Elämisen kalleus

tess

Olen koko euro-ajan ja pari sitä edeltävää vuotta markka-aikaan ollut samassa työpaikassa töissä. Palkka on noussut ainoastaan tes-korotusten verran. Muutamia huomioita tehnyt elinkustannusetn noususta mm. markka-aikaan sai neljä isoa tuoppia eli kaksi litraa olutta tuntipalkalla, nyt ei saa samasta kapakasta edes neljää 0,4 litrasta vaikka alkoholin hintaa on laskettu. Bensaa sai tankata tuntipalkalla yli kymmenen litraa, nyt alle kymmenen. Sähköä sai n. 150 kWh, nyt sitä saa n. 110 kWh. Lämmitysöljyä sai n. 27 litraa, nyt n. 14 litraa. Kokonaisuudessa nuo tes-korotukset ovat olleet euro-aikana n. 40%.

5

56

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ElämänHalpuus

      Jos on niin hölmö, ettei osaa vaihtaa työpaikkaa parempipalkkaiseen, niin turha tulla siitä tänne uikuttamaan. Nyrkkisääntö on, että työpaikkaa vaihdetaan 3-5 vuoden välein ammattitaidon ja palkkatason kasvattamiseksi.

      • paskapuhetta.-

        Niinhän te kokkareet kusetatte ihmisiä ajattelemaan että on aina oma vika vaikka itse vedätätte rahat duunarin selkänahasta paskoilla duunarien liksoilla ihan kautta linjan.

        Ts. mikään duunipaikan vaihto ei useinkaan auta yhtään mitään, pelkkää oikeiston propagandaa.


      • IkuistaOpiskelua
        paskapuhetta.- kirjoitti:

        Niinhän te kokkareet kusetatte ihmisiä ajattelemaan että on aina oma vika vaikka itse vedätätte rahat duunarin selkänahasta paskoilla duunarien liksoilla ihan kautta linjan.

        Ts. mikään duunipaikan vaihto ei useinkaan auta yhtään mitään, pelkkää oikeiston propagandaa.

        Jos duunipaikan vaihto ei auta on vika peilissä, koska ei osaa pyytää korkeampaa palkkaa ja perustella sitä. Töissä ei vain notkuta palkkaa nauttien, vaan kehitetään itseään jokainen päivä niin, että markkina-arvosi kasvaa työnantajien silmissä.

        Laiskalla on köyhä loppu.


      • heil88

        On kahdenlaisia ihmisiä. Ne jotka ovat vain töissä ja ne jotka pyrkivät aina eteenpäin urallaan. Jos on markka-ajasta asti ollut paska palkka, niin peiliin katsomisen aika. Mitä olisitkaan saanut aikaan näiden vuosien saatossa, jos et olisi ollut "vaan töissä".


    • Energian hinta on kohonnut suhteellisti markka-ajoista jokseenkin paljon. Siihen on vaikuttanut verotus ja monet muut asiat. Ei siten ole mitenkään ihmeellistä, ettei markka-ajan tuntipalkalla saatua energiamäärää saa enää euroajan tuntipalkalla.

      Alkoholin hintaa on ainakin oltu laskevinaan, mutta se ei ole omien kokemuksieni mukaan vaikuttanut ravintolahintoihin millään tavalla. Tosin tässäkin pitää ymmärtää, että ravintolalla on muitakin kuluja kuin pelkkä alkoholi. Esimerkiksi toimitilojen vuokrat taikka henkilökunnan palkat ovat saattaneet nousta suhteellisesti enemmän kuin muu hintataso.

      Toisaalta, vaikka kaljan ostohinta ravintolalle laskisikin 10 prosenttia, yrittää ravintola myydä sen vähintäänkin vanhaan hintaan. Ainoastaan kilpailu voisi pakottaa pudottamaan hintoja, mutta ravintolat eivät kilpaile välttämättä halvimmalla kaljan hinnalla. Sen sijaan ravintolapalveluilla kilpailleen laajemmalla konseptilla, joista asiakasviihtyvyys on yksi. Luonnollisesti hintataso on yksi asiakasviihtyvyyden tekijä, mutta se toimii myös siten, että kalliimmat hinnat pitävät ryysyläiset poissa, jolloin parempi väki viihtyy paremmin.

      Energian käytössä painotetaan nykyään säästäväisyyttä enemmän kuin ennen. Tämän myötä energian suhteellinen hinta on markka-ajoista kohonnut. Mikäli olet energiapoliittisten tavoitteiden mukaisesti pienentänyt energiankulutustasi, selvinnet kuukausittaisista energialaskuistasi suhteellisesti samalla taikka pienemällä työpanoksella kuin aiemmin. Muussa tapauksessa maksat enemmän.

      Käyttämiään ravintolapalveluja kannattaa kilpailuttaa pitäen silmällä niitä viihtyvyystekijöitä, joista on valmis maksamaan. Jos ainoat palvelutasolle asetetut vaatimukset ovat välikalja muoviastioista, jukeboksi ja lippalakkipäinen asiakaskunta, löytynee sellaisia. Niiden kesken voi sitten vertailla hintoja ja valita niistä kukkarolleen sopivimman. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että paikallisesti voi ravintolapalvelumarkkinoilla vallita monopoli, jolloin toiseksi lähimmän kilpailijan luokse saattaa joutua hoipertelemaan useammankin askeleen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      52
      2794
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      517
      2634
    3. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      48
      1835
    4. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      32
      1767
    5. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      117
      1723
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      301
      1659
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      9
      1272
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      84
      1101
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      22
      1072
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      54
      1067
    Aihe