Siian mäti

neuvoja kaipaisin

Ostan yleensä mätiä suoraan kaupan kalatiskiltä enkä koskaan ole tullut ajatelleeksi mitä tuoreelle mädille pitää tehdä. No nyt eilen naapurin kalastaja myi ison siian, johon oli jättänyt mädin sisään. Mitä helskuttia sille teen, vai teenkö mitään?
Pitääkö sitä esim. suolata? Ollaan tottuneita mädin käyttäjiä eli ne blinit, paahtoleivät sunmuut lisukkeineen on ihan tuttuja juttuja. Tämmöstä tämä on kun kaupasta saa ja hevosella pääsee niin sitten on ihan sormi suussa tosipaikan edessä. Komea kasa mätiä odottaa jääkaapissa että tumpelo emäntä saisi siitä jotain järkevää aikaan.

Tunnustaudun, ennenkuin joku siitä huomauttaa, tämän asian suhteen täysin uusavuttomaksi. Muuten menee mukavasti. Eilen pyöräytin kunnon silakkalaatikon, meillä puolison kanssa on harrastettu varsinaisia perinneruokaviikkoja koko heinäkuun alun täällä meren äärellä ja tarkoitus on paistaa blinejä viimeistään huomenna.

14

16090

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Eipä tuolle tarvitse ihmeempiä tehdä. Seulo mäti haarukan avulla, ettei siihen jää kalvontapaisia. Suolata voit etukäteenkin, koska sitä kuitenkin laitatte mätiin. Tärkeintä on säilyttää mäti ehdottoman viileässä, sillä se on varsin herkästi pilaantuvaa tavaraa.
      Nyt rupesi tekemään mätiä mieli. Taidanpa käväistä hetikohta torilla...

      • Vanha kokki

        Jos neuvon hiukan tarkemmin mädin valmistuksesta.
        Ota mätipussit astiaan ja riko ne vispaamalla, hitaalla nopeudella käsivispilällä.
        Laita mäti harsoon ja huuhtele runsaalla kylmällä vedellä, jolloin mätipussin riekaleet huuhtoutuvat samalla pois.
        Suolaa hienolla merisuolalla 4-5 prosenttia mädin painosta.
        Voit myös varmuuden vuoksi pakastaa suolatun mädin loisten varalta.

        Siian mäti on todellista herkkua ja kuten Parta-Arskakin totesi, nyt on minullakin makea vesi suussa, joten kai se on kaiveltava pakastinta minunkin.
        Onnistumisen iloa ja nauttikaa herkusta!


      • Vanha kokki kirjoitti:

        Jos neuvon hiukan tarkemmin mädin valmistuksesta.
        Ota mätipussit astiaan ja riko ne vispaamalla, hitaalla nopeudella käsivispilällä.
        Laita mäti harsoon ja huuhtele runsaalla kylmällä vedellä, jolloin mätipussin riekaleet huuhtoutuvat samalla pois.
        Suolaa hienolla merisuolalla 4-5 prosenttia mädin painosta.
        Voit myös varmuuden vuoksi pakastaa suolatun mädin loisten varalta.

        Siian mäti on todellista herkkua ja kuten Parta-Arskakin totesi, nyt on minullakin makea vesi suussa, joten kai se on kaiveltava pakastinta minunkin.
        Onnistumisen iloa ja nauttikaa herkusta!

        Eipähän tuohon ylläolevaan ohjeistukseen ole mitään lisäämistä. Sitä haluaisin lähinnä korostaa, että mäti on siksi jalo asia, että se tulee todellakin käsitellä hyvin ja huolellisesti - se ansaitsee sen. Varsinkin tuo huuhtelu kannattaa tehdä.

        Sanotaan, että se mikä on vedessä uinut ei enää saisi uida kuin valkoviinissä - pätenee todellakin kalaan - mutta juuri mädin maku paranee kun sen huuhtelee melko huolellisesti. Jos ostan itse mätiä kaupasta huuhtelen senkin vielä kerran ja valutan liemen kunnolla pois siivilässä.

        Tulos on melko lailla toisenlaista ja on hauskaa ja nautintoa kun saa poksautella ehjiä mätimunia suussaan,


        Kalvojen ja muiden sidosten vispaamiseen kannattaa hankkia torilta aivan pieni varpuvispilä - sillä lähtee hyvin eikä riko mätimunia.


      • Vanha kokki kirjoitti:

        Jos neuvon hiukan tarkemmin mädin valmistuksesta.
        Ota mätipussit astiaan ja riko ne vispaamalla, hitaalla nopeudella käsivispilällä.
        Laita mäti harsoon ja huuhtele runsaalla kylmällä vedellä, jolloin mätipussin riekaleet huuhtoutuvat samalla pois.
        Suolaa hienolla merisuolalla 4-5 prosenttia mädin painosta.
        Voit myös varmuuden vuoksi pakastaa suolatun mädin loisten varalta.

        Siian mäti on todellista herkkua ja kuten Parta-Arskakin totesi, nyt on minullakin makea vesi suussa, joten kai se on kaiveltava pakastinta minunkin.
        Onnistumisen iloa ja nauttikaa herkusta!

        En sitten saanut torilta siianmätiä ja halliin en viitsinyt taapertaa. Ostin sen sijaan yhden luonnonsiian ja söin sen fileet raakana uusien perunoiden, soijan ja säilötyn inkiväärin kera. En ole koskaan tullut opetelleeksi sushiriisin valmistusta, mutta mun sushiriisiäni ovat maukkaat uudet perunat voin kera. Sopivat myös mädin seuraksi.
        Tuore kala on hyvää!


      • Parta-Arska kirjoitti:

        En sitten saanut torilta siianmätiä ja halliin en viitsinyt taapertaa. Ostin sen sijaan yhden luonnonsiian ja söin sen fileet raakana uusien perunoiden, soijan ja säilötyn inkiväärin kera. En ole koskaan tullut opetelleeksi sushiriisin valmistusta, mutta mun sushiriisiäni ovat maukkaat uudet perunat voin kera. Sopivat myös mädin seuraksi.
        Tuore kala on hyvää!

        Olipahan pikagraavattu siika! Mutta mitähän tuosta - saariston kalastaja kun saa sopivan pientä silakkaa, kastaa silakan suolaveteen ja kietaisee kitusiinsa, haukkaa sipulinsyrjästä ja röyhtäisee eloonsa tyytyväisenä.

        Ja onhan shushin kala Japanissa aina raakaa ja tuoretta. Siksi kalan laatuvaatimuksiin kiinnitetäänkin huomiota. Soija ja inkivääri ovat hienoja makuja kalan kanssa - toinen makeaa, suolaista ja aromikasta, toinen makeaa ja karvasta.


      • hyvvää
        Vanha kokki kirjoitti:

        Jos neuvon hiukan tarkemmin mädin valmistuksesta.
        Ota mätipussit astiaan ja riko ne vispaamalla, hitaalla nopeudella käsivispilällä.
        Laita mäti harsoon ja huuhtele runsaalla kylmällä vedellä, jolloin mätipussin riekaleet huuhtoutuvat samalla pois.
        Suolaa hienolla merisuolalla 4-5 prosenttia mädin painosta.
        Voit myös varmuuden vuoksi pakastaa suolatun mädin loisten varalta.

        Siian mäti on todellista herkkua ja kuten Parta-Arskakin totesi, nyt on minullakin makea vesi suussa, joten kai se on kaiveltava pakastinta minunkin.
        Onnistumisen iloa ja nauttikaa herkusta!

        Jos mädin pakastaa,sitä ei saa suolata.


      • .........?
        hyvvää kirjoitti:

        Jos mädin pakastaa,sitä ei saa suolata.

        Höpö höpö! Oletkos ostanut joskus suolatonta siianmätiä, jota myydään pakastettuna kaupoissa?
        Minä en ole toistaiseksi suolatonta mätipakastetta löytänyt.


      • mätisuola
        .........? kirjoitti:

        Höpö höpö! Oletkos ostanut joskus suolatonta siianmätiä, jota myydään pakastettuna kaupoissa?
        Minä en ole toistaiseksi suolatonta mätipakastetta löytänyt.

        Kyllä kaikki kaupallinen mäti on suolattu ennen pakastusta. Suolaus ja erityisesti pakastus palvelee myös, säilyvyyden lisäksi, kuluttajaa tappamalla kaikki mahdolliset loiset ja niiden munat mädistä.

        Teoreettisesti ajatellen mädin suolaaminen vasta pakkasesta oton jälkeen voisi kuitenkin olla jopa suositeltavaa, koska pakastettavan mädin tulisi olla mahdollisimman kuivaa ja suola väkisinkin lisää mädin kosteutta. Mutta koska mäti herkkänä tuotteena ei kestä pakkasessakaan ikuisuuksia tulee se tästäkin syystä mielellään suolata.


      • verkkopyytäjä
        hyvvää kirjoitti:

        Jos mädin pakastaa,sitä ei saa suolata.

        Kauanko siian mäti pysyy ruokakelpoisena pakastimessa? kuukaisia, vuoden ehkä??


    • Thomasz

      Näin kalastajana voin kertoa, että mätiä ei missään nimessä kannata pakastaa suolattuna, sillä silloin suurempi osa mätimunista tuhoutuu sulatuksen yhteydessä. Mädin ehtii hyvin suolata sulatuksen jälkeenkin ennen nauttimista. Kaupassa yleisesti myytävä keltainen, amerikkalainen siian mäti on kaukana kotimaisen mädin laadusta, suosikaa suomalaista, saatte taatusti parempilaatuista tavaraa!

      • kalsenkka

        täysin samaa mieltä Thomaksen kanssa, Kanadan mäti on eri tavaraa..


    • blinit vaan puuttuu
    • mestarilaittaja

      Eipä tuolle eiliselle kalalla kannata enää muuta tehdä kuin ottaa kiireesti sisukset pois ja kypsentää, ettei koko kala mene pilalle. Mäti tulee käsitellä 3 tunnin kuluessa kalastuksesta, eli se mätipussi vatkata. Itse en laittaisi enää sitä mätiä ravinnoksi.

    • Tuuliyaika

      Muuten tuosta kalan pakastumisesta. Kun itse tykkään suolasiiasta, joka on minusta herkullisten monen muun kalan, niin kerron tässä miten itse saan parhaan tuloksen. Tietenkin sääntö yksi kun irroittaa kalan verkosta, niin laske siitä veri välittömästi, eli kurkku auki. Sääntö kaksi perkaa kalat mahd pian ja irrota pelattaessa mahdolliset mätipussit varovasti niin, ettei roskia ja suomuja tule mätipussien joukkoon, helpottaa mädin putsaamis vaihetta huomattavasti. Sääntö kolme suolaa siiat karkealla merisuolalla välittömästi sopivat hyppysellisen kalan sisään ja säilytä pää mukana. Sääntö neljä lado siiat limittäin, kerroksittain maha puoli ylöspäin paljuun. Sääntö viisi, anna olla kalojen ilman painoa viileässä paikassa kolme päivää. Sääntö kuusi, kaada tämän jälkeen suolavesi pois kallistamalla paljua, voit tehdä sen jo vuorokauden jälkeenkin, jolloin alimmat kalat eivät suolannu liikaa. Sääntö seitsemän, laita nyt sopiva lautanen kalojen päälle ja tarpeeksi painoa, vaikka kivi tai joku painava rauta esine ja katso, että paljon kansi menee kiinni. Anna olla kalojen vielä 3-4päivää paljossa. Ota siiat sitten yksitellen pois ja pyyhi jokainen siika talouspaperilla. Mikäli siiat on n.2kg riittää kun laitat yhden tai kaksi kalaa aina samaan pussiin. Laita pussit mahd pian pakastimeen. Kun tulee halu, vaikka illalla syödä suolasilakkaa leivän päällä, niin riittää kun otat sen n.kolme tuntia ennen syömistä pakastimesta. Sulaa siis nopeasti kun on hieman suolainen.
      Tässä on vaikea selittää, miten fileroin siian, mutta en tarvitse siihen veistä, enkä mitään teräasetta, vaan pelkän pikkurillin. Nimittäin kaikki siis kaikki runot lähtevät aivan samalla tavalla kuin veitsellä. Sitten kun siika on fileroituna keski ja kylkiruodot poissa, niin käytän veistä paloitteluun. Älä unohda sipulia. Ruisleipä, voi, siika ja päälle sipulia nam nam. Voin sanoa, että joskus saatan syödä siikaa useamman kuukauden lähes joka päivä ja kas kummaa siihen ei kyllästy, niin kuin lohen kanssa kävisi!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      66
      6462
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      27
      4183
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      270
      2577
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2010
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      30
      1528
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1387
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1107
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1090
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      1036
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1021
    Aihe