Hyvä hampurilaispihvi ja sämpylä?

Moi taas..Onko kellään tiedossa parempia isompia sämpylöitä hampurilaisten valmistukseen kuin ne kaupan perinteiset (halkaisijaltaan n.12cm)pienet, joihin ei mene edes kunnon pihvi väliin? Tukusta kenties?
Entäs millaisia pihvejä laitatte omatekemiin kunnon burgereihin? Itse vaivaan taikinakoukuilla 10 minuuttia huoneenlämpöiseen nautapaistijauhelihaan sitkoa. Sitten taputtelen pihvit paksuudeltaan n. 6mm ja grillaan.

Mutta mikä on se aito amerikkalainen tapa tehdä se pihvi. Ja onko sämpylöihin mitään alkukantaista traditiota?
Ilmianna
Jaa

18 Vastausta



Pihvi ei ole 6 mm paksu, vaan ainakin 1.5 senttiä. Nuo ohuet pihvit ovat Mäkkärien ja muiden kaupallisten virityksiä, eivä tniitä joita tehdään kotona kun vietetään BBQ iltaa.
Kespro tukku välittää isoja sämpylöitä pakastetavarana laatikottain.
Sämpylöiden halkaisija on 16-17 senttiä.

Katso pihvien valmistus amerikkalaisee tapaan youtubesta "How to cook a really good burger" , näet toisen weberistin rapakon takana valmistavan pihvit ihan ilman grillilevyä suoraan ritilällä.
Ilmianna
Jaa
mitä ihmettä, mistä se sitko siihen massaan oikein putkahtaa? lähtee vaan rasva irti siitä lihasta ja murenee vielä helpommin...

itse teen suurin piirtein seuraavasti:

1 kg naudan vähärasvaista jauhelihaa
1 dl hyvää bbq-kastiketta
tiger sauce-chilikastiketta
hakattua sipulia freesattuna
mustapippuria
2 kananmunaa

kaikki samaan kulhoon ja sen verran sekottaa et menee sekasin ja antaa seistä tunnin tai pari jääkaapissa. taputtele n. 2 cm paksuisia pihvejä ja kypsentele haluamallasi tavalla. itse tykkään grillata... suolan jätän pois, koska kääntämisen jälkeen valelen vielä grilliöljyllä...
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
Luonnollisesti siitä, että se rasva jakautuu lihan sekaan tasaisemmin.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Niinkin yksinkertaisesta reseptistä kuin jauhelihaa ja grillimaustetta (sekaan), sitten paistaminen. Osansa hampurilaiseen tekee ne muutkin täytteet tietysti, mutta tuolla tavalla pihviin saa hyvän suht. pelkistetyn maun, pelkkä jauheliha jättää mielestäni pihvin liian mauttomaksi.

Hampurilaisessa taisi olla jokin optimipaksuuskin (siis koko laitoksessa, ei vain pihvissä) maistuakseen parhaimmalta, liittyi siihen, että yltää puraista kaikkea samaan suulliseen. In Search of Perfection-ohjelmassa kun veivasivat 'täydellistä' hampurilaista. Pihviin itseensä taisi tulla kolmea eri jauhettua lihaa, muuten en valitettavasti sen enempää ohjelmasta muista.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
14 VASTAUSTA:
löytyy lähes jokaisen s-marketin ja Prisman leipähyllystä. Ne ovat sellaisessa 6 kpl läpinäkyvässä rapisevassa paketissa. Onkohan nimi jotain hamburger... joka tapauksessa saksalaisia ja ovat parhaita mitä normaalista kaupasta saa. Sämpylöissä on seesaminsiemeniä päällä ja grillissä hieman lämmittämällä niistä tulee oikein hyviä hamppariin ja porilaiseen (vaikka siihen kuuluukin oikeasti vuoka/paahtoleipä).
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
parhaita kirjoitti:
löytyy lähes jokaisen s-marketin ja Prisman leipähyllystä. Ne ovat sellaisessa 6 kpl läpinäkyvässä rapisevassa paketissa. Onkohan nimi jotain hamburger... joka tapauksessa saksalaisia ja ovat parhaita mitä normaalista kaupasta saa. Sämpylöissä on seesaminsiemeniä päällä ja grillissä hieman lämmittämällä niistä tulee oikein hyviä hamppariin ja porilaiseen (vaikka siihen kuuluukin oikeasti vuoka/paahtoleipä).
joo ja altaasta saa siihen sun sämpylääs atrian pihvejä joita syömällä perse huutaa pahanhajuisesti viikon, eikö niin?
Kyllä aloittaja tuntui tietävän nuo sun ehdottamasi sämpylät, kun parempien perään kyseli. Halooo!!
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
parhaita kirjoitti:
löytyy lähes jokaisen s-marketin ja Prisman leipähyllystä. Ne ovat sellaisessa 6 kpl läpinäkyvässä rapisevassa paketissa. Onkohan nimi jotain hamburger... joka tapauksessa saksalaisia ja ovat parhaita mitä normaalista kaupasta saa. Sämpylöissä on seesaminsiemeniä päällä ja grillissä hieman lämmittämällä niistä tulee oikein hyviä hamppariin ja porilaiseen (vaikka siihen kuuluukin oikeasti vuoka/paahtoleipä).
Ajattelin tehdä "ehtoolliseksi" tänään hampurilaiset. Sämpylöiksi valitsin City-marketista Quickburyn mega sesame Burger Buns sämpylät. Paketissa 4 kpl.
Ja lihaksi vähärasvaisen naudan jauhelihan.
Pihvit leivon hieman suuremmaksi halkaisijaltaan kuin sämpylät, koska ne kypsyessään pienenevät hieman.
Turhuuden jumalalle sen verran tiedoksi, että kyllä siihen jauhelihaan jostain kumman syystä sitkoa tulee, jos sitä vain jaksaa vaivata riittävästi. (Viittaan lähinnä döner-kebapin valmistukseen) Lisäksi liha vaatii vaivaamisen jälkeen levähtämisajan kylmässä. Kokeile itse niin huomaat, mutta vaivaamisella tarkoitan todellakin ainakin 15 minuutin reipasta vatkaamista.
Laitan kuvia plogiini kunhan "hampparit" ovat valmiina!
Katso vanhan kokin hiiligrilli alempana, sieltä löytyy plogin osoite!
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
Vanha kokki kirjoitti:
Ajattelin tehdä "ehtoolliseksi" tänään hampurilaiset. Sämpylöiksi valitsin City-marketista Quickburyn mega sesame Burger Buns sämpylät. Paketissa 4 kpl.
Ja lihaksi vähärasvaisen naudan jauhelihan.
Pihvit leivon hieman suuremmaksi halkaisijaltaan kuin sämpylät, koska ne kypsyessään pienenevät hieman.
Turhuuden jumalalle sen verran tiedoksi, että kyllä siihen jauhelihaan jostain kumman syystä sitkoa tulee, jos sitä vain jaksaa vaivata riittävästi. (Viittaan lähinnä döner-kebapin valmistukseen) Lisäksi liha vaatii vaivaamisen jälkeen levähtämisajan kylmässä. Kokeile itse niin huomaat, mutta vaivaamisella tarkoitan todellakin ainakin 15 minuutin reipasta vatkaamista.
Laitan kuvia plogiini kunhan "hampparit" ovat valmiina!
Katso vanhan kokin hiiligrilli alempana, sieltä löytyy plogin osoite!
Stadin kundikin laittoi tänään darraruoaksi kotitekoisia hamppareita et sillei hei! Kauppojen sämpylät eivät ole kovinkaan maukkaita, joten Teppo kokeili esipaistettua chapataa. Siitä tulikin kerrassaan loistavaa. Chapataan ahdettiin 100g paistijauhelihapihvi (vain liha, suola ja pippuri), siivu cheddaria, ananasrengas, kaksi siivua pekonia, maustekurkkua, itse tehtyä chipotle-majoneesia ja sinappia et sillei hei!
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
teppo.moi kirjoitti:
Stadin kundikin laittoi tänään darraruoaksi kotitekoisia hamppareita et sillei hei! Kauppojen sämpylät eivät ole kovinkaan maukkaita, joten Teppo kokeili esipaistettua chapataa. Siitä tulikin kerrassaan loistavaa. Chapataan ahdettiin 100g paistijauhelihapihvi (vain liha, suola ja pippuri), siivu cheddaria, ananasrengas, kaksi siivua pekonia, maustekurkkua, itse tehtyä chipotle-majoneesia ja sinappia et sillei hei!
Hampurilaiset on sitten syöty ja palanpainikkeet juotu.
Kuvat sain taltioitua vasta tänään. Joten kiinnostuneiden silmäiltävinä ne ovat osoitteessa: http://kuvablogi.com/
Juuston kohdalla sattui pikku kirjoitusvirhe, pitäisi olla Cheddar!
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
Vanha kokki kirjoitti:
Hampurilaiset on sitten syöty ja palanpainikkeet juotu.
Kuvat sain taltioitua vasta tänään. Joten kiinnostuneiden silmäiltävinä ne ovat osoitteessa: http://kuvablogi.com/
Juuston kohdalla sattui pikku kirjoitusvirhe, pitäisi olla Cheddar!
Laita sitten hakusanaksi kuvablogiin päästyäsi ja valittuasi "Käyttäjät"
Elmeri1941, niin pääset kuvasivuilleni.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
Vanha kokki kirjoitti:
Laita sitten hakusanaksi kuvablogiin päästyäsi ja valittuasi "Käyttäjät"
Elmeri1941, niin pääset kuvasivuilleni.
Hyvännäköisiä eväitä. Pitääpä kysellä vanhalta kokilta neivoja aina kun tarvii. Itse ainakin diggaisin jos nuo sä,ylät olisivat isompia. paljonko halkaisija?
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
Weber Genesin kirjoitti:
Hyvännäköisiä eväitä. Pitääpä kysellä vanhalta kokilta neivoja aina kun tarvii. Itse ainakin diggaisin jos nuo sä,ylät olisivat isompia. paljonko halkaisija?
Laittaa sämpylän kokoa, mutta tuon kyseisen sämpylän halkaisija on 12 senttiä.
Sam-sämpylän nimellä myydään vielä isompaa, eli 15 senttiä halkaisijaltaan.
Ostin viimekesänä Kesprosta, mutta ne ovat pakasteita.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
Vanha kokki kirjoitti:
Laittaa sämpylän kokoa, mutta tuon kyseisen sämpylän halkaisija on 12 senttiä.
Sam-sämpylän nimellä myydään vielä isompaa, eli 15 senttiä halkaisijaltaan.
Ostin viimekesänä Kesprosta, mutta ne ovat pakasteita.
Amerikkalaisissa grillauskirjoissa suosittelevat hampurilaispihvin tekoa seuraavasti:
Käytetään naudan jauhelihaa jonka rasvapitoisuus on 20 %, noin 170-200 g per pihvi.
Kylmillä käsillä muotoillaan nopeasti työskennelleen ja helläkouraisesti pihvi, jonka paksuus on noin 1,9 cm. Pihvin keskelle painetaan peukalolla kuoppa, joka edesauttaa sen tasaista kypsymistä. Mausteeksi käytetään ainoastanaan suolaa ja mustapippuria ripoteltuna pihvin pinnalle. Paistetaan n.3 min puoli kuumassa hiiligrillissä (mielellään puuhiili).
Mielestäni hyvä hampurilaispihvi ei kaipaa muita mausteita, muut maut tulevat hampurilaisen lisukkeista.
Jos taas teen hampurilaisen ilman lisukkeita, haen pihvin maustamisesta makua.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
All kirjoitti:
Amerikkalaisissa grillauskirjoissa suosittelevat hampurilaispihvin tekoa seuraavasti:
Käytetään naudan jauhelihaa jonka rasvapitoisuus on 20 %, noin 170-200 g per pihvi.
Kylmillä käsillä muotoillaan nopeasti työskennelleen ja helläkouraisesti pihvi, jonka paksuus on noin 1,9 cm. Pihvin keskelle painetaan peukalolla kuoppa, joka edesauttaa sen tasaista kypsymistä. Mausteeksi käytetään ainoastanaan suolaa ja mustapippuria ripoteltuna pihvin pinnalle. Paistetaan n.3 min puoli kuumassa hiiligrillissä (mielellään puuhiili).
Mielestäni hyvä hampurilaispihvi ei kaipaa muita mausteita, muut maut tulevat hampurilaisen lisukkeista.
Jos taas teen hampurilaisen ilman lisukkeita, haen pihvin maustamisesta makua.
Lisäys: Monissa jenkkihampurilaisissa ei käytetä ketsuppia tai sinappia lainkaan. Majoneesi siveltynä sämpylöiden paahdutuille pinnoille riittää. Vaikka suuri ketsupin ystävä olenkin, paranivat hampurilaiset kertaheitolla kun sen jätti pois. Ketsuppi on kuitenkin melko voimakas arominen mauste, joka peittää helposti muita makuja alleen.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
All kirjoitti:
Lisäys: Monissa jenkkihampurilaisissa ei käytetä ketsuppia tai sinappia lainkaan. Majoneesi siveltynä sämpylöiden paahdutuille pinnoille riittää. Vaikka suuri ketsupin ystävä olenkin, paranivat hampurilaiset kertaheitolla kun sen jätti pois. Ketsuppi on kuitenkin melko voimakas arominen mauste, joka peittää helposti muita makuja alleen.
Kiitos All...entäs se sämpylä, seesamilla vai ilman??
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
Webermani kirjoitti:
Kiitos All...entäs se sämpylä, seesamilla vai ilman??
Molemmat käyvät, mutta monet arvostetuimmista hampurilaispaikoista leipovat sämpylät itse tai ostavat ne paikallisilta leipomoilta. Silloin sämpylä harvemmin sisältävät seesaminsiemeniä.
1990-luvun loppupuolella Tampereella avattu American Diner käytti hetkein aikaa leipomossa leivottuja sämpylöitä, ennen siirtymistä teollisiin tuotteisiin.
Olen netistä etsinyt ja kokeillut useita reseptejä ja tässä on yksi kohtuullisen hyvä:http://www.tasteofhome.com/Recipes/40-Minute-Hamburger-Buns

Suomalaisen Bacon valmistamia sämpylöitä löytyy tukuista pahvilaatikkoihin pakattuina pakasteina. Muistaakseni XXL-koon sämpylöitä laatikossa
oli 40. Yhden sämpylän hinta tuli huomattavasti edullisemmaksi kuin vähittäiskaupasta ostettu. Lisäksi sulattamisen jälkeen sämpylä vastaa lähes
juuri leivottua.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
All kirjoitti:
Molemmat käyvät, mutta monet arvostetuimmista hampurilaispaikoista leipovat sämpylät itse tai ostavat ne paikallisilta leipomoilta. Silloin sämpylä harvemmin sisältävät seesaminsiemeniä.
1990-luvun loppupuolella Tampereella avattu American Diner käytti hetkein aikaa leipomossa leivottuja sämpylöitä, ennen siirtymistä teollisiin tuotteisiin.
Olen netistä etsinyt ja kokeillut useita reseptejä ja tässä on yksi kohtuullisen hyvä:http://www.tasteofhome.com/Recipes/40-Minute-Hamburger-Buns

Suomalaisen Bacon valmistamia sämpylöitä löytyy tukuista pahvilaatikkoihin pakattuina pakasteina. Muistaakseni XXL-koon sämpylöitä laatikossa
oli 40. Yhden sämpylän hinta tuli huomattavasti edullisemmaksi kuin vähittäiskaupasta ostettu. Lisäksi sulattamisen jälkeen sämpylä vastaa lähes
juuri leivottua.
Vaan jokainen valmistuu leipomossa, se on sitten makuasia, sanommeko isoa leipomoa tehtaaksi!
Yksikään tietämäni hampurilaissämpylä ei sisällä seesamin siemeniä, vaan ne ripotellaan sämpylän pinnalle ennen paistovaihetta.

Mikä on mielestäsi arvostettu hampurilaispaikka?
Kaikki itsevalmistus isoissa ketjuissa perustuu tarkkaan laskentaan kannattavuudesta, eli heillä on keskuskeittiöt, joissa valmistetaan niin pihvit lisukkeet ja leivätkin, vain jos se tulee edullisemmaksi, tai jos prosessissa on jokin varjeltava yrityssalaisuus.

Hampurilaisessa ei ole mitään tiettyä tarkkaa standardia, vaan jokainen ketju tekee omanlaisiaan, kuten jokainen kotikokkikin, kuitenkin ne ovat pääpiirteissään samankaltaisia tuotteita. Kastikkeista sen verran, että olen kyllä jenkeissäkin nähnyt kuinka hampurilaiseen holvataan ketsuppia ja sinappia aivan ylenmäärin, joten All:n väite ei ihan pidä paikkaansa. Lisäksi etelässä ja pohjoisessa ihmiset valmistavat omat hampurilaisensa aikatavallaeri maustein.
Jopa ketjujen tuotteissa on hienoisia eroja, johtuen makutottumuksista.

Hampurilaisella on vain hieman ikävä maine oikeastaan ihan suotta roskaruokana. Ruokanahan se ei sitä suinkaan ole, ellei sitä ahmita tolkuttomasti ja upoteta makeiden limonadien kera, jolloin takuuvarma tulos on amerikkalaismallinen hyllyvä vartalo.
Roskaruoka se on sen vuoksi, että tarjoilemiseen tarvitaan pikaruokaloissa hurjasti kääreitä. Suomessa jopa terveysviranomaiset puhuvat siis väärin perustein roskaruoasta.
Välipalana hampurilainen on lähes yhtä hyvä kuin aito kebap.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
Webermani kirjoitti:
Kiitos All...entäs se sämpylä, seesamilla vai ilman??
Löytyy Youtubesta nimellä BBQ hamburger recipe, jos tavoittelet aitoa amerikkalaista hampurilaista niin katsele miten niitä siellä tehdään, myöskin Weber-grillissä.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti

Vastaa alkuperäiseen viestiin

Hyvä hampurilaispihvi ja sämpylä?

Moi taas..Onko kellään tiedossa parempia isompia sämpylöitä hampurilaisten valmistukseen kuin ne kaupan perinteiset (halkaisijaltaan n.12cm)pienet, joihin ei mene edes kunnon pihvi väliin? Tukusta kenties?
Entäs millaisia pihvejä laitatte omatekemiin kunnon burgereihin? Itse vaivaan taikinakoukuilla 10 minuuttia huoneenlämpöiseen nautapaistijauhelihaan sitkoa. Sitten taputtelen pihvit paksuudeltaan n. 6mm ja grillaan.

Mutta mikä on se aito amerikkalainen tapa tehdä se pihvi. Ja onko sämpylöihin mitään alkukantaista traditiota?

5000 merkkiä jäljellä

Peruuta