Sote ei olisi kaatunut, jos olisi ollut tahtoa

Asennekysymys ja näköalattomuus kaatoi soten.

https://www.suomenmaa.fi/?app=NeoDirect&com=6/3/481857/90ee248f33&utm_source=Suomenmaa+-+päivän+uutisotsikot&utm_medium=email
Ilmoita

Sote valinanvapaus olisi ollut EQT:lle lottovoitto... Perustuslaki estää tälläiset monikansallisten firmojen koplaukset.
Ilmoita
Tämä siitä markkinataloudesta!
28.2.2019 16:22 Raimo Ilaskivi 216 kommenttia

ilmoita asiaton viesti

Hieman surullisin mielin naputtelin otsikon. Ehdinhän kohta kuuden vuosikymmenen mittaisen poliittisen urani aikana - päättäjänä, virkamiehenä tai seurajana - leimautua vahvaksi markkinatalouden kannattajaksi. Ajoittain tuon termin eteen liitettiin sana sosiaalinen, joskus ei. Mutta vapaasta markkinataloudesta aina oli kyse. Vapaasta kilpailusta, toiminnasta avoimilla markkinoilla, palvelusten ja tuotteiden tuottajana parhain ehdoin. Ja näillä ehdoilla Suomi menestyi. Kansan elintaso nousi, työllisyys koheni. Työmarkkinajärjestöt sopivat palkoista, yhtiökokoukset osingoista. Näin työ ja pääoma yhdistettiin toisiinsa tuotannontekijöiksi.

Surullineon olen jo muutaman vuoden ajan ollut seuratessani otsikoita, jotka ovat heittäneet yhä tummempia varjoja markkinatalouden ylle. Ja johtopäätöksenkin olen vetänyt. Markkinavoimat ovat tunkeneet alueille, jonka ei pitäisi olla niitten toimintakenttänä. Tarkoitan yhteiskunnan keskeisiä peruspalveluita, kuten sosiaalipalveluita tietyin rajauksin. Palveluita erityisesti niille, jotka eivät omia etujan asiakkaina, yksityisten yritysten palvelututantoon siirrettyinä, pysty omia etujaan valvomaan. Tällaisia ovat ennen muuta lapset ja vanhukset, päiväkodit ja erimuotoiset vanhusten hoitolaitokset palveluntuottajina.

Viimeksimainittujahan markkinatalouden periaattein toimivat suuret, kansainväliset yritykset ovat pyrkineen valtaamaan. Miksi? Ei toki hyväntahtoisuuttaan vaan sen vuoksi, että ovat nähneet näisssä sektoreissa houkuttelevan mahdollisuuden tehdä voittoa, esim. osinkoihin tai takuukorkoihin sisällytettyä tuottoa omistajilleen. Ja - valitettavasti - korkean tuoton turvaamiseksi keskeiseksi tuotannontekijöitten alentajiksi ovat osoittautuneet palkkakustannukset; itse palkkatasosta tai sitten henkilöstön pätevyydestä tai määrästä tinkien.

Otsikot ovat sitten olleet riipaisevia, ja niitä on ollut kasvavassa määrin. Yhtäällä on kirjattu työtekijöiksi haamuja, toisaalla avoimesti hoidettu tehtäviä liian pienten ja jopa täysin epäpätevien resurssien turvin. Yhdessä päiväkodissa ovat jopa hiiret juoksennelleet keittiössä, toisessa näytetty kuvin sotaveteraanin kynsien hoitamattominä suorastaan mädäntyneen. Kunnat ja elyt ovat ripeästi lisänneet kontrolliaan, mutta media on ollut edellä. Juuri sen otsikot ja reportaasit ovat epäkohtia paljastaneet ja parannuksia vaatineet.

Mutta onko vieläkään siirrytty kaikkein oleellisimman kysymyksen piiriin: Onko julkinen, sosiaalinen palvelutalous ylipäätään sektori, jossa on tai saa olla elintilaa markkinavoimille, jotka toimivat aivan erilaisten periaatteitten mukaan kuin sosiaalinen palvelutalous. Vastaus on tapahtumien perusteella selvästi kielteinen. Olkoon markkinataloudella oma roolinsa mm. tuotannon ja jakelun piirissä, mutta hoitakoon julkinen valta ne palvelut, jotka ovat selkeimmin ihmisläheisiä. Se voi rekrytoida sellaisen henkilöstönkin, joille ihmisten, niin nuorten kuin vanhojen, palvelu on kutsumustyötä ja josta on myös maksettava tehtävänmukainen palkka. Jos väitetään, että markkinatalous hoitaisi nämäkin tehtävät taloudellisemmin, sekä itse kustannuksista että voitoista vastaten, sen täytyy panna poliitikot miettimään, missä on korjattavaa ja millä keinoin korjaukset tehdään.

Tämä siis siitä markkinataloudesta. Olkoon se edelleen hyvä palvelija yhteiskunnalle mutta älköön pyrkikö kansalaisten isännäksi. Kun tämä hyväksytään, markkinatalous myös pesee kasvonsa, jotka nyt eräät sen osat ovat pahasti lianneet.
2 VASTAUSTA:
Voi noita kokoomuksen ja kepun inisijöitä. Sote ja Makut kaatuivat vain hallituspuolueiden lyhytnäköisyyteen ja liika kiireeseen . Näinkin tärkeä kuin sote onkin KOKO KANSAN HYVIN VOINTIA AJATELLEN, sipilän ja orpon olisi ollut pysyä alkuperäisessä suunnitelmassa, eikä alkaa tekemään niitä lehmänkauppoja, EHKÄ sote olisikin valmistunut ehkä hyvässä hengessä. Nyt vain AHNEUS ISKI hallitukseen ja voiton tavoittelu ja sehän oli LIIKAA SUOMEN KANSALLE ja oppositiolle. Toivottavasti uusi hallitus tekee asiat oikeassa narssijärjestyksessä, eikä ala tuhlaamaan turhanpäitten verovaroja EI VALMIISEEN soteen. Kuunnelkaa ihmisiä, ja varsinkin asiantuntijoita monipuolisesti, eikä aleta sooloilemaan, kuten orpo ja sipilä tekivät, muita huomioon ottamatta. Tärkeintä on se ihminen, ei bisneksetmarkkimamalleineen.
Julkisiin terveyshoitoihin enemmän panostaa eli resursseja sinne missä se on kaikille TASAPUOLISTA ihmisistä riippumati. Ottakaa opiksi .. Rinteen antti, selkeää ulosantia niin homma toimii ja järjellä ja sydämmellä sanottua. Saa sdp ääneni
Sote oli Troijan hevonen, jolla Keskusta yritti aikojen loppuun kaapata vallan lähes koko Suomessa maakuntahallinnon nimissä. Nythän jo erilaisilla verontasauksilla sponssataan "juurevaa maalaiselämää" etelän veronmaksajien rahoilla. Perustamalla osin liian pieniä ja sellaisenaan elinkelvottomia maakuntia verotusoikeudella Keskustan valta-alueille, olisi luotu tilanne, missä suurin osa näistä maakunnista olisi tarvinnut runsastakin verontasausta. Näiden maakuntien asukkaiden ainoaksi velvollisuudeksi olisi jäänyt kiittää etelän rahoista äänestämällä Keskustaa ja näin ylläpitää maakuntien keskustalaista virkamieshallintoa. Sote tarvitaan, maakuntia ei.
+Lisää kommentti
Usko poliitiikkoihin laskee alle 10%:n sote-valehtelun takia. YLi 200 miljoonaa euroa heitetään hukkaan ja kansa ei saa, mitä tarvitsee. Maakunnissa kaikki odottavat valmiina toimimaan. Nyt organisaatiot puretaan. Demareilla ei ole parempaa tarjottavaa. Vastustivat sen takia, kun itse joutuivat istumaan vilttiketjussa. Se on erittäin huonoa pelihumoria. Kaiken lisäksi Rinne valjasti ulkoparlamentaarisia voimia vastustamaan hallitusta. Se on demokratian häpäisy, Lakoilla vietiian leipä lasten suusta. Mitä asioiden hoitamista se on? Voiko puolueen kyky yhteistyöhön ja asioiden hoitamiseen muuttua yhdessä yössä, kun halllitus erosi? EI VOI. Asenteet ovat syvällä, sosialisti on sosialisti eikä muuksi muutu. "Ryssä on ryssä vaikka voissa paistaisi" kuuluu ikivanha totuus, Nykymuoto: kasakka ottaa aina omansa. Sen takia demokratia puolesta pitää tehdä töitä. Natoon liittyminen olisi parasta puolustuspolitiikkaa ikinä.
Ilmoita
Halla-aho yritti ottaa puheeksi Ruotsin rajan kautta tulleet 32 000, Suomen veronmaksajien elätettäviksi oleskelulupaa hakenutta tallustelijaa, mutta naistoimittaja karjaisi, että puhutaan Venäjän rajasta - ja katkaisi Halla-ahon puheen kesken sanan.

Jos muut ehdokkaat eksyivät puhumaan minkä tahansa illan aiheen ulkopuolelta, Vaaherkumpu ystävälliseen sävyyn huomautti ja antoi puhujan jatkaa. Jälleen näytti yle propagandistisen puolueellisuutensa tässäkin suorassa lähetyksessä.
Ilmoita
Uusi
Ohessa otteita SDP:n edustajan vaalilauseista vuonna 2019:
- "Pidetään kiinni opetuksen laadusta" - oopilaitosverkosta, siis rakennuksista ja niiden seinistä kiinni pitäminen sisällön sijaan on ristiriidassa tavoitteen kanssa. Ei se rahan määrä vaan viisaus käyttää sitä!
- "Valmistellaan työelämän lainsäädäntöä yhdessä sopimalla, ei sanelemalla" - tämä on juuri se, mitä SAK ei tee. Jos joku asia ei ole SAK:n mieleen, niin SAK poistuu kolmikannasta ja uhkaa lakoilla ja kiristyksellä. Se on sanelua, ei neuvottelua. Sen takia kolmikanta on kuollut ajatus. Se on kuin YK:n turvalisuusneuvosto, jossa Venäjä on estänyt Syyria päätösten toimeenpanon veto-oikeudellaan. Tappaminen on jatkunut jo viisi vuotta.
. "Säilytetään metsät hiilinieluna" - Suomi voisi poistaa koko hiilikuormituksen ja sillä ei maailma pelastu. Suomen osuus maailman kuormituksesta on promilleluokkaa. SDP:n ajatus ajaa alas metsähakkuut on kuolema metsäteollisuudelle - turhan takia. Aikuisten oikeasti polttomoottorien kieltäminen, sähköautojen sponsorointi eivät maailmaa pelasta. Jos se tehdään Kiinassa, USA:ssa ja Intiassa, niin voi pelastua, mutta Suomen teot ovat oman tunnon liehittelyä ja populismia.
- "Lopetetaan julkisen terveydenhuollon alasajo" - sote-uudistuksen kamppaaminen on kuin rätti naamalle tämän tavoitteen suhteen. Sote-uudistuksen kaataminen kiihdyttää ulkoistamista kunnissa. Tämä on kallein bluffi. minkä SDP on tehnyt yhteiskunnalle sata vuotta sitten yritetyn vallankaappauksen jälkeen. Se on niinkuin valheisiin perustuva brexit.
- "Pidetään veropohja laajana", "Kevennetään työn ja eläkkeiden verotusta" - SAK kerää miljoonia verottomina tuloina pörssiomistuksistaan. Jos SDP pääsee hallitukseen, niin tavoitteena on verojen korotus, ei verotuksen kevennys. Täyttä soopaa koko ääniä kalasteleva lausahdus.

Sanat ja teot eivät kohtaa!
Ilmoita

Vastaa alkuperäiseen viestiin

Sote ei olisi kaatunut, jos olisi ollut tahtoa

Asennekysymys ja näköalattomuus kaatoi soten.

https://www.suomenmaa.fi/?app=NeoDirect&com=6/3/481857/90ee248f33&utm_source=Suomenmaa+-+päivän+uutisotsikot&utm_medium=email

5000 merkkiä jäljellä

Peruuta