Aihe

Spinone & dami asiaa

Kiinnostunut :-):-)

Joku mainitsi täällä damin 3 kahden hinnalla jutun nii aloin miettimään et mikä se on? Tietäiskö joku spinone rodusta. Sopiiko ensimmäiseen koirakotiin ja olisi aktiivinen seuralainen ja onko spinone helppo kouluttaa ja sopisiko esim tokoon? Olisi kiva saada vastauksia näihin kysymyksiin ja ylimääräistä tietoa voi antaa.:-):-)

15

704

  Vastaukset

  • Suosittelen käymään sivuilla http://www.ylilauri.com/
   Et kerro viestissäsi harrastatko metsästystä, valitettavasti (sinun kannaltasi) suurinosa spinoneista lähtevät metsästäviin kotiin. Spinone on kanakoira, se on jalostettu kanakoiraksi, ei sohvaperunaksi. Aktiivisuutta löytyy metsälle ja koulutukseen, mutta sopii pienten lasten kanssa oleskeluun ja loistava seuralainen niin metsällä kuin kotona! Ihana luonne. Tottelevaisuus on itsestäsi kiinni. Se ei tule perinnöllisesti ;)
   Spinonea ei siis pelkäksi kotikoiraksi! Ehdottomasti metsästykseen! Ei lähdetä pilaamaan tätä hienosti jo alkanutta spinonen taivalta vahvana metsästyskoirana.
   Ihania lupsakoita, vaikka joskus hiuksia repiviä olentoja ;) Niinkun kaikissa roduissa: Mikään rotu ei ole valmiiksi "helppo kouluttaa". Koulutus ja tottelevaisuus on ennenkaikkea omistajan vastuulla!! Kun muistaa rakkaus ja rajat niin hyvä tulee.

  • Kyllä spinone varmasti sopii metsästämättömällekin henkilölle, jos kunnolla toimintaa halki vuoden sille tarjoaa. Eihän metsästyskään ole ympärivuotista, vaan suurimman osan vuodesta koiralla ei saa metsästää, eikä muutenkaan, joten jos spinone kärsisi ilman metsästystä, niin se kärsisi suurimman osan elämästään.

   Mutta kasvattajat eivät Suomessa varmasti myy spinoneja muille kuin metsästäjille, koska he eivät halua spinonen maineen kärsivän millään tavoin, vaan pitävät huolen siitä, ettei spinonen suosio muiden kuin metsästäjien keskuudessa kasva.

   Unohda spinonehaaveet, jos et ole metsästäjä. Kasvattaja myy sinulle spinonen ainoastaan, jos harrastat metsästystä koiran avulla.

  • Suurimman osan vuodestä kyllä vain koiralla ei saa metsästää. Tämä ei tarkoita etteikö koulutus ja muu oheistoiminta metsästyksen kannalta rajoitu vaan metsästyskauteen. Esimerkkinä vesireenaukset aloitellaan jo hyvissä ajoin ennen kesäkuuta ;) Myös noudot ja muut esimerkki koulutukset tehdään juuri ympärivuotisesti. Ei sitä koiraa sieltä kaapista syksyllä oteta ja laiteta takaisin kauden loputtua.
   Vähän se pistää harmittamaan että hieno riistaviettinen koira laitetaan perheeseen jossa ei metsästystä harrasteta ja kun metsään lähdetään lenkille niin väittäisin että luonto tekee koiran kohdalla tehtävänsä ;) Riistavietti varmasti vie mukanaan, mutta kukin tavallaan, Löytyy niitä jalostettuja lenkkeilykoiria varmasti yllinkyllin :) Spinonella olisi kumminki paljon annettavaa elämällänsä semmoisissa perheissä joissa metsästyskoira on tarpeellinen.

   • Kyllä se on kasvattaja, joka päättää kelle koiriaan myy. Jokainen spinonekasvattaja varmasti tietää, millainen spinonen omistajan kuuluu olla. Jos spinonen omistajan tarvitsee harrastaa metsästystä, kasvattaja ottaa sen varmasti huomioon. Mutta ei pelkällä metsästyksellä spinonea varmasti tyydytetä, vaan se tarvitsee säännöllisesti (useamman kerran viikossa) jotain kunnollista toimintaa halki elämänsä. Kasvattajalla on varmasti tästäkin omat mielipiteensä, mutta en usko kenenkään spinonekasvattajan myyvän koiriensa pentuja sellaisille, jotka eivät lainkaan harrasta metsästystä.


  • voi ei... mulla on ollut suurena haaveena saada spinone koska se on nin ylisöpö ja kaikkea, mutta nyt lannistuin kun luin näitä :( ENKÖ OIKEASTI VOI SAADA SPINONEA JOS EN METSÄSTÄ? mä olen kasvissyöjä ja asun kaksikerrokisessa rivitalossa kaupungissa. ei kai se nyt niiin huono koti voi koiralle olla? kyllä mä sen kanssa ulkoilisin monta kertaa päivässä!!

  • Tämä metsästyspakko on voimassa vain Suomessa ja Spinoneitahan on muualla Euroopassa paljon enemmän kuin Suomessa. ja juuri tämä pieni määrä mahdollistaa sen, että kasvattajat voivat myydä koiransa vain metsästäjille. Muualta Euroopasta voit ostaa spinnun vaikket metsästäkään ja vieläpä halvemmalla ( tietenkin matkakulut). Spinnu ei tarvitse pyssyä ollakseen onnellinen, mutta metsässä liikkumista varmasti ja päivittäin. Se tykkää uida ja kulkea metsässä hajujen perässä ja isona rotuna vaatii liikuntaa paljon. Ulkohäkkiin sitä ei voi sulkea, vaan se on niin sydämen kuin sohvankin valtaaja ja kyllä, kun se saa liikuntaa ja nenätyötä sopivasti, se on ehdottomasti sohvaperuna. Hommaa vaan spinnu - se on upea ja ihana koira!

   • Ei minkään rotuinen koira tarvitse pyssyä ollakseen onnellinen. Mutta sellaisia rotuja on, joiden kasvattajista lähes kukaan ei ole onnellinen, jos koiriensa jokainen pentu ei pääse pyssylliseen kotiin.

    Kalliiksi tulee tilata koira ulkomailta, juuri nuo matkakustannukset sen aiheuttavat.

    Suomalaiset kasvattajat ovat poikkeuksellisen vastuullisia, kun pitävät huolta spinonen metsästysominaisuuksista. Mutta he ovat nähneet kasvatus- ja jalostustyössään niin paljon vaivaa koiriensa jälkeläisten metsästysominaisuuksien eteen, etteivät halua huolellisen jalostustyönsä menneen hukkaan koiranpentujensa päädyttyä metsästämättömiin koteihin.

    Suomalaiset spinonet taitavat olla yhden Euroopan terveimmistäkin, koska metsästyskulttuuri tämän rodun kohdalla on niin voimakasta maassamme, ettei spinonella suvaita perinnöllisiö sairauksia, mutta niitä väkisinkin esiinty ulkomaiden huolimattomien jalostustöiden takia.

    Ei se harvinaisuus ole syy siihen, ettei spinoneja myydä muille kuin metsästäjille. Esimerkiksi saksanseisojia on Suomessa lukemattomia määriä, mutta sellainen tapaus lukeutuu erityisiin poikkeuksiin, jossa kasvattaja myy saksanseisojan pennun muulle kuin metsästäjälle.


  • Niin, saksanseisoja onkin hyvin erilainen koira kuin spinone, vaikka molemmat seisojia ovatkin. Saksanseisojat menevät metsästyskäyttöön lähinnä pelkästään työkoiriksi eivätkä ole mitenkään päin varsinaisia perhekoiria. Spinone puolestaan kuuluu siihen sakkiin metsäsätykoiria, joiden tunne-elämä ei kestäisi samaa käsittelyä kuin saksanseisojat saavat osakseen. Se, mitä sanoin spinoneiden vähäisestä määrästä ja siitä seuraavasta tosiasiasta, että spinonen kasvattajan on mahdollista myydä koransa vain metsäsätäviin perheisiin tarkoittaa siis sitä, että spinonen kasvattajalla on mahdollisuus valita pennuilleen hyvät kodit, jossa MYÖS metsästetään. Saksanseisojien kasvattajille (ei tietenkään kaikille!!!) riittää, että perheessä metsäsätetään. En usko enkä toivo, että spinonen kasvattajalla metsästys menisi koskaan koiran muun hyvinvoinnin edelle. Ja on aivan luonnollista, että kasvattaja, joka näkee paljon vaivaa koiriensa ominaisuuksien optimointiin, ei halua, että tämä työ valuu hukkaan. MUTTA on turha sanoa, että metsästys on spinonen onnellisuuden kannalta olennaista, vaan aivan niinkuin ed. nimimerkki Kasvattaja sanoi, kyse on kasvattajan onnellisuudesta tässä asiassa. Näen päivittäin niin paljon onnettomia ja häkissä elämänsä viettäviä metsästyskoiria, joiden kasvattajat ovat ovat tehneet itsensä kannalta onnellisen valinnan, että oksettaa ja siksi olen hyvin kriittinen tuon metsästyskriteerin kannalta.
   Minulla on seisovia lintukoiria enkä metsästä, mutta liikumme metsässä ja suolla ja koirat saavat juosta siellä vapaana päivittäin 2-3 tuntia. Koirani ovat äärettömän onnellisia ja syvältä sydämestäni kouraisee ajatus, että jonkun mielestä koirani olisi parempi olla häkissä 11 kk vuodesta ja metsästää 1 kk, koska ovat ns. metsäsätysrotua.

   • Tuskin saksanseisojia suositellaan koteihin vain metsästyskäyttöön??? Minusta se on eläinrääkkäystä, että monta kuukautta koira joutuu olemaan ilman liikuntaa ja seuraa. Vaikka ei ole metsästyskausi, koiraa ei saa laiminlyödä milloinkaan. Tunteeton kasvattaja, joka ei ota huomioon muuta kuin että koirillaan metsästetään.

    Jos sinulla olisi saksanseisoja, tietäisit kuinka paljon se rakastaa perheensä läheisyyttä ja tykkää miellyttää omistajaansa, eli ei sovi vain häkissä pidettäväksi koko metsästyskauden ulkopuoliseksi ajaksi.

    Lue tämä: http://www.imnetti.fi/taikasuon/


   • rakkaat sakut kirjoitti:

    Tuskin saksanseisojia suositellaan koteihin vain metsästyskäyttöön??? Minusta se on eläinrääkkäystä, että monta kuukautta koira joutuu olemaan ilman liikuntaa ja seuraa. Vaikka ei ole metsästyskausi, koiraa ei saa laiminlyödä milloinkaan. Tunteeton kasvattaja, joka ei ota huomioon muuta kuin että koirillaan metsästetään.

    Jos sinulla olisi saksanseisoja, tietäisit kuinka paljon se rakastaa perheensä läheisyyttä ja tykkää miellyttää omistajaansa, eli ei sovi vain häkissä pidettäväksi koko metsästyskauden ulkopuoliseksi ajaksi.

    Lue tämä: http://www.imnetti.fi/taikasuon/

    ... kohdasta LAPSET JA KOIRAT:


  • En tiedä, mikä koira soveltuu häkissä pidettäväksi. minun mielestäni ei mikään, mutta pikainen tai vähän syvällisempikin vilkaisu asuinalueeni pihoille kertoo karua kieltään. Pystykorvia, karhukoiria, seisojia... Toiset pääsevät lenkille päivittäin, toiset jopa yöksi sisään, mutta eivät suinkaan kaikki.

   Mutta ilmeisesti nämä rodut jotenkin voivat näin elää, en minä tiedä, mutta itse en toki ottaisi koiraa ollenkaan ellen olisi valmis huolehtimaan sen tarpeista kaikkinensa.

   Saksanseisojat ovat hienoja koiria! Suo anteeksi, en todellakaan tarkoittanut, että niitä saisi kohdella toisin kuin vaikka spinnuja, mutta erilaiset elämäntavat tuntuvat näiden omistajilla (monilla, ei taaskaan kaikilla) olevan ja sitä myöten myös koirilla.

   • No tärkeintä on se, että jokainen saa itselleen koiran josta on onnellinen ja että koirakin tulee olemaan onnellinen. Rotuvalinta on vaikeaa ja aina ei saa kaikkea mitä haluaa, mutta onnea ainakin minulta kaikille nykyisille ja tuleville koiranomistajille. Luonne, terveys ja sopiva turkki kun täsmäävät omistajan haaveita koirassa, niin koirasta tulee hyvä mieli, on rotu mikä hyvänsä, näin se menee loppujen lopuksi. Koira on aina koira, mutta jokaisella saa toki olla omat lempirotunsa ja niin kannattaakin, kunhan on valmis joustamaan rotuvalinnassa tapeen vaatiessa :-)


  • Mitenkähän tuo voimakas metsästyskulttuuri liittyy rodun terveyteen Suomessa?

   "Suomalaiset spinonet taitavat olla yhden Euroopan terveimmistäkin, koska metsästyskulttuuri tämän rodun kohdalla on niin voimakasta maassamme, ettei spinonella suvaita perinnöllisiö sairauksia, mutta niitä väkisinkin esiinty ulkomaiden huolimattomien jalostustöiden takia." Kommentoi kasvattaja aiemmin.

   Lisäksi on erikoista yleistää ulkomailla tapahtuva jalostus huolimattomaksi. Ja että, jos perinnöllisiä sairauksia Suomen spinoneilla esiintyy, niin nekin johtuu ulkomaisista huolimattomista jalostustöistä. Suomessa taitaa olla kaksi tai kolme Spinonen kasvattajaa ja nekin kimpassa vissiin keskenään ja kukas sen hännän nostaisi ellei kissa itse. Mutta kuinkahan paljon spinonen kasvattajia on esim. Italiassa? Varmaan siihen porukkaan mahtuu kasvattajaa jos jonkin moista, mutta kyllä muuallakin kuin Suomessa on erittäin vastuuntuntoisia kasvattajia ja terveitä koiria, vaikka metsästys ei olisikaan kriteeri numero yksi. Sitä paitsi ainakin Italiassa ainakin panostetaan myös metsästämiseen. Ulkomailta on ihan järkevääkin hakea itselleen Spinone, kun Suomessa rotupohja ei ole vielä kovin laaja. Eikä ne tuontikustannukset mitenkään pilviä hivo. Enemmän se on se vaiva varailla lennoilta koirapaikka ja käydä hakemassa paikanpäältä. Pelkän koiran lähettäminen on kalliimpaa kuin käydä itse lentäen hakemassa. Vai pitäisiköhän suomalaisilta kasvattajilta ensin kysyä lupa hakea ulkomailta spinone?

   • eikun lento varaukseen ja sitten koiran hakuun, saakohan sieltä ottaa minkä haluaa?


  • nyt on taas hölönpölöö, mä en metsästä ja omistan spinonen. Suurin osa näistä raapustajista kirjoittaa puuta heinää.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Takaisin ylös

  Luetuimmat keskustelut

  1. Maisa tahtoo Mikon kanssa yhteisen lapsen

   On kuitenkin kiire sillä sairaus voi paheta ja se kaataisi vauvahaaveet: "Lentoemäntänä työskentelevä mediapersoona Maisa Torppa, 29, kertoo tuoreess
   81
   7007
  2. Onko Stefan Therman monimiljonääri?

   Jotkut väittävät että on, toisten mielestä pelkkä velka-elvis jolle kohta käy köpelösti. Mikä on totuus?
   Kotimaiset julkkisjuorut
   62
   6813
  3. Maisuliini vongannut vieraalta mieheltä

   Käsi pystyyn kenelle tuli yllärinä: https://www.seiska.fi/Uutiset/Maisa-Torppa-taas-suhdeskandaalissa-Yritti-iskea-kaasonsa-miehen-ystavat-hylkasivat
   267
   4135
  4. Turun seudulla löydetty ensimmäiset uudelleen koronaan sairastuneet

   Taitaa rokotukset mennä hukkaan, kun ei tulekaan immuniteettiä. https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/5039e73d-b54b-4edd-a962-a3c841d846d7
   Maailman menoa
   84
   3008