Pyhä Birma vai maatiainen?

Birma tyttö

Hei! Olen koko ikäni halunnut kissa ja nyt olen sitä vihdoin saamassa. Mutta tarvitsisin vastausksia muutamiin kysymyksiin elkää pitäkö pöljänä. :DD
1. Onko opiskelijalla varaa kissan hoitkustannuksiin (ruuat,hiekat,terveys ym.)?
2. Tai rotukissaan Pyhä Birma on lähellä sydäntäni :) ?
3. Pärjävätkö etenkin Pyhä Birma sen ajan kotona kun olen koulussa?
4. Haluaisin lemmikkitasoisen birman, joten vaikuttaako hintaan naamioiden värit (haluaisin sinin-lila,tai ruskea tai niiden tabbynaamion)?
5. Eli onko harvinasta esim. saada lemmikkitasoinen sininaamio? Vai ovatko ne yleensä juuri näyttelykelpoisia?
6. Osaisitteko antaa kk arviota kustannuksista (ruoka,hiekka) ?

Joo siinä olisi muutama kysymys toivottavasti muistin kaikki ja toivottavasti jaksatte vastailla :) Kiitos jo etukäteen! :)

11

1821

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lollaboo.

      Yritän joihinkin kysymyksiisi vastata.

      1. on. jos ei käytä rahojaan esim. juhlimiseen. valintakysymys.
      2. Jotkut kasvattajat myyvät osamaksulla, tai sitten kannattaa alkaa säästää heti. Birmat ovat aika kalliita, mutta jos olet niihin mieltynyt niin suosittelen että alat säästää heti;)
      3. Kissa pärjää päivän yksin, kunhan sitä huomioi ja leikittää kun olet kotona. Ja kannattaa järjestää leikki- ja kiipeilymahdollisuuksia ja käyttää valjaissa ulkona.
      4. Naamion väri ei tietääkseni vaikuta hintaan. Birmoissa lemmikkitasoisia käsittääkseni syntyy mm. sellaisia, joiden sukat eivät ole oikean laiset. Kysele kasvattajilta.
      5. Naamion väri ei tietääkseni vaikuta hintaan. Sininaamiolla saattaa kuitenkin olla muita virheitä, kuten muissakin väreissä. Esim. ne sukat vääränlaiset, knikkihäntä tai napatyrä tms. jotka eivät vaikuta kissan elämään merkittävästi mutta kissa ei kelpaa näyttelyihin.
      6. Hyvin vaikeaa! Riippuu ihan siitä, mitä syötät ja millaista hiekkaa käytät ja tietenkin kissasta. Periaatteessa on kannattavampaa syöttää eläinkaupan laaturuokia. Ne ovat kalliita, mutta eläinlääkärikuluissa voi pitkällä tähtäimellä säästää. Ne ovat myös riittoisampia, koska sisältävät enemmän lihaa. Myös lihaa, kalaa ja sisäelimiä kannattaa kissalle tarjota. Kissa ei kuitenkaan hirmuisen paljon syö, ja hiekankulutuskin riippuu paljon kissasta ja hiekan laadusta. Perushoitokulut eivät niin kalliit ole, mutta säästöön täytyy saada rahaa ell kuluja varten. (tai sitten joku jolta lainata yllättävässä tilanteessa). Kissa kannattaa ehdottomasti leikkauttaa! Muuten se turhautuu ja stressaantuu jatkuviin kiimoihin tai jos on kolli, sehän on koko ajan "kiimassa". Tällöin kissat huutavat ja voivat merkkailla, eli omistajakin stressaantuu. Yllättävät ell kulut voivat olla monta sataa, esim. jos kissa pitää leikata suolitukoksen tai muun takia. Mutta tämä on järjestelykysymys. itselläni on kissoille vakuutukset niin tuollaisia yllätyksiä ei pääse tulemaan. Olen siis opiskelija ja minulla on kolme kissaa. Hyvin on pärjätty ja vielä näyttelyihinkin jää rahaa. (se on kallis harrastus.) Mutta tämä on ihan valintakysymys. Itse en viihdy baareissa kovin usein, eikä minulla ole muita kalliita harrastuksia.

      Onnea kissanetsintään!

    • kissanomistajana

      Jos olet pois kotoa päivisin, suosittelen ottamaan kaksi kissaa. Kissojen pentuajan riehuminen on helpompi kestää, kun niitä on kaksi, kissoilla on luontevampaa olla lajitoverinsa kanssa asunnossa ja ne kaipaavat ihmistä hieman vähemmän, jos toisesta on seuraa.

      Kissan pitoon voi kuluttaa omaisuuden tai sitten hieman vähemmän. Sanoisin, että yhden kissan kk-kulut sijoittuvat välille 40-100e/kk, kahden kissan jonnekin 70-120e/kk. Riippuen erilaisista ruokintatavoista ja hiekoista. Markettiruoka lienee halvinta, mutta lisää riskiä sairastumiseen eli voi tulla pitkällä tähtäimellä kalliiksi ja surulliseksi tieksi.

      Moni pyrkii ruokkimaan kissaa aavistuksen verran paremmilla kissanruuilla, ja tilaavat niitä netistä, esim. zooplus.fi (eläinkauppatasoinen ruoka on siellä 30-50% halvempaa ja tuodaan kotiin, voit maksaa myös tilisiirrolla). Erityisesti, jos raksua alkaa syöttää, kannattaa lukea tuoteselosteet ja välttää ruokia, joissa mainitaan vehnä. Vehnättömyys on sekä märkä- ja kuivaruuan suhteen se olennaisin kriteeri, jota itse seuraisin.

      Moni ainakin osittain barffaa eli syöttää kissalle lihaa kalsiumlisää, se että löytää alueltaan halvan lihan ostopaikan, taas tiputtaa noita kuluja. Kissat syövät mielellään broileria, kalkkunaa, porsaan sydäntä, huuhdeltuja katkarapuja, kananmunan keltuaisia. Valkuaiset ja yletön kalan syöttäminen eivät ole kissan kannalta parasta ja tässä ruokintatavassa on tärkeää perehtyä kissan ravintovaatimuksiin muutenkin, jos teollisen kissanruuan tiputtaa kokonaan pois (koska kissa ei saa lihasta riittävästi kalsiumia tai rasvahappoja).

      Hyvä kissan ravinto ehkäisee sairauksia, mm. diabetes, lihavuus ja munuaisten vajaatoiminta ovat todella yleisiä kissojen vaivoja teollisen ruuan vuoksi. Sen vuoksi suosittelen uhraamaan asialle hetken siinä vaiheessa kun kissaa hankkii, ja kissan ruokatottumukset saa hyvälle tolalle.

      Eläinlääkärikuluista olennaisin on alun sterilisaatio, jota suosittelen lemmikkikissalle ehdottomasti! Sen hinta on urokselle hieman pienempi kuin naaraalle. Sen jälkeen kissa täytyy madottaa 2-4 kertaa vuodessa, kertakustannus on muutamia euroja. Rokotukset ovat kalliimpia, ja isossa kissataloudessa tai jos kissat ulkoilevat tai ovat tekemisissä näyttelyiden yms kanssa, erittäin tärkeitä. Joka 2-3 vuosi, hintaa ehkä 40-60e.

      Jos olet kiinnostunut rotukissoista, niiden hankkimiskustannuksia voi alentaa parillakin tavalla. Voit etsiä jostain pentueesta yli jääneen yksilön, joka on ehtinyt kasvaa lähes tai kokonaan aikuiseksi kasvattajalla, näiden hinta yleensä on alempi kuin pentujen, vaikkei niissä yksilöinä olisikaan mitään vikaa - ihmiset halajavat ihania pentuja ja suosituissa roduissa on joskus ylitarjontaa eivätkä kaikki pennut mene.

      Jos pääset hyviin väleihin kasvattajan kanssa, saatat saada itsellesi kissan sijoitukseen. Eli koska kasvattajat eivät voi pitää omassa laumassaan kaikkia omistamiaan kissoja, joilla haluavat tehdä pentuja, he antavat kyseisiä kissoja sijoitukseen ehdolla, että kissaa käytetään sen kasvettua aikuiseksi tietty määrä jalostukseen kasvattajan hyödyksi. Kun tietty jalostusmäärä on käytetty, kissa steriloidaan ja se jää loppuiäksi sijoitusperheen omaksi kissaksi. Kissasta ei silloin käytännössä joudu maksamaan mitään, tai hyvin vähän. Tässä vaihtoehdossa täytyy pystyä yhteistyön kasvattajan kanssa, ja noudatettava hänen ohjeitaan kissanhoidossa.

      En osaa vastata Birmoja koskeviin kysymyksiin, en sillä tavalla tunne rotua.

    • Neus

      1. Riippuu opiskelijasta ja hänen tulotasostaan sekä menoistaan. Itselle tuli tiukkaa siinä vaiheessa kun kissani sairastui virtsakiviin ja jouduin käyttämään sitä monta kertaa eläinlääkärissä, sekä ruokkimaan sitä kallilla dieettiruualla. En olisi selvinnyt kissani kuluista ilman opintolainaa josta siis iso osa meni kissaan, ei omiin menoihini jotka kutistin mahdollisimman pieniksi.

      2. Rotukissat ovat kalliita, joten aikamoinen investointihan se on. Jokainen päättäköön itse että kannattaako se vai ei. Oma kissani on tavallinen maalaiskissan jälkeläinen ja maailman paras kissa omasta mielestäni. Nyt kun olen jo työelämässä, niin ehkä saatan hankkia itselleni itämaisen lyhytkarvan jahka joskus kissanpennun hankkiminen tulee kysymykseen. Nyt minulla on kaksi kissaa ja niiden hoidossa menee ihan tarpeeksi aikaa.

      3. Kyllä kissa kuin kissa pärjää oikein hyvin omistajansa koulussa- tai työssäoloajan ellei päivät veny mahdottoman pitkiksi, vaikka ainahan kaksi kissaa olisi parempi vaihtoehto tuossa tilanteessa kuin yksi. Itse kävin opiskelujeni aikana kaikkina vapaatunteina kissani luona kotona.

      4. Tuo asia selvinnee kun otat yhteyttä rotujärjestöön. Ainakin koirilla lemmikkitasoiset koirat ovat hieman halvempia, mutta vain hieman! Kysymykseen tulee taas se oma tahto ja valinta.

      5. En tiedä!

      6. En ole koskaan laskenut niitä kuluja mitä kissoihini menee ja jos laskisin, niin ihan varmasti kauhistuisin. Kahdelle kissalle kun menee aikamoinen määrä hiekkaa ja ruokapurkkeja joista toisen kissan dieettiruoka on mielettömän kallista. Lisäksi virtsakivikissaani on käytettävä säännöllisesti eläinlääkärin kontrolleissa ja molempia tietenkin tarkastuksilla ja rokotuksissa. Eläinlääkärissä käynti on todella kallista puuhaa ja se pitää ottaa huomioon kun kissasta haaveilee. Ja aina on olemassa se ikävä tosiasia, että kissa saattaa sairastua kroonisesti ja tällöin eläinlääkärikulut nousevatkin vuositasolla ihan huippuunsa ja siihen on löydettävä varat vaikka sitten lainaamalla!

      Kissa ei ole halpa ja helppo lemmikki vaikka pennun alunperin jopa ilmaisiksi saisi. Kissan hoitoon menee oma aikansa, hiekkalaatikko on muistettava putsata kaksi kertaa päivässä ja silti pissoja saattaa lurahtaa vääriin paikkoihin. Kotisi pinnat tulevat kärsimään kiitos kynsimisen ja vaikka kuinka kissaasi harjaisit ahkerasti, löytyy kissankarvoja jokaisesta vaatteestasi ja jopa kahvikupistasi! Ulkoilutukseen menee oma aikansa sillä vastuullinen kissanomistaja ulkoiluttaa kissaansa ainoastaan valjaissa kävelyttäen, ja jos haluaa kissoilleen vielä vähän luksusta, niin parveke on hyvä verkoittaa jotta kissa pääsee sinne ulkoilmaa nuuhkimaan myös sinun poissaollessasi. Tätä listaa voisin jatkaa vaikka kuinka pitkälle, mutta kyllä kissaan uppoaa todella paljon aikaa ja rahaa halusipa tai ei.

      • Birma tyttö

        Kiitos paljon vastauksistanne :) vielä kuitenkin jäi pari kysymystä joita unohdin tuohon mainita eli siis
        7) Onko tietoa maatiaisten ja/tai birmojen sairauksista ? kuinka yleisiä/vakavia?
        8) Käykö rotukissalle sama ruoka kuin maatiaiselle?

        kiitos taas jo etukäteen vastauksista :)


      • kissimirrejä löytyy
        Birma tyttö kirjoitti:

        Kiitos paljon vastauksistanne :) vielä kuitenkin jäi pari kysymystä joita unohdin tuohon mainita eli siis
        7) Onko tietoa maatiaisten ja/tai birmojen sairauksista ? kuinka yleisiä/vakavia?
        8) Käykö rotukissalle sama ruoka kuin maatiaiselle?

        kiitos taas jo etukäteen vastauksista :)

        Rotukissajalostus on niin nuorta, ettei rotukissoille ole ehtinyt kehittymään samaan tapaan perinnöllisiä sairauksia kuin koirille. Rotukissat ovat siis varsin terveitä perimältään.

        Maatiaisissa on alueellisia sisäsiitospopulaatioita, jotka voivat lisätä tiettyjä perinnöllisiä ongelmia, lisäksi maatiaisia tehdessä ei tsekata esim. veriryhmiä eli osa pennuista voi olla hyvinkin huonoista kantimista, jos eivät heti kuole. Ja maatiaisten hoito on monilla pentuja teettävillä aivan retuperällä, ja kissat eivät ole kunnolla "kasvatettuja" tullessaan uuteen kotiin. Voi siis olla nurkkiin pissimistä, häiriökäytöstä jne. Itselläni on ollut elämäni aikana yhteensä 6 kissaa, joista 5 maatiaista. Vain kaksi viidestä maatiaisesta on ollut ongelmattomia, kahdella on ollut pissaamisongelmaa ja kahdella (joista toisella siis pissaamisongelma) myös käytösongelmaa. Rotukissa on kuin valmiiksi laadittu paketti, hyvät tavat, sisäsiisti, osaa leikkiä, tykkää ihmisistä jne, eli siitä näkee, että kasvattaja on tehnyt syntymästä asti työtä kissan hyvinvoinnin ja sosiaalisten kykyjen eteen.

        Vaikka lähtökohtaisesti fanitankin eniten suomalaista maatiaiskissaa, olen alkanut olla sitä mieltä, että nimenomaan lemmikiksi kasvatettu kissa on parempi vaihtoehto kotieläimeksi, niin paljon helpompaa kaikki on ollut tämän viimeisen rotuhankinnan myötä.

        Rotukissat opetetaan usein kasvattajalla tiettyyn ruokaan, hyvin usein se on Royal Caninin raksu, koska RC sponssaa kasvattajia ts. antaa heille runsaita alennuksia. Sen voi olla siis vaikeampi tottua muuhun ruokaan, useimmat kasvattajat eivät syötä ihan halvinta marketin mönjää. Mutta fysiologisesti rotukissa on ihan sama kuin maatiainenkin, eli samat ruokintasäännöt pätevät: ei kasviksia, vaan lihaa ja muita ruhon osia, riittävästi kalsiumia, kalaöljyä.


      • JJ
        kissimirrejä löytyy kirjoitti:

        Rotukissajalostus on niin nuorta, ettei rotukissoille ole ehtinyt kehittymään samaan tapaan perinnöllisiä sairauksia kuin koirille. Rotukissat ovat siis varsin terveitä perimältään.

        Maatiaisissa on alueellisia sisäsiitospopulaatioita, jotka voivat lisätä tiettyjä perinnöllisiä ongelmia, lisäksi maatiaisia tehdessä ei tsekata esim. veriryhmiä eli osa pennuista voi olla hyvinkin huonoista kantimista, jos eivät heti kuole. Ja maatiaisten hoito on monilla pentuja teettävillä aivan retuperällä, ja kissat eivät ole kunnolla "kasvatettuja" tullessaan uuteen kotiin. Voi siis olla nurkkiin pissimistä, häiriökäytöstä jne. Itselläni on ollut elämäni aikana yhteensä 6 kissaa, joista 5 maatiaista. Vain kaksi viidestä maatiaisesta on ollut ongelmattomia, kahdella on ollut pissaamisongelmaa ja kahdella (joista toisella siis pissaamisongelma) myös käytösongelmaa. Rotukissa on kuin valmiiksi laadittu paketti, hyvät tavat, sisäsiisti, osaa leikkiä, tykkää ihmisistä jne, eli siitä näkee, että kasvattaja on tehnyt syntymästä asti työtä kissan hyvinvoinnin ja sosiaalisten kykyjen eteen.

        Vaikka lähtökohtaisesti fanitankin eniten suomalaista maatiaiskissaa, olen alkanut olla sitä mieltä, että nimenomaan lemmikiksi kasvatettu kissa on parempi vaihtoehto kotieläimeksi, niin paljon helpompaa kaikki on ollut tämän viimeisen rotuhankinnan myötä.

        Rotukissat opetetaan usein kasvattajalla tiettyyn ruokaan, hyvin usein se on Royal Caninin raksu, koska RC sponssaa kasvattajia ts. antaa heille runsaita alennuksia. Sen voi olla siis vaikeampi tottua muuhun ruokaan, useimmat kasvattajat eivät syötä ihan halvinta marketin mönjää. Mutta fysiologisesti rotukissa on ihan sama kuin maatiainenkin, eli samat ruokintasäännöt pätevät: ei kasviksia, vaan lihaa ja muita ruhon osia, riittävästi kalsiumia, kalaöljyä.

        Elikkäs jos minäkin sanon mielipiteeni asiaan, kissoja pitkään omistaneena ja myöskin opiskelijana :)
        1. Eli siis toki on varaa, itselläni ainakin on ollut varaa ruokkia ja hoitaa kisuja, tosin yleensä kissat elävät paremmin kuin minä itse :D
        2. Birmaa en omista, mutta luulis olevan...
        3-5. paha mennä sanomaan mitään tohon asiaan, tai voit toki hankkia pitkäkarvaisen maatiaisen ajaa saman asian :DD
        6. Noh riippuu pitkälti mitä syötät, miten usein syötät, ja kuten joku sanokin suosittelen myös ottamaan samalla kaksi kissiä, koska muuten kissa voi masentua ollessaan yksin ja kärsiä tekemisen puutteesta ja kahdesta on myös sinulle enemmän seuraa :) Mutta jos nyt joku luku pitää heittää niin.....Varmaan joku 50e menee itel kuus normaalist ruokiin ja lääkäri tai muita en tuohon laske koska kissaa ei käytetä päivittäin lääkärillä...
        7.Riippuu aika monest tekijäst noi sairaudet....
        8.Noh kissahan se rotukissakin on :D Eli miksei, ja syötän minäkin toisinaan maatiaiskissoilleni "parempia" herkkuja...

        Ja lopuksi siihen että maatiaiset ovat muka psykoottisia ja ongelmallisia niin nyt riitti prkl! Itse olen omistanut ja kouluttanut 4 maatiaista ja eikä yksikään ole ollut mikään psykoottinen hirviö, nykyiset kaksi poikaa ovat oikein ihmisystävällisiä, melkein liiankin :) ja eikä ole kyllä ollut kenenkään kanssa pissimis ongelmia, eli kaikin puolin mukavia ovat eli turhaan dissaat siellä maatiaisia!


    • Foreverveenu

      Herätetäänkö tämä uudelleen, uusi opiskelija ja mietteitä birmasta !

    • Kaksikaverusta

      Birma on luonteeltaan aika erilainen kuin muut kissa rodut. Kömpelöimpiä ja rauhallisempia mielestäni. Kolme birmaa ollut yksi maatiainen ja yksi puoliksi birma/norjalainenmetsäkissa. Tämä puoliksi birma on ihan erilainen kun birmat. Ketterä ja kipeillee, kun toinen birma kaveri katsoo selkeesti ärsyyntyneenä korvat luimussa et miten toi tonne pääsi. Ja birma kävelee nätisti valjaissa ja viihtyy mukana kaupungilla monta tuntia ja kahviloissa nätisti, mutta puoli birma ei. Että on mielestäni keskiverto kissaa sanoisko laiskempia ja rauhallisempia. Ja leikit enemmän ku koiralla ottaa pallosta koppia ja noutaa ja semmosta juokse kii leikkiä. Mutta ei semmosta vaanimis hommaa niinku kissat yleensä. Tässä omakohtaista analyysia eroista.

    • Kissojenpuolesta

      "1. Onko opiskelijalla varaa kissan hoitkustannuksiin (ruuat,hiekat,terveys ym.)?"

      Itse opiskelen ja minulla on kissa, mutta se riippuu tietty elämäntyylistä ja muista kustannuksista. Yleisesti ottaen sanoisin kissaa varsin edulliseksi lemmikiksi.

      "2. Tai rotukissaan Pyhä Birma on lähellä sydäntäni :) ?"

      Rotukissat voivat maksaa satoja euroja.

      "3. Pärjävätkö etenkin Pyhä Birma sen ajan kotona kun olen koulussa?"

      Pitäisi pärjätä. Yksi joka varmasti pärjää on tuxedo- värinen maatiainen, koska ne viihtyvät tarvittaessa yksinkin sellaiset 6-8 tuntia.

      "4. Haluaisin lemmikkitasoisen birman, joten vaikuttaako hintaan naamioiden värit (haluaisin sinin-lila,tai ruskea tai niiden tabbynaamion)?
      5. Eli onko harvinasta esim. saada lemmikkitasoinen sininaamio? Vai ovatko ne yleensä juuri näyttelykelpoisia?"

      Ei mitään tietoa.

      "6. Osaisitteko antaa kk arviota kustannuksista (ruoka,hiekka) ?"

      Riippuu vähän kissasta. Omani on nirso ja syö vain märkäruokaa ja sitäkin pateena, joten siitä tulee lisää hintaa (en kyllä vaihtaisi palleroistani mihinkään).

      Jos birmoista olet kiinnostunut, tässä linkki birmayhdistyksen nettisivuille. Sieltä varmaan saat tarkempaa tietoa.

      http://birma.fi/

      • älävastaajosettiedä

        Mitä hel... Väri ei ole mikään määritelmä sille pärjääkö kissa yksin vai ei. Ihan yksilöstä se asia on kiinni, viihtyykö vai eikö.


      • KissojenPuolesta
        älävastaajosettiedä kirjoitti:

        Mitä hel... Väri ei ole mikään määritelmä sille pärjääkö kissa yksin vai ei. Ihan yksilöstä se asia on kiinni, viihtyykö vai eikö.

        Tuxedojen väritys johtuu geeneistä ja juuri sitä väritystä pidetään yleisesti sellaisena että se viihtyy tarvittaessa myös yksin. Tarkista vaikka, netistä löytyy useita sivuja haulla tuxedo cat joilla tämä asia mainitaan. Omanikin on tuxedo ja se hakeutuu ihan päivittäin omaan rauhaansa. Joten tiedän asiasta jonkin verran. Olet tosin siinä oikeassa että asia on yksilöpohjainen ja yksinoloon voi totuttaa vähittäin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      92
      4320
    2. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      44
      4225
    3. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      612
      3996
    4. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      2837
    5. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      79
      2531
    6. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      128
      2108
    7. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      340
      2094
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      195
      2013
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      28
      1659
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1442
    Aihe