Miksi nakit ovat uudenvuoden ruokaa?

Nakit silmillä

En ymmärrä mistä tämä outo (ilmeisesti täysin vain suomalainen) perinne tulee että uutenavuotena syödään nimenomaan nakkeja ja perunasalaattia? Onko asialle jotain tieteellistä selitystä?

42

6234

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Nakit olivat aikanaan tällaista myöhäisillan syömistä, jota syötiin kotimatkalla hiukopalana - nattmatina. Nakintekotaito tekeytyi Suomeen tuonne Turun kulmille jo 1800 luvulla Saksasta Ruotsin kautta ja perunasalaatti oli rantautunut nakkia jo vuosisata aiemmin samaa tietä odottamaan kaveriaan tulevaksi. Vei oman aikanssa ennen kuin nakki alkoi löytä tuomiokirkon nakkarilta ja kauppatorin grilliltä - perunaslaatti ei vieläkään ole sinne tietänsä löytänyt vaan se syödään kotona.

      Nakit olivat yläluokan juhlaruokaa - kallista einestä, jota ei joka tilanteessa syötykään. Se seremoniallistui lähinnä kahteen juhlaan: uuteen vuoteen ja Vappuun. Näille juhlille ei ollut kai oikein muuten sopivaa einestä dedikoituna - sillit yms. dagen efter-ruoat syötiin vasta seuraavana päivänä, ei edellisiltana. Nakit ja sallaatti oli helppo tehdä etukäteen, maistui kaikille ja oli suhteellisen halpaakin.

      Vaan tulevat melko rahvaanomaisina eineinä jäämään pois melko nopeasti - kuka haluaa enää syödä Saarioisten perunasalaattia ja Popsin kuorettomia löllönakkeja? Jos ei nyt sitten näe sen verran vaivaa, että valmistaa itse salaatin ja hankkii kunnon nakkeja, jotka raksahtavat katkaistaessa, jottta suolainen vesi tirskahtaa.

      Edellä mainittu ei sitten perustu mihinkään kansantieteellisenn tutkimukseen vaan pelkkään omaan pohdintaan ja on täysin paremman tiedon koska tahansa teilattavissa.

      • k3ll1töNNN

        siis ei vittu näit apinoit riittää xD


      • k3ll1töNNN kirjoitti:

        siis ei vittu näit apinoit riittää xD

        Varmaan sinun viestisi kuvasti älyllistä tasoasi - menikö jo jouluna saatu pleikkari rikki?


      • Tieteellinen selitys

        Nakkien valmistaminen eli keittäminen/ paistaminen onnistuu myös kännissä.


      • kylmänä parempi
        Tieteellinen selitys kirjoitti:

        Nakkien valmistaminen eli keittäminen/ paistaminen onnistuu myös kännissä.

        ja jos ei onnistu niin ne voi laittaa mikroon tai syödä kylmänä


      • nakki siellä..

        aina jostai pitää valitaa.. eikö tuo nyt oo iha sama mitä sitä suuhunsa laittaa, jos joku haluaa nakkia ja perunasalaattia niin mitä hittoa sinä siitä mukiset jos ei huvita.. mene viiden tähden ravintolaan ja syö siellä mitä huvittaa! :D


    • MakkaraMies

      Koska sinun nakkisi on niin säälittävän pieni.

      • ruotsista.....päivää

        ehkä se on täältä tullut suomeenkin. olen asunut ruotsissa yli 40 vuotta. muistelen että täällä on aina syöty nakkeja ja perunasalaattia uuden vuoden aattona. nykyisin on pizza vallannut alaa varsinkin nuorten keskuudessa. harvoin itse haen pizzaa.


      • Kuumeen puolesta
        ruotsista.....päivää kirjoitti:

        ehkä se on täältä tullut suomeenkin. olen asunut ruotsissa yli 40 vuotta. muistelen että täällä on aina syöty nakkeja ja perunasalaattia uuden vuoden aattona. nykyisin on pizza vallannut alaa varsinkin nuorten keskuudessa. harvoin itse haen pizzaa.

        Olisko ollut vanhan Lihakunnan markkinointimies Topi Yläjärvi joskus 1970 luvun alussa kun keksi panna vanhenevista ankeista ilmotuksen Savon Sanomiin , Että kuka hullu nyt viimevuotisia nakkeja söisi uutena vuotena. Vanhat perunat haudattiin kermavaahtoon sillon!


    • Ponnistus

      On selitys: TYPERYYS
      Nakkeja ja perunasalaattia syödään vappuna.
      Ei uudenvuodenaattona.

    • Ayliinrejei

      Itse olen myös ihmetellyt samaa, varsinkin, kun sekä uutenavuotena että vappuna on tapana myös nautiskella kuohuviiniä, joka ei oikein käy nakkien ja perunasalaatin kanssa yksiin.

    • nakkikäärö

      Ainakin meillä nakit ja kylmät valmissalaatit on ollut hyvä ratkaisu, koska raketteja on ammuttu pihalla pitkin iltaa ja tuollainen ruoka on helppoa ja nopeaa tehdä. Pienimpien lasten kanssa on ammuttu ekat raketit jo heti klo 18, mutta sitä ollaan käyty vähän väliä sitten katsomassa muiden ampumia raketteja pihalla illan mittaan.

      Meillä nakkeja ja perunasalaattia täydentää usein esim. vihersalaatti, minipasteijat tai vaikka pikkulihapullat. Juomana yleensä olutta ja siideriä aikuisille sekä lapsille limpparia ja mehua tai maitoa. Kuohuviini on ollut sitten puolen yön juomaa, jota juotu sitten rakettien jälkeen lisää sisätiloissa aikuisten kesken, kun lapset on saatu nukkumaan. Känniin ei olla itseämme juotu, vaan iloiselle mielelle asti.

    • Uudenvuoden herkku

      Nakkeja ja perunasalaattia ei meidän huushollissa ole juhlapyhinä tarjolla koskaan.
      Meillä on muodostunut jo monen uudenvuodenaaton perinteeksi.Tehdä porukalla pitsaa, sellaista runsas täytteistä, valkosipulivoittoista.Se on osoittautunut niin suosituksi ja maukkaaksi, että sitä tarvittaisiin selvästi pari uunipellillistä enemmän.Syöjiä meinaan löytyy ja se maistuisi vielä aamullakin.
      Jo omissa oloissaan asuva jälkikasvukin kyselee puolisoineen jo etukäteen, monelta pitsa on valmista, koska saa tulla syömään?Juomaksi tämän uudenvuoden pitsan kanssa kelpaa vain ja ainoastaan, kylmä cocacola.
      Sitten vaan mahat piukeena ja röyhtäillen, kuka mihinkin katsomaan ilotulitusta, tai johonkin bilettämään ja uuttavuotta vastaanottamaan.

    • Oyutta

      Molemmat, siis nakit ja myös PerSa, ovat siksi uudenvuoden ruokaa, että ne ovat nopeita laittaa. Nakeille vain kuumennus ja sillä selvä. Jää enemmän aikaa uudenvuoden vastaanottoon ja siihen itteensä eli syömiseen.

      Ja ei muuten ole Forssan voittanutta!!! Mitäs mieltä muut tästä on??

      • Oyutta

        Ja ruokasiakin nuo vielä ovat eli kyllä syönnin jälkeen jaksaa =)


      • av63

        Hyvää on, mutta vielä parempaa kun laittaa joukkoon vähän keitettyä perunaa, sipulia ja maustekurkkua :)


      • Oyutta
        av63 kirjoitti:

        Hyvää on, mutta vielä parempaa kun laittaa joukkoon vähän keitettyä perunaa, sipulia ja maustekurkkua :)

        Ok! Hyvä vinkki, pittää kokkeilla.


      • av63
        Oyutta kirjoitti:

        Ok! Hyvä vinkki, pittää kokkeilla.

        Saa tuunattua omanlaisensa. Miedomman tai sit väkevämmän:) Ja aina voi vielä lisätä jotain majoneesia tms jos siltä tuntuu.


    • Outo perinne

      Olen ihmetellyt tätä nakki-perunasalaatti tsydeemiä uuden vuoden aattona myös, koska oman perheeni keskuudessa vuodenvaihdetta juhlittiin aina joulun tapaan ja puhuttiin uudesta joulusta .
      Uuden vuoden aattona pöytään oli katettu parhaimmat astiat, kuten joulupöytäänkin., samoin aterimet ja muut ottimet olivat parhaimmat. Tosin perhehopeat oli aikanaan palvelusväki "puhaltanut" ja tilalle oli laitettu uus'hopeaa...
      Joulukinkkua meillä ei koskaan ollut joulupöydässäkään, joten ei sitä ollut uuden vuoden aattonakaan, mutta kalkkuna oli ja muut jouluruuat, sekä jälkiruokana riisipuuro sekä sekahedelmäkiisselin kera. Pöytään piti olla pukeutuneena asiallisesti, mitään pukupakkoa ei sentään enään ollut, mutta isäni muistan aina pukeutuneena valkoiseen kauluspaitaan ja villatakkiin. Äidilläni oli myös asiallinen leninki, meille lapsille riitti valkoinen kauluspaita ja suorat housut, solmiota taikka rusettia ei sentään tarvinnut olla.
      Raketit, ne vähät ammuttiin kotipihalta ja usein oli myös joku tulipyörä raketeista tehtynä, isäni harrasti rakettien valmistusta ja usein oli aika taidokkaitakin kuvioita taivaalla uuden vuoden yönä. Myöhemmin raketteja ostettiin kaupasta, kun niitä alkoi olemaan enemmän tarjolla.
      Vasta nykyisen vaimoni on tuonnut perheeseemme tuon nakkien ja perunasalaatin perinteen uuden vuoden aattoon, joka ei kyllä minun mielestäni istu lainkaan uuteen vuoteen, mutta olen antanut periksi perhesovun vuoksi. Olen kuitenkin pitänyt huolen, että syömme oikeita nakkeja, emmekä mitään kamaraa taikka lihaan verrattavia aineita ala syömään. Kunnollisia nakkeja löytyy muutamilta valmistajilta, joita voimme nauttia uuden vuoden pöydässämme. Perunasalaatin teemme itse.

      • Heja!

        Arvaan, että olet jostain ruotsinkieliseltä seudulta?

        =)


      • Kielikkeli
        Heja! kirjoitti:

        Arvaan, että olet jostain ruotsinkieliseltä seudulta?

        =)

        Joo, aika hyvää suomea, paitsi että käyttää alkaa-sanan jälkeen verbin pitkää muotoa, joka paljastaa, ettei kieli ole ihan hallussa.


      • Outo perinne
        Heja! kirjoitti:

        Arvaan, että olet jostain ruotsinkieliseltä seudulta?

        =)

        Hehee... En todellakaan ole mistään ruotsinkieliseltä seudulta, vaan ihan Päijät-Hämeestä ja vaikka isäni onkin ihan paljasjalkainen stadilainen, sieltäkin vielä rupusakin asuinalueelta kotoisin Kalliosta, on sukumme suurelta osin täältä seudulta.


    • nakit silmillä

      No uutenavuotena perinteisesti vedetään nakit, ja potut pottuina salaatissakin.

      suomalaista nyky perinneruokaa pizzakin lienee.

    • tiedenero

      Håger nacke keksi "nakin" ruotsissa n.1750-luvulla, josta tuli nopeasti hovin suosittua syömistä ja joka oli työlästä sekä kallista valmistaa. Se säilyi kohtuu hyvin suolellisen kuoren ja suolan ansiosta.
      Nakit olivat juhlaruokaa muiden HYVIEN ruokien joukossa, mutta jostain syystä näinä päivinä pelkät nakit ovat jämähtäneet erityisesti Suomalaisten ruokapöytään ja muut ruoat ovat hävinneet sieltä.
      Perunasalaatti on tullut siitä kun sioille syötettiin perunankuoria ja tähteitä niin joku keksi laittaa sen nakkien seuraksi, koska nakit oli tehty sianlihasta ja suolesta.

    • Kapina2014

      oletteko muuten pistäneet jo merkille, miten ala-arvoista moskaa nakit ovat nykyään? Etenkin hintaluokaltaan halvimmissa nakeissa ei ole juurikaan sitä mitä isoilla kirjaimilla paketti lupailee. Lihaa säälittävän vähän ja sekin liha tehotuotettua mautonta hyvin sekavista "raaka-aineista" koostettua. Päälle vielä paljon lisäaineita. Maku ihan kamala jos makua on. Itse olen pistänyt merkille että nakkien laatua on huononnettu lähivuosina entisestään. Ennen tuli ihan hyvääkin tehdessä esim. ranskalaiset & nakit uunissa 250 asteessa 15-20min. Mutta nykyään nakki palaa pilalle samassa 10 minuutissa samoilla lämmöillä. Elintarviketeollisuus kusettaa minkä ehtii.

    • Soomalainen Mies

      Eiköhän se tuolt ruottin puolelt ole kanthautunut tänne suomehen, eli ruottihin tutkimahan asiaa mist synthynyt on perinne tämä.

    • 4+11

      No eihän halvalla laadukasta saa. Pätee melkein kaikkeen, mutta varsinkin ruokaan. Halvalla saa juurikin sitä einesmoskaa ja "lihaan verrattavia aineita". Joidenkin mielestä sekin kuitenkin on hyvää? Ja eihän sekään väärin ole, varsinkin jos joutuu sitä penniä venyttämään.

      Huvittavaa kuitenkin on esim. se, että miten vaikka HK:n aitonakit tai muut vastaavat "kunnonnakit" hipoo kilohinnassaan jopa naudan pihvilihaa vaikka se liha% niissäkin jäänee johonkin 80-90%. En ymmärrä mikä niissä sitten maksaa niin paljon, ilmeisesti valmistus?

      Juuri nimittäin kaupasta palanneena totesin, että jäi nämä "paremmat" nakit hyllyyn ja ostin ennemmin kilon palan naudan paahtopaistia. Tarjouksessa HK:n nakit 500g 3.90e, kun taas paahtopaisti tarjouksessa 9.90e/kg. Ei tarvinnut kahta kertaa miettiä kumpaa ostaa, joten tänä vuonna on uudenvuoden pöydässä paahtopaistia, kermaperunoita, pippurikastiketta sekä vihersalaattia.

      • av63

        Mihin sitä kastiketta tarvitset kermaperunoiden lisäksi?


    • Hyvää Uuta vuotta!
      Mä olen sillä linjalla,näin isoksi tultuani,että kaikki tehdään tyylillä.
      Eli nautitaan siitä mitä yhdessä syödään.Yhdessä se ateria on suunniteltu
      ja se on ilomme.
      Ajattelin tehdä pizzaa koko huomiseksi päiväksi ja siideriä nautiskellen kera.
      Uudenvuodenpäivänä on toiveita tullut,ranskalaisia,nakkeja ynnä perunasalaattia.
      Kukkarosta punnitesee,että mitä laatuu kaupasta,vaikka piimän kanssa.

    • namiskuikkeli

      Nakit ja perunasalaatti korvautuvat nykypäivänä kätevästi kotitekoisella pitsalla, siihen saa mitä vaan päälle. Myös nakkeja, mutta kannattaa jättää ne nakit uudenvuoden aattoherkuksi, sillä nitriittiä saatte tarpeeksi koko vuoden edestä.

    • Sumpsan Sulttaani

      Nakit on helppoja oksentaa, selitys suosioon ei ole se kummempi. Kokenut kaiken tietää ja vaivainen kaiken kokee.

    • Vallilan Henkka

      "En ymmärrä mistä tämä outo (ilmeisesti täysin vain suomalainen) perinne tulee että uutenavuotena syödään nimenomaan nakkeja ja perunasalaattia?"
      En minäkään ymmärrä mistä sä puhut. Uuden vuoden aattona ja uutena vuotena syödään kuten Jouluna: Kinkkua ja laatikoita, rosollia tai sillisalaattia, luumutähtiä ja pipareita yms.
      Jos siis on jäänyt Joulusta.
      Hiipii kyllä ajatus että olen joskus jossain ollut nakeilla ja persalla, mutta toisaalta suosittelen venäläistä "silliä turkissa" yms.
      Taitaa vaan olla pelkästään se pitkätöinen työssäkäyvälle, menee siihen kai toista tuntia ja sitten kylmään "vetäytymään"... Ja ekana kaupassa käynti...

    • HIK PRYY

      juodaan ..VIIIIINAAA SE ON HYVÄÄ

      • av63

        Jostain kumman syystä meillä on syöty Nizzan salaattia...Oudot tapansa kullakin.


    • ...........

      Ja minä kuulen vasta ny ensimmäisen kerran elämässäni, että uutena vuotenakin pitäisi syödä jonkin standardin mukaan. Joulun jäljiltä ei kyllä pätkääkään kiinnosta mitkään nakit tai pitsat, epäterveellisen ruuan kiintiöö on täynnä jo joulusta. Siispä huomenna meillä on ruokana kalasalaattia.

      • Erilainen perinne

        Kylmäsavulohta saaristolaisleivällä, johon on sipaistu valkosipulilevitettä paksusti, lisäksi makoisa kreikkalainen salaatti runsaalla sipulilla. Tämä hyvä yöruoka, kun raketit on ammuttu/katseltu.

        Hyvää uutta vuotta 2014 kaikille!


    • sin.appi

      Perunasalaatti a la creme fraiche ja olutnakit eipä sitä parempa ihmisarvintoa olekaan.

    • uusvuos14

      Meillä ei syödä koskaan nakkeja tai perunasalaattia uutena vuotena.Tänään ruokana karjalanpaisti,kermaperunat,lanttupyree,avokado, päärynä ,viheräsalaatti aurajuustoa sal.seassa.silliä,lämminsavulohta,pastasalaatti.jälkkärinä:kahvi suklaakonfetit.juhlana juhlaruuat.

    • juulia1

      Saksassa syödään jouluaattona usein nakkeja ja perunasalaattia ja ovat aivan ihmeissään meidän upeasta jouluruokaperinteestä....pöytä täynnä herkkuja. Syödään nyt vaan ihan mieluusti uudenvuoden aattona me nakkeja ja perunasalaattia....jotka haluavat. Miksi aina pitää vähätellä ja arvostella suomalaisia...ollaan nyt vaan niin pahuksen tyytyväisiä ja arvostetaan omia perinteitämme....ovat sitten tulleet mistä päin maailmaa tahansa.

    • Perinteet kunniaan

      Syön Jouluna "perinteikkään jouluaterian":

      Kinkku, laatikot (peruna, lanttu, porkkana, imellettynäkin menee), kala(graavi, lämminsavu, kylmäsavu, silli[kaikki mausteet käyvät]), rosolli, salaatti. keitetyt perunat, porkkana (keitetty/raakana), mäti, smetana, punasipuli (sekoitettuna ja erikseen, käy myös kaviaari) karjalanpiirakka, karjalanpaisti.

      Noita olen syönyt perinteikkäässä Suomen joulussa (jätin tarkoituksella lipeäkalan pois pari muuta perinteikästä ruokaa, mitä en itse suostu syömään.) Mutta en väitä etteivät kuulu perinteikkääseen joulupöytään, väitän että jopa osa omista eineksistäni ei kuulu joulupöytään... Riippuen mistä tykkää ja mikä on oma ja oman suvun perinne...

      Ihmettelen miksi ihmiset tappelevat nakin/makkaran lihapitoisuudesta, sehän on selvä... Minulle Nakki on Nakki ja Makkara on Makkara, Sisäfile, entrecote, vasikanviulu ovat niitä itseään, erohan on päivänselvä.

      Minun uuteenvuoteen kuuluu, en tiedä miksi, NAKKI ja perunasalaatti (mahdollisesti dippi ja sipsit, kurkut, porkkanat jne), pamaukset lasten kanssa, aikuisten paukut hyvässä seurassa, mahd sauna, klo 12 kaupungin uudenvuodenpläjäys, sitä ennen triviaalia hengenpitimiä, ja sitten ne jotka jaksaa, kaupungin mölinään, ne jotka ei jaksa tullee sisätiloihin ja jatkavat hengenheimolaisuuttaan, kunnes kuukahtavat ja heräävät hieman ärähtämään, kun loput tulevat kaupungilta ja sitten on hiljaisuus (tai sedät innostuu, mutta ei haittaa on vapaapäivä...)

      Seuraavana aamuna tilataan nakkeja ja , eikun nyt meni sekaisin luettuani tätä viestiä, niin tilataan PIZZAA!!! JA KOLAA (saa myös jaffaa ja spritea, ehkäkin vichyäkin) Itse (ei niin pieni ihminen, mutta pitsattakin pärjää,salil eka, lähinnä vika)tilaan pari, ensimmäinen ilman valkosipulia, jotta uudenvuoden ensimmänen kankkusseksi olisi jopa miellyttävää molemmille, sen ja levon jälkeen illalla munchies, tadaa kankkunen hoidettu ilman pillereitä, JEE.

      Mutta Nakit ja muusi, tai se perunasalaatti sparklingvine kuuluu uuteenvuoteen, jos ottaisin pittssan ennakkoon se tuhoaisi koko parisuhteeni perustan. Jos syöt pissan etukäteen, mitä syöt seuraavana-aamuna?

    • Piiu

      Itse kuulin vasta vähän aikaa sitten että jotkut syövät nakkia ja perunasalaattia uutena vuotena. En ole koskaan kuullut kenenkään tekevän niin eikä meilläkään niitä ole koskaan syöty. Aina ollut joko ihan perus kotiruokaa tai joskus harvoin vaihtoehtoisesti itse tehtyä pizzaa, illalla sitten sipsejä ja muita herkkuja uuden vuoden kunniaksi.

    • Ön Näkkejä

      Kyl näkkejä vöi syödä jös hälyää

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      52
      5046
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3317
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1452
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      181
      1295
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      990
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      898
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      857
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      806
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      738
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe