KUKA SAA PUHALLUTTAA JA KETÄ? APUA TARVITAAN.

Hämmentynyt tuutori

Hei, tuli mieleen eräs asia joka sattui ammatillisessa oppilaitoksessa tällä viikolla. Ajan oppilaiden etuja ja minusta tässä asiassa on toimittu väärin, en sitten ole varma mutta pyydän vastauksia.

Tässä tarinan kulku;

Edellisenä päivänä oli ollut opiskelija juhlat, juhlivat siis erään henkilön syntymäpäiviä. Juhlat nähtävästi meni melko myöhään ja eräät henkilöt aamulla eivät kyenneet kouluun. Opettajille ilmoittivat etteivät kykene koska heillä meni illan vietto liian pitkäksi. Noh siitä se riemu ratkesi, opettajat hakivat pakolla henkilöt kouluun vaikka sanoivat etteivät voi todennäköisen humalatilan takia tulla. Noh, oppilaat vietiin kouluun ja SUORAAN kun he sinne pääsivät tungettiin alkometri eteen. Ei siinä, opiskelijoilla oli tarpeeksi paljon promilleja vielä veressä. Tästä seurauksena tuli opiskelija rekisteriin merkintä että oppilas on ollut humalassa koulussa. Kyse on toki täysi-ikäisistä ihmisistä.

Minusta tässä on toimittu väärin, mitä mieltä te olette? Onko oikein että aikuista opiskelijaa viedään puhallutettavaksi kouluun vaikka tämä on sanonut ettei kykene kouluun? Saako puhalluttaa oppilaitoksessa jos ei ole poliisin lupaa?

14

4999

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • piste Veikkonen

      Puhalluttaminen on pakkokeino, jonka saa suorittaa vain poliisi, kun jotakin epäillään pakkokeinolaissa kerrotusta rikoksesta. Ei poliisi mitään lupaa puhalluttamiseen kenellekään voi antaa, eikä annakaan.
      Jos joku ei suostu poliisin kehotuksesta alcometriin puhaltamaan, niin silloin hänet toimitetaan verikokeeseen.
      Ketään ei myöskään voi ´viedä pakolla´ mihinkään oppilaitokseen. Tällöin kyseeseen saattaa tulla laiton vapaudenriisto.
      Ns. vapaaehtoisia puhalluttamisia saa tietysti kuka hyvänsä tehdä, mutta niihin ei ole pakko alistua.

      • ei mustavalkoinen

        mm useimmilla työpaikoilla käytetään puhallutuksia tai jos ei siihen suostu irtisanotaan. Itse asiassa usein on kyse turvallisuudesta ja siinä ei yksilön itsemääräämisoikeus merkkaa mitään. Ajatellaan vaikka jotain koneenhoitajaa. On kännissä ja kieltää sen...Sairaalan työntekijät, hoitajat , lääkärit omaa luokkaansa mitä tulee potilasturvallisuuteen. Tiedän, että useissa sairaaloissa puhallutetaan jos on epäily ja hyvä niin.
        Myös potilaat puhallutetaan yleensä ambulanssissa heidän oman turvallisuutensa vuoksi, sillä alkoholi lääke-aineet ( mahdollisesti annettavat) on tarkkaan harkittava ja oltava tiedossa onko alkoholia veressä.

        http://www.palkkatyolainen.fi/pt2009/pt2009-05/p090603-t3.html


      • näin se menee

        Eipä saa muuten edes poliisi puhalluttaa pakolla. Jos ei suostu puhatamaan, niin siihen poliisi ei voi pakottaa, mutta sen sijaa verikokeen ja kusinäyteen ne voi ottaa väkisin.

        Aloittajan tapauksessahan oppilaat on suostuteltu vapaaehoisesti kouluun ja puhallutukseen. Eihän ketään voi väkisin raahata mihinkään, sehän on vapauden riisto.


      • asdasdasd4

        Eikö voi mihinkään oppilaitokseen viedä pakolla? eikö peruskoulun käyminen oo pakollista? Jos ei sinne vapaaehtosesti mee niin eikö siinä ainoa vaihtoehto ole että pakolla viedään?


    • gfr4q3gr4

      ihmeessä ne humalaiset koululaiset on haettu väkisin sinne kouluun?
      Onko oikein raudoissa kannettu vai lyöty ensin tajuttomaksi?

      Koulu voi velvoittaa osallistumaan opetukseen. Jos ei osallistu ilman pätevää syytä (humala/krapula ei ole pätevä syy laiminlyödä läsnäoloa) voidaan siitä tehdä merkintöjä tai määrätä kurinpidollisia toimia koulun sisällä siten kun laki ja koulun säännöt määräävät.

      Jos taas sitten oppilas saadaan saapumaan kouluun ja osallistumaan opetukseen niin oppilaitoksella on oikeus edellyttää sellaista kuntoa kuin ala vaatii. Jos oppilas ei suostu osoittamaan kuntoaan (esim. puhaltamaan) voidaan taas ryhtyä edellämainittuihin toimenpiteisiin. Samaten tietenkin jos oppilas suostuu tarkastukseen ja todetaan, jotta ei ole opiskelukunnossa.

      "opettajat hakivat pakolla henkilöt kouluun "
      ei luultavasti pidä paikkaansa. Vai kerrotko miten se käytännössä tapahtui?

      • Hallootapäivää

        olet, ei voi muuta sanoa. Mitenkäs sitä ajattelematon nuori pakolla haetaan? Luultavasti menty asuntolaan möykkäämään että kuteet niskaan ja mukaan. Kyllä siinä laskuhumalassa ja krapulassa lähtisi vanhempikin kun ei ajatus toimi.
        Kyseessä on siis suomeksi ollut täysi kusetus. Todennäköisesti kannattaa tehdä tutkintapyyntö opettajien toiminnasta, ainakin tuo rekisterimerkintä on selvästi aiheeton ja luultavasti rikos.
        Humala vielä aamulla on tietysti ajattelematonta mutta erittäin hyvä syy jättää päivä väliin. Ko opiskelijat ovat osoittaneet kiitettävää suoraselkäisyyttä toiminnallaan. Niin, krapula taas on sairaus, kysy vaikka lääkäriltä. Kyseessä on myrkytysoire


      • fgrewgr
        Hallootapäivää kirjoitti:

        olet, ei voi muuta sanoa. Mitenkäs sitä ajattelematon nuori pakolla haetaan? Luultavasti menty asuntolaan möykkäämään että kuteet niskaan ja mukaan. Kyllä siinä laskuhumalassa ja krapulassa lähtisi vanhempikin kun ei ajatus toimi.
        Kyseessä on siis suomeksi ollut täysi kusetus. Todennäköisesti kannattaa tehdä tutkintapyyntö opettajien toiminnasta, ainakin tuo rekisterimerkintä on selvästi aiheeton ja luultavasti rikos.
        Humala vielä aamulla on tietysti ajattelematonta mutta erittäin hyvä syy jättää päivä väliin. Ko opiskelijat ovat osoittaneet kiitettävää suoraselkäisyyttä toiminnallaan. Niin, krapula taas on sairaus, kysy vaikka lääkäriltä. Kyseessä on myrkytysoire

        Vai kiitettävää suoraselkäisyyttä? Krapula sairaus?
        Jestas mitä kuraa.

        Ei se ole suoraselkäisyyttä, että vetäistään lärvit ennen koulupäivää eikä sitten vastata teoistaan.

        Koulu on toiminut ihan oikein kun on järjestänyt seurauksia.

        Krapula ei ole sairaus. Voidaan kysyä vaikka keneltä lääkäriltä. Alkoholismi kyllä on, mutta siitä tuskin on tässä ainakaan kollektiivisesti kysymys.

        Jos taas vapaaehtoisesti lähtee pienestä möykkäämisestä kun ei krapulassa kestä niin omapa on valinta. Edelleenkään kysymys ei ole mistään väkisin viemisestä.

        Mokattu on ja nyt yritetään laistaa seurauksista. Piste.


      • MF

        Ei opettajat lähde etsimään ensimmäistäkään oppilasta, oli sitten täysi-ikäinen tai ei. Jos on poissa, niin on poissa. Saattaapa tuoda jopa lääkärintodistuksen myöhemmin. Opettajat ovat koululla ja opettavat niitä, jotka edessä istuvat eivätkä seikkaile virka-ajallaan pitkin kyliä oppilaita etsimässä. Olen Ammattiopiston opettaja, ja kertaakaan seitsemään vuoteen ei ole ketään suuresta koulutusyhtymästä kotoa haettu. Joskus on ollut tupa tyhjä jonidenkin rientojen jälkeen, mutta se on sitten sitä luvatonta poissaoloa.


    • Hämmentynyt tuutori

      Ensiksi; Tässä ei yritetä vastuusta laistaa millään mitalla. Toiminta koulun suhteen vain tuntuu jotenkin epäreilulta, joten päätin ottaa asiasta selvää. Oppilaskuntakin ihmeissään joten otamme yhteyttä myös Sakki Ry:lle.

      Toiseksi; Jos liuta opettajia tulee painostamaan ja sanomaan oppilaalle ettei ole muita vaihtoehtoja kun kamppeet niskaan ja kouluun yms. niin se on jo tietynlaista pakottamista ((kai)) ja siinä tehdään oppilasta kohtaan väärin. Krapula on ja ei ole sairaus; se on myrkytys mutta se on tietoisesti itseaiheutettua, MUTTA tätä on nuoruus ja kuka hullu humalassa menee kouluun/töihin???

      Kolmanneksi; eli siis tekikö koulu rikoksen puhalluttamalla oppilaita???

      • 5e3yt4e5ytedrg

        Mikä koulu ja millä paikkakunnalla?

        Keitä olivat painostamaan tulleet opetajat? Misssä painostaminen tapahtui? Oppilaan asunnossako? Miten opettajat pääsivät sisälle asuntoon?

        Melko hankalaa on osoittaa rikoksen tapahtuneen, jos täysi-ikäinen henkilö vapaaehtoisesti, vaikkakin painostettuna on päästänyt vieraita asuntoonsa jatkamaan painostusta. Pakottaminen on kyllä laissa kiellettyä, mutta kuvaamasi opettajien toimet lienee melko hankalaa todistaa oikeudessa lain tarkoittamaksi pakottamiseksi.

        Miksi ovia ei pidetty lukittuina ja estetty siten opettajien pääsy asuntoon? Miksi ei hälytetty paikalle poliisia ja syytetty opettajia kotirauhan häiritsemisestä? Miksi suostuttiin lähtemään koululle? Miksi suostuttiin puhaltamaan?


      • gerwgef

        vieläkään mitään rikosta.

        Unohda nyt jo nuo pakottamisasiat. Ainoat keinot laittomasti pakottaa olisi fyysisen voiman käyttö tai laiton tai koulun sääntöihin perustumaton uhkailu. Tuskin on tällaista sattunut.
        Edellinen vastaaja esittää aivan aiheellisia kysmyksiä tästä "pakottamisesta".

        Normaali krapula ei kylläkään ole lääketieteellisesti edes varsinainen myrkytystila. Äärimmilleen vietynä ehkä, siinä missä alkoholimyrkytyskin, mutta koululaisbileiden jälkeinen krapula ei kyllä suurella joukolla sitä ole.
        Kokeilepa saada yhdeltäkään hoitoalan ihmiseltä hoitoa myrkytykseesi kun menet krapulaasi valittelemaan niin tajuat ehkä tilanteen.
        Kyseessä on vain oireita aiheuttava alkoholin aineenvaihduntatuotteiden esiintyminen elimistössä johon yleensä liittyy lievä nestehukka ja suola- ja sokeriepätasapaino.

        Jos noin kovasti haluat ajatella itseaiheutettua krapulaasi myrkytyksenä niin sinuthan pitäisi ohjata mielenterveyspalveluiden pariin, jos kerran olet vapaaehtoisesti itsesi myrkyttänyt sellaiseen kuntoon, että koulutyö ei suju.

        Ei kukaan hullu tietenkään mene krapulassa/humalassa töihin, mutta fiksu ei hanki itselleen sellaista valintaa. Jos sitten hankii, niin pitää kestää seuraukset, kuten se luvaton poissaolomerkintä seurauksineen.
        Onneksi et(te) ole vielä työelämässä. Koulussa tuo nyt ei ole niin iso juttu, mutta työelämässä rupeaa jossain kohdassa olemaan palkka katkolla jos luvattomia poissaoloja on runsaammin.

        Mitä puhalluttamiseen tulee niin kyllä vaikka minä saan puhallutta vaikka sinut. Jopa ilman syytä. Voin koska tahansa tulla kadulla luoksesi ja pyytää puhaltamaan alkometriin. Jos puhallat niin ok, jos et niin mitäpä siitä, en voi kuin jatkaa matkaani ja kokeilla seuraavaa.
        Sitten tietenkin eri tahot, kuten koulut, nuorisodiskot, yms. voivat asettaa toimintaansa osallistumiseen edellytykseksi sen, ettei olla päihteiden vaikutuksen alaisena. Helpoin tapa oppilaalle (vast.) on osoitta tämä alkometriin puhaltamisella.
        Jos henkilö ei suostu kuntoaan osoittamaan, voidaan se katsoa esteeksi osallistua toimintaan. Koulussa tämä tietenkin tarkoittaa luvatonta poissaoloa, koska mitään pätevää syytä (se laskuhumala/krapula ei edelleenkään ole hyväksyttävä syy) poissaololle ei ole. Luonnollisesti sitten, jos henkilö kuntonsa osoittaa ja se todetaan opiskeluun kelpaamattomaksi, eikä syynä ole tahtomatta saatu sairaus tai vamma niin ei sairauspoissaolokaan tietenkään tule kyseeseen.


    • nix nax

      >>Opettajille ilmoittivat etteivät kykene koska heillä meni illan vietto liian pitkäksi. Noh siitä se riemu ratkesi, opettajat hakivat pakolla henkilöt kouluun vaikka sanoivat etteivät voi todennäköisen humalatilan takia tulla. // opiskelijoilla oli tarpeeksi paljon promilleja vielä veressä. Tästä seurauksena tuli opiskelija rekisteriin merkintä että oppilas on ollut humalassa koulussa.

    • nm1

      Ok.

    • nm1

      Ok.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      52
      2844
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      530
      2692
    3. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      48
      1865
    4. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      32
      1837
    5. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      119
      1748
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      301
      1679
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      9
      1312
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      89
      1135
    9. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      60
      1129
    10. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      22
      1102
    Aihe