Vuorenkilpi

Ruma Kilpi

Olen muuttanut maaseudulle ja puutarhassa on suurehko hoitamaton vuorenkilpi alue. Kasvusto on ollut huonolla hoidolla ja oli jo viime kesänä järkyttävän näköinen. Joukossa paljon kuolleita lehtiä ja mustia pötkylöitä ja todella epäsiistin näköinen. Muutama kukkanenkin kyllä joukosta pilkisti, mutta se ei paljoakaan mieltä kohottanut. Miten saan alueen kuntoon vai luovunko vuorenkilvistä kokonaan ja kylvän nurmikon tilalle? Olisin valmis kaivamaan maasta kaiken pois, kääntämään maan ja istuttamaan siihen vuorenkilppien elossa olevia osia tai jotain muuta parempaa. Jos istutan noita vuorenkilpiä, niin millaisia taimia sieltä kaaoksesta kannattaisi etsiä?

12

13508

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hippilippil.

      kaikki lehdet pois ja hienosti kasvoi uudet lehdet tilalle.

      jos et jaksa huonoja sieltä onkia pois tai nostaa kaikkia ylös ja istuttaa uudestaan, niin leikkaa matalaksi vaan. kyllä se siitä uudistuu :)

    • Kasvidyykkari

      Vuorenkilpi on todella luja kasvi. Yksi konsti on leikata kaikki näkyvä lehdistö pois, laittaa uutta hyvää multaa kerros koko alueelle ja jo samana kesänä siinä on uusi kasvusto. Paikalle jäänyt juuristo pukkaa uutta lehteä.

      Isompi työ on ottaa kaikki pois, kääntää ja parantaa maa sekä istuttaa uudelleen alkuja, jotka otat siitä kasvustosta. Vuorenkilpi alkaa kyllä, kun on pari kolme lehteä ja vähän juurta. Jos saat kasvustosta vain juurettomia pistokkaita, kastele hyvin ja peitä harsolla muutamaksi viikoksi niin alkaa. Jos kasvusto jää mielestäsi harvaksi, laita kaikki poistamasi vuorenkilvet johonkin pihasi joutomaalle, niin loppukesästä saat uusia alkuja paljon.Eikä tarvitse edes pahemmin istutella. Minä sain hyviä alkuja kun naapuri oli viskannut vurenkilpiä kasaksi tonttinsa reunalle ja ne olivat alkaneet itsestään uuden elämän siinä kasassa ja naapuri antoi luvan ottaa kaikki. Ja minullehan kelpasi.

      Vaikka vuorenkilpi on hieman tylsähkö kasvi, on se kuitenkin mainio kasvi sellaisiin paikkoihin missä juuri muut kasvit ei menesty. Itselleni laitoin sitä varjoisalle pihalle, jossa edes nurmikko ei menesty.

    • nurtsia

      Älä ainakaan nurmikkoa siihen suunnittele. Nurtsi on puutarhan kallein ja työläin osa. Itse ainakin yritän kaikin keinoin vähentää nurmikkoa.
      Sen sijaan mielelläni ottaisin markilleni lisää vuorenkilpeä, joka mielestäni on kaunis ja helppo hoidettava. Sehän on lähes ainavihanta, ja painopiste on lehdistöllä - ei niinkään kukinnalla.
      Luulen, että saat kasvustosi uuteen nousuun lisäämällä niiden tyvelle ohuen kerroksen hyvää multaa.

      • 20

        Minä olen aika surutta repinyt ylimääräisiä juuria ja lehtiä pois. Se on kova leviämään, mutta siellä, missä sen saa tehdä se on oivallinen kasvi.
        Meillä on talon ympärillä sitä. Kukkapenkeistä otan loputkin pois. Ajan kanssa se leviää ja pienentää nurmikkoa. Mun mielestä vuorenkilpi jää harvaksi, ellei sitä istuta uudelleen. Niitä paksuja juuria vaan multaan ja siitä se lähtee. Toisaalta voin itsekin kokeilla mullan lisäystä sitten joskus.
        Muutamasta pistokkaasta sitä riittää nyt kymmenille metreille...


    • heinikko-

      siinä sulle maatalossa jotain duunia minkä saatat hallita.

    • niitä ylös

      Kasvusto kohenee eka kesänä, kun nypit huonot maanpäälliset osat pois, levität kanankakkaa ja reilusti uutta multaa joka paikkaan, joka kevät samat toimet. Jos syksyllä on vielä isoja paljaita paikkoja, niin kaiva niihin kohti potero ja istuta uusia taimia.
      Niitä mustia lehtiä tulee muuten jatkossakin joka talvi, revit vain pois ja sillä hyvä.

      • että sillai

        Uudistin kans penkkiä ja toissa kesänä hävitin muutaman neliön toisesta kohtaa ja siirsin osan kellarin katolle pötkylän puolen metrin välein. Viime kesänä kukki jo komeasti . Nyt koko kumpu peitossä. Mahtavan näköinen


    • oma_sekoitus

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      110
      1937
    2. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      9
      1629
    3. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      13
      1569
    4. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      81
      1507
    5. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      151
      1455
    6. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      107
      1390
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      23
      1347
    8. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      649
      1256
    9. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      16
      1187
    10. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      1128
    Aihe