Ajankohtaista heinäkuu 2018

Eduskunta on sote-valiokuntaa lukuunottamatta kesätauolla, eikä hallituskaan antane juuri esityksiä. Muutoinkin lienee hiljaista juridis-virallisella puolella. Sitäpaitsi vapaa-ajattelijatkin lomailevat.

- VA-toimintaa mm. Tampereen VA:n baari-ilta 12.7.2018, aiheena eroakirkosta.fi-palvelun luvut 1-6/2018. Helsingin VAbaarit kesätauolla.

- Ministerinvakuutus, yhtenäistyykö vai jääkö myös uskonnollinen vala? https://keskustelu.suomi24.fi/t/15299593/ministerinvala--ketju-2

- GDPR, tuleeko sakon uhka myös valtionkirkoille? https://keskustelu.suomi24.fi/t/15293130/tietosuojarikos-valtionkirkkoja-ei-rangaista

- Rahankeräyslaki, kolehtipoikkeus ym. Jatkovalmistelua?

- Jehovan todistajien vapautus intistä? https://keskustelu.suomi24.fi/t/15195143/hovioikeus-jehovien-totaalivapautus-syrjivaa

- Eläinsuojelulakia valmistellaan, rituaaliteurastus poistunee. HE elokuun puolivälissä. Keskustelua https://keskustelu.suomi24.fi/t/15116992/rituaaliteurastus-kielletaan

- Työaikalaki edelleen, uskonnollinen perinne vai maallinen todellisuus ratkaisijana? https://keskustelu.suomi24.fi/t/15290540/tyoaikalaki-quotkansallinen-juhlapaivaquot

- Lapsenhuoltolain uudistus, HE sisältää edelleen "vakavaa vaaraa" -kohdan; tarkentaako valiokunta sitä? https://keskustelu.suomi24.fi/t/15047979/lapsenhuoltolain-uudistus

- SOTE: kirkollisveron veropohja, hautaustoimi. Keskustelua http://keskustelu.suomi24.fi/t/14452599/sote-ja-kirkollisvero

- Alaikäisten avioituminen kiinnostanee uskonnollisen kytköksen vuoksi. https://keskustelu.suomi24.fi/t/15327583/alaikaisten-avioitumisesta

- Maistraattien toimivaltaa säädetään. Aiheesta toisella palstalla: http://keskustelu.suomi24.fi/t/14988891/maistraattien-toimivallasta

- Ns. ympärileikkaus eli sukuelinten silpominen. Allekirjoita ainakin https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3056


Sivusta seurattavaa tällä hetkellä:

- Rakennusperintö, kirkkorakennusten asema?

- Tiedustelulait, rippisalaisuus verrattuna esim. lääkärin vaitiolovelvollisuuteen. Mennee suoraan oikeudenkäymiskaaren mukaan.

- Nimilaki uudistuu, seurakunnille jää selkeämmin julkista tehtävää mutta ei enää julkista valtaa. Päätetty, voimaan 1.1.2019. Millainen sähköinen järjestelmä tulee nimen ilmoittamiseen, mikä jää valtionkirkkojen rooliksi?

- Eutanasia. Kansalaisaloitteen pohjalta perustettiin työryhmä, jossa mm. Exitus ry:n edustaja.

52

418

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • PorinMatilta

      Jumalattomat kesäpäivät -tapahtuma Porissa 21.7. ip.

      • Luk.huom

        Kyseessä on siis yksi iltapäivä. Toki osittain päällein jazz-konsertin kanssa.


    • Sanonpa.vaan

      Liiton esitykset puolueille lähetetty. Tiedoksi myös ehdokkaille ja avuksi ehdokkaiden testaukseen.

      • Sanonp.jopa

        Voi käyttää puolueenkin testaukseen ja sitten ko. puolueen eri ehdokkaiden testaukseen. Kesällä varmasti rekrytoidaan ja hakeudutaan eri ehdokkaiden tukiryhmiin.
        Toki vielä ehdokkaiksikin... Hyviä uusia ehdokkaita tarvitaan.


      • Asiaaa

        Löytyy liiton nettisivuilta.


      • Asiata
        Asiaaa kirjoitti:

        Löytyy liiton nettisivuilta.

        Yhdenvertaisuuteen kuuluu, että ketään ei saa syrjiä tai suosia ilman hyväksyttävää syytä – ei myöskään uskonnon tai vakaumuksen perusteella. Evankelis-luterilaisen ja ortodoksisen kirkon suosimiseen ja julkisoikeudelliseen erityisasemaan ei ole positiivisen erityiskohtelun edellytyksiä. Yhdenvertaisuuslain antama suoja syrjintää vastaan toteutuu huonosti uskonnottomien ja muiden ei-uskonnollisten ihmisten kohdalla muun muassa varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa sekä vihkimispalveluissa ja hautaustoimessa.
        http://vapaa-ajattelijat.fi/blog/2018/06/29/kesainen-tervehdys-suomen-puolueille/


      • testaamsiiin

        Ehdokkaiden testaus. Hyvä idea tukiryhmään osallistumista aikoville. Toki sitten äänestäjillekin.


      • Sanonp
        Asiata kirjoitti:

        Yhdenvertaisuuteen kuuluu, että ketään ei saa syrjiä tai suosia ilman hyväksyttävää syytä – ei myöskään uskonnon tai vakaumuksen perusteella. Evankelis-luterilaisen ja ortodoksisen kirkon suosimiseen ja julkisoikeudelliseen erityisasemaan ei ole positiivisen erityiskohtelun edellytyksiä. Yhdenvertaisuuslain antama suoja syrjintää vastaan toteutuu huonosti uskonnottomien ja muiden ei-uskonnollisten ihmisten kohdalla muun muassa varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa sekä vihkimispalveluissa ja hautaustoimessa.
        http://vapaa-ajattelijat.fi/blog/2018/06/29/kesainen-tervehdys-suomen-puolueille/

        Antivaparin mielestä asia on jaarittelua.


    • TulipaMieleen

      Jäseneksi liittyminen ja jäsenhankinta ajankohtaista heinäkuussakin. Lomalla usein tapaa myös uusia ihmisiä ja tulee uusia tilanteita.

      • Liittymisiin

        Jäsenyysasia ollut esillä foorumillakin monin tavoin.


      • Aurinkoisest
        Liittymisiin kirjoitti:

        Jäsenyysasia ollut esillä foorumillakin monin tavoin.

        Jäsenyys ei ole julkinen tieto.


      • Kiittäen

        Kannatus jäsenhankinnalle! Aurinkoisesti.


    • hghg4
    • SuoraanAsioiden

      "Millainen sähköinen järjestelmä tulee nimen ilmoittamiseen, mikä jää valtionkirkkojen rooliksi?" Vanhemmat ilmoittavat nyt yhdessä lapsen nimen ja äidinkielen, ja myös uskontokuntaan liittäminen vaatisi molempien huoltajien nimen.
      Maistraatin tulisi asioida suoraan vauvan vanhempien kanssa. Kirkkoherranvirastoa ei pidä sotkea nimen ja äidinkielen antamiseen.

      • Sanonnp

        Nykyinen kirkon vauvajäsenhankinnan tukemissysteemi pitää siis lopettaa.


    • Lukija.kommentt
    • YlipäällikönEsimerkki

      Useimmissa Puolustusvoimain joukko-osastoissa varussmiesten heinäkuun saapumiserän palvelukseen astuminen on tänään 9.7.

      Toivottavasti mahdollismmant monet uskonnolliset ja ei-skonnolliset varusmiehet ovat saaneet ennakkoon opastusta omista oikeuksistaan myös uskontoihin ja katsomuksiin liittyen. Sotilaspapit ovat pikkuisen jäävejä, kun kysymys on oikeudesta olla osallistumatta (mm. juuri sotilasppien vetämiin) uskonnollisiin tapahtumiin.

      Ei-uskonnollisen sotilasvakuutuksen valitsemiseen ei tarvita mitään omantunnon ongelmia, niin kuin joskus uskonnollisen vaihtoehdon skippamisen perusteista on sanankäänteet oppitunneilla laitettu. Että sotilasvala on normi, mutta jos on omantunnon ongelmia, sitten voi antaa juhlallisen vakuutuksen... Ei näin.

      Sekulaari juhlallinen sotilasvakuutus ilman kaikkivaltiota ja kaikkitietävyyttä on erittäin hyvä, sillä eihän Suomi ole sen paremmin kristillinen kuin islamilainen valtio, vaan eurooppalainen demokratia, ja eurooppalaisiin arvoihin kuuluu kirkon ja valtion erillisyyys.

      Tasavallan presidentti, joka on puollustusvoimain yliopäällikkö, on antanut juhlallisen vakuutuksen.

      • ResAlik

        Vakuutus/vala elokuussa. Sitä ennen hikee..


      • Tukea
        ResAlik kirjoitti:

        Vakuutus/vala elokuussa. Sitä ennen hikee..

        Omaisten päivä varuskunnissa alokkaiden tapaamista varten nyt 14.-15.7. viikonvaihteessa.


    • Lukioasetuksesta pyydetään liiton lausuntoa. Luonnos lausunnoksi tehty.


    • Lapsenhuoltolaista liitto ei tässä vaiheessa lausune enempää. Pistin siitä tietoa UUT:n suuntaan.

      Erilaisia lausuntoja on jonossa muutamia.

      • Vapaa-ajattelijallta

    • Lukija.huom
    • Vapaa-ajattelujallta
      • kepuliskapulis

        No pelkkää sontaa kepun taksi uudistus ja "hyvin meni" ja oi kun näin pieni uudistus jo kuseee miten sote??????


      • kepuliskapulis kirjoitti:

        No pelkkää sontaa kepun taksi uudistus ja "hyvin meni" ja oi kun näin pieni uudistus jo kuseee miten sote??????

        Öö, eihän tuo vala/vakuutus soteen liity mitenkään.


      • Sekulaarist
        jori.mantysalo kirjoitti:

        Öö, eihän tuo vala/vakuutus soteen liity mitenkään.

        Ei, mutta sotessa pitäisi hoitaa sekä syntyminen ja neuvotlatoiminta että kuoleminen ja hautaaminen.


    • Sekulaarist
      • Kysynp

        Mikä mataa olla hääpuheiden osuus palveluissa?


    • Sanonp

      Opetus- ja kulttuuriministeriö on ilmoittanut isohkolle joukolle järjestöjä, joihin Vapaa-ajattelijaijn liittokin kuuluu, ennakkotiedon valtion avustuksen huomattavasta laskuaikeesta vuodelle 2019. Lestadiolaisen Sipilän, katolisen Soinin ja Sampo Terhon hallitus on kiinnostunut rokottamaan heille epämieluisia järjestöjä, kuten rauhanjärjestöjä, Ihmisoikeusliittoa ja Vapaa-ajattelijoita.

      Nykyiselläkään 20 000 euron vuosituella eikä siten siitä mahdollisesti laskevalla vuosituella ei juurikaan esim. palkata järjestötyöntekijöitä, kun itse toimintaan ja mm. yhdistysten projektien avustamiseen tarvitaan rahoitusta. Vastuutoimijat tekevät vapaaehtoistyötä.

      Vapaa-ajattelijain toimintaan olisi hyvä saada lahjoituksia jäseniltä ja ystäviltä. Kun liitolla ei ole porhoja tiedossa, rahallistakin tukea toivotaan ihan tavllisilta ihmisiltä. Jäsenyys ja toiminnallinen tuki on tietysti myös toivottavaa.

      Uskonnollisille yhdyskunnille annettavien avustusten (yli 520 000 euroa) lisäksi pitää ottaa huomioon evl ja ort kirkkojen kirkollisverosysteemi valtioverottajan ja voudin hoitamana (900 miljoonaa euroa) sekä valtion budjettirahoitus 114 miljoonaa. Lisäksi uskonnolliset yhdyskunnat saavat lapsi- ja nuorisotyöhon erillisen rahoituserän sekä niiden nuorisojärjestöt saavat erilliserän; nämä yhteeensä yli miljoona euroa. Tämän lisäksi kirkon järjestot, kuten lähetysjärjestöt, keräävät rahaa rahankeräyslain tarkoittamien keräysten kautta.

      • Hmm... Sivulla https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/JulkaisuMetatieto/Documents/EDK-2017-AK-157323.pdf Terho kuitenkin kertoo:

        "- - käytettävissä olevaa määrärahaa kyetään aiempaa paremmin kohdentamaan niille kansalaisjärjestöille, jotka toiminnassaan pyrkivät vastaamaan hallituksen tavoitteeseen edistää kansainvälistä vakautta, rauhaa, demokratiaa, ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa. Talousarvioesityksen 357 000 euron siirto taiteen ja kulttuurin muista määrärahoista rauhantyöhön, Ihmisoikeusliitolle ja Vapaa-ajattelijain liitolle antaa mahdollisuuden avustusten turvaamiseen. Em. määrärahasiirto on pysyvä."


      • Luk.kys
        jori.mantysalo kirjoitti:

        Hmm... Sivulla https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/JulkaisuMetatieto/Documents/EDK-2017-AK-157323.pdf Terho kuitenkin kertoo:

        "- - käytettävissä olevaa määrärahaa kyetään aiempaa paremmin kohdentamaan niille kansalaisjärjestöille, jotka toiminnassaan pyrkivät vastaamaan hallituksen tavoitteeseen edistää kansainvälistä vakautta, rauhaa, demokratiaa, ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa. Talousarvioesityksen 357 000 euron siirto taiteen ja kulttuurin muista määrärahoista rauhantyöhön, Ihmisoikeusliitolle ja Vapaa-ajattelijain liitolle antaa mahdollisuuden avustusten turvaamiseen. Em. määrärahasiirto on pysyvä."

        Onkohan tuossa aika vanha päiväys? Vai milloin se on julkaistu?


      • Luk.kys kirjoitti:

        Onkohan tuossa aika vanha päiväys? Vai milloin se on julkaistu?

        Marraskuu 2017 ei minusta ole erityisen vanha. Ei va-liiton toiminnassa sellaista muutosta liene tapahtunut, että puoli vuotta sitten oltaisiin edistetty "kansainvälistä vakautta, rauhaa, demokratiaa, ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa", mutta nyt enää ei edistettäisikään.


      • Sanonp
        jori.mantysalo kirjoitti:

        Marraskuu 2017 ei minusta ole erityisen vanha. Ei va-liiton toiminnassa sellaista muutosta liene tapahtunut, että puoli vuotta sitten oltaisiin edistetty "kansainvälistä vakautta, rauhaa, demokratiaa, ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa", mutta nyt enää ei edistettäisikään.

        Kyllä, hyvä nosto. Valitettava kirje kyseisille järjetöille on kesältä 2018.


      • Sanonp kirjoitti:

        Kyllä, hyvä nosto. Valitettava kirje kyseisille järjetöille on kesältä 2018.

        OK. Saako siitä jonkun järkevän aloituksen?

        En ole vaivautunut hetkeen edes avaamaan noita mollausketjuja. Ehkä joukossa olisi jotain järkevääkin, mutta todennäköisyys sille on liian pieni.


    • Ahvenanmereltä

      mukavan jumalattomia kesäpäiviä lauantaille toivottaen!

      • Tästä tulee kai lehteen raporttia. Vaan kertokoon joku paikalla ollut nyt jotain tietoja.


    • Sanon

      Kirjoituksia koulujen alkuun.

      • Luk.lis

        Tai hieman ennen alkua. Valinta ei-uskonnollisen toiminnan puolesta.


      • Luk.huom

        Kynä vaan käteen. Juttua paikallislehteen ja nettiin.
        ET-opetukseen voi vielä vaihtaa. Koulun lähettämään lappuu uskonnollisista tilaisuuksista rasti uskonnottoman normaalin ohjelman puolesta. Ei jumalapanlavelusseremonioille ja aamuhartauksille.


    • Ei tässä kuussa, mutta merkitään ylös; kopio toisesta ketjusta.

      Vaparien asiaa tuodaan eslle myös Suomen uskonnonopettajien liiton paneelikeskustelussa:
      Kyse on uskonnonopettajien syysseminaarista Joensuussa 15.9.

      10.30 - 12.00
      Paneelikeskustelu: Katsomusaineiden opetuksen tulevaisuus

      Keskustelua johtaa Tuovi Pääkkönen, SUOL ry:n puheenjohtaja.
      Panelisteina toimivat
      Sirpa Okulov, kasvatusasiain koordinaattori, Suomen ortodoksisen kirkon
      kirkollishallitus,
      Martin Ubani, uskonnonpedagogiikan professori, Itä-Suomen yliopisto,
      Esa Ylikoski, Vapaa-ajattelijoiden pääsihteeri sekä
      Petri Karttunen, rovasti, Joensuu

    • vinkvink
    • Sanonp

      Kansainvälinen rationalistikonferenssi kiinnostaa vapaa-ajattelijoita.

      • Luk.lis

        Puhujinakin näyttää olevan myös suomalaisia vapaa-ajattelijoita.


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      226
      3537
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2191
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2091
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1965
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      87
      1650
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1381
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1281
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1267
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1217
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1208
    Aihe