HS: Oppivelvollisuutta pitää uudistaa lapsilähtöisesti

~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000006099547.html -



Ilkka Luoma 10.5.2019 -14:12

HS on kiitettävästi pitänyt esillä oppipolkua, oppivelvollisuutta, huomisen pärjäämistä ja lasten sekä nuorten kasvattamista/ kouluttamista. On jo varmaa, että joudumme pohtimaan "kaiken uusiksi" kouluttautumisenkin osalta. Suuret muutokset ovat jo "oven takana". Automaatio, robotiikka, teko- ja tukiäly kuin ohjelmoitavuus ovat yhä laajemmin läsnä - joka päiväisessä elämässä.

Helpotusta ei tuo toistaiseksi vallalla oleva kasvuhokema, kun kaikkea pitäisi saada helpommaksi, tehokkaammaksi, luovemmaksi, nopeammaksi ja vieläpä ympäristöystävällisemmäksi. Oppipolku voisi alkaa perushyväksynnällä, ettei rajallisesti saa loputonta. Hyväksytyksi tulisi saada elämänohje - Vähemmällä tyytyväisemmäksi, ehkä myös huomaavaisuudella enemmän hyväksyttävyyttä tai yllättäen kuuntele itsellesi todellisia ystäviä.

Lahjakkuus on luonnonvara, joka ei toistu kaikkien osalta. Silti me olemme ihmisinä yhtä arvokkaita - tämäkin voitaisiin oppipolussa hyväksyä elämän hyveeksi. Emme tarvitse näyttö- ja vertailutaloutta - me tarvitsemme sovittautumista omaan biosfäärilliseen lokeroon, oman painoarvomme mukaisesti - mikä ei ole maailman napaisuutta, vaan sopeutumista monimuotoisuuteen, jota tehollisahneudellamme olemme rujoa vauhtia hävittämässä.

Yksilönturva on tae löytää paikka kullekin. Kasvuhoennassa on toki toinenkin vaihtoehto - vain parhaat voittavat, ja heikko häviää kilpailullisten luonnonlakien myötä. Me ihmiset keksimme aikanaan Forssan hengessä täällä Suomessakin, että ihmisyys alkaa lattioilta jatkuen kerroksissa sinne ylimpään - jokaiselle on paikkansa, eikä sitä tarvitse ylettömästi näyttötalouden ostovoimalla kuorruttaa.

Ratkaisukeskeisyys löytyy joukkuehengestä, ja sitä tukee tasa-arvon tunnistettavuus ja kyky ymmärtää erilaisuutta, myös sellaista, etteivät kaikki ole lukuihmisiä - vaan osa haluaa tehdä käsilläkin töitä! Työ on aina yhtä arvokasta, kun sille antaumuksella oman kykynsä ja osaamisensa antaa! Parasta lahjakkuutta on vastuuntunto ja -kanto teoistaan.


4105

5

58

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Harvinaisen hyvä ja hierno aloitus! Yllättäen ei kommentointia ei riitä; liian vaikea aihe?

    • Anonyymi

      Saattoi olla liian vaikea aloitus?

    • Anonyymi

      Hesarista

      Koulutuksen puute on köyhyysriski, mutta pelkkä oppivelvollisuuden pidentäminen ei auta niitä, joilla on vaikeuksia jo peruskoulussa


      Lukijakommentti tuohon Hesarin juttuun 11.5. 12:29

      HS erinomaisesti jatkaa tärkeimmän tulevaisuuden - kouluttautumisen pohdintaa. Koulutus vaikuttaa kaikkeen, jopa ympäristönmuutoksen torjuntaan, sillä hyvin koulutetut oivaltavat helpommin todellisuuden, missä mennään ja mihin ollaan menossa, nykymenolla. Tämän oivaltaminen ei johdu viisaammuudesta, vaan tietävymmyydestä. Kun tietää, osaa nähdä "kulmien taakse", jotka saattavat olla vähän koulutetuille vaikeampaa, koska puuttuu paljon yleisymmärrystä ja -tietoa. Arkijärkikään ei aina korvaa tiedon puutetta.

      Lopulta kysymys on uteliaisuuden ravitsemisesta, kysymyksiin vastaamisesta - lapsesta pitäen sekä kannustamisesta lukemaan ja olemaan keskustelija, mutta enen kaikkea kriittinen kuuntelija - kuuntelemalla oppii, vaikka et sanoisi mitään! Ja kun sanot, sano painavasti - ketään loukkaamatta, keskittymällä vain oleelliseen - ei henkilökohtaisuutena, vaan asiakeskeisenä. Kaikkea tätä oppii myös arkijärjellä, mutta sen omaksumista helpottaa koulutus ja kouluttautuminen.

      Lahjakkuudet esille. Louhiminen on muotisana, niin tässäkin: Pitäisi osata louhia lahjakkaat joukosta. Purut eivät ole samanlaiset, olemme erilaisista genettisistä lähtökohdista, mutta erityisesti erilaisista perheistä - toisissa kannustetaan, toisissa vähemmän. Vanhempien vastuulla on aina lopulta oman lapsensa kehitys. Koulu ja hahmoteltu oppiputki 3-18 on edesauttamassa, mutta motivaatio annetaan kotoa - heti siitä, kun opitaan puhumaan. Ole utelias, kysy, vaadi vastauksia ja omaksu niistä. Lapsetkin kyselevät - on kyselyikä, ja tuolloin luodaan se pohja, mitä ollaan myöhemmin.

      Nuori on elastinen, ja altis vaikutteille - vanhempien on valvottava missä nuori liikkuu, polkua on viitoitettava ja karikoista varoitettava. Meillä vanhemmilla ei ole kuin yksi tehtävä lapsen/ lapsien saannon jälkeen - luoda polku, josta syntyy yhteiskuntakelpoinen jäsen, joka osaa kilpailla, osaa olla huomaavainen, mutta osaa myös hävitä ja antaa arvon paremmilleen. Formula 1' ssäkin vain yksi nousee ykköspallille. -copy päättyy

    • Anonyymi

      Nykykoulutuslinjaukset lähtevät siitä että tutkintojen aitoa osaamista valvotaan aina vaan vähemmän. Vähentyneet resurssit kohdennetaan heikompiin "tapauksiin" (en lähde nyt erittelemään) ja tavallisilta oppijoilta leikataan opetusta. Seuraus on ollut jo pitkän aikaa todellisen osaamisen heikkeneminen. Se näkyy uutisissakin, tosin vähän, mutta esimerkiksi viimeksi amk-opinnäytteiden plagiointia käsitelleessä jutussa ja peruskoulun luku- ja kirjoitustaitojen heikkenemistä käsitelleissä jutuissa. Pisa-kokeissa esimerkiksi matematiikka on ollut laskusuunnassa, pärjäämme kohta lähinnä "sosiaalisissa taidoissa" tai jotain.

      Keski- ja ammattikorkea-asteella huippuideana on ollut muuttaa tutkintojen rahoitusta niin että tuloksesta eli läpäisystä maksetaan. Kun koulutuksen tasoa ja laatua ei valvo kukaan on "Uppsalan yliopisto" - vitsit vielä verrattain kevyitä tarinoita.

      Kun on seurannut poliittista keskustelua tulee lähinnä mieleen että mitä tapahtuu yliopistoissa muutenkin. Sen taustan omaavia kun kuuntelee saa käsityksen että Suomen pahimpia ongelmia on Afrikan tulevaisuus ja että Suomen pitäisi uhrautua maailman ilmastopäästöjen "eteen".

      Omia lapsia ei tehdä, otetaan korkeintaan koira, halutaan matkustella ja ottaa "omaa aikaa ja luoda uraa" samalla haukkuen vanhemmat sukupolvet itsekkyydestään. Ennemmin pohditaan kolmansien maiden ongelmia kuin maata rakentaneiden vamhustenhoivan problematiikkaa. Tietenkin ajatellaan että kolmansien maiden maahanmuuttajat haluavat tulla tänne ja hoitaa sitten meitä sukupuuttoon pikkuhiljaa vaipuvia. No tuskin ne ajattelevatkaan että hoitaisivat omat perheensä ja sukunsa vaan haluavat nimenomaan olla hyödyksi täällä aiemmin asuneille "hyviksille".

      Veikkaan pahaenteisesti että tämä yhteiskunta voi vaikka romahtaa 25-vuoden sisään. Tämä on ns. "Worst case -skenaario'. Mutta jos ei äly ala jossain kohtaa voittamaan niin...?

      Opiskelijalähtöisessä ajatuksessa kannattaa sitten pohtia että mistä löytyy ne joka Mattia ja Maijaa, Mohamedia ja Eliseä, ohjaavat yksilöohjaajat....

    • Anonyymi

      Miten vastuunkanto (vastuunkato) jakaantuu yhteiskunnan ja vanhempien kesken?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1495
    2. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1301
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1292
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      30
      1237
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      30
      1211
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      14
      1116
    7. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1096
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      8
      1086
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1074
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1052
    Aihe