Mistä mä tiedän mitä haluan yliopistossa opiskella?

Kroohpyyh

Siis... Oon nyt lukion tokalla, ja oon jo varmaan kaks kuukautta yrittänyt päättää mitä haluaisin tehdä lukion jälkeen, oon selaillut ihan hirveän määrän eri nettisivuja ja keskustelupalstoja joissa on puhuttu eri ammateista ja tiedekunnista ja mä vaan en tiedä mitä tehdä. Mua kiinnostaa vähän kaikki ja samalla ei mikään. Oon kokeillut tehdä ammatinvalintatestejä ja saanut tuloksia lääkäristä arkkitehtiin. Oon oikeesti miettinyt pääni puhki ja turhautumiseen asti, voitteko kertoa miten ihmiset päättää itselleen alan? Mitä kannattaisi tehdä?

Totta kai haluun että saan töitä ja palkkaa jolla voi elää. Totta aki haluun alan jota rakastan. Oon aina ollut tosi luova ja rakastan kirjallisuutta mutta en haluais lukea sitä koska en halua olla toimittaja tai äikänope.

Mietin että psykologi ois ihan jees, muttajotkut pitää sitä ihan huuhaa tieteenä ja se jotenkin häiritsee mua :( Niinkun, psykologiaa on ihan hemmetin vaikee päästä lukemaan, miksei psykologeja arvosteta enemmän? Ihmisiä ois siisti auttaa, mutta en tiedä jaksaisinko kuunnella ihmisten ongelmia joka päivä. Kuulostaa jotenkin stressaavalta.

Psykiatri ois kans ihan siisti, ois töitä ja se ois mielenkiintoistakin, mut mulla on nyt jotenkin sellainen kuva et lääkikseen hakee sellaset ihmiset joille ihmisen anatomia on elämän suurin intohimo ja ne on tienneet jo lapsena et ne haluaa lääkäreiksi. Mä oon koko elämäni halunnut olla kirjailija mutta siihen kun ei kouluttauduta :) oon muutenkin koko elämäni uskonut että taidetta ei voi "oppia" koulun penkillä. Anyways.

Mä oon jotenkin aina kokenut olevani ihmisläheinen ja humanistinen mut jos kaikki vaan vihaa humanisteja ja ei saa töitä niin miks kouluttautuisin? Mutta jos joku esim. lääksi ei ole mun henkinen paikka? Mitä ihmettä mun ois tarkoitus tehdä mun elämällä???? !!!????!!?!??!?!?!?!?!??!???!?!?!??!?!?!

Ok hei kaikki olen väsynyt ::::)

5

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mielipidetässäkin

      Mistä sinulle on syntynyt käsitys, että "kaikki vaan vihaa humanisteja"?

      Minä valitsin oman alani sillä perusteella, mikä oli koulussa kiinnostanut eniten ja missä tiesin olevani parhaimmillani. Niin lähdin yliopistoon kieliä opiskelemaan ja sillä tiellä olen. Töitäkin alalta on löytynyt kolmannesta opiskeluvuodesta lähtien.

      Humanisti hyvin harvoin saa hirveän suurta palkkaa, mutta toimeen tulee varmasti. Työkin on yleensä paljon mielenkiintoisempaa kuin ehkä enemmän ansaitsevilla kaupan ja tekniikan ihmisillä. Pidemmän päälle raha ei tee kuitenkaan onnelliseksi.

      Itse arvostan ja ihailen paljon enemmän vaikka laajasti sivistynyttä kirjallisuuden tutkijaa kuin kapeakatseista rahaa takovaa markkinamiestä, joka ei osaa kunnolla lukea ja kirjoittaa.

    • FMFM

      Kuule älä mieti sitä, mitä muut ajattelevat! Sinulle tuntuu olevan kovin keskeistä muiden mielipiteet; psykologia on huuhaata, humanisteja peräti vihataan, lääkikseen menevät tietynlaiset jne. Unohda tuollaiset! Sinä valitset alan itsellesi, vai kuinka?

      Akateemisen tutkinnon (maisteri) omaava saa käytännössä aina sellaista työtä ja palkkaa, jolla tulee toimeen, kun osaa suhteuttaa menonsa tuloihin nähden oikein.

      Sinulla on vielä ainakin vuosi aikaa selvitellä ajatuksiasi. Vuodessa voi tapahtua paljon ja asia kirkastuu.

    • 763836

      On aivan ok, että olet kiinnostunut siitä, mitä muut ajattelevat. Tiedän useita keski-ikäisiä ihmisiä, jotka ovat kärkkäitä valittamaan siitä, ettei heidän alaansa arvosteta tarpeeksi. Tekisi joskus mieli tuhahtaa, että helpoin keino saada arvostettu ammatti on opiskella sellainen. Varo kuitenkin äkkinäisiä kärjistyksiä, sillä tuskinpa esimerkiksi humanisteja kaikki vihaavat. Arvostusta mittaavissa kyselyissä pärjäävät oikein hyvin esimerkiksi aineenopettajat, jotka ovat usein humanisteja.

      Toiseksi on oikein hyvä, että sinua kiinnostavat tulevan alasi työllisyystilanne ja palkkataso. Koska työ ei useimmille ole koko elämä, on enemmän kuin mukavaa, jos voi keskittyä esimerkiksi perheeseen ja harrastuksiin ilman huolia rahasta tai työttömyydestä.

      Sille en kuitenkaan antaisi juuri painoarvoa, minkätyyppiset ihmiset mielestäsi missäkin opiskelevat. Ensinnäkin ennakko-oletuksesi voivat olla vääriä. Toiseksi opiskelupaikkaan voi suhtautua niin kuin useimpiin työpaikkoihin... sinne mennään tulemaan toimeen monenlaisten ihmisten kanssa. Kolmanneksi opiskeluaika on luultavasti jotakin 1/10 loppuelämästäsi, joten kannattaa aika pitkälti pyrkiä ajatelemaan niiden muutaman vuoden yli.

    • Siskoni opiskeli erääksi alakseen psykologin tutkinnon, mutta turhautui työssään, koska koki työn olleen pitkälti testien teettämistä ihmisille, joiden tilassa ei tapahtunut mitään muutosta ikinä. Kenties hän valitsi työpaikkansa väärin, mikä oli eräs mielisairaala, mutta joitain vuosia siellä oltuaan hän lähti mieluummin muihin töihin, joissa ei vaadittu psykologin tutkintoa.

      Opiskeltava ala ei siten tuo välttämättä sellaista työtä kuin haluaa, joten kaikki on jokseenkin sattumanvaraista. Tietänet kuitenkin sen verran, että haluatko tehdä mieluummin töitä ihmisten kuin numeroiden parissa, taikka eläinten taikka ihmisten, yksin taikka ryhmässä. Kaikista voi tulla taiteilijoita ainakin omasta mielestään, mutta taiteilijoista harva menestyy taikka edes tienaa taiteellaan edes elantoaan.

      Sinun kannattaa myös erottaa harrastukset siitä mitä haluat työksesi tehdä, taikka sitten yrittää tehdä harrastuksestasi ammatti. Harrastukset ovat nimittäin sitä varten, että niissä lepää mieli. Mikäli harrastuksesta tulee ammatti, pitää mielen lepuuttamiseksi keksiä uusi mielekäs harrastus, mikä voi olla vaikeampaa kuin työpaikan löytäminen.

      Elämä ja tulevaisuus ovat sattuman kauppaa. Voit opiskellessasi tähdätä tiettyyn ammattiin, etkä kuitenkaan päästä sellaiseen ikinä. Toisaalta voit opiskella jotain itseäsi kiinnostavaa ja lopulta työllistyä aivan eri alalle.

      Opiskelun ei kuitenkaan tarvitse olla tyhjiössä olemista vuosikausia, hae opiskelemasi alan työharjoittelupaikkoja, niissä viimeistään todellisuuden märkä rätti lyö silmille. Aina voi hakea uudelle alalle.

      Mikäli et halua luonnontieteellis-matemaattis-tekniselle alalle, voit valita vaikkapa kulttuurisen, juridisen taikka yhteiskunnallisen alan. Toki humaani on yleiskäsite monelle humpuukiaiheelle, joiden opiskelijat eivät ikinä työllisty mihinkään järkevään, mutta eiköhän viimeistään sieltä sinullekin jokin ala löydy.

    • Utuopiskelija

      Itse lukiossa mietin, missä olen hyvä ja mitä jaksaisin/haluaisin opiskella vielä lisää ja päädyin nykyiseen opiskelupaikkaan, joka stereotypisesti koetaan epätyöllistäväksi ja yleisestiottaen alasta ei oikeastaan tiedetä paljoa. Todellisuudessa vastaan tuli hiukeat ja monipuoliset mahdollisuudet työskennellä oikeastaan missä vaan omien kiinnostusten mukaan ja työttömyys vähäistä! Lähdin yliopistoon sillä mielellä, että ei tästä työllisty tai saa hyvää palkkaa, mutta ainakin tykkään siitä mitä teen. Loppupeleissä tilanne näyttääkin toiselta, joten ei kannata liikaa luottaa stereotypioihin ja yleisiin uskomuksiin, vaan mennä sen mukaan, mikä oikeasti kiinnostaa! Opiskelen siis maantiedettä, ja ei, musta ei tule opettajaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      377
      3608
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      198
      1720
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      66
      1347
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      148
      1224
    5. Puhutko toisista ihmisistä

      pahaa, jotta näyttäytyisit itse jotenkin paremmassa valossa?
      Ikävä
      117
      873
    6. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      164
      865
    7. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      56
      833
    8. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      117
      830
    9. Oli mukava tavata irl

      Sattuma toi sinut matkani varrelle. Ihmettelin sitä silloin, ehkä vähän vieläkin. Oli ilo jutella ja tuntea, vaikka nyt
      Ikävä
      24
      819
    10. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      46
      792
    Aihe