Matematiikan opettaja?

....

Onko heidän palkkansa millainen? Päivien pituus?

Matematiikka kiinnostaa itseäni ja olen tullut harkinneeksi matematiikan opettajaa, muttal lähinää mietityttää millaista työtä se todellisuudessa on.

12

6092

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • matmast

      Olen itse vasta alan opiskelija, mutta on asiasta jo jotain hajua. Yläkoulussa matematiikan opettajan opetusvelvollisuus on 21 viikkotuntia, jonka päälle tulee valmistelut ja kokeiden korjaukset ynnä muut lukuisat velvollisuudet. Yläkoulussa työskentelevä matematiikan opettaja opettaa lisäksi useimmiten myös fysiikka ja/tai kemiaa. Näille tunneille pitää valmistella erilaisia koejärjestelyitä, mikä on huomioitu kyseisten aineiden tuntien 20% korkeampana palkkauksena. Peruspalkka yläkoulussa on nykyään n. 2700 euroa ja palkkaa kohottavat lähinnä ikälisät ja ylitunnit. Kokonaispalkka vaihtelee välillä 2700-4500 euroa varmaankin 95 prosentilla yläkoulun matikan opettajista.

      Lukiossa opetusvelvollisuus on tuntia pienempi, mutta vaativa opetettava asia ja yo-kokeisiin valmistautuminen lisäävät työtaakkaa. Suurissa lukioissa matematiikan opettaja saattaa selvitä pelkällä matematiikan opettamisella. Erilaisista lisistä ja hiukan korkeammasta peruspalkasta johtuen lukion opettajien palkkahaarukan molemmat päät venyvät 400-500 eurolla yläkoulun vastaavaan verrattuna.

      Itse työstä sijaisuuskokemusten perusteella: yllättävän vaikeaa opettaa itselle helppoja asioita helposti ymmärrettävässä muodossa. Työrauhaongelmat lienevät samanlainen vaiva kuin muillakin tunneilla, tosin matematiikka on oppiaineena sikäli vaativa, että oppilailta vaaditaan joka tunnilla työntekoa (laskemista).

      Työviikon pituudeksi arvioisin 27 viikkotunnin opetusmäärällä noin 50-55 tuntia kokemattomalla ja 40-45 tuntia kokeneella. Minimitunneilla työviikko lyhenee tietysti merkittävästi, mutta tämä näkyy sitten palkassakin, joka jää ilman lisäponnisteluja kokeneellakin opettajalla 3500 euroon.

      • matemaaatikko

        "Työviikon pituudeksi arvioisin 27 viikkotunnin opetusmäärällä noin 50-55 tuntia"

        Et ole tosissasi!

        Mitä matematiikan opettaja valmistelee 20 tuntia?


      • Miten lie?
        matemaaatikko kirjoitti:

        "Työviikon pituudeksi arvioisin 27 viikkotunnin opetusmäärällä noin 50-55 tuntia"

        Et ole tosissasi!

        Mitä matematiikan opettaja valmistelee 20 tuntia?

        Olen ollut noin 25 vuotta yläkoulun äikän opena. Silloin tällöin pidän kirjaa todellisista työtunneistani (oppitunnit, valmistelut, kokeiden tekeminen ja tarkitus, kirjoitelma-aiheiden tekeminen ja kirjoitelmien tarkistus, kokoukset, yt:t, vanhempainillat, yhteydenpito koteihin jne.) ja ihan helposti pääsen 21 opetustunnilla tuohon 50-55 työtuntiin/vko.


      • kemianope

        "Näille tunneille pitää valmistella erilaisia koejärjestelyitä, mikä on huomioitu kyseisten aineiden tuntien 20% korkeampana palkkauksena. "

        Missäs näin sanotaan? Olen kemian ja matematiikan opettaja, mutta en minä ainakaan mitään 20% enempää palkkaa saa kemian opettamista. Sen sijaan kyllä käytän kaikki välitunnit tavaroiden järjestelyyn ja työpäivän jälkeen tai ennen tavaroiden ja välineiden kasaamiseen (että pikemminkin 20% palkanalennus on kyseessä kasvaneesta työmäärästä). Demokorvaus maksetaan kemian ja fysiikan opettamisesta, mutta kuten nimikin kertoo korvaus vastaa pidettyä demoa. Nykyäänhän demojen sijaan OPPILAAT tekevät työt ja nämä työt on suunniteltava ja valmisteltava. Demokorvausta pitäisikin kasvattaa!


    • Kollega

      Pitäisi ymmärtää lopettaa ja lähteä kotiin ajoissa.

    • 14+8

      Matikka on kyllä yksi sikäli helpoimmista oppiaineista, että se on ja pysyy. Äikkä on ihan eri juttu, esim. aineiden korjaus on varmaan enemmän aikaa vievää kuin matikan kokeiden??

      Monissa muissa aineissa pitää jatkuvasti seurata lakimuutoksia, uutisia ja uusia tuulia ja joka vuosi muuttaa ainakin jonkun verran materiaalia.

      • nojust!

        Joo, helppo oppiaine todellakin! Oppilaat suorastaan rakastavat matikkaa ja tulevat ilomielen aina matikantunneille ja tekevät tehtäviäkin käskemättä. Miten onkin niin mukava ja leppoisa oppiaine - kautta aikojen ollut se koulun suosituin aine!


    • matmast

      Äikän aineet on otettu huomioon opetusvelvollisuudessa, joka on noin 20% alhaisempi kuin vaikkapa matikassa. Matikan opettamisen helppous on sekin kyseenalaista: esimerkiksi yhtälöparien iskostaminen kaikkien ysiluokkalaisten päihin kysyy pedagogista luovuutta - ja kärsivällisyyttä. Vaikka matematiikan koulussa opetettava asia pysyykin vuosikymmenestä toiseen samankaltaisena, kukin opettaja joutuu vuodesta toiseen pohtimaan, miten asia mielekkäästi uusille ikäluokille opetetaan. Lukiossa graafiset ja symboliset laskimet ovat jo aika iso osa matikan opettajien työtä, samoin matemaattiset ohjelmistot. Luultavasti tietotekniikka jalkautuu myös yläkoulun matikan opetukseen, jolloin opettajat joutuvat taas päivittämään osaamistaan. Tuskin kukaan opettaja nykypäivänä ajattelee olevansa valmis opettaja maisteriksi valmistuttuaan. Mielikuva ammatista, jossa ekana vuonna valmistellaan tuhruiset kalvot ja sen jälkeen korjataan hedelmiä 30-40 vuotta lyhyiden päivien muodossa, joutaa romukoppaan. Näin ainakin itse näkisin asian.

    • makefy-ope

      Opettajilla on periaatteessa kaikilla sama palkka. Aineenopettajan peruspalkka on tällä hetkellä I-kuntaryhmissä noin 2700 euroa. II-kunta ryhmissä jonkun kympin pienempi. Jotta saat peruspalkan, sinulla pitää olla vuosiviikkotunteja 21h/vko, siis sitä työtä jonka teet luokassa. Päätoimisella tuntiopettajalla opetusvellisuus on 16h/vko ja siten palkkakin huomattavasti alempi tuolla viikkotuntimäärällä.

      Joissakin kunnissa ja kouluissa on ylitunteja opettajille riippuen aineesta. Itselläni on ollu 1-2h/vkossa ylitunteja eli käytännössä se tarkoittaa, että saan palkan 22-23h/vko. Se on noin 100-200 euroa enemmän kuukausipalkkaan.

      Jos olen luokanvalvojana, siitä saa 1 vuosiviikkotunnin korvausta (eli noin satasen kuussa lisää). Työhön kuuluu luonnollisesti luokan oppilaiden asioista huolehtiminen, palaverit, vanhempien tapaamiset yms. Todellisuudessa siis paljon enemmän kuin 1h/vko:ssa töitä.

      Jos vielä erikseen vastaat koulun jostain korvauksellisten töiden hoidoista, tulee niistä 1 vuosiviikkotunti lisää palkkaa. Valitettavasti näiden hoitaminen kyllä vaatii enemmän kuin korvausta maksetaan, mutta... Tällaisia töitä on esimerkiksi av-laitteiden hoito, joka on aika tyypillistä matematiikan/atk:n opettajalle.

      Ikälisiä opettaja saa vasta 5 vuoden työsuhteen jälkeen. Peruskoulussa se hurjat 4% =) Eli käytännössä, jos kauniisti sanon, niin viiden vuoden työsuhteesta saat palkaksi vittuilukorotuksen - kunhan nyt on näennäisesti annettu jotain, ettei tartte rutista, ettei koskaan saa mitään.

      Riippuen koulusta työ on kivaa tai todella raskasta. Työyhteisön ilmapiiri vaikuttaa todella paljon viihtyvyyteen. Monesti kuitenkin jokaisesta koulusta löytyy ne opettajat, joita ei toivoisi sinne töihin. Jos avaat väärässä kohdan suusi ja tai kysyt väärään aikaan jotain, huomaat, ketkä opettajat on niitä, joiden toivoisi vaihtavan alaa. Yleisesti ottaen opettajahuoneet on kuitenkin melko suvaitsevaisia ja "auttavaisia". Lähiökoulut on tietysti raskaampia kouluja ja sen huomaa työpäivän jälkeen siitä, että kotiintullessa rojahdat suoraan sohvalle ja et jaksa evääsi liikkuttaa... Mutta...

      • makefy-ope

        Työ on alussa raskasta, koska suunnitelmien tekeminen vie todella paljon aikaa. Ja lopulta kun ole koko illan suunnitellut seuraavan päivän hommia, huomaatkin luokassa, ettei suunnitelmat mene ollenkaan niin kuin pitäisi. Joudut improvisoimaan kesken kaiken ja keksimään jonkin toisen lähestymistavan asiaan tai vain huokaiset mielessä "Voi ei, tästä ei tule mitään.." ja aloitat alusta. Siihen tottuu ajan kanssa ja vuosien jälkeen kohtaat samoja ongelmia oppilaiden keskuudessa, joten pystyt lennossa vaihtamaan opetustapasi riippuen luokasta, ryhmästä tai oppilaista. Kukaan ei ole seppä syntyessään :) Ja opettajan työssä se tarkoittaa sitä, että sinulta menee vuosia oppia sujuvaan opettamiseen. Moni nuori opettaja vaihtaakin alaa ensimmäisten vuosien aikana, koska kokevat työn olevan liian raskasta. Mutta...

        Luonnontieteistä matematiikan opettaminen on helpointa. Mm. kemiassa suunnitelmia on tehtävä enemmän ja jos opetat 5vvt kemiaa saat tätä vastaan 1vvt ns. demokorvausta, joka kattaa valmisteluja. No, valitettavasti aika alamittaan mitoitettu tuokin, koska et mitenkään pysty valmistelemaan 5 ryhmän välineitä, liuoksia yms. 1h/vko. Mutta...

        Opettajien palkkauksessa on paljon epäkohtia ja jos opettajaksi päädyt, tulet huomaamaan ne. Todennäköisesti ensimmäisessä työpaikassa tulet huomaamaan sijaisten kohtelun palkassa, joka näkyy siten, että vuoden sijaisuudessa sinulle tehdään 2,5kk palkanalennus ja kesän aikana ole työkkärin asiakas vaikka samassa paikassa jatkuisikin taas elokuun puolessa välissä työt. Sijaisten työ on myös raskaampaa kuin virassa olevan opettajan. Juuri kun opit ns. talontavoille, työpaikkasi vaihtuu taas uuteen. Kaikki on uutta, uudet oppilaat, uudet työtoverit, uudet tavat... Sitä jatkuu ensimmäiset vuodet, ellet satu hyvään saumaan ja pääse kouluun, josta vapautuu virka juuri sinulle. Tähän epäkohtaan tulet kanssa törmäämään, että virkaan ei suinkaan aina valita pätevintä ja henkilöä, joka on tehnyt pitkän työuran jo, vaan ns. "sopivin" (mistä sekin tiedetään?) joka on ollut talossa juuri töissä. 7 vuoden työurankin jälkeen vastavalmistunut noviisi voi mennä sinun edelle virkaan valittaessa. Epäkohtia on paljon, mutta jos niiden kanssa oppii elämään, niin...

        Mastmas kirjoitti: "Kokonaispalkka vaihtelee välillä 2700-4500 euroa varmaankin 95 prosentilla yläkoulun matikan opettajista."

        Jos et halua pettyä, tuijota vain tuota 2700 euroa. 4500 euroa et tule yläkoulun matikan opettajista saavuttamaan kuin sillä, että sinulla on hirveä määrä ylitunteja ja kaikki mahdolliset ikälisät, apulaisrehtorina jne. Keskipalkka opettajilla taitaa hillua siellä 3300-3400 euron paikkeilla johtuen yksinomaan siitä, että suuri osa opettajista on opettajia, joilla on jo kaikki ikälisät kasattu ja tämä vääristää palkkatilastoa. Nuorena opettajana voit saavuttaa tuon 3300 euron palkan vain sillä, että sinulla on ylitunteja 5vvt, joka on jo paljon. Huomaa, että monessa koulussa ei opettajille tule yhtään ylimääräistä vvt:ia.


    • note 10.1

      hieno ja realistinen kirjoitus!

      • hanman53

        Noista palkkojen suuruuksista vielä pieni tarkennus. Olen apulaisrehtori ja matem. aineiden ope ja virkavuosia on lähes 30 ja olen oman palkkaukseni huipulla. Opetustunteja on viime vuosina ollut keskimäärin 18 plus lv ja demot mukaanlukien yhteensä 20-21 vh. Apulaisrehtoriushan tuo minulle opetusvelvollisuuden huojennusta 10 % 21:stä eli 2 vh. Opetusvelvollisuuteeni on siis sisällytetty yksi tunti demoista tai lv:stä.

        Vuonna 2012 brutto oli 5000 euroa /kk, josta apul. rehtorilisän osuus on n. 800. Tähän päästään siis 20-21 viikkotunnilla ja apulaisrehtorin hommilla. Ylitunteja ottamalla summaa voi tietty kasvattaa hieman.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      313
      3566
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      83
      1669
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1500
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      56
      1425
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      27
      1290
    6. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      47
      1250
    7. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      49
      1212
    8. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1180
    9. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      182
      1161
    10. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1147
    Aihe