Vesikiertoisen patterin säätö lämpimäksi?

Ridke

Osa asuntomme pattereistamme ei lämpene kunnolla. Patterin termostaatin (Oras) ollessa täysillä, on patterin yläosa lämmin, mutta alaosa kylmä, samoin patterista poistuva vesiputki on täysin kylmä, patteriin tuleva taas hyvinkin kuuma. Eli kuumaa putkistossa pitäisi kyllä riittää, ihan kuin vesi vain ei menisi patterin läpi. Termostaatti on avoimesti, ei esim. verhon takana. Ilmattu on, siitä ei ollut apua eikä kyse. Suhinaa patteriin saa, kun kääntää termostaatin hetkeksi pienemmälle, ja sitten takaisin kuutoselle, mutta eihän se siitä lämpiä enempää - säätö kylmemmäksi kenties toimisi... Termostaatissa kauluksen alla olevassa ylöspäin olevasta kolosta näkyy merkintä "A" (kylmimmässä patterissa). Mitä tässä pitäisi säätää, jotta asia korjaantuisi?

Asunnon pattereista yksi on tosi kylmä, ja kaksi muuta kuudesta kuudesta jää viileiksi, kolme lämpiää. Harmi vain että kylmät ovat siellä, missä toivoisi lisää lämmintä (alakerta) ja kuumat siellä, missä toivoisi viileämpää (makuuhuoneet). Asumme rivitalossa.

10

16699

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kkk'''

      Vähän tuntuu, että kierto olisi liian hidas. Pyöriiköhän kiertovesipumppu kunnolla? Onkohan järjestelmässä riittävästi painetta? Eli pitää vilkaista yhtiön pannu- tai lämmönjakohuonetta.

    • 33+33

      Eiköhän noissa ole se "vuokralaisten rajoitin" eli termaria ei saa käännettyä suuremmalle. Äidilläni oli juuri sellainen osakehuoneistossa ja oli kylmä ja patteri ei lämminnyt kunnolla. Isänöitsijä kävi rajoittimen poistamassa ja sen jälkeen on tarjennut ja patterit lämpiää kunnolla.

    • dgf678

      Patterin tehoasetuksen säätöventtiili on poistoputkessa, jakoavaimella avattava korkki ja kuusiokolo/ruuvimeisseli säätöinen venttiili.

    • kaik kunnossa

      Aloittajan tapauksessa todennäköisesti termostaatti toimii juuri niinkuin pitää. Termostaatti päästää lämmintä vettä läpi kunnes termostaatti tuntee että huoneilma on asetetun lämpötilan mukainen. Silloin patterin yläosan tulee olla kuuma ja alaosan viileämpi, jopa kylmä jos patterivesi on kovin kuuma.

      Ongelma ei ole patterin lämpö vaan huonetilan lämpö.

      Jos rivitaloyhtiö on säätänyt termostaattien maksimilämpöasetukset kuten pitää ettei huoneista tule liian lämpimiä niin termostaattia vääntämällä ei saa patterin alaosaa sen kuumemmaksi kuin nyt. Eikä pidä. Huoneen saa kyllä viileämmäksi säätämällä termostaatin pienemmälle lämpötilalle kunhan pitää oven kiinni tai vain vähän raollaan.

      Voit kokeilla sitä että avaat huoneen ikkunat puoleksi tunniksi aivan levälleen. Silloin termostaatti tuntee ulkoilman lämpötilan joka siirtyy huoneeseen. Jos silloin patterin alaosa kuumenee niin kaikki on teknisesti kunnossa.

      Jos aloittaja on eri mieltä rivitaloyhtiön kanssa huoneiden maksimilämpötiloista niin sitä ei täällä voi ratkoa.

    • Ridke

      Aloittaja täällä.

      Olen kokeillut laittamalla pakasteita termostaatin päälle = kylmää termostaatille - sillä ei ole vaikutusta. Ja makuuhuoneissa (yläkerrassa) kyllä lämpö nousee liikaakin, eikä pattereita voi edes täysillä pitää. Eli järki sanoo, että alakerrassakin tehoa pitäisi löytyä, mutta ei löydy. Samoin ainakin osalla naapureista on kyllä patterit lämpiminä, ja lämpötilaeron huomaa jo vieraillessa: "ai teillä ei tarvitsekaan olla kahta villapaitaa päällä" :D. Eli ei ole kyse taloyhtiön rajoituksistakaan.

      Mutta erityisesti tämä meidän päätyasunnon alakerran patteri, kohdassa jossa huone on auki ylös asti, ei riitä, eikä lämpene. Ymmärrän, että mökkioloissa ollaan toppahousut päällä ja pari villapaitaa ja villasukat, että tarkenee, mutta en näin uudehkossa kaupunkiasumisessa. En ole edes erityisen viluinen, mutta kotona vain ollaan paljon ihan vain paikallaan, ei jatkuvassa liikkeessä.

      Sen huomasin, että patterit jotka lämpenevät ovat eri linjassa kun ei-lämpenevät. Mutta molempien linjojen tulovesiputket ovat kuumat ja menovesiputketkin lämpimät, eli niissä ei eroa sinänsä.

      Otanpa yhteyttä isännöitsijään, mutta kun en oo aiemminkaan osannut sanoa, mikä voisi olla vikana, niin ei ratkaisuakaan...

      • kaik kunnossa

        Edelleenkin: tärkeätä on huonelämpö eikä patterin kuumeneminen. Sanomistasi ei saa oikein selkoa olisiko huoneissa kylmää. Jos puhut isännöitsijälle, puhu pelkästään huonelämmöstä kun termostaatti on maksimissaan. Jos puhut pelkästään patterien lämpiämisestä niin isännöitsijän kuuluu olla tekemättä mitään.


      • rakennusfyysikko

        Tuo kuulostaa nyt vähän siltä, että ongelma saattaisi olla perussäädöissä.

        Linjan lämpötila ei vielä kerro koko totuutta, sillä yksinkertaisen putken lämpötilan ylläpitoon ei kovinkaan kummoista tehoa tarvita, joten aika pienelläkin lirulla putki pysyy kuumana. Patterit ovatkin sitten asia erikseen, niiden lämmittämiseen tarvitaan jo ihan toisenlaista virtaamaa.

        Itseasiassa on suorastaan yllättävää miten usein taloyhtiöillä on ongelmaa juuri tämän kanssa. Monesti perussäädöt on jätetty kokonaan tekemättä, kaikki venttiilit ovat vaan täysin auki ja kuvitellaan että termarit hoitavat kaiken säätämisen. Usein tämä johtaa siihen, että niissä huoneistoissa jotka ovat lähimpänä pannuhuonetta on riittävästi lämpöä, mutta ulompana ei.

        Toisinaan huoltomiehet korjaavat tilannetta sillä, että nostetaan menoveden lämpötilaa kunnes puhelin lakkaa soimasta.. Mikä ei ole kovin fiksua sekään, sillä silloin melkein kaikki termarit ovat kiinni, putkiston häviöt kasvavat ja venttiilit ujeltavat kun pumppu yrittää painaa niistä väkisin vettä läpi.

        Mutta sitä ennen on tosiaan hyvä huomata, että kannattaa ennemmin puhua huoneilman kuin pattereiden lämpötiloista. En mitenkään halua epäillä kertomaasi, mutta on ihmisiä, joiden on vaikea käsittää sitä että patterin lämpötilalla ja kalenterin sivulla ei ole läheskään niin paljon yhteistä kuin voisi kuvitella. Ja normaalisti termareita ei tarvitse väännellä, koska ne nimenomaan ovat termostaatteja, eli reagoivat lämpötilan muutoksiin.


    • rkfkckgk

      Mites patterissa se lähtöpuolen venttiili joka siellä "mutterin" alla?

      • hanat_auki

        Lähtöpuolen venttiili on tosiaan mutterin alla piilossa. Ensin mutteri pois ja sitten sitä lähtopuole venttiiliä avataan reilusti, niin pitkään vaan kuin pyörii.


    • twrmari

      Heittäkkee helevettiin ne termarit .ni joha lämpenee .suao munasillaan pomppia

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      14
      1362
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1265
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      62
      1160
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1042
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1006
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1005
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      9
      983
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      979
    9. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      970
    10. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      961
    Aihe