Mökki kylmänä talvella, miten eristää?

Sami Lähteenmäki

Mökkiä rakentamassa, erittäin tiukalla budjetilla.
Tarkoitus olis puusta rakentaa runko, lautaa sisä- ja ulkopintaan, pilareiden varaan irti maasta ja peltikatolla. Mökkiin ei tule sähköä joten lämmittäminen ei syksyllä/talvella/keväällä onnistu ellei paikanpäällä ole. Syksyllä olisi ulkona kylmempää kuin sisällä ja taas keväällä sisällä kylmempi kuin ulkona...
Kamina olisi tarkoitus olla, jotta mökkikausi voisi satunnaisesti alkaa/loppua oman aikataulun eikä sään mukaan. Mökki tulee olemaan pieni, noin 20m2 ja sen yhteydessä iso 15m2 lasitettu ja valokatteellinen terassi etelään. Sauna erillään.
Olisi mukava jos mökiin saisi kuitenkin edes vähän lämpö/ääni eristystä. Voipi peltikattokin lämmetä ikävästi kesän helteillä...
Mikähän tähän olisi ratkaisuna?
Hirsi kun on kovin kallista.

52

22726

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Joku vaan

      Normaali rakenne. Villaa seiniin 150 mm ja kattoon 200 mm. Lattiaankin 150 mm. Minulla tuollainen rakennus on talvehtinut kylmänä hyvin 20 vuotta.

      • sfgrt

        Noin minäkin tekisin. Ei höyrynsulkumuovia vaan pahvit kattoon ja seiniin. Ilman eristystä ei kannata tehdä, sillä eristäminen ei paljon maksa, mutta lisää käyttömukavuutta kummasti myös kesällä.


      • mk
        sfgrt kirjoitti:

        Noin minäkin tekisin. Ei höyrynsulkumuovia vaan pahvit kattoon ja seiniin. Ilman eristystä ei kannata tehdä, sillä eristäminen ei paljon maksa, mutta lisää käyttömukavuutta kummasti myös kesällä.

        Kyllä se vähän maksaa koska vaikka parocin villa 100 milliä vahvana on noin 8€ neliö ja jos menee vaikka 50m2 niin se on 400€. Itsellä mökin lisäeristaminen meneillään ja kyllä niihin erieteisiin muutama tonni menee kosk mökin rak. ala 90 neliötä.


      • komposti84
        mk kirjoitti:

        Kyllä se vähän maksaa koska vaikka parocin villa 100 milliä vahvana on noin 8€ neliö ja jos menee vaikka 50m2 niin se on 400€. Itsellä mökin lisäeristaminen meneillään ja kyllä niihin erieteisiin muutama tonni menee kosk mökin rak. ala 90 neliötä.

        Villan seassa mellastavat hiiret poraavat käytäviä yhden talven aikana sen verran, että hirsimökkisi vetää joka nurkalta hujauksessa. Sama vaikka jättäisit eristämättä.
        Se loppu villa ilman höyrynsulkua kondensoi vettä siihen tahtiin, ettet ehdi homepesua löträtä kun uutta jo sienii.
        Ainut käyttö 25v hirsimökille onkin juhannuskokko. Vakuutusrahoilla rakennat uuden.


    • mökkiä suunnittelen

      Seinärakenteista en tiedä, mutta katettu terassi ei saa olla yli 50% kokonaispintalasta, elikkä sinun tapauksessa 20 m2 rakennukseen voi rakentaa 10 m2 katetun terassin.

    • ujikolpöåä¨'

      Tee runkoon hyvät jäykisteet,jos et kerran levytä seiniä, pysyy ryhdissää, villaa seiniin , ei missään tapauksessa höyrynsulkua

    • selluvilla

      Jep, jätä muovit seinistä pois. Ja villana käytä selluvillaa tai pellavavillaa. Nämä hengittävinä ja kosteutta siirtävinä / sitovina toimivat hyvin kylmänä pidettävässä mökissä.

    • tuulensuojalevyt?

      Tuleeko tuulensuojalevyjä? Halvalla pitäis tosiaan päästä, ja ainakin ecovillat ovat suht kalliita (8.5 EUR/M2) mutta jos vuorivillalla selviäis ei niin vähän säästäs (5.52 EUR/M2). Kyllä siitä kuintenkin pitkä penni kiertyy, budjetilla kun tosiaan ollaan.
      Hinnat pikaisesti taloon.comista vilkastuna

      • Joku vaan

        Laita tuulesuojapaperi, tai sanomalehtikin käy. Kovin vaikeita ratkaisuja on ehdoteltu. Minä laitoin muovin höyrysuluksi ja karhuntaljaa seinään. Ei niistä mitään haittaa ole ollut, joskaan ei hyörysulusta juuri hyötyäkään.


      • osta rautakaupasta

        Ihan heti alkuun vinkkinä jos meinaat halvalla rakentaa. Älä tilaa mitään netistä ennenkuin olet verrannut paikalliseen rautakauppaan. Ei ole mihinkään kiveen hakattu että netistä saisi aina edullisimpaan hintaan, on lähes aina kalliimpi ja varsinkin mainitsemasi sivu. Rautakaupasta kun pyydät tarjouksen ja ostat kerralla aina isomman satsin tavaraa saat myös ihan hyviä alennuksia.


    • Pauli 570

      Selluvilla ja selluvillan pahvi sisäpuolelle. Tuulensuojalevy ehdottomasti ulkovuoren alle. Ei muita villoja eikä muovia kylmillään olevaan mökkin. Jos on muovi ja alat lämmittämään kylmää mökkiä, niin muovin pintaan tiivistyy vesi ja valuu lattian rajaan.

    • öähj'k¨låöä

      Ei mitään ulkovuoren ja villan väliin, satunnainen lämmitys jos kerran kyseessä, ja lämmityslähteenä kamiina

    • sahanpurut ullakolla

      kysymys tietajille-- onko laillisesti mahdollista kayttaa sahanpurua eristeena..kuten ennen..
      ja jos on miten paksu puru-eristeen on oltava?

      oli muuten toimiva ja halpa eriste..kun muisti lisata vintilta,kun laski alaspain tiivistyessaan.

    • ei lämmitystä

      Kun rakensimme mökkimme niin rakennusasiantuntija sanoi että kosteus kulkee edestakaisin kun mökki on lämmittämätön ja ulkolämpötila vuoroin korkeampi ja vuoroin alhaisempi kuin sisälämpötila. Siksi seinärakenteisiin ei pidä laittaa höyrysulkua joka pysäyttää kosteuden ja jättää sen eristeisiin. Höyrysulku pitää laittaa lämpimälle puolelle mutta lämmittämättämässä mökissä ei ole pysyvästi lämpimämpää puolta.

      Meille suositus oli bituliitti eristeen molemmille puolille. Kai nykyään on vastaavia tai parempia materiaaleja.

      Eristys sinänsä on normaali, meille laitettiin seiniin 150 mm mineraalivillaa.

      Käsittääkseni tämä on yhteneväinen neuvo aika monen muun vastaajan kanssa.

    • RRane

      Minä tekisin normaalin seinärakenteen vuoraus tuuletus tuulensuoja villa muovi tai vähintään tervapaperi sisäpaneeli. jos rahat riittää niin selluvilla tai vastaava puukuitueriste, silloin ei muoveja tarvita eikä saakaan käyttää. vuorivilla ei sido tai luovuta kosteutta kuten puu tai puukuitu. mitään sanomalehtiä ei kannata viritellä. Tuulensuojalevyä myydään tarjoustuottena halvalla. Olethan rakentaja.fi sivuston rakentajapörssin käyttäjä? siellä myydään usein ylijäämätavaraa hyvinkin halvalla.

    • puukkeli

      Voi sen mökin tehdä 4" rungolle ja silloin villa tietysti 100mm, villa on niin edullista ettei purujen kanssa kannata sohlata, siinä touhussa menee niin paljon olutta , ettei maksa vaivaa.. minulla on mokissä tuo paksuus mutta lisäksi on sisällä seinät levytetty, mutta ei mitään höyrynsulkua menty mökille 30 asteen pakkasessa ja hyvin on lämpö pysynyt.. jos ei jatkuva lämpö päällä , niin älä laita sitä höyrysulkua, niin ei tule myöskään vahinkoa.... ps 50 luvun talot on olleet kaikkein terveemmät , koska rakennus sitoi höyryt rakenteisiin ja siitä taas ohjautui ulos. ps tuon kokoisen mökin villat ei niin paljoa maksa ettei niitä pois voi jättää

    • olvi oskari

      puukkeli--, villa on niin edullista ettei purujen kanssa kannata sohlata, siinä touhussa menee niin paljon olutta

      onhan se polyista puuhaa purujen kans pelaaminen...toki nestehukka pitaa korvata....mutta kaiketi rakennus lakien mukaan saa puruja kayttaa,jos haluaa..?

      jos olvia riittaa..

    • puikkeli

      ilman muuta, silloin pitää olla vahvempi eriste, jos meinaa päästä samaan eristyskykyyn, siksi perustelen villan käyttöä, tottakai purua saa laittaa ja olutta juoda

    • RRane

      20 neliön mökissä tuskin suurempaa vahinkoa käy vaikka seinärakenne ei ihan oikeaoppinen olisi - ja mikä oikea oppi on tilanteessa jossa käyttöolosuhteet eivät ole vakiot? Tiukalla budjetilla yksi vaihtoehto on tehdä mökki ensin ilman eristystä, ainoastaan ulkoverhoilu tuulensuojalevyineen. Sillä ei tietenkään talvella pärjää. Laittaa sitten villat ja paneelit seinän kerrallaan kun rahaa tulee lisää tai saa ostettua edullisia ylijäämäkamoja. Käytetty eristekin toimii yhtä hyvin kuin uusi ja seinän voi vuorata väliaikaisesti vaikka kovalevyllä.

      • RRane

        Tietysti lattia ja katto kannattaa eristää kunnolla. Suurin lämmönhukka tapoahtuu yläpohjan kautta joten sinne 30cm ja alapohjaan 20cm. (ite kyllä laitan 27cm kaapelit-ehkä)


    • RRane

      En malta lopettaa kun vauhtiin pääsee. Ulkoverhouksena lienee edullisin vanha rimalautasysteemi. Siis pystylaudoitus. Voit käyttää vajaasärmäistä sahattua 100mm lautaa ja sitten väleihin valmiiksi sahattua tai itse halkaistua sahalautaa. Maalia ei välttämättä heti tarvita ollenkaan. Viimeistään jonkun vuoden päästä punamultamaali päälle. Se on edullista ja kunnossapitomaalaus helppoa.

    • kissa lakossa

      vielakin kehun tuota sahanpuru juttua,koska hiiretkaan ei tykkaa pesia sinne.

      koska se valuu aina hiiren tekemaan koloon..niin hiirulaiset ei jaksa 'uida' purussa.
      mutta kaikennakoisissa muissa eristeissa hiiret mellastaa mielin maarin..

      • Anonyymi

        Muutama hiirenloukku sisään ja ulos verkko heti rakennusvaiheessa tuuletusrakoihin. Hyvin toimivat myös elektroniset karkotteet etteivät sisälle asti tule mellastamaan.

        Kun rakentaa uutta niin kannattaa hiirulaiset huomioida.


    • imj9u9 hnj

      Minäkin.

      Olihan tuossa melko paljon neuvoja.

      Mutta yks juttu, mistä harvoin puhutaan. Styrox. Helevetin hyvä eriste, halpa, helppo laittaa, EI ime vettä kuin villa , kestää pakkaset, helteet..jne.

      Jos mä tekisin lautahökkelin, halvalla, laittaisin styroksin seinän sisään. Jalattiaan ja kattoon. Halpa ratkaisu, siitä ei vaan puhuta juuri koskaan.

      • Näin-on-närhet

        Ei töröksi mitään halpaa ole.10 euroo on neliö 10 sentii paksu.Ja aina jää rakoja jos ei uretaanilla paikkaa.


    • Paloturvallisuus

      Luulenpa että rakentamismääräykset estävät styroksin käytön jos ei oma järki sitä tee. Styroksi on liian helposti ja nopeasti palavaa materiaalia.

      • ed wf wrf wrf wfr

        Eipä muuten estä. se vain liian halpa, helppo ja hyvä materiaalii rakennusvirmoille. Pikemmin vois udella, miksi vitussa uretaania tungetaan joka paikkaan. Se on räjähdysarka materiaali, eikä kestä mitään.


      • niinkatos
        ed wf wrf wrf wfr kirjoitti:

        Eipä muuten estä. se vain liian halpa, helppo ja hyvä materiaalii rakennusvirmoille. Pikemmin vois udella, miksi vitussa uretaania tungetaan joka paikkaan. Se on räjähdysarka materiaali, eikä kestä mitään.

        Ai no kestää se kuitenkin seinä- ja kattoelementeissä. Tee mökki parokista niin ei homehdu.


    • Mikkihiirikö?

      Siksi että polyuretaani ei ole niin palonarkaa. Styroksia eli polystyyreniä käytetään laajalti routa- ja lattiaeristeenä silloin kun syttymis- ja palamisvaaraa ei ole. Polyuretaani ei ole mikään räjähdysarka materiaali.

      En kyllä ymmärrä logiikkaa jossa rakennusurakoitsija jättäisi käyttämättä eristemateriaalia sistä syystä että se on liian halpaa, helppokäyttöistä ja hyvää materiaalia käytettäväksi? Silloinhan rakennusliike saisi mahdollisimman hyvän katteen.

    • mk

      Ei noin pieni hirsimökki vaikka 7 tuuman hirrellä maksaa alle 10000€ ja on valmis pinta suoraan. Itsellä tekisi laittaa mökille valmis savusauna ja maksaa kaikkinee 8500€ ja ei se minun mielestä kallis ole. Puutavara runkoon on 1-2€ metria kattorakenteet ikkunat ovet vesikate ja muut niin voit valmismökin sada 5000€. Jos mökin saat alle 20000€ niin on halpa. Nopein tapa on ostaa jalasmökki niin on kerralla valmis.

    • RRane

      Hirsi on tietysti ehdoton. Yksi vaihtoehto on koittaa löytää edullinen vanha hirsikehä. Jos vielä on vanhat ikkunat mukana ja pystyisi hyödyntämään katon rakenteet niin omalla työllä edullinen paketti. Tuollaisen 20m2 pystyy vielä kohtuuhelpolla purkamaan ja kuljettamaan hirret isommalla peräkärryllä.

    • puruahan minulla on talossani, mutta tänä päivänä käytän/käyttäisin vuorivillaa, lähirautakaupassa oli vastikään 100-millinen 5,5 €/neliö, Bauhausista voi saada halvemmallakin (ainakin lasivillaa)

      puru on vähän epämääräinen ominaisuuksiltaan mutta tyypillisesti arvioidaan lämmönjohtavuuden olevan puolitoistakertainen mineraalivillaan verraten (=kaksinkertainen spu-levyyn verrattuna)

    • caale

      Jos laittaa styroxia seiniin tai kattoon niin on suuri vaara että tulee murkut perässä ! Kaivelevat pesiä ja käytäviä styroxiin ja taitaa muodostua myös kondenssia styroxin pintaan.

      • niinkatos

        Kondenssia muodostuu myös villaan se ei vaan näy yhtä helposti, kun ei vesi valu suoraan alas.
        Paitsi sitten myöhemmin, kun villa on läpimärkää.


    • pane purua seiniin

      hiiret rakastaa montaa eristettä,mutta ei purua-- ne vihaa sitä

      • Anonyymi

        Polyuretaani on niiden mieleen. En tiedä syövätkö sitä mutta muuten nakertelevat kun se on niin jännä matsku.


    • sturoksia

      Tuo styroxin myyntimies aina välillä ryömii esiin näissä keskusteluissa...
      Lienee jo pilannut oman mökkinsä kosteusongelmilla...no eipähän enää pala jos on läpimätä.
      Rakennusfirma joka kieltäytyy käyttämästä halpoja materiaaleja ?!? Sen kun näkis ;)

    • dodl230zx

      Alumiinipaperi, finnfoam, pakkasmatto, vaneri. Laittaa kun tulee kylmä, purkaa pois keväällä.

      • jaaha.vai.niin

        LOL


    • askeettion

      10 tuumasta hirttä, siitä 9 m2 aitta.

      10000 €

    • remppaaaa

      Neljän tuuman runko. ulkoverhouspaneli vaakaan suoraan runkoon kiinni, väliin 100 mm villa ja sisäpuolen levyksi vaneri kiinni runkoon ruuveilla. Voit joskus parin vuoden päästä ruuvata levyn sisäpuolelta irti ja tutkailla seinärakenteen kuntoa, ei iso homma. Toimii kylmässä tai silloin tällöin lämmitetyssä rakenteessa. Sisäpuolelle ulkoseinään tulo- ja korvausilmaventtiilit. Edullinen rakenne.

      • Mietinvaa

        Eikö vaadi mitään tuuletusrakoa, höyrysulkuja tms vai perustuuko tämä ratkaisu siihen että kosteus pääsee siirtymään villoista materiaalivalintojen vuoksi pois?


      • tjaa

        täyttäsin kyllä koko runkopaksuudelta villalla..


      • JuuuuJuuuuu

        Jos/kun kosteutta kertyy kondensoitumalla väliin niin näinköhän se poistuu paremmin kun ulkoverhoilu vedetty lateksilla ja vanerin ja vertailun väli tungettu täyteen villaa...


      • niinkatos
        JuuuuJuuuuu kirjoitti:

        Jos/kun kosteutta kertyy kondensoitumalla väliin niin näinköhän se poistuu paremmin kun ulkoverhoilu vedetty lateksilla ja vanerin ja vertailun väli tungettu täyteen villaa...

        No eipä pysy lateksi kiinni ilman tuuletusrakoa pitemmän päälle, joten kyllä se toimii ole huoletta.


      • ohut_on_hyvä
        Mietinvaa kirjoitti:

        Eikö vaadi mitään tuuletusrakoa, höyrysulkuja tms vai perustuuko tämä ratkaisu siihen että kosteus pääsee siirtymään villoista materiaalivalintojen vuoksi pois?

        Eihän tuo rakenne ole oikeaoppinen jatkuvasti lämpimänä pidettävään rakennukseen, vaan nyt ollaan tekemässä pääosin kylmillään olevaa. Siinä tapauksessa pidän etuna rakenteen yksinkertaisuutta ja ohuutta = lämpenee nopeasti ja ohut rakenne myös kuivuu helpommin kuin joku 200 mm seinärakenne. Vrt. kovasti ylistetyn puruseinänkin toiminta perustuu oikeasti seinän ohuuteen - lämmönhukka pitää sen ulkopintaa myöten lämpimänä. Sehän on kanssa ihan PÄVI suunniteltu raf. fys. kannalta, kun ulkopinnassa on vinolaudoitus ulkoverhous ilman tuuletusrakoa ja sisällä sitten vain 1x lauta, pinkopahvia tms. kosteutta paremmin läpäisevää ratkaisua, jolloin suurin vesihöyryn vastus eli "höyrysulku" onkin seinän ulkopinnalla. Lateksin haukkuminen seinän mätimisen aiheuttajaksi on todellisen ongelman lakaisua maton alle.

        Ja tosiaan vaneri sisäpintaan, koska se on suht tiivis ja toimii jonkinlaisena (tosin aika reippaasti vuotavana) höyrysulkunakin.

        Lämmönhukka /m² toki paljon suurempi kuin nykyaikaisessa ok-talossa, MUTTA
        - ei joskus 70-luvulla asuintaloissakaan paljoa kummempaa eristystä käytetty
        - 100 mm villa vastaa PALJON tuhdimpaa hirsiseinää eristyskyvyltään, halvimmat hirsimökit, jollaista voisi ajatella vaihtoehdoksi, on tehty 70 mm laudasta (en moista kykene hirreksi kutsumaan) ja tällaisen lämmöneristys on vain vähän heikompi kuin nykytalojen ikkunalaisien eristyskyky... ;-D

        Kohtuu paksu eli >>100 mm hirsi olisi kieltämättä turvallisempi ratkaisu kylmillään pidettävään rakennukseen.


    • hmmmmm

      Eli kakkosnelosesta runko, ulkoverhoilu siihen kiinnii lattiiaan saakka, väli täyteen villaa ja vanerilla sisäverhoilu. Itsellä on juuri vastaavanlainen projekti menossa eli satunnaisesti syksyllä lämmitettävä vierasmökki/maja ja mietin että kuinka tämän projektin hoitaisi näppärästi ja ilman vaaraa että alkaisi hometta keräämään.
      Mites tuo katto sitten? Samalla systeemillä? sielläkään ei juuri ilma kierrä jos/kun villoittaa koolinkien välit täyteen. Alun alkaen kun tämä vierasmaja on toiminut eräänlaisena "grillikatoksena" mutta nyt olisi tarvetta saada lämmintä tilaa satunnaisille kyläilijöille.
      Eli tällä hetkellä on tosiaan runko tehty kakkosnelosesta ja ulkoverhoilu siihen kiinni, pulpettikatto ratkaisu ja ilman vaihtona räppänät seinissä.
      Tuo villa vaneriverhoilu olisi ainakin edullinen ja nopeasti toteutettava.

      • enpätekisi

        Ihan varma homepommi tulossa jos a) sisäpuolelle ei tule kosteuedensulkua (paperi tai muovi) estämään lämpimän sisäilman kosteuden siirtymistä viileempiin villoihin jossa kosteus tiivistyy ja homekasvu alkaa ja b) villat tulevat suoraan ulkoseinän paneelia vasten ilman tuulensuojalevyä ja ilmarakoa.


    • Hmmmmmm

      Entäs jos käyttää spu levyjä jotka toimivat samalla höyrynsulkuna että tuulensuoja levynä? Tuuletusrakoa ei ole koska ulkoverhoilu on suoraan rungossa kiinni mutta jos levyn ja ulkoverhoilun väliin jättää 5cm raon ja räppänät ylös ja alas että ilma pääsee kiertämään. Olisiko riittävä tuuletus vaikka alhaalta ei kauttaaltaan avoin olisikaan? Yläpohjan tuuletus onnistuisi luonnollisesti räystäiden alta.

      Itse juuri mietin tuota höyrynsulkua, tarkoitus kun ei ole pitää mökkiä jatkuvasti lämpimänä, tuolloinhan syntyy väistämättä paljonkin kosteutta kun täysin kylmää mökkiä lämmittää, kosteus tiivistyy höyrynsulkuun ja valuu norona alas, jos sulkua ei ole se menee villoihin jonne mökin kylmetessä jäätyy ja lopulta keväällä sulaa(tai jos mökkiä lämmitetään välillä).

    • Anonyymi

      Jos olet retkihenkinen kuten minä niin viieällä kelillä oleskelen sissiteltassa jossa kamina. Jos sää ok, olen retkiveneellä liikkeellä. Tämä siis sadepäivän ratkaisu.

      Nukun hirsisessä kalamajassa, lattian päällä on fiinnfoamit makuualustoja sekä patja.

      Kesämakuupussi talvipussin sisään ja 1 litran Sigg juomapullo 100 C vettä suojalla on hyvä lämpöpatteri. Päälle vielä täkki sekä lämmintä retkivaatetta. Huppu on hyvä, pipo lähtee omille teilleen.

      Kalamajaan sopii pieni teltta, 20 litran jerrykannu lämmittää ihan hyvin. Jerry pitää suojata avaruuslakanalla ja vaatteilla.

    • Anonyymi

      Ei kannata tehdä asiaa liian vaikeaksi. Sisältä lukien: Mänypaneeli- Tervapaperi- villa- Tuulensujalevy- pystyyn lauta (ilmarako) n 20 mm- Vaakavuoraus. Voi jättää mökin "oman onnensa" varaan ja lämmittää kamiinalla tarvittaessa. Terkein!! Jätä aina ikkunan tuuletusluukut auki ja kamiinan vetoreijät myös.. Huokuu sään mukaan ja tuulettuu. Ilma kulkee helpointa reittiä eikä pyri seinärakenteisiin. Kokemusta tuollaisesta rakenteesta kymmenien vuosien ajalta. Pelannut mainiosti . Raikas ja hyvä ilma sisällä. Vielä: Ilmanvaihtoventtiilit molempiin päihin mökkiä: 100 mm. ;)

    • Anonyymi

      5 tn leivinuuni ja omat ilmahormit katolle, seinillä ei väliä, kunhan ne on jotenkin tiiviit, yläpohjaan voi eristää vaikka 10 m ja määräysten mukainen tuulettuva ryömintätila. Maanvarainen laattakin voi tulla kyseeseen kallion päällä.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1485
    2. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1301
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      9
      1275
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      29
      1215
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      29
      1204
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      12
      1097
    7. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1087
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1074
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      7
      1073
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1052
    Aihe