Evankelisluterilainen tunnustus on kaikista tarminnin Raamatun mukainen tunnustus

ÄläEksyKristitty

Muut tunnustukset, uskot ja uskomukset ovat todella kaukana siitä tarkkuudestä, mitä evankelisluterilainen tunnustus on.

Yhteisen kristillisen uskomme tunnustus on koottuna kolmeen vanhan kirkon uskontunnustukseen. Muut tunnustukset ovat kristinukolle vieraita tunnustuksia, valhetta.

12

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • teuta011

      Min uskon , Philip Melanghtonin tunnustukseen myös.
      Joka on Evankelisluterilaisen kirkon tunnustus.
      -

    • MakunsaKullakin

      Philipp Melanchthon (alun perin Philipp Schwartzerd; 16. helmikuuta 1497 Bretten – 19. huhtikuuta 1560 Wittenberg) oli saksalainen humanisti ja Martti Lutherin työtoveri.

      Melanchthon toimi Wittenbergin yliopiston kreikan kielen professorina vuodesta 1518 ja tutustui silloin Martti Lutheriin. Hän oli Lutherin mukana jo Leipzigin väittelyssä puolustamassa alkavaa uskonpuhdistusta. Lähinnä Melanchthonin laatimat Augsburgin tunnustus ja Augsburgin tunnustuksen puolustus (1530) ovat luterilaisen kirkon tunnustuskirjoja.

      Melanchthon ei Lutherin kuoleman jälkeen pystynyt hallitsemaan nuoren luterilaisen kirkon sisällä syntyneitä opillisia erimielisyyksiä. Opillisten riitojen (muun muassa Augsburgin interim ja Leipzigin interim) aikana huomattiin Melanchthonin haparoivan opillisissa asioissa.

      Hän halusi luoda rauhaa kirkkokuntien välille, ja tämä näkyi hänen kirjoituksistaan. Hän esimerkiksi olisi suostunut hyväksymään katolilaisia seremonioita ja alamaisuuden paaville ja hänen piispoilleen, mikäli nämä suvaitsisivat luterilaista oppia. Kahdeksan vuoden päästä hän myönsi olleensa väärässä. Jopa reformaattori Jean Calvin kirjoitti Melanchthonille. Kirjeessä hän ”syyttää sinua vasten kasvoja” sekä sanoo ”kenraalin ja johtajan epäröinnin olevan häpeällisempää kuin kokonaisen sotilasrykmentin paon”.

      Melanchthonin ryhmä nimettiin filipisteiksi, ja aitoluterilaiset asettuivat heitä vastaan. Tuolloin aitoluterilaisten teologisena johtajana toimi Matias Flacius.

      Philipp Melanchthonin keskeisimpänä saavutuksena pidetään koululaitoksen uudistamista. Hän saikin kunnianimen ”praeceptor Germaniae” eli ”Saksan opettaja”.

      Hän korosti humanismia ja eettisen kasvatuksen merkitystä. Melanchthonin ansiosta humanistinen koululaitos levisi Saksasta myös muihin, erityisesti luterilaisiin maihin.

    • kunhanmietin

      Minä taaas uskon Raamatun opetukseen ja sen takaa löytyvät Apostolit joiden opettaja oli Jeesus itse, ja jonka opettaja oli Jumala itse !

      Mihinkään tuohon ketjuun ei mahdu eikä tarvita lutteria ei leeviä eikä jellivaaraa,

      Joka Uskoo ja kastetaan, sellainen pelastuu jos pysyy uskossa ja elää sen mukaan.

      Vauvat ei usko mitään, ne uskovat jotka ottavat kuulemansa evankeliumin vastaan ja huutavat avuksi Herran Nimeä!

    • ÄEKlle

      Rauhan Siteessä kirjoitettiin, että ev-lut-kirkon tunnustuskirjat ovat oman aikansa lapsia!

    • OvatEi-luterilaisia

      Esikoislestadiolaisuus onkin eksynyt pois Kristuksen opista. Eroon maailmanlaajuisesta Kristuksen Kirkosta jonka YHTEINEN TUNNUSTUS löytyy kolmessa alkukirkon uskontunnustuksessa.

      Onhan se nyt ainakin hyvä, että julkisesti tunnustavat sen, etteivät he ole evankelisluterilaisia. Tämä on vaan ennenkullumatonta ettei heillä ole lainkaan kirkoksi rekisteröityä kirkkoa johon he kuuluisivat? :o

      • Termit.kuntoon

        Sinulla se näyttää olevan kirkkohistoria aivan hakusessa, vaikka olet asian tuntemista muille mainostanut. Termiä alkukirkko käytetään yleisesti ortodoksisesta kirkosta, mikä hyväksyy vain
        Nikean uskontunnustuksen.
        Suurin kristillinen kirkko maailmanlaajuisesti taas on roomalaiskatollinen kirkko, johon kuuluu reilusti yli miljardi jäsentä.
        Evankelisluterilainen kirkko on maailman mittapuulla olematon, vain muutama prosentti kristityistä.
        Luterilaiseen maailmanliittoonkin kuuluu vain noin reilusti alle 100 miljoonaa jäsentä,
        ettei saa siitäkään suurta, eikä maailmanlaajuista.

        Yksinkertainen saa olla, vaan ei tyhmä.


      • yrittäisittekavutakuop
        Termit.kuntoon kirjoitti:

        Sinulla se näyttää olevan kirkkohistoria aivan hakusessa, vaikka olet asian tuntemista muille mainostanut. Termiä alkukirkko käytetään yleisesti ortodoksisesta kirkosta, mikä hyväksyy vain
        Nikean uskontunnustuksen.
        Suurin kristillinen kirkko maailmanlaajuisesti taas on roomalaiskatollinen kirkko, johon kuuluu reilusti yli miljardi jäsentä.
        Evankelisluterilainen kirkko on maailman mittapuulla olematon, vain muutama prosentti kristityistä.
        Luterilaiseen maailmanliittoonkin kuuluu vain noin reilusti alle 100 miljoonaa jäsentä,
        ettei saa siitäkään suurta, eikä maailmanlaajuista.

        Yksinkertainen saa olla, vaan ei tyhmä.

        On se hauskaa ja sitä yhtä toista lajia kun muutama tuhannen jotainlestahaaraa yhdessä muutaman miljoonan muotojumalsien kanssa kiivailee jostain rituaalien osasista ja kuvittelevat ohjailevansa Jumalaakin taivaassaan heh !

        pitää olla kyllä sisäsiittoinen ajatuksiltaan että moisen kuplan sisälle pääsee.

        ja sieltä kuplasta sitten huudellaan fraaseja -häivysaastainen- mene muualle ja sat amuuta vastaavaa rintamerkkiä!

        ei voi kuin huokata raskaasti ja ihmetellä suomalaista mentaalia.


    • VarhaisiaVaiheita

      Ortodoksikirkko ei ole alkukirkko. Eikä roomalaiskatolinen kirkkokaan. Nämä kirkot ovat alkukirkon suuren skisman hajaannuksessa syntyneitä kirkkoja. Tietämättömän ei pidä arvostella ketään.

      Varhaiskristillisyys (vanh. alkuseurakunta ja alkukirkko) tarkoittaa kristillisiä kirkkoja ja yhteisöjä ennen sen sallimista vuonna 315. Kristinusko syntyi, kun Jeesuksen opetuslapset kokivat Galileassa ilmestyksiä, joiden perusteella he vakuuttuivat Jeesuksen kuolleista heräämisestä ja ylösnousemuksesta. Alkuseurakunnan keskuspaikka oli Jerusalem, mutta samantapainen yhteisö lienee toiminut myös Galileassa.

      Alkuseurakunta piti itseään osana juutalaisuutta. Sen hengellisyydessä painottui lopun aikojen odotus ja siksi keskittyminen pelkästään hengellisiin asioihin. Yhteisö koki Jerusalemissa voimakkaan ilmestyksen, jota kristillisessä traditiossa kutsutaan Pyhän Hengen vuodatukseksi ja joka on Apostolien teoissa sijoitettu juutalaisten helluntaijuhlan yhteyteen.

      Tämän ilmestyksen yhteydessä ja sen jälkeen alkuseurakuntaan liittyi kreikkaa puhuvia juutalaisia paluumuuttajia, joiden ensimmäinen johtaja oli Stefanos. Näiden ja arameankielisten välille syntyi teologisia erimielisyyksiä. Vainoamisen takia kreikankieliset hellenistikristityt siirtyivät Syyriaan ja alkoivat julistaa uskoaan pakanoille eli muille kuin juutalaisille.

    • VarhaisiaVaiheita

      Suuri skisma oli teologinen ja poliittinen kiista katolisen kirkon sisällä, joka johti kristikunnan hajaannukseen ja katolisen ja ortodoksisen kirkon syntyyn Rooman ja itäisten patriarkaattien suhteiden katkettua.

      Viimeinen yhteinen kirkolliskokous pidettiin vuonna 787.

      Sen jälkeen Nikean uskontunnustuksesta syntyi sanamuotokiista, niin sanottu filioque-kiista. Lännen kirkko lisäsi uskontunnustukseen latinankielisen sanan Filioque (suom. ja Pojasta), joka tarkoitti Pyhän Hengen lähtevän, ei vain Isästä, vaan myös Pojasta. Idän patriarkaatit eivät hyväksyneet tätä muutosta.

      Jo ennen filioque-kiistaa olivat idän ja lännen kirkot kehittyneet eri suuntiin. Rooman valtakunnan keskus oli siirtynyt Roomasta Konstantinopoliin jo 300-luvulla. Paavin merkitys kasvoi kuitenkin nopeasti lännen keisarikunnan synnyttyä uudelleen vuosituhannen vaihteessa. Teologisessa ajattelussa oli eroja, lännen kirkossa alkoi 1000-luvun alusta vaikuttaa voimakkaasti Clunyn uudistusliike.

      Leo IX:n legaatti kardinaali Humbertus ja Konstantinopolin patriarkka Mikael Kerularios julistivat toisensa kirkonkiroukseen eli pannaan 1054. Välirikon välitön syy oli paavin ja patriarkan riidat kirkollisista asioista Etelä-Italiassa. Vaikka alue kuului nimellisesti Bysantille,

      Leo IX oli johtanut sotaretkeä sinne asettuneita normanneja vastaan ja jäänyt näiden vangiksi 1053. Kirkkojen eron sinetöi lopullisesti neljäs ristiretki, jonka aikana ristiritarit valloittivat ja hävittivät Konstantinopolin kaupungin. Erityisesti kaupungin kirkkojen hävittäminen ja ryöstö aiheuttivat katkeruutta idän kristityissä.

      Ristiritarit valloittavat Konstantinopolin neljännen ristiretken yhteydessä.
      Vaikka idän ja lännen kirkkojen välejä yritettiin sovitella useaan otteeseen keskiajalla, kiroukset olivat voimassa vuoteen 1965 asti, jolloin paavi Paavali VI ja patriarkka Athenagoras I yhteispäätöksellä kumosivat ne.

      • wikikikö

        ja lainaus oli mistä?


      • Termit.kuntoon

        Kummasta kiikastaa, lukemisesta vai luetun ymmärtämisestä. En ole väitellyt alkukirkosta, vaan maininnut sinun virheellisistä tavasta käyttää termejä. Alkuseurakunta on taas raamatullinen termi, siitä on turha kiistellä. Jos kykysi keskusteluun, on kopioida wikipediaa, se kertonee sivistyksesi tasosta jotain. Viimeisessä valitettavasti kallistun tällä keskustellun määrällä jälkimmäiseen. Ei yksinkertainen vaan ...


      • Termit.kuntoon

        PS. Taitaa aloituskin olla tekemäsi? Kirjoitusvirheistä ja niiden lukumäärästä päätellen.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1565
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1204
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1127
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1046
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      995
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      977
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      892
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      880
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      724
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      680
    Aihe