Koulujen kysely uskonnollisista tilaisuuksistaan

Anonyymi

Lähipäivinä voi koulusta tulla peruskoululaisen kotiin uskonnollisia tilaisuuksia koskeva kysely. (Osa kouluista on tosin jo luopunut noista tilaisuuksista, mutta suurin osa ei.)

Kannattaa valita uskonnollisesti sitouttamaton vaihtoehto. Sellainen on myös opetussuunnitelman mukaista toimintaa.

Mitä useammat valitsevat ei-uskonnollisen vaihtoehdon tyrkytettävän uskonnollisen tilaisuuden sijaan, sitä nopeammin loppuu jumalanpalvelusten ja srk aamuhartauksien ymppääminen lukuvuoden ja koulupäivien ohjelmaan.

Kannattaa myös jutskata lapsen koulukaverien huoltajien kanssa, josko he päätyisivät samaan. Kimpassa kivempaa.

Toki myös isovanhemmat voivat varovasti kysellä koululaisten vanhemmilta, vaikka ei olisi omia lapsia koulussa, että mitenkäs tämän asian kanssa tätä nykyä on. Kysyähän aina saa, mutta valinta on tietysti lapsen huoltajien.

Asian on erinomaisen akuutti.

Ps. Tietenkin lapsen ehtii vielä ennen lukuvuoden alkua siirtää koulun uskonnonopetuksesta elämänkatsomustietoon. Ja ehtiipä ensin laittaa maistraattiin kirkostaerottamispaperinkinkin.

97

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Jos uskonnollisia tilaisuuksia koulun työsuunnitelmassa kuitenkin on, samaan aikaan pitää olla tarjolla vastaavaa ei-uskonnollista ohjelmaa. Tämä on kai enemmäkseen selvä, mutta se, miten asiasta tiedotetaan ja kysytään huoltajilta, ei ole ollut selvä. Siitä on tehty jopa kymmeniä kanteluita viime vuosina. Sitouttamattoman, uskontoneutraalin ohjelman valmisteluun ja toteutukseen tulee resurssoida useita opettajia eikä sysätä yksin elämänkatsomustiedon opettajalle.

      Koulun pitää kertoa, millaista ei-uskonnollinen ohjelma on, ja tehdä selväksi, että myös uskonnonopetuksessa olevat voivat osallistua ei-uskonnolliseen ohjelmaan, koska uskonnolliset tilaisuudet eivät ole pakollista opetusta. Vastausilmoitus voi koskea koko lukuvuotta, ja sen lisäksi pitää voida ilmoittaa tapahtumakohtaisesti.

      Jos oppilaan pitää OSALLISTUA johonkin ohjelmaan, kysymyksen pitää olla muodoltaan neutraali: kumpaan ohjelmaan oppilas osallistuu?

      Kysymyksen ei pidä olla syrjivä, kuten ”osallistuu” tai ”ei osallistu” uskonnollisiin tilaisuuksiin. Sitouttamattomaan, ei-uskonnolliseen ohjelmaan osallistuvat eivät ole mitään ”ei-osallistujia”. Sanallinen syrjintä ei sovi yhdenvertaisuuteen.

      • Anonyymi

        Sanamuodoista kannattaneekin laittaa palautetta kouluille. Toki onnistuneista asiallisista tiedotteista ja käytännöistä voi kiitää myös


    • Anonyymi

      Tämmöinen täysin virheellinen ohjeistus Oulun kaupungilta:
      "Valtakunnallisen ohjeen mukaan oman uskonnon mukaisista uskonnollisista tilaisuuksista ei pääsääntöisesti voi vapautua, vaan niihin osallistutaan osana normaalia koulutyötä. Jos haluat perustelluista omantunnon syistä kuitenkin pyytää vapautusta oman uskontosi uskonnollisiin tilaisuuksiin osallistumisesta, sinun tulee keskustella asiasta rehtorin kanssa. Rehtori voi myöntää vapautuksen keskustelun jälkeen."
      (OUKA --> Ohje osallistumisesta koulun uskonnollisiin tilaisuuksiin)

      OPH toteaa täysin päinvastoin:
      "Kukaan ei ole velvollinen osallistumaan omantuntonsa vastaisesti uskonnon
      harjoittamiseen. Viimeksi mainitun perusteella opiskelijaa ei voida velvoittaa osallistumaan jumalanpalvelukseen, uskonnolliseen päivänavaukseen tai muuhun uskonnolliseen tilaisuuteen tai toimitukseen. Vapaus olla osallistumatta uskonnolliseen tilaisuuteen ja toimitukseen on riippumaton yhdyskunnan jäsenyydestä. Näin ollen myöskään tiettyyn uskonnolliseen yhdyskuntaan kuuluvia ei voida velvoittaa osallistumaan asianomaisen uskonnollisen yhdyskunnan tai koulutuksen järjestäjän itse järjestämiin uskonnollisiin tilaisuuksiin ja toimituksiin."

      • Anonyymi

        Oulun opetustoimen johto luvannut korjata tuon.


    • Anonyymi

      Myös Järvenpään kaupungin nettisivuilla on hyvin virheellistä tietoa uskonnollisista tilaisuuksista. Aikamatka... aargh, nykyisyyteen.

      • Anonyymi

        Opetustoimen johtaja on kuulemma luvannut, että virheellinen teksti korjataan. Toivottavasti pikaisesti.


    • Anonyymi

      Osa kouluista aloittaa maananataina. Kyselyjä tulee joskue ennen koulua tai vata koulun alettua.

    • Anonyymi

      Lapsen huoltajien on hyvä pitää yhteyttä myös koulukaverien huoltajiin ja keskustella positiivisessa hengessä. Kimpassa kivempaa.

    • Anonyymi

      Taitaa tänään monessa perheessä olla ohjelmasa paperin täyttäminen. Vai kuinka?

    • Anonyymi

      Kaikilta kouluilta ei ollut vielä tullut. Tällä viikolla yleensä.

    • Anonyymi

      Koulu ja armeija... Kaksi tämän viikon ajankohtaista paikkaa uskonnonvapauden edistämisen eturintamille.

    • Anonyymi

      Nyt rohkeutta ja rohkaisua valita uskonnollisesti sitouttamaton, neutraali vaihtoehto.

    • Anonyymi

      Nyt on tässsä asiassaa ns. etsikkoaika. Nooh, ehkä tämä vertaus ei sovi. Mutta perheillä on mahdolllisuus edistää maallistumiskehitystä kouluissa.

      • Anonyymi

        Etsikkoaika on kirkollinen termi uskoon tulosta... Rippiukouluikäisiin kovaa kampanjointia harjoitetaankin... Mutta kai sitä voi ainakin leikkielisesti käyttää myös maallistumisen käytännön askelten ottoon.


    • Anonyymi

      Millaisia havaintoja kysmyksen muodosta? Onko kaksi tasavertaista vaihtoehtoa, vaiko kysytäänkö syrjivästi "osallistumattomuudesta"?

      • Anonyymi

        Opetushallituksen ohjeissa sanotaan vaan että tiedotaa hyvin, mutta ei tarkemmin.


    • Anonyymi

      Palautusaika yleensä jo ensi viikolla. Ajankohtaista. Kimpassa kivempaa.

      • Anonyymi

        Niin, oppilaan koulukaverien perheen kanssa voisi olla hyvä pikkuisen kysellä, jos tuntuma on semmoinen, että se voisi sopia.


    • Anonyymi

      Millaisia havaintoja? Ovatko kyselyjen sanamuodot parantuneet? Vai tarve kysyä poistunut?

    • Anonyymi

      Lukuvuotta tai lukukautta koskevan kyselyn vastauksen voi myös muuttaa tilaisuuskohtaisesti. Ilmoitus ei sido että luvattu mikä luvattu.

    • Anonyymi

      Kirkko ei velvoita jäseniään oikeastaan mihinkään. Kummallista, että jotkut koulut edelleen pakottavat kirkkoon kuuluvia oppilaita osallistumaan uskonollisiin, tunnustuksellisiin tilaisuuksiin.

      Puhumattakaan siitä, että yhteiskunta mahtikäskyllään pakottaa kirkkoon kuuluvat uskonnonopetukseen, ilman mahdollisuutta osallistua elämänkatsomustietoon, valita se ussan tilalle

      Kummallista, kun kirkko tosiaankaan ei velvoita jäseniään osallistumaan uskonnonopetulkseen, esimerkilksi lapsijäseniä osallistumaan puyhäkouluun.

      Helsingissä pyhäkoululaisia selvästi alle 1000, muutama hassu prosentti pyhäkouluikäisistä. Kaikissa Helsingin seurakunnissa ei edes ole pyhäkoulua, kun ei ole tarpeeksi halukkaita sieluja osallistumaan.

      • "Kirkon jäsenen tulee osallistua jumalanpalvelukseen, käyttää muutenkin armonvälineitä ja edistää seurakunnan tehtävän toteuttamista.

        Kirkon jäsenen tulee noudattaa kristillistä elämäntapaa, solmia avioliittonsa säädetyllä tavalla, antaa kastaa lapsensa ja huolehtia heidän kristillisestä kasvatuksestaan."

        (Kirkkojärjestys I osa 1. luku 5 §)

        Mutta joo, ei ole säädetty rangaistuksia.


      • Anonyymi

        Koulu rikkoo uskonnovapauslakia ja perusstuslakia, jos sanoo jumalanpalvleuksen tai aamuhartauden olevan pakolinen kirkon jäsenille ja uskonnonopetuksessa oleville.


    • Anonyymi

      Voisihan sitä kai kysyä koululta, vaikka ei ole vanhempi?

    • Anonyymi

      Lomakkeen ilmoitukseen voi tehdä myös tilaisuuskohtaisia muutoksia tai poikkeuksia.

    • Anonyymi

      Antivapari suosittelee hartauksiin ja jumalanpalveluksiin osallistumista lapselle. Että J tykö.

    • Anonyymi

      Ensi viikolla pitäisi viimeistän palauttaa? Samalla terveisiä koko jakamisen lopettamiseksi jatkossa!

      • Anonyymi

        Hyvä idea. Tämmöinen ei voi enää jatkua vuodesta toiseen.


      • Anonyymi

        Niin, eiväthän lasten vanhempien työpaikoillakaan työaikaan ympätä aamuhartauksia ja jumalanpalvleuksia.


    • Anonyymi

      Tämä on vielä ajankohtainen, mutta ei enää syyskuussa!? Tieetenkin myöhemmin syksyllä voi vielä tehdä tpayuskohtaisia ilmoituksia suuntaan tai toiseen.

      • Anonyymi

        Tässä muodossa ELOKUUN ASIA. Toisaalta hyvä muistuttaa, että voi ilmoittaa erikseenkin.


    • Anonyymi

      Tässä asiassaa ei voi huutaa, Voitto, kotiin. Eli säädetty on, että joku tilaisuus pitää olla ohjelmassa.

      • Anonyymi

        Voitto ei taida enää olla kovin yleinen etunimi. Monet muut "suomenkieliset" etunimet sen sijaan ovat. Alakoulussa "valvonta" on perusteltu, mutta yläkoulussa sen voitaisiin lopettaa. Toisin sanoen, vaihtoehtona vapaus.


    • Anonyymi

      Helsinkiläinen koulu tiedottaa seuraavasti:

      "Uskonnolliset tilaisuudet ja vaihtoehtoinen ohjelma ...koulussa 2019-2020

      Lähtökohtaisesti evankelisluterilaisen ja ortodoksisen uskonnon opiskelijat osallistuvat hartauksiin, ja muut oppilaat vaihtoehtoiseen ohjelmaan.

      Huoltajalla on mahdollisuus siirtää uskonnon opetuksessa oleva lapsensa vaihtoehtoiseen ohjelmaan tai toisinpäin. Tässä tapauksessa huoltajan pitää tiedottaa luokanopettajaa tai –valvojaa asiasta vastaamalla tähän viestiin. Päätös tehdään lukuvuoden alussa. Hartaustilaisuudet kuuluvat uskonnon oppisisältöihin, joten on tietysti toivottavaa, että uskonnon opiskelijat osallistuisivat niihin."
      Lisäksi luettelu uskonnollisista tilaisuuksista ja luokka-asteet jotka niissä esiintyvät "Oppilaille, jotka eivät osallistu seurakunnan kanssa järjestettäviin uskonnollisiin tilaisuuksiin järjestetään niiden aikana vaihtoehtoista ohjelmaa" ja luettelo näiden tilaisuuksia nimistä.

      Syvä huokaus...

      • Anonyymi

        Ei ole kohdallaan, varsinkaan kirkkoon kuuluvien osalta. Toisaalta, tuossa ei kirkkoon kuulumattomia painosteta uskonnollisiin tilaisuuksiin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei ole kohdallaan, varsinkaan kirkkoon kuuluvien osalta. Toisaalta, tuossa ei kirkkoon kuulumattomia painosteta uskonnollisiin tilaisuuksiin.

        Onhan noita huonompiakin nähty, mutta vielä olisi parannettavaakin että menisi oikein.


    • Anonyymi

      Saman tein voi vaihtaa uskonnosta ET-opetukseen, jos ei lapsi ei ole (enää) kirkon jäsen. Ehtiipä erottaakin kirkosta molempien huoltrajien alllekirjoituksella.

      Huom, peruskoulun ja lukion päästötodistuksesta ei käy ilmi, missä aineessa on opiskellut kohdassa uskonto/elämänkatsomustieto. Todistukseen ei vedetä enää yli elämänkatsomustietoa tai uskontoa, vaan kumpikin "vaihtoehto" jää todistuksessa koskemattomaksi ja on vain numero . Ja alaluokilla vuositodistuksissa on samallinen arviointi.

      • Anonyymi

        Jos lapsi ei ole enää kirkon jäsen, myös toinen huoltaja riittää ilmoittaman siirrosta ET-opetukseen.


    • Anonyymi

      Joulukuun tilaisuuksista voi tulla erillinen kysely. Ja pitäisikin tulla, jos "joulukirkon" kanssa rinnnakkaisesta tilaisuudesta ei ole ollut aiemmin tarkempaa tietoa.

    • Anonyymi

      YLeisvaltuutuksen voi muutta ja ilmoittaa. että lapsi menee ei-uskonnoliseen ohjelmaan. Kskee myös uskonnollisia advettijuttuja.

    • Anonyymi

      Kalasataman koulu unohti kysyä. Vanhemmat reagoivat. Tässä seuraus:

      "Peruutamme osallistumisen Kallion seurakunnan joulukirkkoon tämän lukuvuoden osalta.

      Joulukirkko katsotaan uskonnonharjoittamiseksi, jota ei suositella harjoitettavaksi koulupäivän aikana. Mikäli kuitenkin oppilaille päätetään järjestää mahdollisuus osallistua esim. joulu- tai pääsiäiskirkkoon, tulee tilaisuuteen osallistumiseen kysyä erikseen lupa jokaiselta eikä ketään voida pakottaa kirkkokäyntiin. Vastaavasti samaan aikaan tulee järjestää toinen rinnakkainen tilaisuus, joka on tyyliltään samankaltainen kuin kirkkokäynti, eli retki johonkin paikkaan ja tapahtumaan.

      Olemme saaneet palautetta asiasta viime viikon torstaina lähetetyn huoltajakirjeen jälkeen. Olemme harkinneet mahdollisuuksiamme vastaavan rinnakkaisen tapahtuman järjestämiseksi tällä aikataululla ja todenneet että emme tällä kertaa pysty toteuttamaan tällaista tilaisuutta."

      • Anonyymi

        Vanhempien reagointi sai rehtorin ymmärtämään, mikä pääsi unohtumaan. Parempi luopua koko kaksijakoisesta ohjelmasta. Evl on jo vähemmistö tällä alueella.


    • Anonyymi

      Syksyllä 2019 tuli laajasti esiin, muun mussa uskonnottomien vanhempien f b -ryhmässä, että kyselymenettelyt eivät ole asianmukaisia, ei OPH:n ohjeisden mukaisia, syrjimättämiä, eikä Euroopan ihmisoikeussopimuksen mukaisia. Ongelma on ollut pahasti aliraportoitu, mutta loppusyksyllä siihen tuli muutoksia, ongelman laajuus repesi esiin.

    • Anonyymi

      Syksyllä tehtyä yleisvalintaa voi muuttaa keväälle - tai ihan tapauskohtaisesti. Jos tässtä on ollut epäselvyyttä, selvennetään se nyt kaikille.

    • Anonyymi

      On selvä, että kevättä koskien voi antaa uuden ilmoituksen. Tosin ei ole selvää, että mitään "kevätkirkkoja" tänä vuonna tyrkytetäänkään. Sitä voi pitää harjoituksena ensi lukuvuoteen.

    • Anonyymi

      Pastorin vedeoaamuhartaus ja nettijumalanpalvelus tästä vielä puuttuisi!

    • Anonyymi

      Tavoitteena on NYT, että ensi lukuvuonna ei enää olisi uskonnolisia tilaisuuksian koulupäiviin ympättyinä. Eihän niitä ole kevätkuukausinakaan.

    • Anonyymi

      Voisiko elokuussa 2020 koittaa aika, että koteihin ei tulekaan kyselyä, "saaako osallistua" uskonnollisiin tilaisuuksiin?!

      • Anonyymi

        Korona antakoon virikkeen siihen, mutta samalla tulee keskustella, että kyse ei ole vain koronasta.


    • Anonyymi

      Rehtoreita pitää rohkaista luopumaan. Luovuus on luovu luo uus.

    • Anonyymi

      Tämä on nyt ehkä vähän aikaisessa tämä ketju, mutta kerran kun menin juhannuksen jälkeen tavarataloon, eikös ääninauha jo yllyttänyt koulureppujen ostamiseen. Kesäkuun puolella siis, juhannuksen jälkeisellä viikolla.

      Voihah linjauksen kolun uskontojuttujen suhteen antaa kypsyä kesäauringon paistaesa.

    • Anonyymi

      Saattaa tulla jo ennen koulujen alkua eli elokuun eka viikolla Havaintoja.

      • Anonyymi

        Tilaisuuksia ei ehkä tule livenä, mutta kirkko tyrkyttää videoitaan?


    • Anonyymi

      Päiväkotien kyselyt ovat jo tulleet. Syyskausi alkoikin jo tällä viikolla.

      • Anonyymi

        Valitettavasti on edelleen ilmetä virheellisiä ja painostavia lappuja tyyliin "saako osallistua uskontokasvatukseen". Lain mukaan ei ole enää uskontokasvatusta. Ja "saako" on painostava ilmaus. Pitäisi olla kaksi vaihtoehtoa samalla viivalla. Tai mieluiten ei uskonnollisia tilaisuuksia ollenkaan.


    • Anonyymi

      "Saako osallistua" -tyyppiset kyselyt ovat syrjiväiä, tuputtavia. Vastalause niille.

    • Anonyymi

      Koronatoimien takia livenä ei saisi pitää. Luokkakohtaiset nettijutut eivät sovi. Kaksi rinnakkaista nettiphjelmaa olisi naurettavaa.

    • Anonyymi

      Jos kysely tulee, vastaus on yksin kertaisesti: ei osallistu kirkollisiin tilaisuuksiin (ei netistäkään).

    • Anonyymi

      Kannattaa rehtorin lukea THLn ja OKMn ohjeet.

    • Anonyymi

      Kyselyt peruutettu! Sitä myöten selvää.

    • Anonyymi

      Kato reksi ohjeita! THL ja OKM.

    • Anonyymi

      Eräs koulu lähetti vanhan kyselyn kopion mutta sitten veti takaisin ja perui aikeet.

      • Anonyymi

        Hyvä niin. Toivottavasti on kouluja, jossa rehtori ei olllut laittanut kirkkokäyntejä ohjelmaan eli ei tarvinnut perua.


    • Anonyymi

      Korona voi olla katalysaattori kirkonmenojen kouluun ymppäämisen lopettamiseen.

      • Anonyymi

        Kirkonmiesten ja kirkon hyysääjien piirissä mieliala taitaa olla melko toksinen.


    • Anonyymi

      Jos lappu tulee kuin THL:n ja OKM:n ohjeita ei olisikaan, kannattaa tietysti ruksata ei-kirkollinen ohjelma ja lisäksi huomauttaa että ohjeita pitää noudattaa.

    • Anonyymi

      Arvaa mistä? • Varhaiskasvatus järjestetään mahdollisuuksien mukaan niin, että ryhmiä ei sekoiteta tai yhdistetä keskenään. Myös varhaiskasvatuksen henkilöstön tulisi toimia saman lapsiryhmän kanssa.
      • Alakouluissa opetusryhmät tulisi pitää erillään koko koulupäivän ajan. Valinnaisissa aineissa opetusryhmä voi vaihtua, mikäli opetusta ei voitaisi muutoin toteuttaa. Mikäli opetusryhmien erillään pitäminen esim. yläkouluissa on mahdotonta, panostetaan väljyyteen ja hygieniaan sekä pyritään porrastamaan opetusta mahdollisuuksien mukaan.
      • Toimintaa rytmittämällä ja porrastamalla sekä ulkotiloja hyödyntämällä pyritään siihen, että samassa tilassa on mahdollisimman vähän henkilöitä.
      • Isoja yhteistilaisuuksia ei tulisi järjestää, jos väljyys- ja hygieniatekijöitä ei voida huomioida.
      • Muiden kuin lasten sekä koulun ja varhaiskasvatuksen henkilökunnan oleskelua koulun tai varhaiskasvatuksen alueella tulisi välttää

      • Anonyymi

        Tuosta ohjeesta poikkeavasti - sitä rikkoen - paikoin on järjestetty seurakunnan edustajien vierailuja opetusryhnää opetusryhmältä. Virkavirhe!? Terveyden vaarantaminen.


    • Anonyymi

      Kiitos, mutta ei kiitos uskonnolisille tilaisuuksille. Saisi loppua koko tyrkytys.

    • Anonyymi

      Tiukka linja. Terveys edellä.

    • Anonyymi

      Hartaustilaisuudet ja jumalanpalvelukset eivät kuulu työpäivään - ei lastenkaan.

    • Anonyymi

      Palautuksena selkeä kanta: ei-kirkollista, kiitos.

    • Anonyymi

      Kyllä, terveys edellä koko vuosi, pidetään uskonnolliset meemit ja virukset loitolla lapsista.

    • Anonyymi

      Valitsemalla ei-kirkollisen vaihtoehdon edistää sitä, että tällaiset kyselyt joskus vihdoin loppuvat.

    • Anonyymi

      Ikävä kyllä, tullut RISTIriitaisia tietoja. Huonoja uutisia, vaikka myös hyviäkin. Inhaa touhua tuo kristillinen lähetystyöinto lapsiin kohdistettuna.

    • Anonyymi

      Osa rehtoreista ja päiväkodin johtajista ei ollut ennättänyt lukea THL:n ja OKM:n koronaohjeita. Siksi sekoilutyyppisiä kyselyitä koteihin.

    • Anonyymi

      Tämä elokuu on jälleen osoittanut, miten törkeätä peliä, uskonnollista painostusta "saako"-kyselyineen kunnat harjoittavat kirkon tueksi.

    • Anonyymi

      Selkeä EI. Lisäksi koronatilannekommentti. Lopuksi esitys uskonnollisten tilaisuuksien pidn lopettamisesta. Yksityisyyden suojaa.

    • Anonyymi

      Suosittelen korjaavaa reagointia, jos käyttävät "saako"- ja "ei saa" -tyyppisiä kyselyjä!

    • Anonyymi

      Melko kummallista, että edes OPH:n yksinkertaisia ohjeita ei noudateta. Saati käytetty helpottavaa mahdollisuutta olla liittämättä uskonnolisia tilaisuuksia.

    • Anonyymi

      Yhä useammat huoltajat reagoivat ja antavat palautetta, vaativat muutosta, tekevät kanteluitakin.

    • Anonyymi

      Menet vsnhemmat vaativat syrjivien, yksipuolisten kyselyiden uusimista.

    • Anonyymi

      On "outoa", että/jos päiväkodit ja koulut toimivat uskonnolliset tilaisuudet ensisijaisina. Jos resurssit eivät riitä kahteen rinnakkaiseen ohjelmaan, sitten pitää keskittyä vain uskonnollisesti ja katsomuksellisesti sitouttamattomaan ohjelmaan. Uskonnolliset tilaisuudethan ovat extraa, jotka vievät resurssia. Lähtökohtana on varhaiskasvatuksen perusteissa säädetty sitouttamaton toiminta ja opetussuunnitelman perusteissa säädetty sitouttamaton toiminta. Jos työaikamitoituksessa ei ole resurssia kahteen rinnakkaiseen toimintaan, pitää jättää extrat väliin. Se on voi voi.

      Tiedän että tämä on monen kunnan käytännön tilanteen kannalta vielä "outoa" puhetta, mutta ehkä julkisen vallan edustajien & kuntalaisten palvelijoiden silmät joskus aukeavat ja asian tarkasteluun tulee paradigmaattinen muutos, suuntaa vaihdetaan 180 astetta ja edetään jälleen.

      • Anonyymi

        Kysymys kuuluu, ovat kunnat resurssoineet henkillökuntaa extraohjelmapäiviä varten, vai oletetaanko että niistä vaan selviydytään jotenkin kunhan ei-uskonnollisesta ohjelmasta luistellaan jotenkin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kysymys kuuluu, ovat kunnat resurssoineet henkillökuntaa extraohjelmapäiviä varten, vai oletetaanko että niistä vaan selviydytään jotenkin kunhan ei-uskonnollisesta ohjelmasta luistellaan jotenkin.

        bYleensä ei. Tähän on suhtauduttu toivotaan, toivotaan -asenteella. Jos A niin B.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        bYleensä ei. Tähän on suhtauduttu toivotaan, toivotaan -asenteella. Jos A niin B.

        Jos kaksi rinnakkaista ohjelmaa, sitten kaksinkertaiset rerussit. Kuka maksaa valvonnan?


    • Anonyymi

      Jyrkkä ei - eli totaalinen negaatio. Sillä lailla tyrkytetyille uskonnollisille tilaisuuksille!

    • Anonyymi

      Kirkon hyysäreiden tavoitteena on niin monta aamuhartautta kuin suinkin. Luottavat niiden autuaalllisuuteen.

    • Anonyymi

      Jos uskonnollisia tilaisuuksia tuputetaan, jokaisesta erikseen voi ilmoittaa, että ei EI. toki myös kertailmoituksella. Koulun tulisi kertoa, mikä on ei-uskonnollisen ohjelman sisältö.

    • Anonyymi

      Ilmeisesti Helsingin päiväkodeissa ei ole tänä syksynä tullut mitään kyselyjä. Viisasta.

    • Anonyymi

      Koko lukuvuotta koskevan kyselyn lisäksi koulu voi tiedottaa myöhemminkin, jos on kaksi rinnakkaista tilaisuutta.

    • Anonyymi

      Näillä vaan hivutetaan pikkuhiljaa islamia Suomeen. Ei muuta tarkoitusta ole.

      • Oletko myös sitä mieltä, että oluenjuonnin vähentäminen johtaa väistämättä viinanjuonnin lisääntymiseen?


    • Anonyymi

      Kaksipiippuinen juttu tämä, että joka tilaisuudesta kysytään vielä erikseen. JOs yleiskysely elokuussa, jotain joulukuun kyselyä ei pidä toteuttaa "saako osallistua" -tyyliin painostavasti. Paras että ei mitään uskonnollisia tilaisuuksia.

    • Anonyymi

      Joulukirkosta ja sen vaihtoehdosta voi tulla kysely, jos uskonto nostetaan yli terveyden.

    • Anonyymi

      Poika saattaa tulla lähimmäiseksi päivinä jo piankin.

    • Anonyymi

      Erillinen kysely kirkon uskonnollisten tilaisuuksien nettilähetyksistä on ollut tarpeen. Onko näkynyt tai kuulunut?

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      67
      6579
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      27
      4243
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      270
      2647
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2040
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      30
      1558
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1407
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1111
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1107
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      1066
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1031
    Aihe