Millaiselle maalauskankaalle

voi maalata öljyvöritöitä?Millaista kankaan tulee olla?
Ilmianna
Jaa

10 VastaustaSanotaan että puuvilla tai pellava. Pellava on se kalliimpi..jos olet aloittelija ja haluat kokeilla ekaa kertaa oöjyväreillä ja tiedät että harjoitusteoksesi jää pelkäksi harjoitukseksi,...

... niin leikkaa rikkinäisen lakanan kulmasta pala, laita gessoa päälle ja maalaa. Kansalaisopistossa kerran olessani maalauskurssilla yksi neiti oli tehnyt pohjan niin. mutta tämä lakana-respti ei ole mikään virallinen tai suositeltava.

Itse teen: pellava kankaalle, liimaan sen ja laitan öljygessoa 2 x päälle
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
harjoituspohjia tehtävän tuolla tavalla mutta se ei anna hyvää kuvaa kankaalle maalaamisesta.

Perstynyt, moneen kertaan pesty vanha lakana ei kutistu liiman/pohjusteen jäljiltä takaisin mittoihinsa vaan jää "pussittamaan" ja siihen onkin sitten todella hankala ja surkea maalata. Ja jos sen vaikka saisikin jotenkin kiristettyä pinkeäksi, se plörähtää löysäksi heti kun siihen tulee hiukankin kosteutta. Saattaa hyvä harrastus tyssätä alkutekijöihinsä.

Aloittelija ei yleensä tee heti aluksi niin valtavan suuria töitä, etteikö ihan tavalliseen taidetarvikeliikkeen pellavakankaaseen olisi varaa sen verran. Se on sitten eri asia, osaako muutamalla ensimmäisellä kerralla kiinnittää kankaan kehyksiin niin, että se kiristyy pohjustettaessa tasaisesti. Pallavakangas kutistuu varsin voimakkaasti, joten kiristyksen pitää olla työn koon mukainen. Jos työ on iso, kangas pitää jättää aika löysäksi, ettei se kuivuessaan vedä kehystä kieroon. Jos työ on pieni, voi kankaan vetää kiinnitettäessä tiukemmalle.

Tietysti kehyksen pitää joka tapauksessa olla täysin suorakulmainen, suorakulmalla tai rullamitalla nurkasta nurkkaan mitattu. Sen täytyy olla niin hyvin koottu, että se ei lähde vetämään kieroon tai "kiikkulaudaksi" kankaan kutistuessa. Itse vahvistan nurkat kovalevynpalasella, jonka sekä naulaan että liimaan kehyksen nurkkiin. Kiilakehyksiä en käytä, vaan teen kehykset sahatusta ja viistotusta rimasta. Isompiin (n. 75x100 ja siitä eteenpäin) pohjiin pitää laittaa myös tukirimat ja mielellään molempiin suuntiin.

Kangas kiinnitetään kehykseen nitomalla vuorotellen vastakkaisilta sivuilta ja keskeltä sivua nurkkaa kohti. Näin kulmat eivät jää löysiksi.

Sanotaanpa vielä sekin, että ennen gessolla pohjustamista kangas kannattaa liimata esim. puuliima-vesiseoksella (1:3/4) Liima-vesiseos kiristää kankaan niin että se asettuu kehyksiinsä pinkeästi ja liima-vesiseoksen käyttäminen myös vähentää gesson kulutusta, koska kangas ei enää sen jälkeen ime niin paljon. Liimata kannattaa ehdottomasti ja aina, vaikka kuinka olisi kiire päästä työhön.

Gessoa voi vähän ohentaa vedellä jos se vaikuttaa jankilta ja sitä kannattaa sutia ohuesti pari-kolme kerrosta mieluummin kuin paksusti kerran. Välissä kankaan annetaan tietysti kuivua. Kuivattaminen tapahtuua aina vaakatasossa, jottei pohja vedä kieroon. Jos joku kulma alkaa nousta lattialta/pöydältä, sen päälle voi laittaa painon niin että se pysyy ojennuksessa.

Aloittelijan ei kannata alkaa keittelemään itse pohjustusaineita ja liimoja tai hiomaan pohjaa mahdollisimman hienoksi. Tärkeintä on että pääsee liikkeelle suht hyvillä eväillä. Taidetarvikeliikkeistä saa myös valmiiksi pohjustettua kangasta ja maalausvalmiita kangaspohjiakin, niilläkin pääsee alkuun jos haluaa kokeilla.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Paras vaihtoehto ja opettajan mukaan ainoa oikea, on maalata pingotetulle pellavakankaalle, joka on liimattu jänisliimalla ja pohjustettu jäniliimaan tehdylle puoliöljypohjalle, jonka reseptejä löytyy opaskirjoista. Maalausvalmis tuollainen pohja on viikon kuluttua tai sitten annettava kuivua puoli vuotta.

Kyllä tuollaiset pohjat kannattaa ottaa heti aluksi käyttöön!

Itsetehtynä tulevat edullisiksi.
Ilmianna
Jaa
on se ykkösvaihtoehto mutta myös muut kuidut käyvät kuten juutti ja mamppu, kunhan kudos ei ole kovin harvaa. Jos löydät jostakin esim. vanhaa matrassikangasta tai tiiviskudonnaisia säkkejä (esim. jauho- vaan ei perunasäkkejä), niin niistä saa hyviä pohjia.

Puuvillakangas ei ole kovin hyvä, koska se vetelee helposti. Taidetarvikekaupoissa myydään yllä puuvilla kankaita ja aloittelevalle halpana ne kyllä käyvät kunhan pohjustaa ne huolella.
Ilmianna
Jaa
Hyvälaatuinen pellava on kallista ja huonoa ei kannata käyttää. Hyvänä vaihtoehtona on cotton duck(tulikohan oikein kirjoitettua?). Löytyy taidemaalariliiton myymälästä ja voit sieltä sitä tilata jos et asu Helsingissä.
Ilmianna
Jaa
kangaskaupoista saa Lato pellavaa, hinta on noin 12€/m,(vantaa, eurokangas). Vastaa samaa tuotetta, kuin taideliikkeissä. Kangas täytyy pohjustaa. Itse pohjustan kankaani laimennetulla perusliimalla (esim. erikeeper) sekä valmisgessolla.
Hyvä pohja maalata on myös pohjustettu kovalevy.
(kovalevyä saa edullisesti rakennusliikkeistä)
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
2 VASTAUSTA:
näköjään. meillä täällä pohjosessa puhdas pellavakangas maksaa 9.50 euroa 1 x 1.50m eurokankaasta ostettuna. sileämpi ja tiheämpi sekä reunoiltaan tiiviimpi, jota käytetään esim. mankelissa maksaa 12 euroa/metri. se on kylläkin 1,20m leveä.
itse olen ostanut tuota 1,50 leveää rullittain jolloin hinta tippuu alle 7 euron/metri. tosin tuolloin se on jo neuvottelukysymys ja edellyttää hyviä suhteita. eli kannattaa aina pysyä välilöissä tiettyjen ihmisten kanssa.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
on MDF-levy. Kovalevy sopii pieniin maalauksiin, mutta varsinkin suurempiin tuo MDF-levy käy hyvin - vaikka kuinka suuriin. Se ei vääntyile.

Leikkaavat pyynnöstä levyn samaan hintaan "kun ei ihan tulitikuiksi tarvitse leikata".

Ihan hyvä että aloittelijaa neuvotaan pohjustamaan kankaansa, mutta aloittelijalle voisi riittää pohjustettu puuvillakangas, jota saa kokonaisina 15 m2 rullina aika halvalla (-30 % Temperasta). Yhden rullallisen kangasta kun maalaa, niin voi sitten alkaa pohjustelemaan kangaskaupan pellavakankaita.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Jotenkin helpompaa on ostaa pellavakangas juuri taideliikkeestä!

Vaikka pellavakangastahan se on muualtakin ostettu.
Ilmianna
Jaa
Valmispohjat ovat vaivattomia alkuharjoitteluun. Parempi valita heti alkuun isompikokoisia pohjia, sillä niille on helpompi maalata.

Valmiiksi pohjustetut pellavakankaat ovat myös vaivattomia. Niitä on helppo kiinnittää kiilapuille riittävän lujatekoisella nitojalla.
Ilmianna
Jaa

Vastaa alkuperäiseen viestiin

Millaiselle maalauskankaalle

voi maalata öljyvöritöitä?Millaista kankaan tulee olla?

5000 merkkiä jäljellä

Peruuta