ja avolesken on tämä maksettava, häntä ei suojaa lesken asumisoikeus siten kuin avioleskeä. Mikäli perillinen on muu kuin rintaperillinen avolesken asema on turvatumpi, koska hänellä on testamenttiin perustuva hallintaoikeus tähän asuntoon.Sukulainen voiluonnollisesti vaatia yhteisomistuksen purkua, mutta kukapa ostaa asunnon jota rasittaa avolesken (kenties hyvinkin nuori) hallintaoikeus.

      • Epätietoinen

        Olisi pitänyt mainita, että kyseessä ei ole rintaperillinen, avoparilla ei ole lapsia. (Silloinhan homma olisi ollut suht' selvä, koska lapsi perii vanhempansa.)

        Vaikuttaako sukulaisuussuhde muuten omistamiseen/perimiseen, esim. jos perijä on isä/äiti tai setä/täti tai serkku?


      • Epätietoinen

        Voiko avoleski myydä asunnon tai pakottaa perillisen siihen, jos hän jostain syystä niin haluaa? Voiko asunnon myynnistä päättää jompikumpi yksin vai pitääkö avolesken sopia siitä yhdessä perillisen kanssa? (Sen haluaisin tietää.)

        Perillisen puoleltahan myyntihomma on melko selvä tuon hallintaoikeuden takia, niinkuin sanoit, mutta entäs toisinpäin?


      • senior
        Epätietoinen kirjoitti:

        Olisi pitänyt mainita, että kyseessä ei ole rintaperillinen, avoparilla ei ole lapsia. (Silloinhan homma olisi ollut suht' selvä, koska lapsi perii vanhempansa.)

        Vaikuttaako sukulaisuussuhde muuten omistamiseen/perimiseen, esim. jos perijä on isä/äiti tai setä/täti tai serkku?

        Perijä ei siis ole rintaperillinen vaan joku muu sukulainen.Perillisen sukulaisuussuhde vaikuttaa asiaan sikäli, että se määrittää perintöveroluokan. Perinnönsaajina isä ja äiti kuuluvat halvimpaan (I) perintöveroluokkaa, sedät ja tädit sekä serkut maksavat perinnöstä enemmän veroa. Yleiseen elämänkokemukseen perustuen voisi otaksua, että kuolleen puolison vanhempien kesken on mahdollista paremmin sopia asioista kuin esim serkun, jota on tuskin aiemmin edes tavannut. Näin ei kuitenkaan ole aina.


      • senior
        Epätietoinen kirjoitti:

        Voiko avoleski myydä asunnon tai pakottaa perillisen siihen, jos hän jostain syystä niin haluaa? Voiko asunnon myynnistä päättää jompikumpi yksin vai pitääkö avolesken sopia siitä yhdessä perillisen kanssa? (Sen haluaisin tietää.)

        Perillisen puoleltahan myyntihomma on melko selvä tuon hallintaoikeuden takia, niinkuin sanoit, mutta entäs toisinpäin?

        Tässä tapauksessa avoleskellä on neuvotteluvalttinaan hallintaoikeus asuntoon, vain avolesken päätöksellä se voidaan purkaa.
        Voisi olettaa, että perinnönsaaja suostuu myyntiin hyvinkin pian Merkitseehän se perinnön käytännön realisoitumista, toinen vaihtoehtohan olisi kenties kymmenien vuosien odotus. Kannattaako avolesken luopua hallintaoikeudesta, riippuu myös testamentin tarkasta sanamuodosta. Jossain tapauksessa leskelle voisi olla luopumisen sijasta edullisempaa mauttia asunnon vuokratuotto.
        Mikäli kyse on asunto-osakkeesta, omistaa avoleski tässä tapauksessa puolet kyseisen asunnon hallintaan oikeuttavista osakkeista.Luontevin ja edullisin myyntitapa on koko osakekannan myynti. Tämä edellyttää sopimista toisen omistajatahon kanssa


    • aurinkoeliina

      veljeni on ottanut velkaa koko kuolinpesän asuntoamme vastaan,niin kuinka saan lakiosani pois siitä? Voinko yksin laittaa koko asunnon myyntiin,kun puolet omistan? Mitä,jos veljeni ei suostu myymään sitä? Kuinka saan lakiosani pois? voiko asuntomme myydä sijoittajalle? Ehkä he ostavat ja palauttaisin veljeni velkaisen osuuden hänelle avaten kuolinpesän tilin. sähköpostiosoitteeeni [email protected],johon voisitte vastata. Ystävälliset Kiitokset! Kirsti Hietala

      • Näin_

        Oletko antanut luvan asunnon panttaukseen?
        Miksi haluat vain lakiosasi etkä koko perintöosaasi?
        Kuolinpesässä on osakkaitten yhteishallinto eli yksin et pysty asuntoa myymään, eikä sille varmaan ostajaakaan löytyisi, jos se kerran on veljesi velan vakuutena.

        Jakakaa nyt se kuolinpesä, niin asiat selkenevät edes vähän.

        Ja käyttäkää lakimiestä.


      • Miksi nostit ikivanhan ketjun esiin? Tajuatko, että ihmiset kuluttavat aikaa lukemalla niitä ikivanhoja viestejä turhaan? Kuvauksesi tilanteesta on epämääräinen. Onko omaisuus testamentilla määrätty vain veljellesi vai miksi olet kiinnostunut nimenomaan lakiosasta. Ilman testamenttiahan saisit puolet. Lakiosahan on tästä puolet.

        Vastauksien pyytäminen sähköpostilla on törkeää. Jos ei viitsi tulla tänne lukemaan on varmasti kaupallisia palveluita, joista saat vastauksesi. Lisäksi sähköpostilla annetut vastaukset eivät joudu vertaiskritiikin kohteeksi. Ei silti ihminen, joka panee muut lukemaan samat vanhat jutut uudestaan voi panna muut kirjoittamaan samat jutut, kun eivät tiedä mitä muut ovat vastanneet.

        Jos veljesi on pantannut sinun omaisuutta, on kyse jopa rikosasiasta. . Asutko siis veljesi kanssa siinä? Jos asunnon myy, pitää asua siinä kaksi vuotta perittävän kuoleman jälkeen, jotta voi myydä verotta.


    • en_tiennyt

      Onko nykyään avoleskelläkin asumisoikeus?

      • Niin___

        Hyvin osasit lukea viestiketjun


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      101
      1497
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1154
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      84
      1064
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      976
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      573
      942
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      877
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      872
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      19
      822
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      654
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      630
    Aihe