AIRBNB ONKO VASTUUTA

MIETI

Asut kerrostalossa, jonka rappukäytävällä ramppaa tuntematonta porukkaa käytännössä vuorokauden ympäri. Osa heistä saattaa asunnolle saapumisen jälkeen siirtyä tupakalle – ei kuitenkaan asunnon parvekkeelle, koska siellä ei saa polttaa – vaan käytävälle. Lisää tähän yhtälöön vielä epämiellyttävä haju, joka syntyy huoneiston ulko-oven eteen jätetystä roskapussista.

Kuvittele vielä, että tällaisia asukkaita vierailee noin puolessa kerrostalon huoneistoista koko talven ajan.

Kuvitelma on kärjistetty, mutta pahimmillaan Rovaniemen keskustan Airbnb-toiminta on voinut johtaa edellä mainittuihin tilanteisiin. Tilanteet johtuvat muun muassa siitä, että Airbnb-kohteen on vuokrannut henkilö tai porukka, joka ei tunne Suomen kulttuuria ja tapoja.

Esimerkiksi Etelä-Euroopassa roskat kärrätään kaduille ja juuri missään maassa ei ole yhtä tiukka laki tupakoinnin suhteen kuin Suomessa. Henkilöt eivät välttämättä yksinkertaisesti tiedä, että toimivat väärin.

– Sisällä polttaminen on aika monessa kulttuurissa vielä aika normaalia, rovaniemeläisen 4D Optimin isännöitsijä Heikki Tuikka sanoo.
Räjähtävä kasvu

Tuikka kertoo, että lyhytaikaisten Airbnb-vuokrahuoneistojen määrä Rovaniemen keskustassa ja keskustan tuntumassa on kasvanut räjähdysmäisesti viimeisen parin–kolmen vuoden aikana.

Tuikka on vajaan kahdenkymmenen taloyhtiön isännöitsijä. Yhtiöistä noin puolet sijaitsee Rovaniemen keskustassa tai sen lähettyvillä. Niissä kaikissa on Airbnb-toimintaa. Tuikka arvioi, että hänen isännöimissään yhtiöissä on sellaisia yhtiöitä, joiden huoneistoista viidennes tai jopa neljännes on Airbnb-kohteita.

– Tiedän taloyhtiöitä, joissa puoletkin ovat, Tuikka sanoo.

Kuulostaa paljolta – ja sitä se myös on. Rovaniemellä on Tuikan arvion mukaan noin 500–600 Airbnb-huoneistoa. Määrä on pääkaupunkiseudun jälkeen toiseksi suurin ja selittyy muun muassa Lapin matkailun kasvamisella. Tuikan mukaan Rovaniemen hotellikapasiteetti ei riitä halukkaiden majoittamiseen. Airbnb-vuokrahuoneistot ovat ilmestyneet vastaamaan kasvaneeseen kysyntään.

– Pelkästään joulukuun vuokrilla voi saada paremman tuoton kuin että olisi normaali vuokralainen koko vuoden, Tuikka kertoo.
Yhtäläiset oikeudet

Mitä enemmän turisteja kaupungissa käy, sitä enemmän tuloja kaupunki saa. Näinhän se menee, mutta turistien suuri määrä on tuonut harmia osalle sellaisten kerrostalojen vakiasukkaista, joissa on verrattain paljon Airbnb-huoneistoja.

– Vakituisilla asukkailla osassa taloyhtiöistä tuntuu, että ne ovat muuttuneet hotelleiksi, Tuikka sanoo.

Se johtuu muun muassa rappukäytävillä tapahtuvasta jatkuvasta ramppaamisesta. Viimeiset lennot laskeutuvat Rovaniemelle puolenyön maissa, joten niiden matkustajat ovat perille Airbnb-huoneistossa vasta pikkutunneilla. Pian heidän jälkeensä ovista astuvat ulos ne, jotka kiirehtivät aamulennolle.

– Hiljaisuusajat ovat vähän kortilla, Tuikka mainitsee.

Lain näkökulmasta Airbnb-vuokralaisilla on samanlaiset oikeudet kuin muillakin talon asukeilla. Tuikan mukaan se on aiheuttanut närkästystä tietyissä asioissa. Voi esimerkiksi olla niin, että Airbnb-huoneiston omistaja omistaa myös autopaikan taloyhtiöstä. Joku vakiasukas on voinut jonottaa autopaikkaa vuosien ajan. Talvisesongin jälkeen asunto ja autopaikka saattavat mollottaa tyhjillään. Jälkimmäinen voi hieman tympiä paikkaa jonottavaa asukasta.

Taloyhtiö voi toki yhtiökokouksessa kieltää asuntojen lyhytaikaisen vuokraamisen. Tuikan tiedossa on Rovaniemen keskustan alueelta kuitenkin vain yksi yhtiö, jossa on toimittu näin. Hän kertoo, että etenkin keskustassa on käytännössä mahdottomuus, että yhtiö kieltäisi toiminnan, sillä miltei jokaisessa yhtiössä on joku, joka vuokraa huoneistoaan Airbnb:n kautta. Jotta lyhytaikainen vuokraus kiellettäisiin, niin kaikkien osakkeenomistajien pitäisi olla asiasta yhtä mieltä.

– Sellainen omistaja, jonka huoneisto on Airbnb-käytössä, ei anna suostumusta siihen, että se kiellettäisiin, Tuikka sanoo.
Parveke auki läpi yön

Vakiasukkaat eivät ole ainoita, joille Airbnb-vuokralaiset ovat voineet aiheuttaa päänvaivaa.

Yksi mahdollinen ongelmatilanne on sellainen, jossa Airbnb-vuokralainen on unohtanut huoneiston avaimet asuntoon sisälle. Huoltoliike ei kuitenkaan voi avata tälle henkilölle ovea, sillä hän ei ole kirjoilla oleva huoneiston asukas. Huoltoliikkeen olisi tällöin tavoitettava osakkeenomistaja vaikkapa puhelimitse – ja silloinkin huoltoliikkeen on pystyttävä yksilöimään, että puhelimen päässä on taatusti osakkeen omistaja.

Tuikka kertoo myös tapauksesta, joka ei ole käynyt hänelle, mutta jonka hän on kuullut eräältä rovaniemeläisisännöitsijältä. Tällöin revontuliin ihastuneet aasialaisvieraat olivat jättäneet huoneiston ranskalaisen parvekkeen auki pakkasyön ajaksi ja jättäneet kameran kuvaamaan taivasta läpi yön.

– Että jos eivät jaksa valvoa, niin eivät kuitenkaan missaa sitä, jos revontulia ilmestyy, Tuikka kertoo.

Tällaisissa tapauksissa pakkasilma pääsee sisälle ja voi pahimmillaan jäätää patterit toimintakyvyttömiksi.

R

24

431

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jankon-Betoni

      Asia kunnossa!

      • Anonyymi

        Kun laitoit asian kuntoon Jankko, niin nyt sama riesa on tullut myös eteläsuomeen.


      • Anonyymi

        Meille oli talossa kaksi AirBnBnää, vaan eipä ole enää. Liekö syynä se, että muutamat vuokralaiset saivat tylyä kohtelua vakiasukkailta? Saavat sitä jatkossakin.


    • Anonyymi

      Tää on ihan helppo juttu!

      Tuikkaa kaikkien muitten asukkaitten kuin just tään Airbnb:n omistajan postiluukusta lappu että "Hei, kokoonnutaanpas ja keskustellaan tilanteesta" - lappu.
      Laita siihen paikka (omasi tai joku yhteinen tila) ja aika.

      sitten keskustelette yhdessä tilanteesta että mitä tehdä.

      Helppo juttu.

      Jos et tee aloitetta, niin kärsi nahoissasi tai muuta muualle.

    • Anonyymi

      Tai sitten isännöitsijälle valitus eri asioista 3 kertaa ja rnb on historiaa..plussaa jos siellä haukkuu koira niin se riittää koska se on päivälläkin häiriköintiä jos louskuttavat ja siitä voi valittaa viikon välein.Easy homma ja mulkvisti joutuu pois.Joku rauha se pitää jokaiselle olla joka elonsa kustantaa.Melumaakarit nilkkeineen ja karvakasoineen maalle pöpelikköön örveltämään.

    • Anonyymi

      Hyviä ehdotuksia, mutta jos asianosainen ei tee mitään, niin ei tapahdu myöskään mitään.

    • Anonyymi

      Minusta airbnb on erittäin hyvä systeemi. Olen asunut sen kautta lähes kaikissa euroopan maissa reissuillani, eikä koskaan mitään ongelmia minulla, enkä usko niitä aiheuttaneeni itsekään toisille. Jos yksi on sikaillut ja perseillyt jossain, se ei todellakaan tee koko systeemiä paskaksi.

      • Anonyymi

        Ai yksikö sikailut? Olen tietoinen, että niitä oli kaksi.


      • Anonyymi

        Hotellitoimintaa hoitakoot veronsa maksavat hotelliyrittäjät,eivätkä oveliksi itseään kuvittelevat veronkiertäjät.
        Luulisi verottajaa kiinnostavan tämä airbnb toiminta!


      • Anonyymi

        Entäpä jos tätä toimintaa pidetään omassa asuintalossasi,niin onko myös silloin hyvää toimintaa?


    • Anonyymi

      Mitäpä tuo minua kiinnostaa. Verotonta tuloa isot summat vuoteen tulee juuri tähän käyttöön hommatulla asunnolla. Siistinä on pysynyt, enkä kyllä siivoakkaan sen kuin kerran vuoteen lukuunottamatta petivaatteiden vaihtoja joka kolmas asukas.

      • Anonyymi

        Koskaan ei kiinnosta kun oma lehmä ojassa.. Tyypillistä puhetta niin pitkään kun ongelmia ei ole..


    • Anonyymi

      Muuta pois jns on vapaita asuntoja.

    • Anonyymi

      Ainakin Etelä-Suomessa on paljon ulkomaalaisten omistamia sijoitusasuntoja ehkä Lapissakin. He eivät välitä paskaakaan talon muista asukkaista, vain raha merkitsee. Järjettömän liikarakentamisen seurauksena on kymmeniätuhansia sijoitusasuntoja tyhjillään, koska kunnon vuokralaisia ei vain riitä. On keksitty nyt tämä taloyhtiön maineen ja kunnollisten asukkaiden elämän pilaava keino. Omistusasunnoistakin on mahdoton päästä eroon , koska asuntokauppa on lähes pysähtynyt.

    • Anonyymi

      Airbnb kiellettävä kokonaan, ongelma poistuu.

    • Anonyymi

      AibnRpr vuokraus on häirjötä aiheuttavaa toimintaa. Kiellettävä hei rankaistuksen uhalla. On vaarnana että taloon pesiytyyt Aiprnpr toiminnan mukana huumetta polttavia ihmisiä.

    • Anonyymi

      Epäilen että kerran airbmw asukkaat harrastivat jopa seksiä. Olen jopa varma siitä koska kurkin parvekkeen kautta heidän makuuhuoneensa ikkunaan.

    • Anonyymi

      Onko Airprprpr ihmisille annettu lupa puottaa kakkia Airpnfgr asuntoon vai pitääkö kakki käydä tekemässä Erkinpellitykselle?

    • Anonyymi

      Viimevuonaa verotonta tuloa noin 20000 euroa airbnbllä. Ei paljoa kiinnosta mitä naapurit ajattelee. Kämppä pysyy siistinä välillä käy vaan tsekkaamassa, että kaikki kunnossa. Lakanoitakaan ei tarvitse vaihtaa kuin max kerran kuussa.

      • Anonyymi

        Aika pieni tienisti tuo 20000 euroa jos ajattelee haitat mitä nämä tollot aiheuttaa muille hyvä tuloisille talon asukkaille. PS.oletko muuten kuullut ,että verottaja on ottanut tarkailuun tälläiset nappikauppiaat.


      • Anonyymi

        Sitten kun sinä olet kusessa ei muita kiinnosta paskaakaan..


    • Anonyymi

      Tuikka oikeassa olet kaikki nämä haitat on koettu ja asunnon avain on lämmitystolpaan kiinnitetty halpa kiinalainen avainkotelo,jonka taloyhtiö on kieltänyt,mutta AIRBNB vuokraaja ei noudata annettuja ohjeita.

    • Anonyymi

      Pitäisi olla joku vastuu,mutta eihän näitä mulkvisteja naapurien mielipiteet kiinnosta.Siinä tapauksessa asian voi kääntää toisinpäin eli ilmoittaa verottajalle ..

    • Anonyymi

      Airbnb on hyvä meidän seksin myyjien kannalta. Paljon parempi kuin hotelli. Asiakas ei tarvitse kulkea minkään respan ohi kaulukset pystyssä.
      No.. Huonona puolena voisi tietenkin mainita esim., että asiakas on uittanut kättänsä juuri äsken tumman tytön toosassa, eikä varmasti pese käsiään lähtiessään.
      Avaa oven tällä kädellä ja kohta saapuu pikku Roosa, ken aukaisee saman oven samasta kahvasta, mennessään leikkimään ulos. Ja hups, lapaseen onkin tarttunut lunta, joka täytyy näykkiä ja nuolla pois, niinkuin lapset yleensä tekee.
      Mitäs tuumitte tästä, talon asukkaat, kun joku "vuokraa" asuntoansa seksin myymiseen?? Pistää vähän miettimään.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      414
      4238
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      236
      2090
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      68
      1550
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      157
      1367
    5. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      66
      1039
    6. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      167
      1025
    7. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      132
      995
    8. Hallitus korottaa yleisen arvonlisäveron 25,5 prosenttiin

      Yleisen arvonlisäveron kiristäminen 1,5 prosenttiyksiköllä on hallituksen järein toimi kehysriihessä. Se voi tuoda valti
      Perussuomalaiset
      238
      992
    9. Puhutko toisista ihmisistä

      pahaa, jotta näyttäytyisit itse jotenkin paremmassa valossa?
      Ikävä
      117
      923
    10. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      51
      898
    Aihe