Klassikko kyssäri

On kolme laatikkoa, joissa tasan yhdessä on palkinto, jonka haluat voittaa.

Saat valita yhden, muttet avata sitä - et tiedä onko palkinto siellä vai ei.
Jäljelle jää kaksi laatikkoa, joista yksi avataan, ainoastaan sellainen, joka on tyhjä.
(Jompikumpi noista kahdesta on aina tyhjä koska palkinto on vain
yhdessä laatikossa).

Nyt siis voitto on joko aluksi valitsemassasi laatikossa tai siinä toisessa,
joka on vielä kiinni.

Jotta voittomahdollisuutesi olisi optimaalinen, kannattaako sinun avata
se valmiiksi valitsemasi laatikko vai se toinen avaamaton?

37

309

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • NoinOn

      No tietysti kannattaa vaihtaa siihen toiseen avaamattomaan, koska silloin kaksinkertaistaa mahdollisuutensa. Eri asia olisi, jos niistä kahdesta muusta yksi valittaisiin satunnaisesti eikä tieten, ja se sattuisi olemaan tyhjä. Asia havainnollistuu, jos ajatellaan, että on 100 laatikkoa, ja sitten niistä 99 ei-valitusta avataan 98 tyhjäksi tiedettyä. On selvää, että silloin jäljelle jäänyt laatikko on arvokkaampi kuin aluksi valittu laatikko.

    • NoinOn

      TVssä oli aikanaan "salkkupeli", jossa oli 25 salkkua, yhdessä päävoitto. Pelin aluksi pelaaja valitsi yhden salkun. Sen jälkeen pelaaja alkoi avaamaan yksitellen muita, jotka poistettiin pelistä. Niiden sisällöstä riippuen "pankkiiri" tarjosi rahaa saadakseen pelaajan salkun. Joskus peli eteni niin, että jäljellä oli pelaajan salkku ja yksi toinen salkku, joista jommassa kummassa oli päävoitto. Tällöin pankkiiri tarjosi noin puolet päävoitosta, koska arvioi mahdollisuudeksi 50 %, että päävoitto on pelaajan salkussa. Tässä pelissä salkku avattiin tietämättä sen sisältöä ja siksi useimmiten päävoitto poistui ennen kuin päästiin kahden salkun tilanteeseen. Siksi todennäköisyydeksi muodostui 50/50 kahden jäljellä olevan salkun tilanteessa.

    • Ihankohannoinon

      Höpö höpö!

      Kun yksi tyhjä laatikko avataan, jäljellä on 2, joista toisessa on palkinto. Voiton tn on 1/2. Ihan sama olisi, jos alunperin olisi vain 2 laatikkoa.

      Vaikka laatikkoja olisi 1oo niin 98 tyhjän laatikon poistaminen ei anna tulokseksi muuta kuin että jäljellä on 2 laatikkoa ja taas voiton tn = 1/2. Sama kuin noita tyhjiä laatikoita ei alunperinkään olisi turhaan mukana.

      Muunlaiset vastaukset ovat tnlaskun virhetulkintoja.Ei siinä kilpailijan tnavaruudessa ole kuin kaksi yhtä todennäköistä alkiota.

      Jos olen mielestäsi väärässä niin annahan kunnon tnteoreettinen selitys eikä vain tuollaista sanallista järkeilyä jonka esitit edellä.

      • Kolmen pisteen vinkki sijaitsee juuri tehtävänannossa, eli siinä, miten kilpailun vetäjä eli isäntä mahdollisuudet esittää. MC siis _tietää_, mitkä laatikot ovat tyhjiä, avaten siis loppuhuipennukseen asti vain laatikot, jossa on kussakin purkki hernerokkaa, eikä himoittu miljoona $.

        Älä masennu, sinua fiksummatkin oat haksahtaneet.


      • Ihankohannoinon
        Kollimaattori kirjoitti:

        Kolmen pisteen vinkki sijaitsee juuri tehtävänannossa, eli siinä, miten kilpailun vetäjä eli isäntä mahdollisuudet esittää. MC siis _tietää_, mitkä laatikot ovat tyhjiä, avaten siis loppuhuipennukseen asti vain laatikot, jossa on kussakin purkki hernerokkaa, eikä himoittu miljoona $.

        Älä masennu, sinua fiksummatkin oat haksahtaneet.

        Ei ollut matemaattinen selitys tuokaan.

        Eikös se ole sama vaikka vetäjä kantaisi tyhjän laatikon toiseen huoneeseen. Jäljellä on 2 laatikkoa ja voiton tn on puoli. Entä mitä eroa tällä on siihen, että alunperin olisi vain kaksi laatikkoa? Eihän tarpeettoman laatikon ensin paikalle tuominen ja sitten poistaminen vaikuta peliin mitenkään.

        Nuo tehtävän selittelyt ovat vain turhaa rekvisiittaa. Kilpailija voi "valita" tuon yhden laatikon esim. siirtämällä sen metrin päähän muista kahdesta. Sitten pelin vetäjä avaa tyhjän laatikon ja vie sen pois. Pöydällä on 2 laatikkoa joista toisessa on voitto. Voiton tn = 1/2.


    • KumpiParempiYksiVaiKaksi

      Tehtävän voi esittää myös toisessa täysin identtisesä muodossa:

      "On kolme laatikkoa, joissa tasan yhdessä on palkinto, jonka haluat voittaa.

      Saat valita yhden tai kaksi laatikkoa."

    • Mutkilainen

      Eikös tämä ole se "Monty Hallin ongelma"?

      fi.wikipedia.org/wiki/Monty_Hallin_ongelma

    • KokeilkaaJaYmmärtäkää

      Ja mikään ei ole maailmassa yksinkertaisempaa kuin simuloida tätä tehtävää ihan kotioloissa millä tahansa keksimällään tavalla. Esim. kolme kuppia ja jokin esine. Tyhmimmällekin homman juju selviää alle kymmenellä kokeilulla. Ja jos ei selviä, niin sitten vaan jääräpäisesti pelaamaan ihan oikealla rahalla tätä peliä viisaamman kaverin kanssa.

    • NoinOn

      Tuo kuppi-pallo on suosittu katupeli. Pelinviejä sotkee kupit, antaa pelaajan valita yhden, näyttää jäljelle jäävistä tyhjän kupin, ja ehdottaa sitten tasapanostusta. Tyhmät kuvittelevat voittomahiksensa olevan 1:1 vaikka todellisuudessa se on 1:2.

    • Noinkohan

      Latkokyssäri: laatikossa on kolme korttia mielivaltaisessa järjestyksessä. Yhdessä kortissa molemmat puolet ovat mustia, toisessa molemmat ovat punaisia, ja kolmannessa yksi puoli on musta ja toinen punainen. Laatikosta otetaan satunnaisesti yksi kortti ja nähdään, että sen yläpuoli on musta. Mikä on todennäköisyys, että myös alapuoli on musta?

      • Noinon

        Tiedetään, että laatikossa on kortti, jossa molemmat puolet ovat punaisia. Tämä siis jäi sinne laatikkoon. Sen seurana on joko punamusta tai kokomusta. Todennäköisyys siis on 50%.


      • EipäsOle

        Oikea vastaus on 2/3. Kolme korttia, kullakin kaksi puolta, yhteensä kuusi vaihtoehtoa vedettäessä näkyvälle pinnalle. Kolme niistä on punaista, joten niitä ei tarvitse ottaa lukuun. Jäljelle jäävistä kolmesta mustasta yläpuolesta kaksi on sellaista, että allakin on musta, ja yhdessä tapauksessa alla on punainen.


      • EipäsOlekaan

        Tehtävässä mainittiin, että kortti vedettiin jo ja todettiin sen toinen puoli mustaksi. Nyt on vain epäselvää onko toisella puolella punainen vai musta. Laatikossa oleva kokopunainen kortti ei vaikuta todennäköisyyteen mitenkään!!!


      • EipäsOle

        Ei vaikuta. Kyseessä on ehdollinen todennäköisyys ja vain ne tapaukset vaikuttavat, joissa musta tulee päälle. Niiden tapausten todennäköisyys on 1/2. Toisaalta musta voi alla vain jos vedetään musta-musta-kortti, minkä todennäköisyys on 1/3. Kysytty tn on siten (1/3)/(1/2) = 2/3.


      • pedantikko

        Siinä kolmannessa kortissa, joka on kaksivärinen, kumpi, ylä- vai alapuoli on musta? Tämä vaikuttaa oleellisesti vastaukseen. Kysymyksenasettelussa todettiin yläpuolen väri.


      • juuste
        EipäsOlekaan kirjoitti:

        Tehtävässä mainittiin, että kortti vedettiin jo ja todettiin sen toinen puoli mustaksi. Nyt on vain epäselvää onko toisella puolella punainen vai musta. Laatikossa oleva kokopunainen kortti ei vaikuta todennäköisyyteen mitenkään!!!

        Todettiin nimenpomaan yläpuoli, ei mikä tahansa toinen puoli.


    • Folio-Hattu

      ABB
      BAB
      BBA

      Todennäköisyydellä 1/3 valitaan aluksi palkinto (A). Kun sen jälkeen jäljelle jääneistä kahdesta poistetaan toinen, poistetaan aina tyhjä, ja jäljelle jää tyhjä.

      Todennäköisyydellä 2/3 valitaan aluksi tyhjä (B). Sen jälkeen poistetaan kahdesta jäljelle jääneestä tyhjä, jolloin jäljelle jää palkinto.

      Koskematon laatikko on siis yhden kerran tyhjä ja kaksi kertaa se sisältää palkinnon. Siksi koskematon laatikko on oikea valinta.

      Tästä havaitsemme sen, että ensimmäisen valinnan todennäköisyys pysyy samana loppuun saakka. Ainoastan se tieto, joka tunnetaan valintahetkellä, vaikuttaa todennäköisyyteen. Koska ensimmäinen valinta osuu kerran kolmesta ja koska jompikumpi vaihtoehto toteutuu väistämättä, koskemattoman valinnan on pakko osua kaksi kertaa kolmesta.

      Näin siis ajattelee kotitarvematemaatikko. Jos pohdin asiaa väärin, suotakoon se anteeksi.

      • Folip-Hattu

        Tässä siis kysyjä tarkoittaa tilannetta, jossa kortit voivat olla sekä selällään että mahallaan. Tällöin alkuperäisiä vaihtoehtoja on kuusi:

        MM
        MM
        MP
        PM
        PP
        PP

        Kuten edellä olevasta ilmenee, musta yläpuolella nousee kolme kertaa. Tämä nauliutuu lähtötilanteeksi. Tällöin kaksi vaihtoehtoa tuottaa myös alapuolelle mustan.


      • NoinhanSeOn

        Folio-Hatulle: ensimmäisen valinnan todennäköisyys ei muutu, jos kahdesta jäljelle jääneestä poistetaan tyhjäksi tiedetty vaihtoehto. Se muutuu, jos poistaminen tehdään satunnaisesti. Jos se osoittautuu tyhjäksi, kasvaa ensin valitun todennäköisyys arvoon 1/2. Jos poistettavan alla on palkinto, putoaa ensin valitun tn nollaan.


      • Folio-Hattu

        Kommentointi liittyi luonnollisesti tehtäväkuvaukseen. Jos ehtoja muutetaan, muuttuvat myös johtopäätökset.


      • Mustaseon50prosenttia

        Tehtävän kuvauksessa on laatikosta nostettu valmiiksi kortti. Se ei siis ollut satunnainen nosti kysytyn asian suhteen. Kortti voi siis olla joko puna-musta tai musta-musta(ei väliä kummin päin). On siis yksi suotuisa vaihtoehto ja kaksi vaihtoehtoa joten todennäköisyys on 50%. Kokeileppa tätä asiaa manuaalisesti, kehotan helpottamaan ekan kortin valintaa siten, että koko punainen ei voi tulla valituksi... Sillä ei muuten ole mitään väliä vaikka kopassa olisi ääretön määrä punainen-punainen kortteja tai minkä tahansa muun värisiä. Oleellista on se, että mustista korteista on jompi kumpi nostettu ja kysytään millä todennäköisyydellä juuri tämä kortti on musta-musta. Tulet saamaan riittävän isolla otannalla 50% tulokseksi!


      • Phree
        Mustaseon50prosenttia kirjoitti:

        Tehtävän kuvauksessa on laatikosta nostettu valmiiksi kortti. Se ei siis ollut satunnainen nosti kysytyn asian suhteen. Kortti voi siis olla joko puna-musta tai musta-musta(ei väliä kummin päin). On siis yksi suotuisa vaihtoehto ja kaksi vaihtoehtoa joten todennäköisyys on 50%. Kokeileppa tätä asiaa manuaalisesti, kehotan helpottamaan ekan kortin valintaa siten, että koko punainen ei voi tulla valituksi... Sillä ei muuten ole mitään väliä vaikka kopassa olisi ääretön määrä punainen-punainen kortteja tai minkä tahansa muun värisiä. Oleellista on se, että mustista korteista on jompi kumpi nostettu ja kysytään millä todennäköisyydellä juuri tämä kortti on musta-musta. Tulet saamaan riittävän isolla otannalla 50% tulokseksi!

        Muuten hyvä, mutta jos se kokopunainen jätetään pois ja pelataan vaan musta-mustalla ja musta-punaisella, on mustan alapuolen tn mustan yläpuolen tapauksessa sama 2/3 :-D. Mikähän tuossa oikeen hämää; siinä voi siis ajatella olevan kaksi satunnaista asiaa, sekä kortti että sen puoli. Eli kysymys ei kuulu "millä todennäköisyydellä nostetaan musta-musta eikä musta-punainen" (joka olisi tosiaan 1/2), vaan kysymys kuuluu, millä todennäköisyydellä toinenkin puoli on musta, kun yksi puoli on jo havaittu mustaksi. Juju on siinä, että musta-musta kortin "yläpuoli" on musta, satuttiinpa se vetämään kummin päin tahansa, kun taas musta-punainen kortin tapauksessa joka toinen kerta (eli joka neljäs kortinvetokerta, jos pelataan vain noilla kahdella kortilla) päälle tulee punainen.


      • Mustaseon50prosenttia

        Juu, mutta kun sitä puna-mustaa ei koskaan nosteta punaisena! Tehtävänannossa nimenomaan sanotaan, että nostettiin musta. Tämä eka nosto on se tapahtuma, mikä tuossa tehdään (rajoitetusti!). Voit jopa unohtaa noi väriasiat ja puolet ja ajatella vain, että kumpi korteista satutaan sieltä laarista valitsemaan!!! Simuloin tätä (vaikka ei olisi tarvinnut), niin 20 tapauksen otannalla tuli tulos 9 versus 11, riittää mulle todisteeksi.


      • Noinkohan

        Voisit simuloida nopalla niin, että puna-musta kortin mustaa puolta edustavat nopan numerot 1 ja 2, ja musta-musta kortin yhtä puolta numerot 3 ja 4 ja toista puolta 5 ja 6. Sitten alat heitellä noppaa ja lasket, tuliko lukuja 3-6 osuus 1/2 vai 2/3 kaikista heitoista.


      • Phree
        Mustaseon50prosenttia kirjoitti:

        Juu, mutta kun sitä puna-mustaa ei koskaan nosteta punaisena! Tehtävänannossa nimenomaan sanotaan, että nostettiin musta. Tämä eka nosto on se tapahtuma, mikä tuossa tehdään (rajoitetusti!). Voit jopa unohtaa noi väriasiat ja puolet ja ajatella vain, että kumpi korteista satutaan sieltä laarista valitsemaan!!! Simuloin tätä (vaikka ei olisi tarvinnut), niin 20 tapauksen otannalla tuli tulos 9 versus 11, riittää mulle todisteeksi.

        Noin se menee, jos kortin ylä- ja alapuoli ajatellaan pysyviksi eikä satunnaisiksi. Minusta tuossa pelissä on ideana ajatella ne satunnaisiksi, eli "yläpuoli" on se puoli, joka sattuu nostettaessa olemaan ylöspäin.


      • Phree
        Noinkohan kirjoitti:

        Voisit simuloida nopalla niin, että puna-musta kortin mustaa puolta edustavat nopan numerot 1 ja 2, ja musta-musta kortin yhtä puolta numerot 3 ja 4 ja toista puolta 5 ja 6. Sitten alat heitellä noppaa ja lasket, tuliko lukuja 3-6 osuus 1/2 vai 2/3 kaikista heitoista.

        Minusta olisi havainnollisempaa simuloida vaikka kahdella kolikolla, joista toiseen on toiselle puolelle laitettu joku merkki (esittää siis sitä puna-mustan punaista puolta). Kolikoissa se puolen satunnaisuus on jotenkin helpommin havaittavissa kuin noissa korteissa. Sitten kullakin iteraatiolla 1) valitset satunnaisesti toisen kolikon ja 2) heität sitä. Jos (ja vain jos) tuloksena on merkitsemätön kolikonsivu (eli siis "musta"), katsot onko kolikon toinenkin puoli merkitsemätön ("musta"). Jos on, viiva kirjanpidossa mustalle taustalle, jos toisella puolella on merkki, viiva punaiselle taustalle. 1/4 iteraatioista johtaa hylättyyn tapaukseen, eli tuloksena on merkitty "punainen" kolikonsivu.


      • NoinOn
        Phree kirjoitti:

        Noin se menee, jos kortin ylä- ja alapuoli ajatellaan pysyviksi eikä satunnaisiksi. Minusta tuossa pelissä on ideana ajatella ne satunnaisiksi, eli "yläpuoli" on se puoli, joka sattuu nostettaessa olemaan ylöspäin.

        "Laatikosta otetaan satunnaisesti yksi kortti ja nähdään, että sen yläpuoli on musta. " Noin oli tehtävänasettelu. Korttia vedettäessä se on yleensä pään alapuolella ja silloin yläpuoli on se näkyvissä oleva pinta. Pelikorteissa puhutaan yleensä kuvapuolesta ja takapuolesta. Jos on tuollaiset värikortit, ei ole mitään perustetta nimetä pysyvästi toista puolta ylpuoleksi ja toista alapuoleksi.


      • Phree
        NoinOn kirjoitti:

        "Laatikosta otetaan satunnaisesti yksi kortti ja nähdään, että sen yläpuoli on musta. " Noin oli tehtävänasettelu. Korttia vedettäessä se on yleensä pään alapuolella ja silloin yläpuoli on se näkyvissä oleva pinta. Pelikorteissa puhutaan yleensä kuvapuolesta ja takapuolesta. Jos on tuollaiset värikortit, ei ole mitään perustetta nimetä pysyvästi toista puolta ylpuoleksi ja toista alapuoleksi.

        Niinpä, eikä tuossa koko pelissä tai tehtävässä olisi oikein mitään ideaa ilman puolien satunnaisuutta.


      • Mustaseon50prosenttia

        Siinä ei ole mieltä, koska koko tehtävä on kompa. Jos kahdesta vaihtoehdosta on jompi kumpi valittu, on todennäköisyys juuri sille tietylle 50%. Jotta tehtävä ei olisi liian monimutkainen niin unohdetaan kortit, puolet, värit ja kaikki muukin asiaa sotkeva. Laatikossa on kaksi ulkoisesti saman näköistä muistikorttia, toinen niistä A on tyhjä ja B on täynnä kuvia. Laatikossa on myös joku muu esine C. Laatikosta nostetaan umpimähkään muistikortti. Millä todennäköisyydellä kädessäsi on muistikortti, jossa on kuvia? Kahdesta mahdollisesta sinulla on yksi valittuna, joten todennäköisyys on 50%.


      • Phree
        Mustaseon50prosenttia kirjoitti:

        Siinä ei ole mieltä, koska koko tehtävä on kompa. Jos kahdesta vaihtoehdosta on jompi kumpi valittu, on todennäköisyys juuri sille tietylle 50%. Jotta tehtävä ei olisi liian monimutkainen niin unohdetaan kortit, puolet, värit ja kaikki muukin asiaa sotkeva. Laatikossa on kaksi ulkoisesti saman näköistä muistikorttia, toinen niistä A on tyhjä ja B on täynnä kuvia. Laatikossa on myös joku muu esine C. Laatikosta nostetaan umpimähkään muistikortti. Millä todennäköisyydellä kädessäsi on muistikortti, jossa on kuvia? Kahdesta mahdollisesta sinulla on yksi valittuna, joten todennäköisyys on 50%.

        Ei se ole kompa, tai tavallaan ehkä on, mutta ei tuolla tavalla kuin sinä ajattelet. Pointtina siinä on, että kokomusta kortti "onnistuu" aina näyttämään mustan sivun, kun taas puna-musta "epäonnistuu" siinä joka toinen kerta. Mutta jos nyt olet vakaasti päättänyt olla käsittämättä mitä siinä tarkoitetaan, niin sille ei voi sitten oikein mitään.


      • Mustaseon50prosenttia

        Puna-musta ei epäonnistu joka toinen kerta. Tehtävässä nimenomaan nostettiin musta, ja sitten kysytään millä todennäköisyydellä toisellakin puolella on musta. Tämä on fifty-fifty. Muuttuuko mielestäsi todennäköisyys, jos kokomustan kortin toinen puoli olisi esim sininen. Taas nostetaan yksi kortti, josta näkyy musta puoli. Nyt kysytään, että millä todennäköisyydellä toisella puolella on sininen? Eikös tämä ole päivän selvä 50%, miten sen ollessa kokonaan musta todennäköisyys jotenkin paranisi??? Minä en ole vakaasti päättänyt muuta kuin laskea todennäköisyys sille asialle mitä kysyttiin.


      • Phree
        Mustaseon50prosenttia kirjoitti:

        Puna-musta ei epäonnistu joka toinen kerta. Tehtävässä nimenomaan nostettiin musta, ja sitten kysytään millä todennäköisyydellä toisellakin puolella on musta. Tämä on fifty-fifty. Muuttuuko mielestäsi todennäköisyys, jos kokomustan kortin toinen puoli olisi esim sininen. Taas nostetaan yksi kortti, josta näkyy musta puoli. Nyt kysytään, että millä todennäköisyydellä toisella puolella on sininen? Eikös tämä ole päivän selvä 50%, miten sen ollessa kokonaan musta todennäköisyys jotenkin paranisi??? Minä en ole vakaasti päättänyt muuta kuin laskea todennäköisyys sille asialle mitä kysyttiin.

        No kokeillaas sitten täysin vastaavaa tapausta korttien sijasta vaikka niillä muistikorteilla ja valokuvilla.

        Eli sinulla on kaksi täsmälleen samanlaista muistikorttia, joista toisessa on kaksi kuvaa autosta, toisessa taas yksi kuva autosta ja yksi polkupyörästä. Valitset satunnaisesti toisen kortin, laitat koneeseen ja avaat satunnaisesti toisen kuvista (kuvatiedostoja ei myöskään voi nimien tai muun perusteella tunnistaa avaamatta). Kuvassa on auto. Millä todennäköisyydellä toisessakin sillä kortilla olevassa kuvassa on auto?

        Jos tämä tilanne on mielestäsi erilainen tuo kuin korttijuttu, niin sitten ongelma on vain siinä, että ajattelemme itse korttien käsittelyä jotenkin eri tavallalla.


      • Autoon50prosenttisesti

        Juu tämä on aivan sama case kuin alkuperäinen. Auto tuli ja sitten voi olla vain kaksi mahista joko otit kortin, jossa on kaksi autoa tai et. 50%!!!


      • NoinOn
        Autoon50prosenttisesti kirjoitti:

        Juu tämä on aivan sama case kuin alkuperäinen. Auto tuli ja sitten voi olla vain kaksi mahista joko otit kortin, jossa on kaksi autoa tai et. 50%!!!

        Jos et osaa laskea ehdollisia todennäköisyyksiä, voit ajatella, että teet pitkän sarjan noita muistikorttiarpomisia. Joka toinen kerta tulee auto-auto-muistikortti ja joka toinen kerta auto-fillari muistikortti. Ensinmainitussa tapauksessa avattu kuva on auto ja myös avaamaton kuva on auto. Jälkimmäisessä tapauksessa puolissa tapauksissa avattu kuva on auto, joten avaamaton on fillari. Toisessa puolessa avautuu fillari, mikä ei täytä oletusehtoa, joten ne tapaukset pyyhitään pois. Jäljelle jää kolme erilaista tapausta, joista kahdessa avaamattomassa kuvassa on auto ja yhdessä polkupyörä.


      • Phree
        NoinOn kirjoitti:

        Jos et osaa laskea ehdollisia todennäköisyyksiä, voit ajatella, että teet pitkän sarjan noita muistikorttiarpomisia. Joka toinen kerta tulee auto-auto-muistikortti ja joka toinen kerta auto-fillari muistikortti. Ensinmainitussa tapauksessa avattu kuva on auto ja myös avaamaton kuva on auto. Jälkimmäisessä tapauksessa puolissa tapauksissa avattu kuva on auto, joten avaamaton on fillari. Toisessa puolessa avautuu fillari, mikä ei täytä oletusehtoa, joten ne tapaukset pyyhitään pois. Jäljelle jää kolme erilaista tapausta, joista kahdessa avaamattomassa kuvassa on auto ja yhdessä polkupyörä.

        Saanko arvata vastauksen :D ?

        "Tehtävässä nimenomaan avattiin [musta] autonkuva, ja sitten kysytään millä todennäköisyydellä toinenkin kuva on [musta] auto. Tämä on fifty-fifty. Muuttuuko mielestäsi todennäköisyys, jos pelkkiä autoja sisältävän kortin toinen kuva olisi esim [sininen] vene? Taas nostetaan yksi muistikortti, josta näkyy [musta] auto. Nyt kysytään, että millä todennäköisyydellä toinen kuva on [sininen] vene? Eikös tämä ole päivän selvä 50%, miten sen sisältäessä pelkkiä [mustia] autoja todennäköisyys jotenkin paranisi???"

        (Kyllä, [sinisen] veneen tapauksessa todennäköisyys olisi 50%)
        (Ja kyllä, on ilkeää matkia toisia, mutta en voinut vastustaa kiusausta, my bad)


      • NoinOn

        Ajatellaanpa tuota autonkuvajuttua seuraavasti. Toisessa kortissa on eri puolilla musta Mersu ja musta Audi. Toisessa taasen musta Bemari ja punainen Ferrari. Kun kortti vedetään satunnaisesti, on kaikilla neljällä autolla yhtä suuri todennäköisyys tulla näkyville. Mutta punainen Ferrari on vastoin lähtöoletusta, se tapaus pitää pudottaa pois laskuista. Jää jäljelle kolme tapausta, joko musta Mersu, musta Audi tai musta Bemari tulee näkyville, kaikilla yhtä suuri todennäköisyys. Kahdessa niistä on musta auto piilopuolella, yhdessä punainen auto.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      57
      5650
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3587
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      207
      1710
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1702
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      92
      1166
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      28
      1119
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      917
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      846
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      72
      839
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      828
    Aihe