oppivelvollisuus

utelias

Näin luki Mannerheimin lastensuojelu liiton sivuilla "Oppivelvollisuus päättyy sinä vuonna, jonka kuluessa lapsi täyttää 16 vuotta."
Tarkoittaako tuo sitä jos vaikka jäisi luokalle ja sit sinä vuonan täyttäisi tai olisi jo 16vuotta niin ei tarvitse mennä kouluun? En tarkoita että aikoisin lopettaa koulun kesken..

6

1259

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Marjatta

      Kyllä se tarkoittaa sitä että mitkään sosiaalitantat tai vanhempasi eivät sinua väkipakolla kouluun voi pistää. Se tarkoittaa myös sitä, että jos et suorita kouluasi loppuun, sinulla ei ole edes peruskoulun päästötodistusta, mikä joskus tulevaisuudessa voi olla kova juttu.

    • Nitrogen

      Tyypillisesti ihmiset täyttävät 16 vuotta samana vuonna minä oppivelvollisuus normaalistikin päättyy. Jotkut ya:lla, jotkut lukiossa.

      Tarkoitetaanko tuolla siis että voit jättää viimeisen puoliskon käymättä ysiluokasta, vai sitä että oppivelvollisuus päättyy kesken ysiluokan, jos olet jäänyt yhdesti luokalle?

      Hämärän peitossa on.

    • Äiti

      "25 §"

      "Oppivelvollisuus"

      "Suomessa vakinaisesti asuvat lapset ovat oppivelvollisia. Oppivelvollisuus alkaa sinä vuonna, jona lapsi täyttää seitsemän vuotta. Oppivelvollisuus päättyy, kun perusopetuksen oppimäärä on suoritettu tai kun oppivelvollisuuden alkamisesta on kulunut 10 vuotta."
      Eli tämän lakipykälän mukaan oppivelvollisuus päättyy vasta 17-vuotiaana.Eikä tässäkään puhuta että kun "...päättyy sinä vuonna kun täyttää...."
      Yksi opetushallituksen ihminen kirjoitti minulle että jos oppivelvollisuutta ei ole suoritettu muutoin niin oppivelvollisuus on 17-ikävuoden kevääseen saakka.

    • Caveat Emptor

      HE:ssä sanotaan:"pykälässä oppivelvollisuus laajennetaan kaikkiin Suomessa vakinaisesti asuviin 7–16 vuotiaisiin lapsiin." eli vielä 16-vuotiaat ovat oppivelvollisia. Vaikka luokkia on 9 niin käsittääkseni tämä 10 vuoden oppivelvollisuuden kesto tulee siitä että vuosiluokan sisällä voi olla loppuvuodesta ja alkuvuodesta syntyneellä lähes vuoden ikäero. Jos oppivelvollisuus loppuisi heti kun täyttää 16-vuotta, kuten joskus on ollut, niin nykyään voitaisiin tulla erikoiseen tilanteeseen, kun perheen teini-ikäinen tammikuussa syntynyt piltti tuumaisikin yhtä-äkkiä ettei koulu nyt oikein hotsita, ja mähän oon 16-vuotta täyttänyt, minkäs teette.

      Sitten jos on jäänyt luokalle, niin oppivelvollisuus päättyisi heti, kun on täyttänyt 17-vuotta (tai on kulunut kymmenenvuotta koulunkäynnin aloittamisesta, jos on aloittanut nuorempana koulunkäynnin), jonka jälkeen kyse on vapaaehtoisesta opiskelusta. Poikkeuksena on jos viivästyminen on johtunut vaikeasta sairaudesta tai vammasta, niin oppivelvollisuus on silloin vuoden pitempi.

    • Mikko

      Tuo tieto on käsittääkseni vanhaa ja nykyinen vastaava laki on, että oppivelvollisuus päättyy päästötodistukseen taikka siihen kun oppivelvollisuuden alkamisesta on kulunut 10-vuotta. Käytännössä siis jos kertaalleen on jäänyt luokalleen ja viimeisenä vuonna 9 luokalla tulee ongelmia, niin kouluun ei tarvitse enää mennä. Nykyisessä laissa on myös jotain mainintoja oppivelvollisuuden jatkamisen perusteista. Käytännön tasolla en tiedä mitenkä asiaoita ollaan sovellettu.

      Samaisessa oppivelvollisuus laissa mainitaan, että oppilaan huoltaja on vastuussa oppivelvollisuuden täyttymisestä ja että opiskelu tapahtuu pääsääntöisesti kunnan osoittamassa koulussa.
      Oma näkökantani joka perustuu kokemukseen on, että lähestulkoon kaikki viranomaiset poliisista ja vankeinhoitolaitoksesta mielenterveyden hoitoon ja työvoimaviranomaiseen asti pyrkii keinoja kaihtamatta työllistämään itseään, joten luokalle jätättämisen käytännön syy voi olla jopa viranomaisen tarkoituksenmukainen halu teettää oppilaalle ongelmia.

      Oppilaan huoltajan pitäisikin siis kyetä ratkaisemaan oppilaan puolesta ja tämän eduksi kaikki ongelmatilanteet. Käytännössä siis vanhempien kannattaa rähjäämisen sijasta opettaa lastaan siten, että luokalle jääminen ei olisi käyttönnössä mahdollista. Huoltajan tulisi samalla vaatia koululta parempaa työtä opetuksen suhteen ja jos kaikesta huolimatta koulu päättää jätättää oppilaan loukalleen, niin päätös kannattaa jättää koululautakunnalle jollekka tietenkin kertoo oman ja oppilaan näkökannan todellisesta tilanteesta. Perustuslain mukaan lapsia pitää kuunella heidän kehitystä vastaavasti heidän omissa asioissaan.

      Viranomaistyö varsinkin naisvaltaisilla aloilla on todella mielivaltaista. Itse jouduin todellakin 9 luokalla peruskuolussa ongelmatilanteeseen jossa luokanvalvoja vaati kohtuuttomia jotta en jäisi luokalleni. Kerroin selkeäsanaisesti, että lopetan koulussakäynnin riippumatta siitä, että saanko päästötodistuksen taikka en. Sain päästötodistuksen ja 25-vuotiaana joutuessani työttömäksi jouduin uudestaan ongelmaan jossa toinen viranomainen odotti minulta jälleen kouluttautumista. Edelleen turvauduin oppivelvollisuuslakiin jonka mukaan lisäkouluttautuminen on vapaaehtoista.

    • oppivelvollisuus111

      Eräässä melko tunnetussa kulttuurissa tyttö keskeyttää koulun juuri ennen kuin siellä aletaan opettamaan seksuaalisuuteen liittyviä asioita, sillä tytön ei ole hyväksyttävää tietää, miten vauvat saavat alkunsa. Koulunsa keskeytettyä tyttö jää kotiin opettelemaan ruoanlaittoa, pyykkien pesemistä, siivoamista ja lasten hoitoa mikäli perheessä on pienempiä sisaruksia. Pojat sen sijaan käyvät koulun loppuun, sillä heidän tulee tulevaisuudessa elättää koko perheensä.

      Häihin ja erityisesti hääpukuun panostetaan, sillä se on merkittävin päivä tytön elämässä. Juhlat ovat kalliit, mutta niitä varten on säästetty rahaa jo tytön syntymästä lähtien. Vanhemmat haluavat tytön olevan maailman onnellisin hääjuhlissaan, sillä he tietävät mitä hääjuhlan jälkeen hääyönä perinteen mukaan on tapahduttava. Hääyönä sulhanen raiskaa asioista tietämättömän, neitsyeenä pysyneen morsiamen ja paljastaa samalla, miten vauvat saavat alkunsa. Maailman onnellisin päivä koituu siis näiden tyttöjen osalta myös maailman kauhistuttavammaksi päiväksi, mutta tässä kulttuurissa sitä pidetään aivan normaalina asiana. Olisi suuri häpeä, jos morsian tietäisi jotain seksistä ennen hääyötään. Sen sijaan sulhanen saa olla kokenut eikä hänen tarvitse olla neitsyt naimisiin mentäessään.

      On onni, että meillä Suomessa on oppivelvollisuus. Jokaisen on siis käytävä peruskoulu loppuun, mikä osaltaan estää kertomani kulttuurin kirjaimellisen toteuttamisen ja tyttöjen alistamisen kotiäideiksi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      137
      1916
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1908
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1858
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1640
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1448
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1266
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1160
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1137
    Aihe