Prostituutio

Kati Kallio

Prostituutio ja sosiaaliturva

Seksuaalinen ahdistelu, hyväksikäyttö ja raiskaus sekä prostituutio ovat henkisesti erittäin raskaita ja väsyttäviä kokemuksia, jotka voivat tuhota normaalin työkyvyn ja joista toipuminen voi viedä vuosia. Hyväksikäytön uhreilla pitää olla mahdollisuus levätä, opiskella ja työskennellä olosuhteissa, joissa hyväksikäyttö tai sen uhka ei toistu. Käytännössä tämä on Suomessa hyvin vaikeaa, jos ei siedä hyvin miesten läsnäoloa, koska ahdistelu, hyväksikäyttö ja sillä uhkaaminen on hyvin yleistä kouluissa ja työpaikoilla. Ihmisillä tulee olla oikeus sosiaaliturvaan sekä korvaukseen siitä, että yhteiskunta ei ole suojellut hyväksikäytöltä, mikäli tämä on johtanut esimerkiksi opintojen tai työskentelyn estymiseen.
Ihmisoikeuksien julistuksen mukaan ihmisillä on oikeus riittävään toimeentuloon, ruokaan ja suojaan valtion varoista, mikäli muita ihmisoikeuksien mukaisia toimeentulon lähteitä ei ole. Prostituoiduille ja muilla seksuaalisesti hyväksikäytetyillä pitäisi olla oikeus sosiaaliturvaan ilman vaatimuksia, jotka tekevät sen vastaanottamisen mahdottomaksi. Prostituutio on ympärivuorokautinen elämäntapa, ei ammatti, ja siitä irrottautuminen on hyvin vaikeaa. Sosiaaliturvaa tulisi tarjota aktiivisesti kaikille “seksialalla” toimiville. Suuri osa ei ole tietoisia oikeudestaan sosiaaliturvaan, he eivät jaksa tai kykene vaatimaan etuuksia, jotka heille oikeutetusti kuuluvat, ehkä nuoruuden tai tottumattomuuden viranomaisten kanssa toimimiseen takia.

Kukaan ei elä vapaaehtoisesti sosiaalituella pitkiä aikoja, mikäli kehitystä, opiskelua ja työntekoa ei ole estetty. Aikuiset ihmiset haluavat tehdä elämällään jotain tuottavaa, luoda uutta ja auttaa muita.

Seksuaalisen hyväksikäytön seurausten määritteleminen mielenterveysongelmaksi altistaa uhrin jatkuvalle hyväksikäytölle. Sosiaalituen ei pidä olla sidottu lääkärinlausuntoon, ei etenkään psykiatrin tekemään. Psykiatreista ainakin 10-25% käyttää potilaitaan seksuaalisesti hyväkseen, mikä on keskimäärin enemmän kuin muiden alojen lääkärit. Psykiatrien hyväksikäyttämistä potilaista 40% on kokenut aiempaa hyväksikäyttöä. Todennäköisyys, että psykiatri käyttää prostituoitua seksuaalisesti hyväkseen tai raiskaa on erittäin korkea. Käytännön kokemusten perusteella 80-90% hoitohenkilökunnasta käyttää potilaita seksuaalisesti hyväkseen, mikäli se on mahdollista.
Lääkärin suosituksella sosiaalituen saaminen voi helpottua huomattavasti, mutta lääkäri kannattaa valita varovaisuutta ja harkintaa noudattaen. Prostituutiota ei kannata mainita.

Francis Farmer oli Hollywood-näyttelijä, joka esiintyi 18 elokuvassa, 3 Broadway-näytelmässä ja 30 radio-ohjelmassa ennen 27-ikävuottaan 1940-luvulla . Ihmissuhdeongelmien ja laihduttamiseen käyttämänsä amfetamiinin takia hänet toimitettiin mielisairaalaan Washingtonissa. Hoitajat raiskasivat hänet, prostituoivat hänet sotilaille, lukitsivat häkkiin, kiduttivat sähkö- ja insuliinishokeilla, jääkylmillä kylvyillä sekä voimakkailla invalidisoivilla lääkkeillä ja aivoleikkauksilla. Frances Farmerin persoonallisuus ja ura olivat tuhoutuneet. Menestynyt näyttelijä päätyi lajittelemaan pyykkiä pesulaan.

Toisin kuin moni muu, Farmer selviytyi ja saattoi kertoa tarinansa. “Älä ikinä tuudittaudu kuvittelemaan, että terrori on ohi, koska sen uhka on yhtä suuri ja paha kuin Bedlamin aikana. Mutta minun täytyy kertoa kauhuista, kuten muistan ne, siinä toivossa, että jokin ihmiskunnan voima toimii pelastaakseen lopullisesti epäonniset ihmiset, jotka ovat edelleen vankeina luhistuvien, mädäntyneiden instituutioiden osastoilla.”

3

146

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • miiiiiiiiiiiie

      oletko lääkäri kati kallio

    • mmmmmmmmmmi

      oletko hämeenlinnan psykiatrisessa sairaalassa työssä?

    • Eihelvetti111

      Voi vittu taas mitä paskaa...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      169
      3090
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2101
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      2044
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1875
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      71
      1583
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      26
      1336
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1242
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1231
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      34
      1201
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1188
    Aihe