Kielten kuoleminen on hyvä asia.

fdgfdhfg

Mielestäni kuolevia kieliä ei tarvita vaan pitäisi olla yksi pääkieli (englanti).
Onko täällä kukaan samaa mieltä (perusteluja)??

37

1519

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Granny Pinewood

      Olen ihan eri mieltä. Ihan samoilla perusteilla kuin sinäkin.

    • Että näin

      Jos maailmaan valittaisiin yhteinen kieli, niin lähes mikä muu kieli tahansa olisi parempi; eurooppalaisista kielistä vaikkapa ranska, saksa tai italia.

      Miksi näin? Kieli, jossa käytetään taivutusmuotoja, on monta kertaa eksaktimpi kuin kieli, jossa ei käytetä.

      • Anonyymi

        Joku ehdotti, että suomenkieli olisi hyvä, koska siinä on paljon taivutusmuotoja ja on eksakti.
        Myös kirjoitus on helpompi oppia kuin "lontooksi".
        Olen myös tehnyt testejä joissa olen antanut vieraskielisten lukea suomalaista tekstiä ja muutaman pienen ohjeen jälkeen he ovat lukeneet täysin ymmärrettävästi itse ollenkaan mitään ymmärtämättä.
        Yllättävän moni myös oppii helposti. Olen tavannut monia, joista ei ollenkaan kuule, että ovat ulkomaalaisia.
        Lontoo on hankala oppia, koska pitää oppia kaksi kieltä puhe ja kirjoitus.


    • Operetin kummitus

      Luonnollista kuolemaa tekevien kielien tehohoito on mielestäni typerää. Miksi luoda eristyneisyyttä pieniin reservaatteihin, eikö eläintarhat riitä? Ei kielten runsaus (ai kuinka myönteinen sana) ole missään mielessä rikkautta. Päinvastoin, se merkitsee uhreilleen kulttuurillista köyhyyttä. Englannin kieli tuontitavarana merkitsee valitettavasti yleensä samalla amerikkalaisen köyhyyden tuontia, joten se on aika kyseenalaista kehitysapua.

      • Liivintäjä

        Jos pitäisi liivintäjänä leipäni tienata, niin laiha poikapa olisin.


      • Äh-Äh

        Logiikka heittää tuplavolttia.


      • Ranska, saksa ja italia eivät todellakaan tee kuolemaa. Ne ovat hyvin puhuttuja kieliä, saksa EU:n puhutuin. Onneksi ranskalaiset ja italialaiset eivät opettele yleensä englantia.

        Englanti oli ennen hyvä kieli, mutta se romahti keski- ja uuden ajan vaihteessa. Samea ääntämys ja kaoottinen kirjoitusasu.

        http://www.kolumbus.fi/allkiv/optio12e.htm


    • provokaziooni!
      Kyllä mailmaan aina kaksi jargonia, yhden kuolleen kielen sijaan mahtuu!

    • Jopa tämä palsta voitaisiin turhana lakkauttaa, jos toiveesi totetuisi.
      Enkä itse kyllä jaksa ponnistella edes katoavien suomalais-ugrilaisten kielten hyväksi, mutta jos jollakin on sellaiseen kutsumusta, niin mikäpä siinä.

      Vaikka käännösohjelmat eivät vielä tuota kovin kaunista tulosta, niin eipä ole aivan mahdotonta kuvitella, että tulevaisuudessa tuollaiset ohjelmat toimivat vähäisin virhein. Ja tämä taas saattaisi mahdollistaa harvinaistenkin kielten käyttämisen, kun ja jos ohjelma tarvitsisi uudesta käännettävästä kielestä "vain" kielen sanaston ja peruskieliopin rakenteen.

      Niin jos siis nyt nähdään pieni vaiva jonkuin harvinaisemman kielen säilyttämiseksi, niin tulevaisuudessa on sitten sekin kieli ehkä elävänä jäljellä ja maapallon asukkaiden suuren enemmistön ymmärrettävissä.

      MItä hyötyä tästä sitten olisi? Vaikea sanoa. Tunteiden tasolla kansakunta, joka on hukannut kielensä, vaikuttaa hieman surkuteltavalta. Tiedän vain yhden tapauksen, jossa kansakunnan kadotettu kieli on elvytetty. Luultavasti on korottanut tuon kansan itsetuntoa.

      • Ymmällään olija

        >Tiedän vain yhden tapauksen, jossa kansakunnan kadotettu kieli on elvytetty. Luultavasti on korottanut tuon
        >kansan itsetuntoa.

        Anteeksi uteliaisuuteni, mutta tarkoitatko kenties Israelia (heprea) tai Irlannin tasavaltaa (iiri)? Vai onko se kumpikaan näistä?

        ???


      • Roskarobotti

        >Tiedän vain yhden tapauksen, jossa kansakunnan kadotettu kieli on elvytetty.
        >Luultavasti on korottanut tuon kansan itsetuntoa.

        Minäkin tiedän yhden tapauksen, missä miljoonien ihmisten elävä kieli on tapettu vaihtamalla se muutaman tuhannen ihmisen kieleen.


      • alkup.kieli suomessa
        Roskarobotti kirjoitti:

        >Tiedän vain yhden tapauksen, jossa kansakunnan kadotettu kieli on elvytetty.
        >Luultavasti on korottanut tuon kansan itsetuntoa.

        Minäkin tiedän yhden tapauksen, missä miljoonien ihmisten elävä kieli on tapettu vaihtamalla se muutaman tuhannen ihmisen kieleen.

        "Minäkin tiedän yhden tapauksen, missä miljoonien ihmisten elävä kieli on tapettu vaihtamalla se muutaman tuhannen ihmisen kieleen."

        Suomen kirjakieli?


      • Hurri-Gan

        Iiri on ainakin yksi sellainen. Myös hebrea. Entä Etelä-Afrikan ja Namibian alkuperäiskielet? Viimemainituissa kielet eivär kuitenkaan mitenkään ole ehtineet hävitä.


      • Miksi suomen kieli katoaisi? Suomella on hyvin paljon puhujia (5 miljoonaa), ja se on tämän valtion pääkieli. Samanlainen asema on kahdella muullakin suomalais-ugrilaisella kielellä. Tiedätkö, mitkä ne ovat?


      • alkup.kieli suomessa kirjoitti:

        "Minäkin tiedän yhden tapauksen, missä miljoonien ihmisten elävä kieli on tapettu vaihtamalla se muutaman tuhannen ihmisen kieleen."

        Suomen kirjakieli?

        Savo-karjalan murre ei ole sen alkuperäisempi kieli Suomessa kuin kielemme muutkaan murteet. Lounaissuomalainen, hämäläinen ja eteläpohjalainen murre on paljon kauniimpaakin!


    • Miksi juuri englanti? Englanti on surkea rappiokieli. Ennen se oli OK kieli mutta, keskiajan lopulta lähtien se on muuttunut hirveäksi: vokaalit sameita ja kummallisia, r:ää tuskin jaksetaan ääntää (amerikanenglannissa). Englanninkielisestä oopperasta ei saa selvää ja englannin samea ääntämys (vika ei ainoastaan ääntämisen ja kirjoituksen suhteessa vaan ääntämisessä sinänsäkin) aiheuttaa onnettomuuksia lentoliikenteessä, kun välttämättä halutaan puhua tätä kieltä, jonka sanat hukkuvat helposti taustakohinaan.

      Miksi englanti?

      http://www.interlingua.fi/interles.htm

      http://www.kolumbus.fi/allkiv/optio12e.htm

    • säilytän suomen

      Kieli on kulttuurin väline ja ilmenemismuoto. Jos olet englanninkielisenä suomessa, et ole oikein suomalainen. Jos kaikki suomalaiset olisivat englanninkielisiä, ei edes olisi suomalaisia, siis sellaisina kuin me itsemme tunnemme. Olisimme Finns, varmaan kiva todella mieltää olevansa loppu.
      Tietysti nykyisessä maapalloistumishuumassa yhtenäinen kieli voisi olla myös etu, koska se hävittäisi kulttuurirajat. Kuitenkin ihmisen pitää esim kielen kautta päästä kuulumaan johonkin. Kun ei vielä noita ufoja ole tavattu, joille voisi ylpeänä esittää "olen maalainen", niin eiköhän pidetä se kulttuurien moninaisuus maapallolla elossa.
      Mitä englantiin maailmankielenä tulee, niin sehän on aivan yhtä hyvä ja eksakti kuin mikä tahansa muukin, paitsitietysti suomi, siis minulle.

      • >> Miksi juuri englanti? Englanti on surkea rappiokieli. > Mitä englantiin maailmankielenä tulee, niin sehän on aivan yhtä hyvä ja eksakti kuin mikä tahansa muukin...


    • Oeienj

      On kuvaavaa, että huomionhaluiset palstatrollit jämsästä käyttävät juuri englantia.

    • Mznvdc

      Jokainen pelle osaa englantia ja copy-pastailla englanninkielisiä uutisia. Pienet harvinaiset kielet ovat paljon ilmeekkämpiä ja mielenkiintoisempia, kuten suomikin.

    • Fsgfkgmx

      Olen täysin samaa mieltä. Näin ihmiset pystyisi paljon paremmin keskustelemaan muualla asuvien kanssa. Eikä kellään olisi minkään tasoista kielitaakkaa ja kukaan ei jäisi mistään paitsi.

      • votelo

        Niinpä. Minusta on tuntunut pahalta nyt jo kuitenkin edesmenneiden isovanhempieni ja isäni puolesta, että he eivät osanneet englantia tai yleensäkin kaikkien englantia osaamattomien suomenkielisten puolesta. Aina tulee tämä mieleen, jos katson tai kuuntelen jotain englanninkielistä ilman suomenkielistä tekstitystä. Olisi hyvä, jos kaikki ihmiset osaisivat edes jotakin maailman valtakielistä.


    • laskee

      Olen samaa mieltä siiä, että tällä pikku pallollamme olisi hyvä olla yksi kieli, jolla kaikki voisivat kommunikoida. Ymmäräisimme partemmin toisiamme.

      Kielen tulisi olla riittävän ilmaisuvoimainen, mutta perusrakenteeltaan yksinkertainen. Englannin kieli ei sellainen ole, sillä se ei ole kovin eksakti. Vaikka tällainen kaikkien puhuma kieli olisikin, se kuitenkin alkaisi eriytyä alueellisesti ja kuppikuntaisesti - ihmisluonto kun on peinteisesti sellainen, että "pienheimoja" muodostuu aina ja puhuminen on yksi tapa osoittaa identiteettia ja heimoon kuuluvuutta.

      • Totta_tosiaan_

        Niin, englannissahan ei suinkaan ole nykyisin lainkaan murteita eikä slangeja, vaan kaikki puhuvat selkeää rp-englantia.


      • Anonyymi
        Totta_tosiaan_ kirjoitti:

        Niin, englannissahan ei suinkaan ole nykyisin lainkaan murteita eikä slangeja, vaan kaikki puhuvat selkeää rp-englantia.

        Niinkö luulet?
        Ei edes englantilaiset ja amerikkalaiset puhu samaa englantia, vaikka toimeen tulevatkin, kuten savolaiset ja turkulaisetkin. Asia opetettiin jo koulussa. Samoin oli riikin Ruotsi ja Suomenruotsi, josta suomenkieltä osaamattomat ruotsalaiset irvailivat: "On se hauskaa tuo suomenkieli, sehän on melkein kuin ruotsia", kun oltiin täysin ruotsinkielisellä alueella Suomessa.


    • 862712

      Lajeja kuolee, kieliä kuolee. Diversiteetti vähenee. Voihan sitä vastaan ruikuttaa tai debatoida YK:ssa, mutta tuskin kehitys muuksi muuttuu.

      Suomalaisten ja muiden hyvin englantia hallitsevien kansojen ei kuitenkaan kannata välttämättä kovin polleasti liputtaa yksikielisyyden puolesta. Maailmankieleksi on aineksia myös esimerkiksi mandariinikiinalla ja espanjalla.

      Vuoteen 2050 mennessä koko häslinki saattaa tosin ratketa sillä, että satoja kieliä pystytään tulkkaamaan koneilla reaaliaikaisesti toisiksi pelkän korvanapin ja mikroskooppisen mikrofonin turvin.

      • oijoijoivoivoi

        Kiina nyt olisi aivan katastrofaalinen valinta ainoaksi kieleksi.


    • huonoja-ominaisuuksia

      Englannissa on niin paljon huonoja ominaisuuksia että ainoaksi kieleksi sitä ei voi suositella.

    • kotiinpäin-vetoa

      Jossain vanhassa scfi-poikakirjassa suomi valittiin avaruusyhteistyössä Euroopan yhteiseksi kieleksi, kun suurten kielten edustajat ei päässeet yksimielisyyteen.

    • köyhtymistä

      Eri kielet ovat eri tavalla ilmaisuvoimaisia kokemuksien suhteen. Kielestä toiseen kääntäminen ei ole mikään yksinkertainen juttu eikä siihen pysty vielä kehittyneinkään tekoäly koska kielen sanojen merkitykset liittyvät aina siihen kulttuuriin missä sitä kieltä käytetään.

      Tieteellisistä ja teknisistä asioista puhuttaessa englannin kieli on luontevin koska ne erikoiskäsitteet ovat yleensä syntyneet anglo-amerikkalaisella kielialueella. Esim. suomennettua tietokoneterminologiaa on usein vaikea ymmärtää koska ne käsitteet eivät ole kovin vakiintuneita arkikäytössä eikä jonkun kielitoimiston päätöksellä voi määritellä käytettävää kieltä.

      Tiedon hakeminen tietokoneisiin esim. liittyvissä kysymyksissä on paljon hankalampaa suomalaisilla termeillä kuin englanniksi ja siksi käytänkin aina englantia oletuskielenä käyttöjärjestelmässä ja ohjelmissa vaikka suomennos oliskin saatavissa.

      Kielten katoaminen ei ole koskaan hyvä asia koska siinä katoaa samalla kulttuuria, osaamista ja historiaa.

    • Kielet ovat rikkaus, sen tietävät myös monet englantia äidinkielenään puhuvat.

    • Anonyymi

      Nyt haisee kyl vahva globalismi, kyllä tulee suureksi ongelmaksi kommunikaatio, englanti on kieliopiltaan hyvin erilainen vrt. Itä-euroopan, suomen tai Aasian kieliin. Oot melko tietämätön idiootti

      • Anonyymi

        Englanti on taustaltaan germaaninen ja indoeurooppalainen kieli siinä kuin itäeurooppalaiset slaavikieletkin ja balttikielet.

        Vikana siinä on se rappeutuneisuus, ja se ettei kirjoitusasu vastaa ääntämystä ensinkään. Lisäksi verbien taivutus on suurelta osin hyvin epäsäännöllistä, samoin kuin koko kielioppi muutenkin täynnä poikkeuksia ja poikkeuksen poikkeuksia.

        Jos joku muka luulee englantia helpoksi niin siinä raskaasti erehtyy.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Englanti on taustaltaan germaaninen ja indoeurooppalainen kieli siinä kuin itäeurooppalaiset slaavikieletkin ja balttikielet.

        Vikana siinä on se rappeutuneisuus, ja se ettei kirjoitusasu vastaa ääntämystä ensinkään. Lisäksi verbien taivutus on suurelta osin hyvin epäsäännöllistä, samoin kuin koko kielioppi muutenkin täynnä poikkeuksia ja poikkeuksen poikkeuksia.

        Jos joku muka luulee englantia helpoksi niin siinä raskaasti erehtyy.

        Mihinkä kastiin se latina ympätään? Minun opettajani väitti, että Englanti on 80% latinaa.
        En ole kuitenkan tutkinut asiaa tarkemmin. Saksaa jouduin kuitenkin lukemaan, eikä se niin englantilaiselta vaikuta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Englanti on taustaltaan germaaninen ja indoeurooppalainen kieli siinä kuin itäeurooppalaiset slaavikieletkin ja balttikielet.

        Vikana siinä on se rappeutuneisuus, ja se ettei kirjoitusasu vastaa ääntämystä ensinkään. Lisäksi verbien taivutus on suurelta osin hyvin epäsäännöllistä, samoin kuin koko kielioppi muutenkin täynnä poikkeuksia ja poikkeuksen poikkeuksia.

        Jos joku muka luulee englantia helpoksi niin siinä raskaasti erehtyy.

        Englanti ei ole mikään kieli. Se on fraasikokoelma. Lähtökohtana n. ziljoona todellista kieltä.
        Jokaiselle jotakin.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1575
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1224
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1137
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1056
    5. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      1007
    6. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      1005
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      902
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      900
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      764
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      690
    Aihe