7.1 surround headseteissä?

Makeman333

Onko aivan oikeasti mahdollista muodostaa surround 7.1 äänet noissa laadukkaammissa headseteissä ainoastaan kahdella kaiutinelementillä? Tuntuu hiukan hullulta et se onnistuis koska jos surroundia omaan huoneeseen virität joka puolelle pitää laittaa kaiuttimia.

Onko tuo surround-ääni kuulokkeissa pelkkä markkinamiesten kikka vai paraneeko äänimaailma todella verrattuna stereoheadsetteihin?
Ja kuinka toteutetaan nuo normaalisti subwooferille menevät äänet?
Eikö siinä jo tuo kaiutinelementin fyysinen koko rajoita sitä miten hyvin se pystyy subbarin äänet toistamaan?

9

4332

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Rautaa

      Siis puhut nyt virtuaalisesta 7.1 kanavaisesta äänestä. On olemassa myös oikeita 7.1 kuulokkeita missä on pieniä elementtejä paljon, mutta laatu on surkea näissä. Eli voisi todeta että se todellakin on markkinointi miesten kikka.
      Ihan siitä syystä että näissä laatu on useimmiten huonompi mitä kunnon stereo kuulokkeissa. Virtuaalinen surround ääni on halpaa kuulokkeiden maailmassa.

      Kunnon stereo kuulokkeilla äänen avaruudellinen hahmotus on todellakin hyvä kun siihen lisätään viellä virtuaalinen 7.1, ilmankin sitä kuulokkeet useinkin pystyvät luomaan hyvin vakuuttavan tilan tunnun, hyvin pitkälti kiinni siitä mitä sieltä syöttää ulos. Binaural nauhotukset antavat hieman makua siitä mihin stereo kuulokkeet pystyvät.
      Suurin osa kuulokkeista pystyy toistamaan noin 20hz eli sub ääniä, mutta alle tuon 20hz nämä äänet ovat sellaisia mitä ei ihminen edes kuule vain enemmänkin tuntee. Kuulokkeet eivät pysty kuitenkaan luomaan sitä tunnetta mikä tulee subwoofereista.
      Fyysinen koko ei todellakaan rajoita sitä mitä ääniä se pystyy toistamaan, fyysinen koko vaikuttaa lähinnä vain siihen ilman määrään mitä se liikuttaa.

      • Toimiipa hyvinnii

        Sinä hoidit tuo jargonin, minä vastaan nyt siihen mitä kaveri kysyi eli pystyykö vihollisen paikallistamaan virtual surround-luureilla pelkän äänen perusteella. Pystyy. Vaatii hieman opettelua ja keskittymistä.
        Peliluurit toimivat perusjampan korvissa jopa hyvinä musiikkiluureina. Hifistipuristit ovat sitten asia erikseen, jotkut saavat jopa näppylöitä jos kuparilangat ovat väärään suuntaan johtimissa.


    • RunAndGun

      Surround-kuulokkeissa kaiuttimet on niin lähellä toisiaan, että vaatii aikamoista säätelyä ja kuuntelun oppimista, että esim. 5.1-kuulokkeistaa saa hyötyä FPS-peleissä. Esim L/R ja LR/RR ääniä on todella hankala erottaa toisistaan. Mulla on sennheiserin 5.1-kuulokkeet ja Asusin Xonar Essence STX -äänikortti. Siltikin on hankalauuksia erotella sivu ja surround-ääniä. Kyllä kunnon stereoluurit hakkaa surround-luurit FPS-peleissä.

      • Voivittunäitäjonnei

        Ei ... corsairin 7.1 headsetillä pystyy paikantamaan vihollisen tarkasti eikä maksa kun vaa 120€


      • kamelnostromo
        Voivittunäitäjonnei kirjoitti:

        Ei ... corsairin 7.1 headsetillä pystyy paikantamaan vihollisen tarkasti eikä maksa kun vaa 120€

        Semmoiset jonnesetit sieltä.


    • pelimies__

      Virtuaalinen surroundäänen oppiminen vaatii todellakin tuntien pelaamista. Eikä äänet siltikään ole niin aidot surroundäänet. Pelaamisessa toimii yhtäaikaa näkö kuulo. Eli kun kuulet äänen sivulta, mutta et näe edessä tai etuviistossa ketään, äänen ymmärtää silloin tulevan takaviistosta. Eli aistiminen, näkö kuulo yhdessä, ohjaa paikallistamistasi täysin ja oppimisen myötä siitä syntyy toimiva "3D-äänimaailma". Mulla on Steelseries Siberia 800 langattomat lärpäkkeet ja niihin olen tyytyväinen. Aika usein törmään kommentteihin tyyliin "how did you know I was coming from that direction" jne., eli hyvin toimii, mutta meni siinä ainakin pari kolme viikkoa sisäistäessä äänimaailmaa.

      • äänenrakastelua

        Kyllä äänihuoraus vain on parasta huorausta :D Turtle Beachin PX5 toimii edelleen vallan mainiosti siinä lajissa. Asetukset kun rukkaa vielä pelikohtaisesti askelääniä korostavaksi niin ei tarvi mitään superkuuloperkkejä. Muuten ei tahdo pärjätä kun ei osaa pelata :D


    • asd234

      Ihmisellä on kaksi korvaa joilla äänen kuulee aivan joka suunnasta. Samoin kahdella kuulokkeella äänen kuulee aivan joka suunnasta.

      Lähes kaikki 5.1 ja 7.1 kuulokkeet on pelkkiä stereokuulokkeita.

      5.1 ja 7.1 tarkoittaa, että mukana on tietokoneohjelma joka osaa muuttaa esim. elokuvan 5.1 kanavaisen ääniraidan kahdella kuulokkeella hyvin toistettavaan muotoon. Parempi ratkaisu toki olisi jos ääniraita olisi nauhoitettu alusta alkaen kuulokkeita ajatellen.

      Pelatessa 5.1 äänessä ei ole mitään järkeä.
      Kuka haluisi kuulla äänet vain ~5 eri suunnasta kun peli itsessään muodostaa stereokuulokkeilla kaikista suunnista kuultavan äänen.

      Mikään "oikeista" 5.1 kuulokkeista joissa on 5 elementtiä ei voi olla kovin laadukkaita. Pienemmistä elementeistä lähtee huonompilaatuinen ääni ja tilaääni on helposti keinotekoisemman oloinen kun ääni pomppii elementtien välillä.

      Ja äänenlaadulla on merkitystä. Laadukkailla studio kuulokkeilla tilaäänen kuulee osin jopa yhdellä korvalla.

    • nimeltä.mainitsematon

      Ennen kuin lähdette ostelee kalliita Virtual Surround kuulokkeita, selvittäkää onko teidän emolla/äänikortilla jo kyseinen ominaisuus. Jos on, niin silloin kelpaa perus stereokuulokkeet tai nappikuulokkeet. Tyhmäähän se on ostaa virtuaaliäänisetti jo olemassaolevan virtuaaliäänisetin päälle. Vai mitä? :) Eräs nimeltä mainitsematon sattui tekemään niin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      53
      5098
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3347
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1482
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      182
      1317
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1016
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      918
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      867
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      816
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      758
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      717
    Aihe