Ilmastoahdistus ahdistaa myös maajusseja

Ilmastomuutoksen syitä on useita. Yksi niistä on eläintuotanto. Maataloustuottajat ovat alkaneet kokea, että heitä syyllistetään kaiken muun ohella myös ilmastomuutoksen aikaansaamisesta.

Minusta maajussin ei tarvitse kantaa huonoa omaatuntoa asiasta. Tämä on yhteinen poliittinen ongelma. Yhtälailla syyllisiä ovat kuluttajat, jotka ostavat lihatuotteita. Syyllistämisen sijaan pitäisi yrittää etsiä ratkaisukeinoja. Jos on välttämätöntä vähentää lihansyöntiä, tämä pitää ottaa yhteiseksi tavoitteeksi ilman syyllistämistä. Suuremmaksi syylliseksi on nimetty fossiiliset polttoaineet. Myös niiden kohdalla on turha syyllistää hiilikaivosmiehiä tai öljynporaajia. Taloudellista voittoa tavoittelevat yritykset ovat asia erikseen, koska ne ymmärtävät tai niiden pitäisi ymmärtää vakavat seuraukset samaan tapaan kuin tupakkateollisuuden olisi pitänyt kantaa vastuuta tupakoinnin vahingollisista seurauksista.

Sen sijaan että maajussi tuntee ahdistusta ja huonoa omaatuntoa, hänen pitäisi aktiivisesti osallistua meitintään tuotantosuuntien vaihtamisesta johonkin kestävämpään suuntaan. Ihmiset tarvitsevat aina ruokaa ja sen tuottajia. Kysymys on ainoastaan siitä, mitä ruokaa on ongelmatonta tuottaa ja syödä. Tässä keskustelussa voidaan ylläpitää ajatuksia ilmastonmuutoksesta ja vaikkapa terveellisyydestä. Onnihan tässä on se, että elintarviketuotanto voi muuntua ilmastomuutoksen ansiosta terveellisempään suuntaan. Voidaan lyödä kaksi kärpästä yhdellä iskulla.

11

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Maanviljelijöiden on turha ahdistua ilmastonmuutoksesta. Heidän elinkeinonsa maidon-lihan ja viljan tuottaminen kompensoituu heidän kasvattamansa rehun tarvitsemalla hiilidioksidilla. Lisäksi useimmilla maatiloilla on metsää jonka puut ovat tehokkaita hiilinieluja joita ei tunnuta missään huomioidun heidän hyväkseen.
      Itse kaupunkilaisena arvostan maaseudun ihmisten työtä ja toivon että Suomessa maalaiset saisivat yleisempääkin kiitosta ja arvostusta työlleen.

      • Anonyymi

        kahtokkee,
        mualaisliiton tukipummi,
        tituleeraa ihteesä kaapunnilaeseks...


      • Anonyymi

        Vihreää logiikkaa on antaa humanitaarista apua ja ruokkia kehitysmaita niin että väestökasvu räjähtää käsiin ja sitten otetaan niitä tännekkin ja raivataan metsää ja luontoa ja eläminten kodit pois tieltä niin että pakolaisille on tilaa Suomessa. Tämä on siis Vihreää järjenjuoksua


      • Anonyymi

        Kyllä ruohon kasvaminen myös on samaa ilmasto hyötyä, kun karja sitä syö, ja takapuolesta tulee lanta joka kiihdyttä ruohon kasvua, eli lehmät -karja onkin ilmastoteko.


    • Anonyymi

      Maa voitaisiin jakaa, niihin jotka ei tarvitse kotimaista ruokaa, ja päinvastoin. Kyyllä minä olisi siinä kotimaisen ruokaosaston puolella.
      Tehän voisitte ihan hyvin oman maatalouden vastustajat mennä syömälakkoon, sillä hoidatte asian pois päiväjärjestyksestä.
      Helppoa vai mitä ?

      Ei sitä ruokaa kukaan tuota jos ei ole menekkiä. Ei kannata yksinkertaisesti, kun nyt jo siinä kiikun kaakun monella jussilla.

      Mutta älkää sitten valittako nälästä ! Sanotet vaan että halusitte, ettei valtionveroista makseta maataloustukeja. Ja valtionvero tulee vasta 35000 € tulojen jälkeen, kun siinä moninaisia vähennyksiä olemassa. Tuntuukin ihmeelliseltä kun täällä takuueläkkeen tuloilla valittaa maataloustuista. Sinulle ja laisillesi kaupan ruoka on juuri näin paljon halvelmaa. Ja kaikillehan kaupassa ruoka on saman hintaista myös sen valtioveron maksajille.

      • Anonyymi

        piip piip,
        uik uik,
        nyyh nyyh,

        antakkee rahhoo...


      • Minulle ehdottamasi jako sopii. Olen valmis maksamaan niin kotimaisesta kuin ulkomaisesta ruuasta markkinahinnan. Luulen, että moni hyvätuloinen toimisi näin. Sitten siinä kävisi sinun logiikkasi mukaan niin, että ne 35 000 euroa vuodessa ansaitsevat tekisivät samoin, jolloin maataloustuilla ei ole enää maksumiehiä.

        Asia ei onneksi ole ihan noin kuin väität. Ei siis pidä laisinkaan paikkaansa, että alle 35 000 kuussa ansaitsevat välttyisivät maataloustukien maksamiselta. Se johtuu siitä, että arvonlisäverot ja valmisteverot eivät ole tulosidonnaisia vaan tasaveroja.


    • Anonyymi

      Lantun, nauriin, kaalien ja herneiden syönti saattaisi vähentää hiilidioksidipitoisuutta, mutta vastaavasti metaanin määrässä olisi odotettavissa kasvua. Eli pelastaisiko hernerokka maapallon?

    • Anonyymi

      Agrit ovat saaneet elää kuin siat vatukossa luonnon likaamisen suhteen.
      Olisi korkea aika alkaa kantaa vastuuta...

    • Anonyymi

      Vihreitten mukaan pitäisi kaikki eläimet tappaa. Mitä sitten, kissoista alkaen. Kun ne nyt sotkee maapallon. Heidän sanasaattajansa MPP myös sitä mieltä kirjoituksessaan.

      Myös kommunistit nyt vihreitten kanssa samaa mieltä, kun kommunistein asiat alkaa loppua, he tulleet maailmaa pelastamaan.

      • Käsittääkseni Vihreät pikemminkin vastustavat eläinten tappamista. He tuskin pitävät esim. sian pitämistä pelkästään lemmikkieläimenä niin kovin pahana asiana ainakaan ympäristön kannaltta. Harva nimittäin pitäisi esim. 200 sikaa samalla kertaa pelkkinä lemmikkieläiminä. Sikatuotantoa harjoittavat ovat niitä, jotka halauvat tappaa sikojaan. Niitähän on vaikea elävinä myydä kenellekään joulupöytään.

        Kommunistein asiat alkavat loppumaan??? Tarkoitatko, että esim. Taisto Sinisalo olisi noussut haudasta pelastamaan maailmaa, kun kommunistein asioita ei siellä ole enää hoidettavana?


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      60
      5957
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      24
      3764
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      230
      2053
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1810
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1256
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1249
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      298
      1049
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      990
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      76
      919
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      868
    Aihe