Toimintaterapeutit! Tt-opiskelijat!

palkitsevaa työtä?

Hei!

Haluaisin opiskella toimintaterapeutiksi.. Tuntuu, että ko. ammatti on Suomessa vielä kovin uusi ja tuntematon.... Muutama kysymys:

Millaisiin työtehtäviin te kyseiseen ammattiin valmistuneet olette päässeet? Onko työnimikkeenänne toimintaterapeutti vai mikä?
Entä oletteko ammatissanne joutuneet tekemään esimerkiksi lähihoitajien tai sosionomien töitä, kuten asiakkaiden avustajana toimimista, alapesuja tai vaikkapa työpaikasta riippuen. esim. toiminnanohjaajan töitä?

Olen ymmärtänyt, että jotkut toimintaterapeutiksi valmistuneet ovat kokeneet, että työmarkkinoilla ei ole tarjolla heille koulutusta vastaavaa työtä - pitääkö tämä paikkansa ja missä määrin? En haluaisi ensin lähihoitajaksi valmistuttuani ja tämän jälkeen toimintaterapeutiksi opiskeltuani huomata, että työmarkkinoilla minua odottavat ne samat työt mitä tähänkin asti olen tehnyt... En kokisi kovin palkitsevana sitä, että ammatiltani olisin toimintaterapeutti, mutta mahdollisesti terapeuttinen työ jäisi liian vähälle huomiolle/ vain haaveeksi...

11

4304

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • toitoitou

      No enpä ole kuullut, ettei toimintaterapeuteilla töitä olisi! Toimintaterapeutit ovat kuntoutuksen erikoistyöntekijöitä, eikä sitä työtä voi tehdä sairaalassa tai terveyskeskuksessa muulla kuin tt:n koulutuksella. Toki koulutus antaa valmiuksia myös esim. erilaisiin ohjaajan hommiin, jotka eivät ole varsinaista terapiatyötä. Ala ei sinänsä ole uusi, ja kyllä toimintaterapia terveydenhuollon piirissä on ihan tunnettu ja tunnustettu kuntoutusmuoto. Tietenkin toimintaterapiaa voisi hyödyntää paljon laajemminkin, etenkin ennaltaehkäisevässä työssä.

      Toimintaterapeutin työssä yhtenä osana voi olla esim. peseytymisen arviointi, ja siinä asiakas saattaa tarvita enemmän tai vähemmän apua. Ja totta kai pitää olla valmis auttamaan asiakasta vaikka vessaan, jos kesken terapian pitää käydä. Ei siinä jäädä tumput suorina hoitajaa odottelemaan. :P

    • työllistetty tt

      Enpä tunne yhtäkään toimintaterapeuttia joka joutuisi vastentahtoisesti tekemään töitä muulla kuin tt:n ammattinimikkeellä. No, pari kollegaa on töissä ohjaajana, mutta tämä on ollut heidän oma valinta kun ovat halunneet tehdä töitä jonkun tietyn asiakasryhmän kanssa.

      Toimintaterapia on melko tuntematonta suurelle yleisölle, mutta terveyskeskuksissa, sairaaloissa ja kelalla ala on hyvin tuttu ja ihan vankassa asemassa. Itse asun seudulla jossa on huutava pula toimintaterapeuteista, ei tarttisi kuin vaan tulla ja valita vaan mieleisensä paikka :) On toki kaupunkeja joista et välttämättä saa heti sitä työtä minkä haluaisit, esim. työpaikkoja saattaa olla vain aikuisneurologian puolella tai vaan lasten toimintaterapian puolella.

      Tiedän myös useamman tt:n jotka ovat itse hommanneet itselleen työpaikan marssimalla haluamaansa paikkaan (esim. lastensuojelu, tk, jonkin kuntoutuslaitos) ja ovat perustelleen miksi täällä tarvitaan toimintaterapeuttia.

      Meidän luokalla oli useampikin lähihoitaja opiskelemassa, se onkin mielestäni ihan hyvä pohja toimintaterapeutille. Reippaasti vaan alaa hakemaan, töitä on ehdottomasti tarjolla, koko ajan enemmän ja enemmän!!

      • tuskinpapapa

        Onkohan tuollainen kovinkaan yleistä.. että "voi itse luoda itselleen työpaikan".. Kenties vasta sitten kun olet ensin hankkinut paljon työvuosia esim kunnallisella puolella työskennellessä.. Vähän on vaikea uskoa. Tuskin mikään yritys ottaa töihin vastavalmistunutta toimintaterapeuttia (paikan ainoaksi toimintaterapeutiksi vieläpä), jolla on työkokemusta vain työharjoitteluista.

        Eikös toimintaterapiaan tarvita aina jonkinlainen lähete? Työtähän tehdään moniammatillisessa yhteistyössä? Olen ymmärtänyt että jollakin tavalla terapian tarve pitää perustella...(kuntouttava toiminta kuitenkin kyseessä) Ei taida ihan riittää se että vastavalmistunut tt perustelee asiakkaan terapiaa vain sillä että tt itse saisi töitä itse luomassaan työpaikassa...???????


      • työllistetty tt
        tuskinpapapa kirjoitti:

        Onkohan tuollainen kovinkaan yleistä.. että "voi itse luoda itselleen työpaikan".. Kenties vasta sitten kun olet ensin hankkinut paljon työvuosia esim kunnallisella puolella työskennellessä.. Vähän on vaikea uskoa. Tuskin mikään yritys ottaa töihin vastavalmistunutta toimintaterapeuttia (paikan ainoaksi toimintaterapeutiksi vieläpä), jolla on työkokemusta vain työharjoitteluista.

        Eikös toimintaterapiaan tarvita aina jonkinlainen lähete? Työtähän tehdään moniammatillisessa yhteistyössä? Olen ymmärtänyt että jollakin tavalla terapian tarve pitää perustella...(kuntouttava toiminta kuitenkin kyseessä) Ei taida ihan riittää se että vastavalmistunut tt perustelee asiakkaan terapiaa vain sillä että tt itse saisi töitä itse luomassaan työpaikassa...???????

        No kyllä se nyt vaan niin on, että tunnen tapauksia jotka ovat hommanneet itselleen työn juurikin perustelemalla itsensä sinne. Yksi tyyppi esim. teki opinnäytteenään tutkimuksen kuinka toimintaterapeutin palkkaaminen hyödyttäisi tätä työpaikkaa (muistaakseni paikka oli terveyskeskus) ja valmistuttuaan opinnäytteen tekijä sai paikan tuolta samaisesta paikasta. En nyt sano että se on "kovin yleistä", tietenkään, mutta se on mahdollista tällä alalla. Työkokemus on toki tärkeää, mutta meitä on niin valitettavan vähän, että ainakaan julkisen sektorin paikat eivät voi vaatia hakijalta työkokemusta sillä hakijat loppuvat nopeasti kesken. Yksityispuolella tilanne voi olla tietenkin toinen.

        Toimintaterapiaan ei tarvita lähetettä. Tai no, riippuu tietenkin paikasta. Minulle terveyskeskuksessa riittää "lähetteeksi" vanhemman/omaisen huolestunut soitto ihan siinä missä lääkärin suosituskin. Moniammatillinen tiimi on kiva lisä, muttei valitettavasti pakollinen. Nämä paikat mitkä tiedän tt:n itse "puhuneen" itselleen ovat esim. just tk:ssa (jossa tt voi näyttää esim. että näin paljon teillä menee rahaa kun ostatte palvelut yksityisiltä, ja näin paljon vähemmän menisi minun palkkaamiseen) tai esim. lastenkoti -tyyppisessä paikassa jonne tt loi paikan yksinkertaisesti perustelemalla miten toimintaterapeuttia voi hyödyntää tämän tyyppisessä työpaikassa. Tukena perusteluissa kannattaa tietenkin käyttää esim. tutkimuksia toimintaterapian tuloksellisuudesta haettavan paikan asiakkaiden kuntoutuksessa.

        Eli kuntoutuksen tarvetta ei tietenkään "keksitä" työn saamiseksi, vaan nämä luodut paikat ovat olleet sellaisissa yksiköissä, joissa ehkä tyypillisesti muilla paikkakunnilla on tt palkattuna (ja on näyttöä että tämä on hyödylliseksi todettu) mutta jossa ei jostain syystä sellaista vielä ole. Ymmärrätkö? Ja puhun nyt ennen kaikkea julkisen sektorin paikoista.

        Niin, enkä väittänyt että nämä työpaikan luoneet olisivat olleet vastavalmistuneita! Vaan pointtini on yksinkertaisesti se, että työttömyyttä ei tarvitse tällä alalla pelätä, vaan tarpeen vaatiessa (jos löytyy riittävästi sisukkuutta ja munaa) voi paikan yrittää hommata itsekin. Tämä kuitenkaan tuskin on tarpeen, kun ei nykyisiinkään paikkoihin riitä tekijöitä...


    • minäkinhaluan

      Moi!

      mua kiinnostaa tt:n työ! Minulla vahvat kädentaidot (siis piirrän, hahmotan 3-ulotteisesti, olen luova jne) ja olen lähihoitaja. Haluaisin yhdistää molemmat lahjani toisiinsa. Haluan auttaa ihmisiä kuntouttamalla luovilla menetelmillä tai just miettiä, miten kuntoutan ketäkin henkilöä milläkin tavalla. Olen juuri pohtinut tuota työttömyyttä... niin kuin ekan tekstin kirjoittajakin tuumasi, pelkään samaa. mutta aika valoisalta näyttää:)

      mikä on työssä raskasta? mikä hyvää? onko tämä päivätyötä? kuinka pitkiä ovat asiakastapaamiset ja millaisia ne ovat?

      voisitteko kertoa pääsykokeista, tehtävistä, kysymyksistä... kiitos!

    • kisseli

      Kädentaidot ovat toki eduksi toimintaterapeutin työssä. Ei niinkään piirustustaidot, vaan ongelmanratkaisukyky ja luovien menetelmien joustava soveltaminen. Miten voit esimerkiksi käyttää kankaanpainantaa asiakkaan kanssa, jonka kehon vasen puoli on osittain halvaantunut? Miten juuri tämä menetelmä auttaisi asiakkaiden tavoitteiden saavuttamisessa? Miten muokkaat toimintaa, jotta se onnistuisi huonosti toimivalla kädellä?

      Työ on lähes aina päivätyötä, asiakastapaamiset kestävät useimmiten noin tunnin, ryhmät puolitoista tuntia. Tämä tietenkin vaihtelee paikasta ja asiakasryhmästä riippuen.

      Asiakassuhteet alkavat useimmiten toimintakyvyn arvioinnilla, jota voidaan tehdä erilaisia menetelmiä käyttäen. Omat menetelmänsä on esimerkiksi kognitiivisten taitojen, käden käytön, vuorovaikutuksen, leikin ym. arviointiin. Terapia on aina tavoitteellista, ja tavoitteet valitaan yhdessä asiakkaan kanssa. Ne voivat liittyä esimerkiksi pukeutumiseen, nettipankin käyttöön, rusetin solmimiseen, kaupassa käyntiin, bussilla kulkemiseen, ruoan laittoon, harrastukseen osallistumiseen, puhelimessa puhumiseen, polkupyöräilyyn, kiipeilyyn, toisten kanssa yhdessä toimimiseen, kirjoittamiseen, kännykän käyttämiseen, huonekasvien hoitamiseen, pyykin pesemiseen, nikkarointiin... Mihin tahansa, mikä on asiakkaan itsenäisen selviytymisen ja mielekkään elämän kannalta tärkeää!

      Työ on ainakin minusta todella mielekästä, koska toimintaterapian keinoin voi tukea niin paljon ihmisten tyytyväisyyttä ja pärjäämistä arjessa. Usein asiakkaat myös työskentelevät mielellään toimintaterapeutin kanssa, koska tavoitteet ovat heille henkilökohtaisesti tärkeitä. Ärsyttävää on joissakin paikoissa olemattomat resurssit ja se, ettei toimintaterapian täyttä potentiaalia aina ymmärretä. Sitä joutuu rummuttamaan oman työnsä puolesta. Toisinaan etenkin iäkkäiden asiakkaiden saattaa olla vaikea ymmärtää toimintaterapian roolia, koska he ovat omaksuneet niin vahvasti "hoidettavana olemisen" roolin. Heitä voi olla haastavaa kannustaa aktiiviseen toimintaan, mikä välillä väsyttää. Harvoin kuitenkin!

      Pääsykokeet vaihtelevat paljon kouluittain. Meillä oli ryhmätyötaitoja ja luovaa ongelmanratkaisua testaava tehtävä sekä haastattelu. Opiskeluissa tarvitaan kielitaitoa, koska hyvin iso osa oppimateriaalista on englanniksi. Monelle tulee yllätyksenä teorian suuri osuus: koulussa opetellaan melko vähän kivoja luovia toimintoja (meillä n. 10 opintopistettä), enemmän on erilaisten arviointimenetelmien ja teoreettisten työmallien opiskelua. Toiminnan terapeuttisuus pitää osata perustella hyvin. Esseitä ym. kirjoitetaan paljon.

      En kyllä ymmärrä, mistä nämä epäilyt toimintaterapian työllistävyydestä tulee? Jokaisella opiskelukaverillani on mielekäs työpaikka, usealla jo ennen valmistumista. Itse en tällä hetkellä työskentele toimintaterapeuttina, vaan ohjaajana. Omasta tahdosta, siis. Toimintaterapian työmenetelmän on mulla käytössä päivittäin. Toimintaterapeutin koulutusta tunnutaan arvostavan hyvin paljon näissä ohjaajia hakevissa paikoissa, minut olisi otettu useampaan paikkaan kun uutta työtä hain.

    • need help

      Missä kaikkialla voi opiskella toimintaterapiaa? Onko tietyt paikat vai ihan melkei missä vaan? Olen levyseppä-hitsaaja/laivanrakentaja ammatiltani. Pääseekö sillä opiskelemaan toimintaterapeutiksi vai onko käytävä ensin sosiaali-ja terveysala perustutkito?? Pliis! Osaisko joku vastata! =/

    • tttterapiaa

      Jos osaat kirjoittaa tänne, osaat myös kirjoittaa googleen "toimintaterapian opiskelu" ja löytää vastauksen. Toimintaterapeutteja koulutetaan ehkä noin viidessä ammattikorkeakoulussa. Ammattikorkeakouluun voit hakea, jos sinulla on 120 ov:n tutkinto toisen asteen oppilaitoksesta.

    • 2weåqpucgv

      Hei jos tämä sivu on vielä elossa niin kysyisin,mitä tarkoittaa kun tt työskentelee ohjaajana eikä siis tt:nä? Voisiko joku kertoa yksityiskohtaisemmin mitä työpäivä sisältää? Tai missä jotkut tt:t ovat töissä?työnkuvat vaihtelevat paljon kuin paikatkin.. kuten mitä tt tekee koulussa?

      • toimintaterapia

        Koulussa tt voi esimerkiksi arvioida oppilaan / ryhmän sosiaalisia taitoja, motorisia/ kognitiivisia taitoja jne. samalla kun oppilaat tekevät heille luontaista toimintaa eli opiskelua, ruokailutilanteita tai pihalla olemista. Alakoulussa myös varmasti arvioidaan paljon leikkiä (siitä voidaan arvioida kaikkea edellä mainittua tai sitten ihan leikkitaitoja.)


      • toiter
        toimintaterapia kirjoitti:

        Koulussa tt voi esimerkiksi arvioida oppilaan / ryhmän sosiaalisia taitoja, motorisia/ kognitiivisia taitoja jne. samalla kun oppilaat tekevät heille luontaista toimintaa eli opiskelua, ruokailutilanteita tai pihalla olemista. Alakoulussa myös varmasti arvioidaan paljon leikkiä (siitä voidaan arvioida kaikkea edellä mainittua tai sitten ihan leikkitaitoja.)

        ja tietenkin voi tehdä myös esimerkiksi ympäristön arviontia, kuinka hyvin ympäristö mahdollistaa esimerkiksi leikkimisen, opiskelun , ruokailun , vessatoiminnot.. jne


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      19
      1831
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1358
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      62
      1240
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      10
      1164
    5. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      29
      1115
    6. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      13
      1068
    7. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1057
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      7
      1023
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      1019
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1012
    Aihe