Eritasoiset aspergerit

outoksuttaa

Minua hämmentää, että asperger-diagnoosin alla voi olla sekä aivan normaalisti elämässään pärjääviä että kehitysvammaisiksi luokiteltavia. Mikä ihme on tällainen oireyhtymä, jonka sisällä voi olla näin suuria eroja? Tulee mieleen, että jommassa kummassa päässä osan on pakko olla vääriä diagnooseja. Entä jos älyllisesti normaalit tai korkeatasoiset aspergerit onkin vain psyykeltään sosiofoobisia ja pakkoneuroottisia, joiden oireisto sattumalta on samanlainen kuin autisminkirjoisilla?

19

727

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ihmislapsi on käytännössä ohjelmoitava kone. Paljon riippuu ohjelmoinnin, koulutuksen onnistumisesta. Jos asperger lasta kannustetaan alusta alkaen vahvistaen hänen luontaista oppimishaluaan, sopeutuminen yhteiskuntaan käy helposti.
      Omassa as-tapauksessani lähes kaikki meni alle 3 v. alkaen pieleen. Olisin tarvinnut lapsipsykiatrista hoitoa jo alakouluun mennessäni, olin pelokas ja psyykkisesti epästabiili.

      Pitää huomata, että jokaisella yhteiskunnan julkisten alojen viroissa on menestyneitä as-ihmisiä. Vastaavasti eri laitoksiin ajautuneita neurotyyppejä on suurin osa.

      • &&&&

        Itse olen päinvastaisesti sitä mieltä, että kehitysvammaisten tapauksessa on yleensä kyse jostain muusta. Eiväthän he edes täytä aspergerin diagnostisia kriteereitä, joihin kuuluu, ettei kielellistä tai kognitiivista viivästymää ole. Kehitysvammassahan on kyse juuri kognitiiivisen kehityksen "puutteellisuudesta" ja viivästymisestä. Kuinka he siis voivat olla aspergereja?


    • pepsimaksi

      sama se on kai kuin autismin, minkä tahansa kehitysvamman tai minkä tahansa mielialahäiriön kohdalla. osa diagnosoiduista pärjää normaalielämässä (lähes) yhtä hyvin kuin kuka tahansa muu, osa taas on kykenemätön itsenäiseen elämään. esimerkiksi autistinen siskoni on täysin lapsen tasolla, kun taas on autisteja, jotka osaavat puhua, oppivat kirjoittamaan ja kykenevät elämään omillaan tai ainakin avustetusti.

      tunnen yhden asbergerin, joka päällisin puolin vaikuttaa täysin normaalilta. kouluosaaminen oli keskivertoa, joissain aineissa hyvin heikkoa, niissä missä kiinnosti pärjäsi hyvin. valon- ja äänenarkuutta, tulee toimeen ihmisten kanssa ja varmasti monen ulkopuolisen silmin pystyy keskustelemaan normaalisti, enemmän kuin tuntee, huomaa, ettei ole ihan jutussa mukana. reaktiot jotenkin erilaisia, kuin "normaaleilla". omissa kiinnostuksenkohteissaan erittäin lahjakas ja tietää paljon, kun taas ihmistuntemus, itsetuntemus ja samalle aaltopituudelle pääseminen kanssaihmisten kanssa on vaikeaa. vaikuttaa lähinnä ilkeältä, itsekkäältä ja jotenkin omituiselta ihmiseltä.

      asperger näyttää vaikeasti selitettävältä saisaudelta, joka joskus sekoitetaan persoonallisuushäiriöihin. vaikea sanoa, mitä asperger sisimmässään on, kun ajatusmaailma (ainakin omakohtaisten kokemusten perusteella) on niin erilainen, kuin muilla ihmisillä. ja vääriä diagnooseita tehdään jatkuvasti, oli kyseessä mikä sairaus/häiriö tahansa.

      • ,

        mikään psyykkinen sairaus, mielialahäiriö, vaan neurologinen oireyhtymä


    • Breda

      Ketjun aloittaja on oikeassa. On hämmentävää, miten eritasoisia aspergerit voivat olla.

      Aspergerit ovat keskenään paitsi hyvin eritasoisia myös hyvin erilaisia kyvyiltään ja varsinkin erityiskiinnostuksenkohteiltaan. Jos tunnet yhden aspergerin, tunnet todella vain yhden aspergerin. Kyse on autisminkirjosta, joka on pitkä jatkumo syvästä autismista aina ns. normaaliuteen asti. Asperger sijoittuu jatkumon "hyvälaatuiseen" päähän. Panin "hyvälaatuisen" sulkeisiin, koska asperger ei koskaan ole vain jotain positiivista, vaan siinä on myös aina mukana autisminkirjolle tyypillisiä negatiivisia puolia, joita nimitetään rajoitteiksi. Eniten ne rajoitteet ilmenevät sosiaalisen vuorovaikutuksen tavallisesta poikkeavassa tyylissä ja viestinnässä, jossa ilmenee usein (ei aina) monenlaista normaalista poikkeavaa suhteettomuutta. Suhteettomimmin käyttäytyvät aspergerit ovat pienessä vähemmistössä mutta heidän käyttäytymisensä ilmenee usein suhteettoman suurena aktiivisuutena asperger-keskustelupalstoilla, varsinkin niiden riitaisimmissa ketjuissa.

      Kehitysvammaisuus on eri asia kuin autiskirjoon kuuluvat ilmiöt.

      Aspergerin syndrooma(AS)-diagnoosi ollaan korvaamassa laajemmalla autisminkirjoon viittavalla nimityksellä. Pääsyynä lienee juuri vaikeus vetää objektiivista rajaa siihen pitkään jatkumoon, johon AS sijoittuu.

      Mitä enemmän AS:a on tutkittu, on huomattu, että se eroaa kaikista niistä, joita nimitetään "sairauksiksi". Myös AS:n yhteydessä pitkään käytetty sana "häiriö" ollaan vähitellen korvaamassa sanoilla "autismin kirjon tila" (autism spectrum condition).

    • ppaattelinnain

      Tuntuu, että vuosikymmeniä sitten elämäntapa oli hitaampi. Silloin moni asperger-oireinen pysyi mukana tahdissa. Nyt on kiire, kiire, kiire.
      Kärsivällinen vanhempi ja opettaja saa myös pitkältä opetettua asperger-oireisen. Kun lapsella todetaan oireyhtymä, niin sitä kärsivällisyyttä painotetaan moneen kertaan, jotta elämä sujuisi.
      Ympäristöllä on siis iso merkitys siinä, miten lapsi sopeutuu yhteiskuntaan.

    • Juurinäinon

      Juuri näin. Ennen esim. IT-ala oli ihanteellinen ala Asperger-henkilöille, mutta enää sekään ei ole omaa rauhaa tarvitsevien "nörttien" unelmatyö; hoputusta, painostusta, tiukat aikataulut, paljon palavereja, meluisat avokonttorit, jatkuvat keskeytykset... Ei mikään ihme, jos assit kärsivät masennuksesta ja/tai työuupumuksesta. Yhteiskunta saisi ottaa paremmin erilaisuudet (muutkin kuin Asperger) huomioon eikä tuputtaa ja painostaa kaikkia samaan muottiin!

    • Aspergerinfo_YP

      Mukavaa, Aspergerinfon keskustelufoorumi on palautettu. Kiitos ylläpitäjälle. Muistuttaisin vielä, että sinne voi ja saakin kirjoittaa anonyymisti ilman rekisteröitymispakkoa. Aspergeriudesta asiallisesti. Myös yhteiskunnallisista asioista voi sinne kirjoitella.

      • proximate

        Mikä on tämä epäilyttävän maineen omaava "Aspergerinfo"? Kyselin kahdelta taholta siitä ja ne tahot ovat hyvin luotettavia. Molemmat varoittivat minua. Ei kuulemma kannata missään tapauksessa mennä sinne. Tämä "Aspergerinfo" voisi viattomien houkuttelemisen sijasta kertoa itsestään täällä asiallisesti ja luotettavasti "infoten" itsestään, toiminnastaan, "henkilökunnastaan" ja ennen muuta motiiveistaan. Miksi viattomien ihmisten kannattaisi "Aspergerinfon" omasta mielestä tarttua koukkuun?


      • Saimaankuutti

        Miekin kysyisin, että mikä on Aspergerinfon olemassaolon motiivi, siis miksi se on olemassa, mihin se oikein pyrkii ja minkä takia se tuntuu olevan esim. hirveästi Asperger- ja Autismiliittoa vastaan? Millaista asperger-kulttuurin sisällä olevaa pikkuruista alakulttuuria se oikein edustaa ja miksi se ei kerro itsestään avoimesti niin että syntyisi sitä kohtaan luottamus ja hyvä maine?


      • esikoistyttö

        Jostain näin, että tiedusteluihin Aspergerinfo reagoi niin, että lykkää tänne vain sivustonsa linkin. Aspergerinfo ei siis jostain käsittämättömästä syystä voi tai osaa kertoa itsestään TÄÄLLÄ. Kuitenkin näytän olevani jo kolmas, joka pyytää Aspergerinfoa kertomaan itsestään ja omasta monia kysymyksiä herättävästä "vastakulttuuristaan" täällä.


      • uskallusta-kehiin

        Asiaa! Kaikenmaailman linkkejä ei pidä mennä räpläämään. Jos jokin saitti toimii puhtaat jauhot pussissa niin se kyllä uskaltaa olla avoin täällä ja kirjoittaa toimintansa ytimen selkeästi tänne meille kaikille.


      • iuytredfghj

        En tunne Aspergerinfoa.
        Mutta jos joku on kriittinen jotain vallakkaampaa tahoa kohtaan, on luonnollista mielestäni että pyörii vain omissa pienemmissä piireissään. En koe siinä sinällään mitään epäilyttävää.


      • puistattaa

        Kuinka pienissä piireissä Aspergerinfo sitten oikein pyörii? Se on vaikuttanut olevan ainakin hyvin kireä ja kylmäävä eikä ole tuntunut omaavan niin minkäänlaista vertaistuellisuutta.


      • pikku_AS_piiriläinen

        Vertaistukihenkilö tunnetusti hän.


      • anonyymiAS
        iuytredfghj kirjoitti:

        En tunne Aspergerinfoa.
        Mutta jos joku on kriittinen jotain vallakkaampaa tahoa kohtaan, on luonnollista mielestäni että pyörii vain omissa pienemmissä piireissään. En koe siinä sinällään mitään epäilyttävää.

        Kiitos kommentistasi. Noin juuri on asianlaita. Erittäin lämmin sekä hyvätapainen, solidaarinen ihminen, jolla hyvät käytöstavat. Maailman parhaimpia koirankouluttajia. Hänellä kymmenes koira, kaikki on kouluttanut yksin verovapaiksi sekä palkinnot löytyvät kirjahyllystään.


    • mustaamio

      Hienoo homma. :) Aspergerius on voimavara ja aidot asperger-henkilöt maailmankaikkeuden kantavin voima.

      • mustanaamio_

        Pakko korjata viestiäni, eli kirjoitin "hieno homma" tai tarkoitukseni oli kirjoittaa noin, näppäimistöni läppärissäni on hieman rikki.


      • uytdsxdfgh

        Mulla vähän enemmänkin


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      346
      3895
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      83
      1719
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1510
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      60
      1480
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      28
      1318
    6. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      51
      1302
    7. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      58
      1285
    8. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      194
      1231
    9. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1190
    10. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1167
    Aihe