paras simaresepti?

Kun vappuun on enää pari kk, niin ajattelin kysellä hyvissä ajoin hyviä simareseptejä, jotta simaa ehtisi myös kypsytellä riittävän kauan.

Eli mikä olisi optimaalinen simaresepti/valmistusmenetelmä, jolla tässä ajassa saisi mahdollisimman hyvän makuista ja vahvaa simaa aikaiseksi?
Aikaisemmin en ole valmistanut simaa (paria onnetonta nopeaa kidesokeri sitruuna-yritystä lukuunottamatta). Parantaako fariinisokerin käyttö makua paljonkin, entä jälkikäyminen ja muutaman viikon säilytys? Kannattaako sokeria lisätä kesken käymisen n. viikon päästä?
Ilmianna
Jaa

20 Vastausta



SIMA

8 l vettä
400 g kidesokeria
400 g fariinisokeria
2 dl siirappia
2-4 sitruunaa ( koosta riippuen)
1/4 tl hiivaa rusinoita

1.   Keitä osa vedestä (3-4 l).
2.   Laita sokerit ja siirappi 10 litran kattilaan tai ämpäriin ja kaada kiehuva vesi astiaan.
3.   Pese sitruunat huolellisesti ja leikkaa viipaleiksi.
4.   Kaada loppu vesi (kylmä) astiaan ja sekoita niin, että sokerit ja siirappi sulaa.
5.   Laita sitruunaviipaleet astiaan ja haaleaan simaan lopuksi hiiva.
6.   Siman annetaan käydä yön yli huoneenlämmössä.
7.   Pullota sima seuraavana päivänä.
8.   Laita pulloihin teelusikallinen sokeria ja muutama rusina.
9.   Sulje pullot.
10.   Sima on valmista 2-3 päivän päästä kun rusinat nousevat pintaan.
11.   Parhaimmillaan sima on viikon kuluttua kun sitä on säilytetty kylmässä, tosin silloin se on useimmiten jo juotu pois.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
10 VASTAUSTA:
Nytpä olikin kyse aikuisten simasta! Tässä tulee:

Perusohje fariinisokeripussin kyljestä tai Jaanuskan viestistä. Sokeria voi olla 10-20% enemmän ja se voi olla myös pelkästään fariinisokeria, jolloin sima on tummempaa ja myös maukkaampaa. Kun simaa tekee niin että siihen tuhraa aikaa tosissaan, kannattaa sitä tehdä kerralla koko käymisastiallinen. Eli monista resepti sen mukaan kuinka paljon teet.

1. Keitä osa vedestä
2. Laita sokerit ja siirappi käymissankoon ja kaada kiehuva vesi astiaan.
3. Purista sitruunoiden mehu ja lisää se astiaan. Ei siis viipaleina.
4. Lisää hiiva kun sima on jäähtynyt sille sopivaksi.
5. Sulje käymisastia ja virittele vesilukko. Anna muhia lämpimässä paikassa 3 viikkoa.
6. Lapota sima suoraan pulloihin, niin että hiiva jää käymisastiaan. ÄLÄ siis sekoita simaa käymisastiassa missään vaiheessa käymisen alettua. Pulloiksi sopii hyvin painetta kestävät 1½l limupullot. Muistathan pestä ne hyvin.
7. Lisää 1½l pulloihin 0,5-1dl sokeria ja pienen pieni nokare hiivaa, sellainen alle 4mm, jotta pullottamisen jälkeen käyminen alkaa hissukseen uudelleen. Ei rusinoita ellet pakolla halua niitä sinne aromeja varastamaan.
8. Sulje pullot ja sijoita lämpimään paikkaan jatkamaan käymistä viikoksi. Muista vahtia painetta. Muovikorkki kestää vaikka se pullistuisikin. Pullokäyminen on tärkeää raikkaan maun saamiseksi ja hiilihapon muidostumiseksi.
9. Viikon pullokäymisen jälkeen voit varovasti päästää painetta pulloista, tämä ei kuitenkaan pakollista. Siirrä pullot kylmään vähintään viikoksi.
10. Viikon jäähdyttelyn jälkeen: Nauti makeasta simasta hyvässä seurassa.

Mitä pitempään sima on kylmässä, sen parempaa se on kokemuksen mukaan ollut. Makeus ja alkoholi säilövät sitä. Itse säästin kerran yhden pullon ja join vasta vuoden päästä, hyvää oli. Vähintään tähän menee siis n. 5 viikkoa.

Reseptin kehityttyä nykymuotoonsa ei ole ollut ongelmaa hallitsemattoman kuohunnan taikka muunkaan yllätyksen muodossa. (Jos ei vaimon humaltumista lasketa siis) Käyminen on paremmin kontrollissa, kun alkukäymisen hiivat jää astian pohjalle ja pullokäymiseen käyttää uutta hiivaa. Normaali leivontahiiva on ollut paras, siitä sima saa makunsa fariinisokerin ja sitruunan ohella. Jos haluat kuivempaa simaa niin älä lisää sokeria pullotuksessa.

Ja lopuksi: En ota mitään vastuuta tämän ohjeen noudattamisen tai noudattamatta jättämisen aiheuttamista edesvastuuttomuuksista tai vahingoista. Kukin kokeilee omalla vastuullaan.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
noinko vähän hiivaa?????????
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
hmm kirjoitti:
noinko vähän hiivaa?????????
Tosi hyvää simaa
En ole juonut simaa 20 vuoteen koska muutin ruotsiin asumaan. Aivan lapsuuden ajat tulevat mieleen.

Hyvä resepti Jaanuska
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
Pekka kirjoitti:
Tosi hyvää simaa
En ole juonut simaa 20 vuoteen koska muutin ruotsiin asumaan. Aivan lapsuuden ajat tulevat mieleen.

Hyvä resepti Jaanuska
tuleeko sitä hiivaa tosiaan vain 1/4 teelusikkaa?
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
Jenni kirjoitti:
tuleeko sitä hiivaa tosiaan vain 1/4 teelusikkaa?
aivan oikein....
vain 1/4 tlk hivaa. Jos laitat koko paketin hiivaa niin alkoholipitoisuus nousee 10-12%-iin, se taas ei sovi, eikä maistu lapsen suussa. Simasta tulee hiivanmakuinen kilju.... yäk..
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
Samu kirjoitti:
Nytpä olikin kyse aikuisten simasta! Tässä tulee:

Perusohje fariinisokeripussin kyljestä tai Jaanuskan viestistä. Sokeria voi olla 10-20% enemmän ja se voi olla myös pelkästään fariinisokeria, jolloin sima on tummempaa ja myös maukkaampaa. Kun simaa tekee niin että siihen tuhraa aikaa tosissaan, kannattaa sitä tehdä kerralla koko käymisastiallinen. Eli monista resepti sen mukaan kuinka paljon teet.

1. Keitä osa vedestä
2. Laita sokerit ja siirappi käymissankoon ja kaada kiehuva vesi astiaan.
3. Purista sitruunoiden mehu ja lisää se astiaan. Ei siis viipaleina.
4. Lisää hiiva kun sima on jäähtynyt sille sopivaksi.
5. Sulje käymisastia ja virittele vesilukko. Anna muhia lämpimässä paikassa 3 viikkoa.
6. Lapota sima suoraan pulloihin, niin että hiiva jää käymisastiaan. ÄLÄ siis sekoita simaa käymisastiassa missään vaiheessa käymisen alettua. Pulloiksi sopii hyvin painetta kestävät 1½l limupullot. Muistathan pestä ne hyvin.
7. Lisää 1½l pulloihin 0,5-1dl sokeria ja pienen pieni nokare hiivaa, sellainen alle 4mm, jotta pullottamisen jälkeen käyminen alkaa hissukseen uudelleen. Ei rusinoita ellet pakolla halua niitä sinne aromeja varastamaan.
8. Sulje pullot ja sijoita lämpimään paikkaan jatkamaan käymistä viikoksi. Muista vahtia painetta. Muovikorkki kestää vaikka se pullistuisikin. Pullokäyminen on tärkeää raikkaan maun saamiseksi ja hiilihapon muidostumiseksi.
9. Viikon pullokäymisen jälkeen voit varovasti päästää painetta pulloista, tämä ei kuitenkaan pakollista. Siirrä pullot kylmään vähintään viikoksi.
10. Viikon jäähdyttelyn jälkeen: Nauti makeasta simasta hyvässä seurassa.

Mitä pitempään sima on kylmässä, sen parempaa se on kokemuksen mukaan ollut. Makeus ja alkoholi säilövät sitä. Itse säästin kerran yhden pullon ja join vasta vuoden päästä, hyvää oli. Vähintään tähän menee siis n. 5 viikkoa.

Reseptin kehityttyä nykymuotoonsa ei ole ollut ongelmaa hallitsemattoman kuohunnan taikka muunkaan yllätyksen muodossa. (Jos ei vaimon humaltumista lasketa siis) Käyminen on paremmin kontrollissa, kun alkukäymisen hiivat jää astian pohjalle ja pullokäymiseen käyttää uutta hiivaa. Normaali leivontahiiva on ollut paras, siitä sima saa makunsa fariinisokerin ja sitruunan ohella. Jos haluat kuivempaa simaa niin älä lisää sokeria pullotuksessa.

Ja lopuksi: En ota mitään vastuuta tämän ohjeen noudattamisen tai noudattamatta jättämisen aiheuttamista edesvastuuttomuuksista tai vahingoista. Kukin kokeilee omalla vastuullaan.
Vaikuttaa varsin hyvältä reseptiltä mutta onko kukaan kokeillut käymisen polttoaineena joko fariisinsokerin ja hunajan yhdistelmää tai pelkkää hunajaa. A) mahtaako toimia ja b) mikä on maku lopputuloksessa?

Kartsa
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
Samu kirjoitti:
Nytpä olikin kyse aikuisten simasta! Tässä tulee:

Perusohje fariinisokeripussin kyljestä tai Jaanuskan viestistä. Sokeria voi olla 10-20% enemmän ja se voi olla myös pelkästään fariinisokeria, jolloin sima on tummempaa ja myös maukkaampaa. Kun simaa tekee niin että siihen tuhraa aikaa tosissaan, kannattaa sitä tehdä kerralla koko käymisastiallinen. Eli monista resepti sen mukaan kuinka paljon teet.

1. Keitä osa vedestä
2. Laita sokerit ja siirappi käymissankoon ja kaada kiehuva vesi astiaan.
3. Purista sitruunoiden mehu ja lisää se astiaan. Ei siis viipaleina.
4. Lisää hiiva kun sima on jäähtynyt sille sopivaksi.
5. Sulje käymisastia ja virittele vesilukko. Anna muhia lämpimässä paikassa 3 viikkoa.
6. Lapota sima suoraan pulloihin, niin että hiiva jää käymisastiaan. ÄLÄ siis sekoita simaa käymisastiassa missään vaiheessa käymisen alettua. Pulloiksi sopii hyvin painetta kestävät 1½l limupullot. Muistathan pestä ne hyvin.
7. Lisää 1½l pulloihin 0,5-1dl sokeria ja pienen pieni nokare hiivaa, sellainen alle 4mm, jotta pullottamisen jälkeen käyminen alkaa hissukseen uudelleen. Ei rusinoita ellet pakolla halua niitä sinne aromeja varastamaan.
8. Sulje pullot ja sijoita lämpimään paikkaan jatkamaan käymistä viikoksi. Muista vahtia painetta. Muovikorkki kestää vaikka se pullistuisikin. Pullokäyminen on tärkeää raikkaan maun saamiseksi ja hiilihapon muidostumiseksi.
9. Viikon pullokäymisen jälkeen voit varovasti päästää painetta pulloista, tämä ei kuitenkaan pakollista. Siirrä pullot kylmään vähintään viikoksi.
10. Viikon jäähdyttelyn jälkeen: Nauti makeasta simasta hyvässä seurassa.

Mitä pitempään sima on kylmässä, sen parempaa se on kokemuksen mukaan ollut. Makeus ja alkoholi säilövät sitä. Itse säästin kerran yhden pullon ja join vasta vuoden päästä, hyvää oli. Vähintään tähän menee siis n. 5 viikkoa.

Reseptin kehityttyä nykymuotoonsa ei ole ollut ongelmaa hallitsemattoman kuohunnan taikka muunkaan yllätyksen muodossa. (Jos ei vaimon humaltumista lasketa siis) Käyminen on paremmin kontrollissa, kun alkukäymisen hiivat jää astian pohjalle ja pullokäymiseen käyttää uutta hiivaa. Normaali leivontahiiva on ollut paras, siitä sima saa makunsa fariinisokerin ja sitruunan ohella. Jos haluat kuivempaa simaa niin älä lisää sokeria pullotuksessa.

Ja lopuksi: En ota mitään vastuuta tämän ohjeen noudattamisen tai noudattamatta jättämisen aiheuttamista edesvastuuttomuuksista tai vahingoista. Kukin kokeilee omalla vastuullaan.
ja olen noudattanut sitä, paitsi, että se ei ehdi vapuksi, muttei sillä ole väliä, koska täällä missä asun, ei ole vappua...
olen nyt pannut niin vähän hiivaa kuin sanot, ja nyt vrk:n kuluttua on vaahtoa pinnalla. Onko se merkki ettâ se kây?
ajattelin kuitenkin käytâttäâ sitâ vâhân vâhemmän kuin 3 viikkoa,
sokeria panin jaanuskan ohjeen mukaan koska siihen tuli kuitenkin se siirappi, pitâiskô
lisâtâ sokeria tâssâ vaiheessa, että saisi niitâ %?
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
Pekka kirjoitti:
aivan oikein....
vain 1/4 tlk hivaa. Jos laitat koko paketin hiivaa niin alkoholipitoisuus nousee 10-12%-iin, se taas ei sovi, eikä maistu lapsen suussa. Simasta tulee hiivanmakuinen kilju.... yäk..
..tulee käyttämällä eikä hiivaa lisäämällä.. Sokeri on se josta hiiva tekee alkoholia.. eli aikaa ja sokeria tarpeeksi :)
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
kartsa kirjoitti:
Vaikuttaa varsin hyvältä reseptiltä mutta onko kukaan kokeillut käymisen polttoaineena joko fariisinsokerin ja hunajan yhdistelmää tai pelkkää hunajaa. A) mahtaako toimia ja b) mikä on maku lopputuloksessa?

Kartsa
.. hunajasta ollut mielessä pitkään. Seuraavaan kesäsimasatsiin käytän hunajaa. Vapuksi en ehtinyt/jaksanut simaa tehdä.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
Ulkosuomalainen kirjoitti:
ja olen noudattanut sitä, paitsi, että se ei ehdi vapuksi, muttei sillä ole väliä, koska täällä missä asun, ei ole vappua...
olen nyt pannut niin vähän hiivaa kuin sanot, ja nyt vrk:n kuluttua on vaahtoa pinnalla. Onko se merkki ettâ se kây?
ajattelin kuitenkin käytâttäâ sitâ vâhân vâhemmän kuin 3 viikkoa,
sokeria panin jaanuskan ohjeen mukaan koska siihen tuli kuitenkin se siirappi, pitâiskô
lisâtâ sokeria tâssâ vaiheessa, että saisi niitâ %?
Huolehdithan että käytät sen vesilukolla suljetussa astiassa. Ilman happi pilaa homman. Yli 3 viikkoa ei ehkä ole hyvä, sillä maku alkaa kärsiä jos simasta tekee liian tiukkaa.

Leivontahiiva tarvitsee myös mukavasti lämpöä toimiakseen. Pieni vaahto on ok ja merkki siitä että jotain tapahtuu.

Sokeria alkuun kunnolla ja sitten pullokäymiseen sitä lisätään tarpeen ja halutun makeusasteen mukaan.

Hauskaa vappua :)
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Nyt on se sima ollut pullotettuna 2 päivää. Maku on hyvä, ensi kerralla laitan vaan enemmän sokeria (yritin tehdä epätoivoisesti light-versiota...) mutta siinä ei ole yhtâän hiilihappoa. Kova vipinä käy pulloissa, ja rusinat ovat pinnalla.
Olenko pilannut kaiken laittamalla liian vähän sokeria, ja voinko lisätâ sokeria tässâ vaiheessa? Milloin se hiilihappo tulee kuvioihin?

p.s."PAREMPI MYÖHÂÂN KUIN EI MILLOINKAAN"
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
5 VASTAUSTA:
Hiilihappo syntyy kun käymisessä muodostuva hiilidioksidi liukenee veteen. Liukenemista ei juuri tapahdu ellei pullo ole kunnolla suljettu. Paineen pitää pysyä pullossa.

Rusinat eivät kerro mitään siman valmistumisesta...
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
Sokeria voi lisätä pullottaessa. Nytkään ei ole myöhäistä, mutta anna siman käydä pullotettuna korkki tiukasti kiinni useita päiviä lämpimässä. Sen jälkeen kunnon jäähdytys ja varovaisuutta pullon avaamiseen. Samat niksit kuin kuohupullon avaamisessa, eli kunnolla jäähdytettynä ja avamminen pulloa kallistamalla ei kuohunta ole liiallista.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
Samu kirjoitti:
Sokeria voi lisätä pullottaessa. Nytkään ei ole myöhäistä, mutta anna siman käydä pullotettuna korkki tiukasti kiinni useita päiviä lämpimässä. Sen jälkeen kunnon jäähdytys ja varovaisuutta pullon avaamiseen. Samat niksit kuin kuohupullon avaamisessa, eli kunnolla jäähdytettynä ja avamminen pulloa kallistamalla ei kuohunta ole liiallista.
että ne korkit eivât ole ehkä tarpeeksi tiiviitä, kun eivät ole alkuperäiskorkkeja.
Nyt vaihdan korkit, ja lisään sokeria.
Jos ei tapahdu mitâän kantsiiko hiivaa lisâtâ?

Ainakin tuoksu/maku on hyvä, vaan se hiilihappo puuttuu.

Kiitos! Eiköhän tässâ sitten pâäsekin viimeistään Juhannuksena simanjuontiin!
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
Ulkosuomalainen kirjoitti:
että ne korkit eivât ole ehkä tarpeeksi tiiviitä, kun eivät ole alkuperäiskorkkeja.
Nyt vaihdan korkit, ja lisään sokeria.
Jos ei tapahdu mitâän kantsiiko hiivaa lisâtâ?

Ainakin tuoksu/maku on hyvä, vaan se hiilihappo puuttuu.

Kiitos! Eiköhän tässâ sitten pâäsekin viimeistään Juhannuksena simanjuontiin!
Se pilaa siman äkkiä.. Aikaa, lämpöä ja sokeria niin käy hyväksi simaksi..
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
Samu kirjoitti:
Se pilaa siman äkkiä.. Aikaa, lämpöä ja sokeria niin käy hyväksi simaksi..
siitâ on nyt tulossa!
Se tiiviimpien korkkien vaihto auttoi radikaalisti siinä hiilihappo-ongelmassa, ja sokerin lisäys paransi makua!
Taitaa tulla juotua ennen juhannusta.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Miten olisi jos korvaisi sen sokerin hunajalla?

ps

Ostin tänään simaa varten sellaisia perinteisiä patenttikorkkipulloja

http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/30213552/

http://www.youtube.com/watch?v=PCV73NxTzps
Ilmianna
Jaa
Haluaisin tehdä 4.5 l aikuistensimaa niin voisiko joku antaa hieman vinkkejä valmistukseen, että kannattaisiko lisätä esimerkiksi sokeria käymisen aikana ja paljon laitan mitäkin ainesosia
Ilmianna
Jaa

Vastaa alkuperäiseen viestiin

paras simaresepti?

Kun vappuun on enää pari kk, niin ajattelin kysellä hyvissä ajoin hyviä simareseptejä, jotta simaa ehtisi myös kypsytellä riittävän kauan.

Eli mikä olisi optimaalinen simaresepti/valmistusmenetelmä, jolla tässä ajassa saisi mahdollisimman hyvän makuista ja vahvaa simaa aikaiseksi?
Aikaisemmin en ole valmistanut simaa (paria onnetonta nopeaa kidesokeri sitruuna-yritystä lukuunottamatta). Parantaako fariinisokerin käyttö makua paljonkin, entä jälkikäyminen ja muutaman viikon säilytys? Kannattaako sokeria lisätä kesken käymisen n. viikon päästä?

5000 merkkiä jäljellä

Peruuta