Kroatiasta retki B&H:aan

kukkaistyttö vaan

Olen lähdössä ensi kuussa Kroatiaan ja ajattelin tehdä retken Bosnia&Hertsegovinaan. Niin nyt täällä mietin että tekeisikö retken Mostariin vai Sarajevoon asti. (Jolloin Mostarissa käydään matkanvarrella)?

8

1038

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Terve taas Kukkaistyttö,

      Vähän kuin Makarska-Plitvice, kokonaisajoaika Makarska-Sarajevo ja takaisin on 7h pysähtelyt. Ei ehkä ole päiväretki, eikä siinä ainakaan jää oikeata aikaa Mostarille. Sensijaan päiväkäynti Mostarissa olisikin ihan maahdollinen, saattaa löytyä jopa julkistakin liikennettä, ellet vuokraa sitä autoa.

      Vielä mahdollisesta auton vuokrauksestasi: oman turvasi kannalta, muista mainita (ja maksaa) vuokratessasi jos menet vuokrausmaan naapureihin. Vakuutukset yms saattavat päättyä rajalla. Rajaihmisiä asia tuskin kiinnostaa, vaikeudet alkavat, jos jotain sattuu.

    • Kukkaistyttö vaan

      Kiitos viestistäsi :)

      Ajattelin myös, että käyn tällä kertaa vain Mostarissa. Ehkä se on enemmän minun mieleinen paikkakin, ja sitten lähempänä. Otan varmaan sinne valmiin retken, ja vuokraan auton tonne Plitviceen pariksi päiväksi.

    • Auton vuokrannut

      Itse ajelin juuri vuokra-autolla Sarajevoon saakka. Lähdin ajamaan ylöspäin B&H:n rannikkokaistaleelta Neumista ihan tarkoituksella, pikkutietä jolla ei ainakaan toukokuussa tuntunut olevan muita kulkijoita. Dracevossa liityin E-73:lle, jolla olisi päässyt kyllä ajamaan jo Kroatiastakin saakka. E-73 on erittäin hyvässä kunnossa ja kulkee vuoristojen välissä, maisemat suorastaan huikeita. Melkein suosittelen ajamaan suoraan sillä.
      Mostarissa meinasin yöpyä, noin tunnin kävelin siellä ja "kulttuuri" tuntui keskittyneen pelkästään tunnetun vanhan sillan ympärille, jonka kummassakin päässä oli basaarikujia ja hurja väenpaljous jo nyt toukokuussa. Paikka ei tuntunut hehkutuksen arvoiselta joten jatkoin ajoa tänne Sarajevoon jossa onkin sitten ison kaupungin tuntua, yli 400 tuhatta asukasta. Vanhan kaupungin vilkasta basaarialuetta ehdinkin jo tutkia ja pariksi päiväksi riittää varmasti katsottavaa muutenkin. Varmaan parikymmentä vuotta sitten käyty Jugoslavian hajoamissota nousee esille monessa kohtaa. Ja täällä tapahtunut ampumistapaus johti ensimmäisen maailmansodankin syntyyn.

      • Tänään kotiutunut

        Tuo koko reissu päättyi tänään. Sarajevosta ajelin sitten takaisin Dubrovnikiin. Maasta jäi tosiaan mieleen hienot maisemat, hienot purot tai joet virtasivat useasti vuoristoteiden vieressä ihan kuin Itävallassa.
        Mutta maa on köyhä, näyttää jämähtäneen hyvinkin parinkymmenen vuoden päähän Kroatiasta. Sota oli tragedia varsinkin Bosnialle. Hajalla olevia tai ammuttuja harmaita rakennuksia tuntuu olevan loputtomasti. Työnteko vaikuttaa maatalousvaltaisessa maassa tehottomalta. Turismiin ei ole osattu panostaa, kovin vähän näkee englannin- tai saksankielisiä opasteita, jo ravintoloiden ruokalistoja selatessa turistilla menee sormi suuhun eikä kielitaito yllä lähellekkään Kroatian tasoa. Kaikkialla tuntuu saavan sauhutella ilman kieltoja - ja miltei kaikki nyös tosiaan tupakoi.
        Maa vertautuu omassa mielessäni köyhään Albaniaan, samalla tavalla kiehtova. Albaniassa eri uskonnolliset tai etniset ryhmät asustaa sulassa sovussa keskenään ja talouden kehittymistä ei jarruta ryhmittymien väliset ristiriidat jotka taas kärjistyivät Jugoslavian hajotessa juuri Bosnian sodassa. Ja varmaan tuntuvat edelleenkin vahvoina.


    • Kukkaistyttö vaan

      Kiitoksia taas viesteistä!
      Näkyikö siellä tulvista merkkejä? Siis esim teitten sortumisia?

      • Kotiutunut

        Ei mitään merkkejä tulvista ainakaan Dubrovnikin ja Sarajevon välillä. Joet virtasi yleisesti ottaen aika vuolaasti ja Sarajevoa halkovan joen penkereille oli tuotu johonkin kohtaan hiekkasäkkejä. Tuon joen pinta ei ollut kyllä mitenkään hälyttävän korkealla mielestäni.
        Näin jälkikäteen ajatellen olisi ollut mukava käyttää enemmänkin aikaa B&H:ssa mutta kun halusin nauttia niistä Kroatian rannoistakin. Eli kaksi yötä meni siellä Sarajevossa. Jos meinaa yöpyä siellä kannattaa katsella netistä etukäteen majoituksia. Sarajevon majoitukset ei vaikuta olevan hinnaltaan varsinaisesti budjettitasoa ja autolla menijän voi olla vaikea löytää parkkipaikkoja ahtailta kaduilta suosituimmilla alueilla, jos hotellilla ei ole omia parkkipaikkoja.


      • Kotiutunut
        Kotiutunut kirjoitti:

        Ei mitään merkkejä tulvista ainakaan Dubrovnikin ja Sarajevon välillä. Joet virtasi yleisesti ottaen aika vuolaasti ja Sarajevoa halkovan joen penkereille oli tuotu johonkin kohtaan hiekkasäkkejä. Tuon joen pinta ei ollut kyllä mitenkään hälyttävän korkealla mielestäni.
        Näin jälkikäteen ajatellen olisi ollut mukava käyttää enemmänkin aikaa B&H:ssa mutta kun halusin nauttia niistä Kroatian rannoistakin. Eli kaksi yötä meni siellä Sarajevossa. Jos meinaa yöpyä siellä kannattaa katsella netistä etukäteen majoituksia. Sarajevon majoitukset ei vaikuta olevan hinnaltaan varsinaisesti budjettitasoa ja autolla menijän voi olla vaikea löytää parkkipaikkoja ahtailta kaduilta suosituimmilla alueilla, jos hotellilla ei ole omia parkkipaikkoja.

        Ei taida erityisessä suosiossa BiH olla päätellen palstan aktiviteetista! Varmaan rantakohde eli Kroatia imee paremmin puoleensa.

        Kyllä suosittelen käymään siellä naapurin puolella, oikeastaan jälkikäteen olen miettinyt miten eri tasolla nämä kaksi maata oikein nyt olivatkaan. Valkoiset minareetit ja moskeijat toi mieleen Turkin, samoinkuin vaikkapa Sarajevon basaarit. Maisemia ja nähtävyyksiä olisi kyllä mutta pitäisi saada paremmin turisteja, sodan arvet pysyy. Muistona siitä lukemattomat valkoiset terävät hautakivet 90-luvun puolivälistä, punainen miinavaroituskyltti maaseudun syrjätien laidassa, eristetyt raivaamattomat alueet ja yleinen varoitus olla menemättä hylättyihin taloihin.
        Mostarin sillan surullisesta kohtalosta Bosnian sodan aikana piti oikein katsoa dokumenttia juutuubista:
        https://www.youtube.com/watch?v=Ipua2Mh_F_c

        Kyllä noissa muissakinj Jugoslavian perillisissä varmaan tulee vielä käydyksi, kaunis Slovenia ja Albanian yläpuolella olava nuori Montenegro on mulle jo jossain määrin tuttuja entisiltä reissuilta.


    • kukkaistyttö vaan

      Olen matkalta palanut :)

      Otimme vuokra-auton ja sillä kävimme myös Bosnia&Hertzegovinassa.
      Kysyin autovuokrausfirmalta voiko käydä myös rajojen ulkopuolella, niin ne sano että tietenkin, kaikki käyvät! Ei mitään lisämaksuja.
      Vietettiin aikaa Mostarissa ja sit ajettiin Sarajevoon päin, ihailemaan vuoristomaisemia.
      Tullissa katottiin passi, ei mitään maksuja.
      Melkein jokapaikassa kävi eurot ja kunat, niin ei tarvinut vaihtaa valuuttaa.
      Mostarin vanhakaupunki tosi suloinen, se yllätti että ympäröivä kaupunki oli niinkin iso.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      16
      1449
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1295
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1192
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1082
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1036
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1015
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      9
      1013
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      989
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      981
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      980
    Aihe