Aikaongelma.

Anonyymi

Avaruusalus lähtee Maan pinnalta, vauhtia on 0,8c.

Maan pinnalla aika on kulunut 30 minuuttia, Maasta katsottuna aluksen kello näyttää että aluksessa on kulunut 18 minuuttia.

Aluksessa aika on kulunut 30 minuuttia, aluksesta katsottuna Maan kello näyttää että Maassa on kulunut 18 minuuttia.

Maan pinnalla aika on kulunut 60 minuuttia, Maasta katsottuna aluksen kello näyttää että aluksessa on kulunut 36 minuuttia.

Aluksessa aika on kulunut 60 minuuttia, aluksesta katsottuna Maan kello näyttää että Maassa on kulunut 36 minuuttia.

Alus tekee täyskäännöksen, ja palaa Maahan.

Alus saapuu maahan, kelloja verrataan.
Aluksen kello on edennyt 72 minuuttia, Maan kello on edennyt 120 minuuttia.

Kysymys: Aluksesta katsoen, mitä näyttää Maan kello, kun aluksessa on kulunut 90 minuuttia? Vai missä menee pieleen?

17

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Mielestäni tässä menee pieleen: Aluksesta katsottuna aluksen ulkopuolella kaikki näyttää tapahtuvan nopeammin. Joten jos aluksessa on kulunut aikaa 30 minuuttia, se maan kello on mennyt enemmän kuin 30 minuuttia, ei siis 18 minuuttia. Sormimatikalla lasin, että maan kellossa olisi kulunut 50 minuuttia.

    • Anonyymi

      Tuolla on nimi kaksosparadoksi.

      "Alus tekee täyskäännöksen, ja palaa Maahan."

      Menee pieleen se, että et huomioi avaruusaluksen kiihtyvää liikettä käännöksen kohdalla. Avaruusaluksessa matkustava ei ole inertiaalikoordinaatistossa käännöksen aikana joten tilanne ei ole symmetrinen.

      https://www.mv.helsinki.fi/home/enqvist/artikkeli.dir/kaksos.html

      Asiaa kuvaavia videoita löytyy Youtubesta laittamalla siellä hakusanaksi: twin paradox

      • Anonyymi

        Hyvä linkki. Mutta selityksenä ei ole kiihtyvyyden muutos. Kuten Kari Enqvist selittää selitys on se, että "voidaan kysyä, mistä Anja ja Filippus sitten loppujen lopuksi tietävät, kumpi vaihtoi inertiaalikoordinaatistoa. Täysin tyhjässä avaruudessa heillä ei olisikaan mitään vertailukohtaa. Siinä tapauksessa vain kiihtyvyysmittaus kertoisi, kumpi heistä koki aitoja voimia ja näin ollen poistui hetkeksi inertiaalikoordinaatistosta. Mutta avaruusmatkailun tapauksessa Sirius antaa Anjalle ja Filippukselle sopivan mittatikun."

        Toisin sanoen Anjan mielestä hänen tekemänsä matka Siriukseen on vain 4,8 valovuoden mittainen. Nopeudella 0,8c sen taittamiseen menee tasan 6 vuotta. Yhteensä siis edestakaiseen matkaan kului Anjan mielestä 12 vuotta. Mutta maapallolle jääneen Filppuksen mielestä matka Siriukseen on ollut koko ajan 8 valovuotta, eli edestakaiseen matkaan kuluu 0,8c nopeudella Filippuksen mukaan 2 x 10 vuotta eli siis 20 vuotta.

        Tästä 12 vuotta suhteessa 20 vuotta matka-ajan vertailusta, he tietävät, että Anja vaihtoi inertiaalikoordinaatistoa, ja että Anja on nuorempi kuin Filippus.


    • Anonyymi

      Tuossa voi käyttää ajan mittaamiseen valokelloa. Valokellon toimintaperiaate löytyy esimerkiksi Feynmanin opuksesta "Suhteellisen helppoa".
      Valokello ei kiihtyvyyksistä tiedä mitään. Kellossa on kaksi peiliä, ja niiden välissä edestakaisin pompahteleva fotoni. Pompahtelusuunta valitaan niin että se on kohtisuorassa liikesuuntaan nähden. Jos kello liikkuu, niin fotoni kulkee sik-sak-rataa ja sen kulkema matka on pitempi kuin kellon ollessa paikallaan. Kulki kello sinne tai tänne, niin sen näyttämä on pienempi kuin paikallaan olevan kellon.

      • tuo on ihan höpöhöpö juttu.


      • Anonyymi
        cent kirjoitti:

        tuo on ihan höpöhöpö juttu.

        Kerro tuo Feynmanille.


      • Anonyymi

        Vaatii nerokkuutta esittää vaikea asia yksinkertaisella tavalla. Yksinkertaisen asian esittäminen vaikeasti taas onnistuu lähes keneltä hyvänsä.
        Feynman oli kiistatta nero.


    • Anonyymi

      Aloittajalta menee ihan kaikki pieleen. Takaisin perusteiden opetukseen, jotta pääset omaan oivalluksen 'vallankumoukseen'.

      • Anonyymi

        Passsssciainen!


    • Anonyymi

      Aloittaja tosiaan tarkastelee tilannetta vakionopeuden kannalta. Kuten kaksosparadoksin esilletuoja totesi, näin ei tässä voi menetellä. Vain tasaisessa liikkeessä voidaan soveltaa suppeaa suhteellisuusteoriaa. Tässä suunnanvaihdon osalta on mukana kiihtyvyys, jolloin on sovellettava yleistä suhteellisuusteoriaa.

      • Anonyymi

        Asia voidaan hoitaa näinkin:
        Menomatkalla Feynmanin valokello jätättää niinkuin kuuluukin. Paluumatka suoritetaan eri avaruusaluksella jossa on samanlainen kello. Paluualus lentää valmiiksi vakionopeudella kohtaamistilanteessa jolloin menoaluksen kellon näyttämä asetetaan paluualuksen kelloon ja taas kello jätättää paluumatkalla eikä mitään kiihtyvyyksiä tarvitse ottaa huomioon.


    • ”Avaruusalus lähtee Maan pinnalta, vauhtia on 0,8c.”

      Olettakaamme, että alus on jo valmiiksi tuossa nopeudessa, jolloin voimme jättää kiihdytyksen vaikutuksen huomioitta. Samoin Maapallon painovoiman aiheuttama pieni ajan hidastuminen jätetään huomioitta.

      ”Maan pinnalla aika on kulunut 30 minuuttia, Maasta katsottuna aluksen kello näyttää että aluksessa on kulunut 18 minuuttia.”
      ”Aluksessa aika on kulunut 30 minuuttia, aluksesta katsottuna Maan kello näyttää että Maassa on kulunut 18 minuuttia.”

      Totta. Pitää kuitenkin huomioida, ettei alus ja Maa ole samassa koordinaatistossa. Koska niiden välillä on matkaa ne eivät itseasiassa ole edes samaa mieltä ”nyt” hetkestä.

      ”Maan pinnalla aika on kulunut 60 minuuttia, Maasta katsottuna aluksen kello näyttää että aluksessa on kulunut 36 minuuttia.”

      Tosin maassa oleva ei tässä vaiheessa vielä näe aluksen kelloa, mutta aluksen kello näyttää 36 minuuttia juuri kääntymis-hetkeä ENNEN.

      ”Aluksessa aika on kulunut 60 minuuttia, aluksesta katsottuna Maan kello näyttää että Maassa on kulunut 36 minuuttia.”

      Tuo on väärin. Kun avaruusaluksen kello on 60 minuutin kohdalla, niin alushan on jo lähes saapunut takaisin Maahan!

      Tarkoittanet, että kun aluksen kello näyttää 36 minuuttia (juuri kääntymishetken massiivista jarrutusta ennen), niin Maassa oleva kello näyttää aluksesta katsottuna olevan tällöin vasta 21.6 minuuttia! Maan aikahan kulkee aluksen näkökulmasta sen aikaa hitaammin.

      ”Alus tekee täyskäännöksen, ja palaa Maahan.”

      Niin ja millä matkalla alus jarruttaa ja kiihdyttää kohti Maata? Välitön nopeuden muutos johtaisi äärettömään kiihtyvyyteen, mikä on mahdottomuus, mutta leikkikäämme mukana.

      Maasta katsoen aluksen kääntymishetki ALKAA 60 minuutin kohdalla, jolloin aluksen kello näyttää 36 minuuttia. Sen jälkeen alus katoaa näkyvistä. Aluksen ääretön kiihtyvyys tekee siitä käytännössä kuin Mustan aukon, missä aluksen aika näyttää Maasta katsottuna pysähtyvän, jolloin aluksesta lähtevä valokaan ei pääse karkuun. Pysähtymisen kesto on tässä tapauksessa 24 minuuttia, joka jälkeen alus tulee taas näkyviin ja on nyt matkalla kohti Maata nopeudella 0.8c. Aluksen kello näyttää tässä vaiheessa edelleen 36 minuuttia, mutta Maassa oleva kello näyttääkin jo 84 minuuttia.

      Paluumatka kestää Maasta katsottuna saman 60 minuuttia, mutta avaruusaluksen kello etenee tässä ajassa vain 36 minuuttia eli saman verran kuin menomatkakin.

      ”Alus saapuu maahan, kelloja verrataan.
      Aluksen kello on edennyt 72 minuuttia, Maan kello on edennyt 120 minuuttia.”

      Jep.

      ”Kysymys: Aluksesta katsoen, mitä näyttää Maan kello, kun aluksessa on kulunut 90 minuuttia? Vai missä menee pieleen?”

      Alus saapui Maahan aluksen kellon mukaan 72 minuutin kohdalla, joka jälkeen se on ollut maassa 18 minuuttia. Tällöin Maan kello näyttää 138 minuuttia.

    • kelloista en nyt piittaa, ku ne ihan huuhaajuttuja, mutta semmonen kiinnostas, että jos tästä Maapallon seutuvilta lähetään menee vaikka toiseen tähteen valon nopeudella, niin eikös siellä avaruusaluksen takaikkunassa näyttäs Maapallo seuraavan perässä. Nyt kun täällä on puhuttu tästä valon laajentumisesta, niin kasvaako tää perässä näkyvä maapallo sitten koko matkan, ja kuinka isoksi se voi sitten muuttua ja häiveneekö se sitten jossain vaiheessa ja jos häivenee, niin mitä sitten avaruusaluksen takaikkunasta näkyy? Etuikkunassahan näkymä onkin sitten erilainen, mutta kysyn siitä sitten jos tästä tulee asiallista vastausta, mitä vähän epäilen, koska täällä S24 ei nyt kovin älykästä porukkaa tunnu olevan.

      • Anonyymi

        Näkymä on yksinkertainen. Avaruusaluksen takaikkunasta katsottaessa maapallo jää koko ajan kauemmaksi silloin, kun alus kulkee poispäin. Ei se ole yhtään tämän vaikeampaa vaikka aluksen nopeus olisi mitä hyvänsä (huom: valonnopeutta alus ei voi saavuttaa).


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Näkymä on yksinkertainen. Avaruusaluksen takaikkunasta katsottaessa maapallo jää koko ajan kauemmaksi silloin, kun alus kulkee poispäin. Ei se ole yhtään tämän vaikeampaa vaikka aluksen nopeus olisi mitä hyvänsä (huom: valonnopeutta alus ei voi saavuttaa).

        Lähellä valonnopeutta taakse jäävältä maapallolta tuleva valo olisi äärimmäisen punasiirtynyttä, kun taas edestäpäin tuleva valo olisi sinisiirtynyt.
        Savorisen laajenevat valot ja - planeetat ovat hömppää.


    • Anonyymi

      Avaruus laajenee niin että jokaisessa paikassa kaikki muut kaukana olevat paikat näyttävät liikkuvan poispäin. Jokainen piste on laajenemisen keskipiste.

      • mutta se piste ei laajene.
        -nerokasta


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1858
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1798
    3. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      117
      1761
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      70
      1567
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      60
      1432
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1246
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    8. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1118
    10. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1102
    Aihe