Mustapata ?

makunautinto

Parisenkymmentä vuotta sitten oli eräässä ravintolassa niin hyvä lihapata, sen nimi oli MUSTAPATA . Onko kenelläkään reseptiä siihen. Naudanliha siinä oli ja ainakin sipuleita (hillosipuliakin) ja mustia oliiveja....ah se oli kyllä hyvää ja sopivasti tulista riisin kera nautittuna.

11

3152

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vanha kokki

      Muiden kuin ehkä sellaisten, jotka ovat tuota kyseistä pataa nauttineet, taikka mieluimmin vielä tehneet sitä.
      Kokeilla kun on tapana keksiä ruokalajeille omia nimiä, elleivät ne ole jo muilla nimillä tunnetuja ennestään. (Joskus niitä uudelleen nimetään, vaikka ruoka tunnettaisi yleisesti jollain muullakin nimellä)
      Tampereella tarjottiin tietoniekka Otilan kantapaikassa herkullista kanaruokaa, jonka edesmennyt Jussi Linkosuo risti hupaisasti nimellä "Kanaa talon takaa", monestihan ravintola nimeää ruokansa "talon tapaan".
      Toivottavasti saat himoitsemaasi ruokaan reseptin, koeta vaikka ottaa yhteyttä asianomaiseen ravintolaan, jos se on vielä toiminnassa, se lienee helpoin väylä asian selvittämiseksi!

      Kiusallisinta asiakkaan kannalta on etenkin sellainen ruokien nimeäminen, jota paljonkin harrastetaan, että nimetään ruokalaji jonkin etnisen maan ruokalajiksi, vaikka sillä tosiasiassa ei ole mitään tekemistä alkuperäisen kanssa.
      Kun sitten asiakas sattuu matkustelemaan kyseisessä maassa josta tuo ruoka muka oli kotoisin, saattaa olla hupaisa tilanne kun hän näkee listalla ruoan samalla nimellä vieraassa maassa ja tilatessaan sitten tuntemansa ruuan, saakin aivan eri sörsseliä nenänsä eteen? Kiusallinen tilanne vai mitä, joku tuli harhaan johdetuksi.
      Viimeisin esimerkki oli hiljattain eräässä päivälehdessä kun ohjeistettiin unkarilaiset lihapullat. En tiedä tekeekö suomalaiset lihapullat unkarilaisiksi pelkkä paprikakuutioiden ja paprikajauheen lisääminen?
      Onnea matkaan!

      • mustaa pattaa

        sellainen musta pata, siinä voi laittaa monenlaista pataa, samaa pataa ja eri pataa, ihan milloin mitenkin. Mutta musta se on.


      • makunautinto

        Totta turiset ! Ehkäpä ainakin osittain tuon padan nimi tulee niistä mustista oliiveista,,luulisin.
        Ostin jo naudanlihaa huomiseksi ja suikaloin sen. Pannulla ruskistan kevyesti,sipulia,valkosipulia,paprikaa,oliiveja ja hillosipulia vasta loppupuolella. Pippurisekoitusta,ripaus cayennepippuria,lihalietä sekä kermaa....tällästä ajattelin tehdä..olkoon sitten nimi mikä tahansa.


      • musta_poski

    • Olitko samannimisessä ravintolassa syömässä, siis Mustapadassa ?
      Olin nääs siellä extraamassa joku about 23v sitten ja seillä oli kyllä tuon niminen
      ruoka listalla. Siihen tuli naudan suikalelihaa, kasviksia, sipulia ja mustia oliiveja.
      K.O. ravintolaa ei ole enää olemassa ja kokki valmisti padan, (en siis tiedä tarkaan mitä siihen tuli) mutta voin onkia kyllä ap reseptin käsiini jos vielä kaipailet sitä ?

    • KKmla evp

      : Muistan nauttineeni - useinkin - tämännimistä pataa Puotilan Kartanossa '70-80-lukujen taitteessa, mutta SE pata sisälsi possunpaloja kermakastikkeessa, maustettu mustapippurilla ja (?) kirvelillä. Muista padan (=ruokalajin) rakenneosista en enää uskalla lausua sitä enkä tätä, mutta hyvää = ihanaa oli tämäkin 'mustuainen' (se tuotiin tarjolle - todellakin - pikkuisessa keraamisessa, mustahkossa padassa; oheen muistaakseni riisiä vihanneksia). ERITTÄIN 'hintansa wäärti', olipa hintansa sitä eli tätä.

      Mainitsemasi resepti kuulostaa sekin kovin 'namelilta'. ?Et satu muistamaan, missä päin sitä tarjottiin?

      t. KKmla evp

      • Kokkare

        Tein tilauksesta tänään Mustaa pataa... Oli naudan paistia paloina, suurustetussa punaviini kastikkeessa, hillosipuleiden ja sienien kera. Oli mulle uusi kokemus. Joten Googlasin sen...


      • irma1
        Kokkare kirjoitti:

        Tein tilauksesta tänään Mustaa pataa... Oli naudan paistia paloina, suurustetussa punaviini kastikkeessa, hillosipuleiden ja sienien kera. Oli mulle uusi kokemus. Joten Googlasin sen...

        Joo tuo on aika lähellä, siis : Suikaloitua härän ulkofilettä, herkkusieniä, hillosipulia, valkosipulia,ynnä viiniä, voi olla Mareidaa tai vahvaa punaviiniä, liemeen lihalientä, Tehdään kuten padat yleensä ja maust suolalla ja mustapippuri, voidaan hieman suurustaa jotta liemestä tulee hieman sakeampaa! T: Irma


      • ruukku_ruoka

        HÄRKÄRUUKKU
        Suikaloitua naudanlihaa, herkkusieniä, hillosipulia kerma-pippurikastikkeessa, riisiä, vaaleaa leipää


    • Paulioliroisto

      Järvenpäässä toimi aikoinaan (70-luvulla) pitopalvelu "Hovipalvelu" ja heidän listoillaan oli "Mustapata", jossa oli lihakuutioita/suikaleita kermaisessa liemessä ja ainakin herkkusieniä ja hillosipuleita, todennäköisesti myös paprikaa. Sen tarkemmin en reseptiä muista, mutta täyteläistä ja hyvää oli. Ko reseptiä etsiessäni minäkin jouduin tälle sivustolle, näillä pakkasilla täyteläinen lihapata on paikallaan.

    • Janosch

      Burgundin pata?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      67
      6729
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      28
      4360
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      272
      2783
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2090
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1643
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1437
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1141
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1127
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1114
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1081
    Aihe