Aamulehti pyrkii kohti neutraalia kielenkäyttöä

Setä-Henkilö

"Pääluottamusmies voi hyvin olla henkilöstön tai työntekijöiden edustaja. Asiamies on edustaja. Lautamies on maallikkotuomari, palomies pelastaja ja uskottu mies yksinkertaisesti uskottu."

Nyt ollaan asian ytimessä. Voi voi...

https://www.aamulehti.fi/paakirjoitukset/olemme-paattaneet-olla-kaikki-ihmisia-200395971/

18

335

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • natsitnatsitfeminatsit

      Aamulehti on tunnetusti femakkonatsien toimittajien lehti, se näkyy tässäkin älyttömyydessä. Feministien mielestä palomies ei voi olla enää palomies, vaan pelastaja, joka nyt ei kuvaa oikeastaan mitään, sekään ei käy, että naispuolinen palomies olisi pelastaja, tai palonainen, tai naispuolinen lautamies lautanainen. Häpeävät sitä naissanaa ja omaa sukupuoltaan, näiden feministien pitää hankkia ensin itsetunto, sen jälkeen voisi kirkastua moni muukin asia.

    • irkkux

      Miksi tottumuksista on pidettävä kiinni? Sillä se, että esim. puhemies on puhemies, ja muunlaisena tuntuu oudolle, on ainoastaan sen seurausta, että kyseessä on tottumus.

      Jos puhemies olisi alusta lähin ollut puheenjohtaja, niin kukaan ei pitäisi sitä outona. Tai palomies olisi ollut aina palonsammuttaja. Kukaan ei pitäisi sitä outona.

      Miksi ihmiset tarvitsevat niin määritellyn maailman, jossa on määriteltävä ihmiset tarkkoihin kategorioihin? Musta-valkoinen, suomalainen-ruotsalainen jne...

      Kaikilla ihmisillä on kuitenkin suurin määrittävä tekijä se, että ne on ihmisiä. Kaikki tuollainen kategoriointi ja määrittely lisää vain ja ainoastaan mahdollisuutta ihmisten leimaamiselle ja sorrolle, sekä ikuiselle riitelylle. Sitä puhuttu kieli ja sanat nimenomaan tekee, mutta se on kai joidenkin tavoite. Rakentaa riitaisa maailma, jossa on aina me ja ne. Jotenkin niin tylyn ihmisvastaista ja elämälle vastaista. Nolo tapa suhtautua elämään ja maailmaan.

      Jotenkin en ollenkaan ole yllättynyt tästä, että asiasta (Aamulehden uudistus) valittavat eniten ne, jotka muutenkin nimittelevät ihmisiä pilkkasanoin ja joilla on tarve osoittaa syylliset joukostamme.

      • poiuytrertyuiop

        Kieli on sitä kehittyneempää ja parempaa, mitä tarkemmin se kuvaa ilmaistavaa asiaa, kohdetta, tai henkilöä.

        Ei ole mitään järkeä heikentää käytettyä kieltä vain siksi, että feministit eivät halua olla naisia, vaan haluavat osan miehen arvostuksesta piiloutumalla sukupuolettomuuden taakse, tai että mustalaiset ovat leimaantuneet ja käytöksellään antaneet sanalle: mustalaiset oman merkityksen, hetken päästä sana: romanit on taas saastutettu ja alkanut näyttämään mustalaiselta, pitää taas vaihtaa nimitystä.
        Jos käytetty virallinen kieli ei ole kuvaavaa, kehittyy aina uusiosanoja, usein pilkkanimityksiä.

        Esimerkiksi palonainen olisi erittäin hyvä ja kuvaava nimike, se vaan ei kelpaa feministeille, kun pitää saada osa miehen statuksesta ja piiloutua pelastushenkilön tittelin taakse, joista suurin osa olisi miehiä.

        Ei ole yllättävää, että aamulehden tempusta ovat eniten innostuneet ne, joilla itsetunto ei ole kunnossa ja siksi häpeävät sukupuoltaan, haluten piiloon joidenkin kuvaamattomien nimikkeiden taakse ilman sukupuolta, joka nyt kuitenkin määrittelee ihmistä erittäin paljon. Tasa-arvosta tässä ei ole kyse, silloin pitäisi puuttua todellisiin asioihin, jotka ovat räikeässä ristiriidassa.


      • Orwell.oli.optimisti

      • corporal

        heitän pyykkiPOJAT roskikseen ja lähden kaupasta ostaa pyykkihenkilöitä!


      • naurettavaa88

        EUKONKANNON MM-KISAT !!?


    • Näin.Sen.Näin

      Aamulehti hakee mediajulkisuutta.
      Vähän naurettavalla tavalla.
      Ja närkästyy siitä, kun lukijat ovatkin eri mieltä.
      Yhtä keinotekoinen juttu kuin lakritisipiipun kieltäminen lapsilta kun se muka houkuttelee tupakoimaan.
      Seksismi on tässä tapauksessa ihmisen omien korvien välissä, itsetunto rempallaan. Kyllä puhemies voi olla nainen, ei siinä ole mitään ilkeää eikä pahaa.

    • kohtimaailmaaJossa

      Ilmeisesti tämä "uudistus" aamulehden feministeiltä on aika samaa osastoa ja kuin vaikkapa sukupuolineutraali päiväkoti jossa pojat voivat pukeutua tytöiksi tai leikkia nukeilla -joilla ei myöskään ole sukupuolta, ovat vain jotain hahmoja.

      http://www.is.fi/perhe/art-2000000954796.html

    • ErittäinEriskummallista

      Päinvastoin kun tässä unisex-sanakikkailussa naiset selvästi haluavat erottua miehistä. Hyvä esimerkki on isommat yhdistykset ja puolueet. Lähes jokaisella on naisten alayhdistys ja yleensä se on vielä rekisteröity, ja siinä seisoo sana NAINEN eri muodoissa. Miksi miehet eivät juuriukaan perusta vastaavia alayhdistyksiä? Pitäisikö naisia ohjata toimimaan yhdessä miesten kanssa? Mitä tähän sanoo Aamulehti?

      Helsingin Akateemiset Naiset ry
      Vihreät Naiset - Gröna Kvinnor ry
      Perussuomalaiset Naiset ry
      Lahden Akateemiset Naiset ry
      Suomen Kristillisdemokraattiset Naiset ry
      HPK Naiset ry
      LVI-Naiset ry
      Kokoomusnaiset
      Vekaranjärven Päällystön Naiset ry
      Naisjuristit ry

      Minuutissa kopsasin Googlesta

      • neutraalianonyymi

        Se onkin ihan eri juttu, mutta vouhkaajat eivät sitä ole vielä tajunneet.-)

        Feministitkin vouhkasivat aikanaan ja vaativat postiivista syrjintää naisten hyväksi ja saivatkin osin haluamansa, nyt sitä käytetään myös siihen, että ulkomailta tullut ohittaa joissain jonoissa ja työnhaussakin suomalaisen, myös sen feministin..

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Positiivinen_syrjintä

        Sama toistunee.


      • neutraalianonyymi
        neutraalianonyymi kirjoitti:

        Se onkin ihan eri juttu, mutta vouhkaajat eivät sitä ole vielä tajunneet.-)

        Feministitkin vouhkasivat aikanaan ja vaativat postiivista syrjintää naisten hyväksi ja saivatkin osin haluamansa, nyt sitä käytetään myös siihen, että ulkomailta tullut ohittaa joissain jonoissa ja työnhaussakin suomalaisen, myös sen feministin..

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Positiivinen_syrjintä

        Sama toistunee.

        Ahaa, suomi24:n alusta ei ymmärrä suomea ja ääkkösiä joten edellinen suoralinkki jää vajaaksi ja ohjaa vikaan, linkki pitää kopioida kokonaisena Ä-kirjainta myöden selaimeen että se toimii.


      • ErittäinEriskummallista
        neutraalianonyymi kirjoitti:

        Se onkin ihan eri juttu, mutta vouhkaajat eivät sitä ole vielä tajunneet.-)

        Feministitkin vouhkasivat aikanaan ja vaativat postiivista syrjintää naisten hyväksi ja saivatkin osin haluamansa, nyt sitä käytetään myös siihen, että ulkomailta tullut ohittaa joissain jonoissa ja työnhaussakin suomalaisen, myös sen feministin..

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Positiivinen_syrjintä

        Sama toistunee.

        Feministeillä taitaa olla mielessä hillotolpat. Tuskin siinä niinkään duunarinaisen asiaa ajetaan. Isoin ongelma taitaa olla isojen yritysten hallituspaikat. Onko sopivia naisia tarjolla ja kuinka paljon suhteessa sopiviin miehiin? Esim. kovan tason toimarin tehtäviin hakee aika vähän naisia. Naisten ja miesten suuntautuminen eri aloille varmaan vaikuttaa osaltaan tähän.


    • Pääkis

      Edustaja ei ole hyvä. Mielummin se voisi olla vaikka valtuutettu, jos asiamies pitää välttämättä neutralisoida.

    • sickpaper

      Perun kyseisen lehden tilaamisen, kuten monet ystävänikin. Himmee lehti! Nykyään.

    • TikustaAsiaa

      Aamulehden yleisönosastolla oli kovasti kirjoituksia aiheesta.

      Leena kirjoitteli:

      >>Onkohan onkihenkilö sopiva...>>

      Leena ilmeisesti viittaa 'onkimieheen'. Voihan se olla onkimieskin jos on mies, eikö vain mutta yleisempi termi on jo pitkään ollut 'onkija'. Testasin Googlella.

      >>Poikamiehen vastine on todella tylysti vanhapiika>>

      Tai sitten Vanhapoika vs. sinkkunainen, kunka kulloinkin. Taitaa kuitenkin olla niin, että vanhapoika on yleisemmin vielä käytössä kuin vanhapiikka.

      >>Voimamies>>

      Voimamies on aika vanhakantainen ilmaisu eikä sitä enää juurikaan käytetä yleisilmaisuna vaan nimenomaan miehestä. Neutraaleita, usein käytettyjä on mm. voimailija, voimanostaja.

      >>Puhemies>>

      Puhemies -nimike on määritelty Suomen perustuslaissa, joten jos siitä halutaan virallisesti eroon, silloin pitää muuttaa perustuslakia.

    • Observaattori

      Hienoa, en ole ainoa, jolle tulee Aamulehden kielineutraalisuusvouhotuksesta orwellilaiset uuskielitunnelmat. Onhan tällä saralla tehty onnistuneitakin uudistuksia, kuten lehtimiehestä toimittaja tai edusmiehestä edustaja, mutta toisten sanojen kohdalla ehdotetut vastineet ovat väkinäisiä ja kankeita. Vai että palomiehestä oikein pelastaja. Palomies tai -nainen on vakiintunut ilmaus, pelastaja nyt voi palomiehen ohella tarkoittaa vaikka uimarannan valvojaa. Tällaisessa hysteerisyydessä on vaarana kielen köyhtyminen. Tästähän tulevat mieleen suomen kielen puhtautta vaalineet pyrkimykset, joissa pyrittiin voimallisesti häätämään kielestä lainasanoja. Kuka vielä jaksaa muistaa, että auto(mobiili) piti korvata voimavaunulla tai hyrysysyllä, wc:stä piti tulla eriö ja niin edelleen.

      Pitihän Jokisen kiskaista jonkinlainen aloite pääkirjoituksessaan, mistä hänet tullaan muistamaan, ennen siirtymistään Ylelle.

    • KyrkoherdeonPappi

      Sitten on näitä käännöskukkasia kuten kirkkoherra, joka on ruotsiksi kyrkoherde ja suomalaiset käänsivät sen viisauksissaan kirkkoherraksi...voi huh! Pappi olisi ollut oikea nimitys jo alunperin.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      239
      3706
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      27
      2264
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2111
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      2005
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      92
      1685
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1391
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1291
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1277
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1227
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1208
    Aihe