Rekikoirasafareista -> eläinrääkkäystä!!!

Järkyttynyt

Olimme perheemme kanssa kesälomareissulla ja yövyimme leirintäalueella, jossa oli husky-tarha, johon maksusta olisi päässyt tutustumaan. Talvella tämä yritys tarjoaa rekikoirasafareita.
En käynyt husky-puiston sisällä ollenkaan, mutta kävelin mieheni ja koiramme kanssa tarhaa ympäri ja kaatuneiden aitojen välistä "vakoilimme" koiratarhaa. Koiria tilalla on noin 400. Osa koirista olivat pienissä tarhoissa (=häkeissä), osa paksulla kettingillä maahan kiinnitetty. En osaa sanoa oliko koirilla vettä. Osa koirista juoksi taukoamatonta ympyrää pienissä tarhoissa. Osa koirista reagoi koiraamme ja haukkui meille, mutta häiriintyneet koirat jatkoivat vaan ympyrän juoksemista, aivan kuin eivät ulkomaailmaan reagoisi ollenkaan. Mitään virikkeitä koirilla en nähnyt. Koirilla oli kyllä kopit, mutta ei muuta varjopaikkaa. Koirat olivat siis 30 asteen lämmössä ja auringonpaisteessa.
Meidän oli tarkoitus lasten kanssa mennä katsomaan koiria, mutta sen jälkeen mitä miehemme kanssa näimme aitojen raoista, ei todellakaan tullut mieleen mennä lapsille näyttämään sellaista koirien keskitysleiriä.
Kiertelimme pohjoisessa muutenkin ja näimme paljon mainoksia husky-safareista ja usean sadan koiran huskytiloista. Voiko todella olla niin, että nämä koirat ovat kevään, kesän ja syksyn pienissä "tarhoissa" ja pääsevät vasta lumen ollessa maassa liikkumaan?! Minä näin painajaisia tämän koiratarhan nähtyäni. En ikinä elämässäni aio osallistua yhteenkään koirien vetämään tunturisafariin, minun puolestani tuollaisen raakuuden saisi lailla kieltää. Ihme, etteivät eläinaktivistit ole tällaiseen puuttuneet. Vielä kauheampaa kuin mikään näkemäni video turkiseläimistä. Toivottavasti tällaiseen julmuuteen tulisi loppu.

33

2877

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Koirien ystävä

      Olen samaa mieltä kirjoittajan kanssa.Kannattaa tehdä ilmoitus viranomaiselle.Onkopa tällainen toiminta edes laillista.

    • einari-vaari

      Taitaa olla Harriniva Muoniossa?

      Kannattaa kuitenkin pitää järki kädessä. Eläimiä ei rääkätä. Nämä koirat eivät ole "perheenjäseniä" tai kotikoiria, vaan tuotantoeläimiä. Koira on eläin. Jokainen vetokoira on satojen, jopa tuhansien eurojen arvoinen, joten on usko, että niitä on varaa yrittäjällä pitää niin, että ne sairastuisivat tai eivät olisi kunnossa lumen tullen.

    • monta näkökulmaa

      Jos niillä ei olisi vettä, niin olisivat entisiä koiria hyvin nopeasti. Kesällä ilmojen salliessa niitä kyllä juoksutetaan pyörärekien edessä, jotta pysyvät kunnossa.

      Mitenkähän aloittaja haluaisi järjestää 400 koiran pidon, noin niinkuin kiinnostuksen vuoksi?

      Vielä parikymmentä vuotta sitten esim. Grönlannissa päästettiin valjakkokoirat kesäksi vapaiksi, ei niitä kukaan ruokkinut. Sitten viranomaiset kielsivät koirien irtipidon, koska nälkäänsä söivät jonkun lapsen ja ulos sammuneita juoppoja.
      Kymmenen vuoitta sitten kun kävin katsomassa sikäläisiä koiratarhoja, niin sisälle ei ollut vierailla asiaa ja hoitajakin meni vain ryhmysauvan kanssa, eikä uskaltanut koirille selkää kääntää.
      Rekikoirat eivät ole mitään kotimussukoita, virikkeet ne saavat talviaikaan reen edessä, se on niiden luonto ja kutsumus. Samoin kuin metsästyskoirien, kesäloma on luppoa ja talviaikaan toteutetaan sitä viettiä. Suurempaa rääkkäystä kaiken kaikkiaan voi kotikoira kärsiä, kun sisällä pidetään ja sitten pari kertaa päivässä kävelytetään kakalla ja pissalla, siinä sitten koko elämän aktiviteetit.

      • !!!

        Suomessa on Suomen lait. Ei tarvitse Grönlannista hakea 20 vuoden takaisia asioita vertailuun. Koira on koira vaikka onkin rekihommissa tai metsästyksessä. Sen "luonto" kaipaa samoja virikkeitä kuin kotikoirallakin. On se kumma, ettei siinä enää järki mitään sano, kun elukkalauma kasvaa ohi hoitajien kykyjen. Onko hoitajilla laput silmillä.

        Rekikoiria ja metsästyskoiria koskevat samat lait kuin kotikoiriakin. Ne eivät ole eri eläinlajeja, vaikka nämä "asiantuntijat" niin haluavat uskotella.


    • älä hölmöjä puhu

      Enenpihän metsästys- ja rekikoirat saa virikkeitä kotikoiriin verrattuna. Kotikoirat makaa kotona kaikenpäivää, jos ne pääsee vuorokaudessa yhteensä tunnin ulos, niin se on siinä. Metästyskoirat kun on metsäsllä välillä' vuorokaustolkulla.
      Samaten tulee rekikoirilla käyttötuntejha pikkasen erilailla kun kotona maikoilevalla rekulla.

      • ++++

        Rekikoirilla EI ole virikkeitä. Virikkeeksi ei lasketa sitä, että ne talvella juoksevat henkensä edestä kaulasta toisiinsa lyhyellä naurukappaleella sidottuina ja toisten koirien mukaan pakottamina, ei edes omaa tahtiaan. Monet juoksevat kymmeniä kilometrejä päivässä tässä pakkoliekassa.

        Metsästysaika on niin lyhyt, että jos virikkeet siihen jäävät, niin koirat ovat vailla toimintaa suuren osan elämästään. Ei taida keskiverto isäntä kovin monta kertaa vuodessa metsällä käydä.


    • mets.koirat

      Rekikoirat jouksevat himoonsa, joten miten niin sitä ei virikkeeksi lasketa?
      Entäs sitten metsästyskoirat, ajokoirilla metsästyskausi kestää 6kk, joten ei se kovin lyhyt ole. Hirvikoirillakin kuukausitolkulla. Suurinosa vielä luppoaikana juoksuttaa koiriaan pyörälenkeillä, että pysyvät kunnossa.
      Kotikoirat taas on suurelta osin tuomittu "elinkautiseen" kaksi kertaa päivässä viedään tarpeille, hyvä jos tuntiakaan ulkonaoloa saavat. Mitä virikkeitä saa makaamalla telkkarin vieressä?

      • hau

        Koiran pitää saada riittävä määrä liikuntaa päivittäin. Ei riitä kotikoiralle kaksi kertaa päivässä tarpeilla käynti. Kaltoinkohtelua ja välinpitämättömyyttä puolustellaan aina sillä, että jossakin on vielä huonommin. Onkohan tutkittu niitä rekikoirien kaularankoja, ovatko vialliset, kun kaulasta toisiinsa kytketään ja sitten juoksutetaan "himoonsa".


      • Porsass
        hau kirjoitti:

        Koiran pitää saada riittävä määrä liikuntaa päivittäin. Ei riitä kotikoiralle kaksi kertaa päivässä tarpeilla käynti. Kaltoinkohtelua ja välinpitämättömyyttä puolustellaan aina sillä, että jossakin on vielä huonommin. Onkohan tutkittu niitä rekikoirien kaularankoja, ovatko vialliset, kun kaulasta toisiinsa kytketään ja sitten juoksutetaan "himoonsa".

        Mmhh... Oikeastaan ihan tukevilla valjailla suurin Osa juoksee mutta suurentelet asiaa sitten sinne tai tänne, en ymmärrä miten näät kotikoiran elämän parempana kuin tarhalla asuvan veto/valjakkokoiran?


    • nenästävedetty

      Keskustelu on paikallaan mutta pääasia on jäänyt huomioimatta. Asia on niin, että vetokoirat ei kuulu Lappiin ollenkaan. Niitä ei ole ollut ikinä Lapissa mutta kun eteläläiset tuovat huskynsa Lappiin ja sanovat, että se on Lapin matkailua niin MEK:kiä myöten asia uskotaan. Vetokoirat kuuluvat Grönlantiin ja Alaskaan. Sanokaa mitä sanotte mutta kyllä jämpti on näin.

    • ei nenästä vedetty

      Tuo se onki juuri somaa, sanoa mikä milloinki kuuluu, onko joku alkuperäinen, vaiko tuontitavaraa. Kyllä se vain niin on että maailma ei ole koskaan stabiili, vaan aina se on jotenki muutoksen tilassa. Kerran olosuhteet on sopivat vetokoitatoiminnalle, niin silloin siinä ei mitään estettä ole.
      Jos tuollaseen kuulumiseen vetoaisi, niin ei tänne kuuluisi autot, moottorikelkat eikä mönkijätkään, kerran ne ei ole täällä ikiajoista tuttuja, vaan tullut kehityksen myötä. Kyllä jämpti on niin ja jämptikin on metsästyskoira rotu.

    • ei sinisilmäisyyttä

      Nenästä vedetylle! Näytit tyhmyyes. Täällä ois aika alkeellista jos ei ois tuontiartikkeleita.

    • huhheijakkaa

      Vetokoirat juoksevat siksi, että ne haluavat. Jokainen joka väittää muuta, ei koskaan ole koiravaljakkoa ajanut tai edes nähnyt. Husky on laumakoira, jolle tärkeintä on olla koiralauman kanssa. Tarhassa elänyt husky on koirien koira, ei ihmisten seuralällykkä.

      Rekikoirat eivät voi juosta valjakossa kesäisin, koska lämpötilat ovat niille aivan liian kovia. Ainoastaan kesäöisin voisi onnistua, muun vuodenhan ne sitten juoksevatkin joka päivä pitkiä matkoja. Joitain rekikoiria liikutetaan kyllä kesäisinkin muulla tavoin. Koirilla on aina vettä ja ne ruokitaan ja tarhat siivotaan päivittäin.

      Pääasiassa huskyja pidetään paremmin kuin sinun seurakoiraasi ikinä, joka pääsee kerran päivässä puolen tunnin jaloittelulle ja odottaa yksin kotona tuntikausia päivittäin.

    • huhheijakkaa

      Ja rekikoirat, tai ainoastaan valjakon johtajapari kytketään toisiinsa kaulapantojen välille kytkettävällä seisingillä. Ne eivät suinkaan vedä kaulapannallaan eivätkä sillä seisingillä, sieltä ei lähde mitään narua mihinkään muualle. Ne vetävät vetovaljailla, joiden vetokohta löytyy koiran selän loppuosasta, sinne kiinnitetään vetoliina, joka on kytköksissä rekeen.

      Kannattaa ottaa asioista selvää ennen kuin nolaa itsensä julkisesti. Kukaan ei ole niin tyhmä, että vedättää koiraa kaulapannasta, paitsi ehkä jälleen joku lemmikkikoiran omistaja, joka haluaa vetää lastaan pulkassa.

      • -.-.-.-

        Kuka tässä ketjussa on väittänyt, että rekikoirat vetävät kaulapannasta tai seisingistä? Oletko lukutaitoinen? Sen toisiinsa kytkemisen tarkoitus on, että juoksevat samaan suuntaan. Se narukappale on 20-30 cm pitkä. On todella eläinrääkkäystä käyttää sitä. Toisen koiran nykimisliikkeet kohdistuvat viereisen koiran kaulaan! Taidat huhheijakka olla niitä asianosaisia. Se on täysin uskottavaa, että vetokoirat haluavat juosta; niin kuin tuosta ensimmäisestä viestistäkin näkyy - juoksevat hulluna ympyrää tarhassa.


    • on se hirveätä!

      no eikö tuo ois aloittajan pitänyt mennä kysymään kyseisen huskytilan omistajalta kerran niin huolettaa, eikä tulla tänne jeesustelemaan :D

      • IIIHANAA!!!

        MINUSTA TSIISUSTELU ON IHANAA, JATKAKAA, MIE HUUAN SITTWE KO SAATTA LOPETAAD...NNUT!!! WEE!!! OU TSIISUS ! ou tsiisus ssshh...keppi on kuulolla, sasanotaan kaikki yhteenääneen heraa Kepille että OU DZZIIISUSZZ!!! Juurri noin...


    • däää

      viesteistä päätellen nautakarjan pito navetoissaki on eläinrääkkäystä. kun ne ei pääse liikkumaan mihinkään yli yheksään kuukauteen... ainahan sitä voi soittaa eläinsuojeluviranomaisille jos siltä tuntuu, urpot :)

      • muttatätäuskokkoko

        luulin että uutisissa kuulin, että itellan toimesta ne vähenevät kuin lehmän häntä. Mitä vähemmän häntiä navetassa sitä vähemmän tarvitaan tilaa. Se tietää suurta säästöä hännättömien lehmien omistajille, eli poroporvareille.


    • ___Aloittaja

      Hmm. Miksi täytyy pitää 400 koiraa ylipäätään? Tuotantoeläin? Tuotetaan hauskanpitoa ihmisille?!! Nautakarjasta saa sentään ruokaa, metsästyksestä myöskin, joten miten husky-koira on tuotantoeläin?? Jos näitä safareita on pakko järjestää, kai ne voitaisiin pienemmilläkin yksiköillä järjestää. Mutta bisnes on bisnes. :(

      • Koirasus

        Luulettaste että ne koirat omistaa yks ja sama? Ehei ei ne ole yhen omistuksessa vaikka kaikki niin luulevat. Hyviä omistajia ovatki.


    • älä huoli

      Kyllä se kuule koira-bisneksessäki kaikki kulut on minimoitu, ei varmaan ole yhtäkään turhaa koiraa, kuluja lisäämässä. Määrä on mitotettu tarpeiden mukaan.

    • Nita

      Tuo ei ole Totta! Olen käynyt monta kertaa Harrinivan Rekikoiratarhassa, ja te haukutte sitä huonoksi. Olen käynyt monta kertaa oppaan kanssa siellä. Opas kertoi, että kesäisin koirilla on kesä loma, mutta syksyllä, talvella ja keväällä harjoitellaan ahkerasti. Kaikki varmaan ihmettelevät, miten on mahdollista treenata syksyllä ja keväällä. Koirat laitetaan erikoisen mönkijän eteen ja ne saavat juosta mönkiön edessä. Koirat eivät vedä sitä, jaavn juoksevat sen edessä. Riittävä turvavälikin on. Kesällä koirat eivät ole pelkästään häkeissä, vaan ne päästetään usein irti juoksentelemaan. Myös KAIKKIEN koirien häkit siivotaan joka päivä, koirilta vaihdetaan monta kertaa päivässä vesi. Eläinlääkäri käy joka viikko katsomassa jokaisen koiran. Uskokaa, sillä olen nähnyt tämän kaiken omin silmin.

      Älkää luulko, että Harriniva rääkkäisi koiria. Menkää itse katsomaan, niin sitten näette. Ne, jotka uskovat niin, ovat ilkeitä meitä kohtaan, jotka ovat Harrinivassa töissä. Ilmoitan tästä asiasta myös Harrinivaan, jotta haukkujat lopettavat käytöksensä. Tunnen nimittäin jokaisen Harrinivasta, olenhan itse ollut siellä töissä, ja olen edelleen

      • +++

        Ilmoitappa sen eläinlääkärin nimi, joka käy jollakin huskytarhalla joka viikko katsomassa jokaisen koiran, niin voin tarkistaa asian.


    • huhheijakka

      "Sen toisiinsa kytkemisen tarkoitus on, että juoksevat samaan suuntaan. Se narukappale on 20-30 cm pitkä. On todella eläinrääkkäystä käyttää sitä. Toisen koiran nykimisliikkeet kohdistuvat viereisen koiran kaulaan!"

      Heh, no se ei kyllä ole sen tarkoitus. Koirat juoksevat samaan suuntaan ihan ilman seisinkiäkin. Ja koirat eivät nyi toisiaan mihinkään suuntaan kaulasta toisin kuin sinä teet nykiessäsi puudeliasi hihnasta joka päivä.

      Kaikkea ihmeellistä te jaksatte kuvitellakin. Menkää tutustumaan hommaan, niin ei tarvitse netissä jauhaa täyttä paskaa ja kuvitella ties millaista eläinrääkkäystä. Enemmän eläinrääkkääystä tapahtuu ihan tavallisten koirankasvattajien toimesta, mutta sitä katsotaan tietysti läpi sormien, kun kyseessä ei ole pahamaineinen safari.

    • ....

      Jätäpä seisinki sitten pois! Mikähän sen tarkoitus sitten on, jos juoksevat kiltisti muutenkin? On vähä-älyistä väittää, ettei koiran kaula rasitu, eikä siihen kohdistu nykimistä. Sulta pitäis ottaa elukat pois, jos sulla niitä on.

    • huhheijakkaa

      Sillä saa koirat myös kapealla tiellä pysymään lähempänä toisiaan, koska ne eivät todellakaan ole niin toliskoja kuin se sinun vajaaälyinen puudelisi, että repisivät toisiaan kaulasta jatkuvasti eri suuntiin. Ei seisingillä mitään kovin tähdellistä tarkoitusta ole ja monesti juoksutetaan koiria ilman sitäkin. Se voi olla jopa turvallinen estäessään risukkoisessa maastossa koiria juoksemasta eri puolilta puuta.

      Vähä-älyistä ja naurettavaa on tuo sinun eläinrääkkäys-länkytyksesi asioista, joista et tiedä yhtään mitään. Ja minun elukkani ja harrastukseni niiden kanssa eivät kaltaisillesi aivokääpiöille kuulu paskan vertaa.

      • *******

        "Sillä saa koirat myös kapealla tiellä pysymään lähempänä toisiaan. Se voi olla jopa turvallinen estäessään risukkoisessa maastossa koiria juoksemasta eri puolilta puuta."
        No niin justiinsahan sen sanoit: eivät mene samaan suuntaan!
        Juoksutetaan vaarallisessa pöpelikössä kouluttamattomia koiria.


    • non9

      Nimenomaan liian pitkä seisinki on vaarallinen, koska koirat voivat sotkeutua siihen. Jos seisinkiä käyttää, se on oltava riittävän lyhyt.

      Jos seisingin käyttöä pitää eläinrääkkäyksenä, kannattaa myös ilmoittaa jokaisesta koiraansa pannassa ja hihnassa taluttavasta eläinsuojeluviranomaiselle.

    • peku 6

      Vain idiootti vie buudelinsa koiratarhan aidanraosta häiriköimään koiratarhaa kesähelteellä!

      • Iikkala

        "Peku6" kirjoittaa asiaa.
        Tämän päivän koiraihmiset pitää puudeleitaan ajattelevina olioina eikä vaiston varassa toimivina ja useille se on lapsen korvike tai veroinen josta tosin pääsee helpommin eroon, kuin lapsesta.
        Eli aloittaja on kuvitellut vievänsä fifinsä katsomaan "kavereita" ajattelematta, että ne vetokoirat on lauma johon fifi ei kuulu.

        Ja, jos Harrinivasta kitisette niin miksi ette käy itse katsomassa sensijaan, että uskotte jotan provoilijaa täällä. Paikka on aika helppo löytää.


    • laki koskee

      Ilmoitus eläinläkärille ja myös poliisille, jos mielestäsi koirien hoidossa on puutteita / eläinsuojelulain rikkominen.

      Tuossa lisää:

      http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2010/20100674

      Laki koskee kaikkia laissa mainittuja koiria, myös valjakkokoiria.

    • Nita

      Hei!
      Sille, joka kysyi siitä, kuka eläinlääkäri se olikaan. Eläinlääkäri tulee aina Enontekiöltä, ja se ei tarkasta kaikki koiria joka viikko, vain sairaat koirat. Joku kuukausi se kuitenkin tarkastaa jokaisen koiran, madottaa ja rokottaa. En ymmärrä miksi te jauhatte sitä koko ajan. Minun mielestä, jotka ajattelevat, että Harrinivan koiria rääkätään, menköön itse katsomaan sinne, niin sitten saat lisää tietoa. Olen samaa mieltä asiasta huhheijakkaan kanssa, koiria ei rääkätä harrinivassa, vaikka niin luulettekin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      1739
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      20
      1654
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      71
      1495
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      59
      1482
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      56
      1370
    6. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      92
      1370
    7. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      17
      1342
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      18
      1186
    9. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1140
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1124
    Aihe