Ydinjätteetkö Kivettyyn

Heikki Penttinen

Äänekosken ydinhauta taas tapetilla
julkaistu tänään klo 16:01
Ydinvoimateollisuudessa käytetty varoitusmerkki.

Äänekoskella ollaan valmita käynnistämään uudelleen keskustelu Kivetyn ydinjätehauta-hankkeesta. Pohjois-Suomeen ydinvoimalaa puuhaava rakentama Fennovoima saattaa joutua etsimään jätteen loppusijoituspaikkaa omin voimin.

Äänekosken kaupunginhallituksen puheenjohtaja Rolf Nyholm (sd.) kuitenkin kiistää kaupungin olleen aktiivinen ydinhauta-hankkeen esille nostamisessa.
- Äänekoski ei ole ollut millään lailla aktiivinen Kivetyn ydinhauta-asiassa, vaan tutkimuspyynnöt ovat tulleet elinkeinoelämän puolelta.

Asia on ollut Äänekosken poliittisissa elimissä esillä viimeksi vuonna 1997. Mikäli selvitykset jatkuvat, Äänekosken poliittiset päättäjät saavat asian uudelleen eteensä.
Kivetty todettiin aiemmissa tutkimuksissa kallioperältään ydinjätteen loppusijoitukseen soveltuvaksi. Uutta ydinjätteen loppusijoituspaikkaa saatetaan tarvita kun Fennovoima rakentaa uuden ydinvoimalan Pyhäjoelle tai Simoon.

Teollisuuden Voima ja Fortum eivät ole olleet halukkaita ottamaan tulevan pohjoisen ydinvoimalan jätteitä Olkiluotoon rakennettuun loppusijoituspaikkaan. Loppusijoituspaikkaa hallinnoivan Posivan verkkosivuilla kerrotaankin Posivan huolehtivan omistajiensa käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitustutkimuksista, loppusijoituslaitoksen rakentamisesta ja käytöstä sekä laitoksen sulkemisesta käytön jälkeen. TVO omistaa Posivasta 60 prosenttia, ja Fortum 40 prosenttia.
_____________________
Kommentti
Heikki Penttinen kirjoitti 01. 04. 2009

Konginkankaalla Kivetyn sydänmaalla suorittivat maasto-kallioperä tutkimuksia ja koekairauksia, lopulta kuitenkin Eurajoki, se kunta oli nimeltään, taisi vetää pidemmän korren loppusijoituspaikan valinnassa.

Tuleeko nyt Konginkangas uudelleen esille loppusijoituspaikkaa valittaessa, etenkin kun kuntaliitos ottelussa Konginkangas-Äänekoski, ----Konginkangas hävisi nimen mukaisesti Euroopan kartalta, joten siinä valossa, sinne ydinjätteet varsin hyvin voi haudata, sinne mitä ei ole olemassa.

Asiasta taisivat vielä olla 1. 4. 2009 seutukunnan hallituksen iltakoulussa koko-lailla yksi tuumaisia, jopa niin, että lopuksi ennen puoltayötä, sovinnollisesti nostivat asian pöydälle ja jättivät sen tasan vuodeksi samalle pöydälle lepäämään.

Kunnes sitten
Asia otettu jälleen esiin vuoden 2010 joulukuussa
Tutkimustyöt lienee jatkunee entiseen malliin, tuoden mukanaan Kivettyyn liikehdintää ja tutkimusten aikana työpaikkoja, joten tutkia aina sopii, loppusijoittaminen taasen on omanlaisensa tulevaisuuskiemura.

7. 12. 2010
Heikki Penttinen, Äänekoski

19

994

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mattimutaatio

      sitten hyväksymällä Kivettyyn ydinjätteen loppusijoituspaikka.

      • -.-.

        Sievi lienee paraspaikka sijoittaa Fennovoiman jätteet,kunhan rataa varten pamautellaan kalliota ja katsotaan millaista kivi on!


    • periksiantamattomia

      näihin ydinjäte hautoihin Äänekoskella ainakin olisi laittaa, olisivat kerrankin oikeassa paikassa.

    • Realismitaide

      Kerrankin saa lukea asiaa. Konginkangas on loistava paikka ydinjätteelle. Minnekään ihmisten ilmoille ei moista voisi edes harkita. Paikkakunnalla kun on vain pelkkiä työttömiä lurjuksia, ja juoppoja. Heidät voisikin laittaa rakentamaan ydinjätetyömaalle työttömyyskorvausta vastaan. Eikä haittaa vaikka jäisivätkin sinne tunneliin ydinjätteen kanssa. KELA kiittää kun ei ole ihmispaskja elätettävinä.

    • killinki3

      Samaan paikkaan vois myös haudata nuo paljon kehut killingin pizzatkin

    • Minna Kuusinen

      Konginkangas on loistava paikka ydinjätteille.

    • SaVon SePPä

      Toisihan se muutamia tuhansia työpaikkoja Konginkankaalle jos alettas louhua sitä luolaa. Sitten kun sinne aletaan sitä Plutoniumia rahdata niin on sukupolvi jo vaihtunut ja mielipiteetkin. Koska luolaston rakentaminen kestää noin 30 vuotta. Outokummun kaivosmiehenä tiedän nämä asijat. Sitten sinne tulisi junanrata ja sitä voisi hyödyntää muukin teollisuus ja vaikka kiskobussejakin Koskelle ja Jyväskylään.

      • jodoahjd

        Tunnelin rakentaminen kestää nykytekniikalla noin 2 vuotta...


    • suolahtelainen

      Hyvä paikka tämä konginkangas, kun suolahti on ihan vieressä.

    • radioaktivisti

      Ei näytä Fennovoima saavan diiliä Posivan kanssa aikaiseksi, vaan joutunee todella jättämään TEM:lle oman jäteluolastonsa etsimisen aloittavan YVA-ohjelman nyt sitten tämän vuoden kesäkuun lopussa (joka on aikaraja joko Posiva-diilille tai sitten tuolle YVA-ohjelmalle). Ja saletisti Kivetty on valittu yhdeksi YVA-selvityksen vaihtoehtoisista sijaintipaikoista. Sehän taisi osoittautua TVO:n selvityksissä kallioperältään toiseksi kahdesta ihan parhaimmasta vaihtoehdosta - Kuhmon Romuvaaran ollessa muistaakseni sitten se toinen. Kuhmo matkailukuntana ei kuitenkaan missään tapauksessa (nytkään) jätehautaa huolisi, joten mahtavatko sitä edes ottaa tähän Fennovoiman selvitykseen vaihtehdoksi?

      Itse Pyhäjoen Hanhikiven niemen toki tietenkin ottavat mukaan YVA-selvitykseensä - mutta mitä taas TVO:n vuosia sitten tarkemmin tutkimista vaihtoehdoista tuohon Pyhäjokea lähimpään Sievin Syyryyn tulee, niin se taisi osoittautua kallioperältään aika rikkonaiseksi - ja siksi karsiutui TVO:n valinnasta loppusuoralta. Joten saapa nähdä tuleeko tuo Syyrykään mukaan Fennovoiman selvitykseen. Mutta siis ihan varmasti siinä on mukana itse Hanhikiven niemen lisäksi moninkin tavoin erittäinkin otollinen Kivetty - joka on paitsi kallioperältään erinomainen, niin nykyään sijaitsee vieläpä ei ihan vähästä hätkähtävän teollisuuskaupungin Äänekosken alueella.

    • YDINVOIMAA

      Tervetuloa äänekoskelle,meillä riittää kalliota. Töitä tietää paljon lisää,hyvä!

    • killinginkuningatar

      killingissä kilistellään jo uusille työpaikoille,mahtavaa!!

      • seismologi-NASA

        Kait siellä ''Killingissä kilistellään'' joo kun saataisiin kassaan edes kolminumeroinen summa rahaa jos Kivetyn Poraajat kävisi ryyppäämässä siellä...yhden kerran. Seuraava kerta olisikin jo sitten jossain muualla kun huomaisivat millainen mesta mokoma oikein on. Mutta se siitä. tervetuloa Ydinjäte. Se laitetaan niin syvään sinne ettei siitä ole vaaraa ja se tietää veroeuroja paikkakunnalle, vaikka no Äänekosken taskuunhan ne kilahtaa.


    • MattiLintulahdesta

      Siellä on tunnelia ilmeisesti jo tehtykin..

    • tietäinen

      Kyllä ne suunnittelee sinne sellaista pienois ydinvoimalaitosta. Ranskassahan niitä jo alettiin rakentamaan. Jätteen loppusijoituspaikka voimalan vieressä, ei tarvitse rahdata toiselle puolelle maata.
      Pikku voimala helppo ja turvallinen ja kattaa voiman tarpeen 100 km. joka paikkaan Keskisuomessa.

    • cesiumpentti

      Karttaa katsomalla Kivetty on yllättävän helposti tehtävissä loppusijoituspaikaksi,vain kaksi radanpätkää tekemällä!

    • porarina

      Kivetyssä on paljon luolia jo valmiiksi.

    • Murhaeivanhene

      Ja ROTAN koloja.

    • kaupungin_työläinen

      Jos silloin aikonaan kun siitä puhuttiin ja tekivät koeporaukset ja ilmeni että Kivetty olisi hyvinkin sopiva paikaksi, olisi alettu luolastoa valmistella, se olisi täysin valmis tämän vuoden aikana. Se olisi työllistänyt tuhansia ihmisiä rakennusvaiheessa ja jatkossakin satoja. Äänekosken seudusta olisi tullut yksi iso piste kartalle. Eikä se infrakstruktuuri olisi niin kalliiksi tullut kuin poliitikot silloin sitä moitti. Juna-rata kulkee hieman lännen puolella aika lähellä, sieltä vain kivettyyn. Mutta kun paikkakunnalla ei ollut vaikutusvaltaisia poliitikkkoja niin homma jäi ja meni sinne missä isot kihot ovat lähellä. Se olisi vilkastuttanut koko keskisuomen elämää kaikessa suhteessa. Tosin tulihan tänne tuo biotehdas nyt kuitenkin. Kaupunki tärisee kub rekkaa jyristää tehtaalle jonossa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      47
      4573
    2. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      94
      4504
    3. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      612
      4106
    4. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3047
    5. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      79
      2641
    6. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      129
      2173
    7. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      342
      2125
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      205
      2108
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      29
      1735
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1482
    Aihe