Illuusio lentämisestä "jokamiehen" UAV-lennokin avulla

Haavettako vain?

Lennokkiharrastus on ainakin sivusta katsottuna varsin epämukavan ja ikävän näköistä puuhaa, kun pitää seisoa kentän laidalla radio-ohjaimet käsissä ja tähyillä taivaalla vikkelästi seilaavaa ja kehää kiertävää konetta. Eihän sellaisessa ole mitään järkeä!

Miehittämättömien, siviilikäyttöön tarkoitettujen UAV-lennokkien saaman julkisuuden ja tekniikan kehityksen myötä olen ruvennut puolivakavissani pohtimaan mahdollisuuksia luoda näiden avulla virtuaalinen illuusio lentämisestä. Mitä mahdollisuuksia ne oikeasti tarjoavat ja missä vaiheessa kehitys on menossa? Mitä, jos lennokkia voisi ohjata mukavasti sisätiloista käsin nojatuolissa istuen esim. Oculus Rift-virtuaalilaseja näyttölaitteena käyttäen? Kone olisi luonnollisesti varustettu 3D-kameroilla, jotka mukautuvat ohjaajan pään liikkeisiin. Itse asiassa lennokki olisi lentävä älypuhelin, joka huolehtisi itse ilmassa pysymisestä ja hoitaisi kommunikaation muiden samanlaisten lennokkien, muiden lentolaitteiden yms. kanssa. Ohjaajan tehtäväksi jäisi vain kertoa, mihin suuntaan mennään. Ylös, alas, eteen, taakse, oikealle vai vasemmalle. Kodin tai (robotti?)auton katolla olisi telakka, johon lennokki voisi hakeutua latausta/tankkausta varten, kun polttoaine/sähkö käy vähiin. Lennokissa olisi tietysti mukana integroitua PV-ohutkalvoa, joka voisi jossakin määrin pidentää yhtämittaista lentoaikaa. Autoon integroitu ratkaisu taasen tarjoaisi mahdollisuuden hyvin erilaiseen ja ihastuttavaan matkustuselämykseen. "Lentävä auto", tai illuusio sellaisesta, mutta fyysisesti maan kamaralla istuen. Mahdollisuus tiedustelulentoihin auton ympäristössä, ajoreittien suunnitteluun ja ylipäänsä vain maisemien ihasteluun korkeammalta. Kehittyneemmissä malleissa kenties "robottikädet", jotka mahdollistaisivat pienten tavaroiden (vaikkapa ostosten) siirtämisen paikasta A paikkaan B.

Mitkä valtavat mahdollisuudet!

Kuinka lähellä realistisesti puhuen olemme sitä aikaa, että voimme ostaa/tilata tällaisen edes jokseenkin kohtuulliseen hintaan? Vai vaaditaanko vielä kovinkin uraauurtavia T&K- toimenpiteitä? Voisin melkein luvata, että kun/jos tällainen ratkaisu tulee markkinoille, olisin valmis pulittamaan siitä useammankin tuhatlappusen.

8

204

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Haavettako vain?

      Vielä ajatus edellisen viestin jatkoksi. Kertyneekö ilmakuvattua materiaalia joskus niin paljon, että voidaan luoda täydellinen virtuaalinen 3d-kuvaus esim. kattaen koko Suomen. Silloinhan lennokkia ei edes tarvittaisi, vaan pelkät virtuaalilasit ja hyvä nettiyhteys riittäisivät...

    • lennättäjä

      aika tylsää olisi tuollainen. Kyllä siinä tyhmässä kentän laidalla seisoskelussa ja lennokkia lennättäessä on ihan eri haasteet. Kaikista ei siihen ole, kun pitää saada äkkiähetikaikkimulle. Kaikilla ei ole kärsivällisyyttä näköjään opetella asioita. Vuokraa kopteri ja lentäjä, niin saat sitä rahaasi palamaan.

    • kuinlintu

      tuota ei laki salli, mutt kun hankit moottoroidun varjoliitimen ja nouset ite ilmaan kattomaan mitä näkyy niin jopa on mahtavaa ja ei vaadi mitään lupia!!

    • j7h5twer

      Ja vieläkään kukaan ei ole selittänyt miksi niitä lennokkeja pitää lennättää lentokentällä, kun suurinta osaa voisi lennättää Citymarketin parkkipaikalta ja merkittävää osaa vaikka omalla takapihallaan.

      Oikeiden ilmailijoiden tiellä ovat suurimmaksi osaksi.

      Ymmärrän asian niiden muutamien harvojen suihkareiden kohdalla, jotka oikeasti menevät kovaa ja tarvitsevat tilaa, mutta nämä tuulettimet, joita voi leijuttaa pystyssä paikallaan potkurin voimalla, voisi lennättää jossain ihan muualla.

      Vähän sama kuin nuo virtuaali-ilmailijat sillä kentällä, jolta itse operoin. Simulaattoreita pitää tulla pelaamaan kentän luokkatiloihin, jotta päästään tunnelmaan. Samalla ne fasiliteetit on poissa oikeiden ilmailijoiden käytöstä.

    • Harrastaja6

      No älähän huoli, kohta alkaa nousta lentopolttoaineiden hinta tarpeeksi ylös. Sitten jää nuo lentokentät meille lennokkiharrastajille, kun "oikeat" ilmailijat eivät pysty kustantamaan harrastustaan. Mihkä sinäkin niitä luokkahuoneita tarviit pysy siellä koneessasi ja ilmassa, niin et ole täällä maan päällä oikeiden ihmisten tiellä.

      Pienellä suvaitsevuudella huomaisit, että oma harrastuksesi ei ole maailman napa ja muutkin harrastajat täytyy ottaa huomioon.

      • j7h5twer

        Eipä nuo kerosiinin ja dieselin hinnat niin hirveästi ole kivunneet Sitä paitsi se koskettaa muutenkin vain köyhiä.

        Minä teen lentokentällä mielelläni tilaa muille ilmailijoille, ja hyvin sovimme käyttämään samaa kiitotietä, kenttäaluetta ja ilmatilaa.

        Sen sijaan parhaimmillaan kaljalaatikko vieressä ja ilmailuradio vielä kaupassa keskellä kiitotietä seisten leluillaan leikkivät voisivat mennä johonkin muualle kuin lentokentille.

        Sama koskee tietokoneen pelaajia. Luulisi, että se on hankalaa raahata kaikki se kalusto yleensä asutuskeskuksista vähän kauempana sijaitseville kentille. Ihan yhtä hyvin niitä simulaattoreita voisi pelailla kotona puhuen muiden "lentäjien" kanssa etäyhteydellä. Niinhän se toimii oikeidenkin koneiden puikoissa. Ei sielläkään niiden muiden lentäjien kanssa ole kuin radioyhteys.

        Ja jos se "lentely"tapahtuma on pakko järjestää niin, että voidaan samassa tilassa ottaa kaljaa ja saunoa päälle, niin taaskin siihen käy jokin muu paikka kuin se lentokentän kokous/luokkatila, jota tarvitaan ihan oikeaan ilmailuun liittyviin asioihin.


    • Harrastaja6

      No tuossa olet oikeassa. Pelisäännöthän ne pitää olla kaikille samat. On muuten sanomattakin selvää, että ilmailuradio pitää olla kentillä mihin voi laskeutua oikeita koneitakin. Muistaahan nämä oikeiden koneiden pilotit sitten omalta osaltaan varmistua näille korpikentille tulonsa aluksi esteettömästä laskeutumisesta, vetämällä yhden kierroksen yli, jotta mahdolliset lennokkimiehet huomaavat laskuaikeet.

      Muuten ei myöskään minun mielestäni alkoholi ja lennokin lennättäminen sovi yhteen.

      Mikäli lentelytapahtuma ja saunailta on sovitettu tuollaiseen tilaan, niin todennäköisesti siitä on sovittu tilat omistavan tahon kanssa ja saatu lupa/ maksettu vuokra. Silloin ei pitäisi olla kellään mitään urputtamista asiasta. Mikäli haluaa estää tuollaiset tapahtumat kannattaa hankkia niihin tiloihin omistus/ hallinnointioikeus.

      • pcmuseo

        "Muistaahan nämä oikeiden koneiden pilotit sitten omalta osaltaan varmistua näille korpikentille tulonsa aluksi esteettömästä laskeutumisesta"

        Tuo on muutenkin hyvä neuvo, kun se on lentosääntöihinkin kirjoitettu.
        Jotkut toiset harrastaja ovat saattaneet virittää teräslangan pystysuuntaan siihen kentänpäähän kun tulette "pitkällä finaalilla" laskuun valvomattomalle.
        t:Purjelentäjä

        ps G-ilmatilassa ei ole kaikilla pakosti radiota.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      90
      3990
    2. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      43
      3822
    3. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      606
      3784
    4. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      17
      2478
    5. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      73
      2368
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      329
      2007
    7. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      123
      1990
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      188
      1829
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      28
      1519
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1382
    Aihe