Aihe

Uutta MTV:n 'Sukuni salat' - ohjelmaa odotellessa (alk. 15.2.) tutustu tähän juttuun...

Anonyymi

(Myös nykyään) "Netissä voit helposti rakentaa oman sukupuusi
Suomalaiset ovat jälleen joukolla innostuneet etsimään sukujuuriaan. Kynnystä ovat madaltaneet useat nettipalvelut, joiden sivuilla voi koota oman sukupuunsa. Ilmaisia nämä ohjelmat eivät ole kuin aivan alussa. /_

[# Täällä löydät Suomen vanhat (yli 100-v.) digitoidut l. kuvatut kirkonkirjat /rippikirjat ym. asiaan liittyvät joiden avulla pääset alkuun kun esitiedot isovanhempien jne. tiedot ovat jo hallussa, - https://www.sukuhistoria.fi/sshy/index.htm ]
--->
Kotimaan Uutiset
https://yle.fi/uutiset/3-8453681 _Yle
"Oman sukupuun rakentaminen verkossa sujuu periaatteessa helposti. Kirjaudut palveluun, jonne voit syöttää omia tietoja sukulaisistasi, esimerkiksi vanhempien ja isovanhempien syntymäajat ja -paikat. Ohjelma vertailee sinun antamiasi tietoja muiden käyttäjien luovuttamiin tietoihin ja ilmoittaa, jos on löytynyt osuma eli todennäköinen uusi nimi sukupuuhusi.

Suomen Sukututkimusseuran toiminnanjohtaja Pasi T. Kuusiluoma ei suhtaudu uuteen ilmiöön mitenkään negatiivisesti.

– Vähän pinnallistahan tämä ehkä on, mutta toisaalta verkon sukupuuohjelmat ovat erinomainen sisäänheittotuote sukututkimuksen pariin, Kuusiluoma sanoo.

Kysy lupa sukulaisen tietojen käyttöön
Sukupuuta verkossa kasaillessa uusilta harrastajilta saattavat unohtua Suomen tietosuojalait. Esimerkiksi elossa olevan sukulaisen tietoja ei saa verkkoon laittaa, jos ei ole kysynyt siihen erikseen lupaa.

Kuten netissä ja sosiaalisessa mediassa muutenkin kannattaa olla myös kriittinen muiden syöttämien tietojen suhteen. Tietoa ei pidä tarkistamatta uskoa.

Kannattaa myös muistaa, että ilmaisina mainostetut sukupuuohjelmat ovat maksuttomia vain alussa. Esimerkiksi viime aikoina mainontaan Suomessa panostaneen My Heritage -ohjelman maksut alkavat juosta, kun sukupuuhun on saatu koottua 250 ihmisen nimet.

Internet toi kirkonkirjojen tiedot verkkoon
Jossain vaiheessa sukupuuohjelmalla sukuaan tutkivakin törmää seinään. Omat ja muiden kanssa vaihdetut tiedot eivät enää riitä ja on ryhdyttävä kaivelemaan kirkonkirjoja. Tämä käy nykyään onneksi helposti netissäkin, jopa alkuperäisten kirkonkirjojen avulla. Suomessa kirkonkirjoja on digitoitu aktiivisesti ja niitä voi etsiä netistä esimerkiksi Suomen Sukuhistoriallisen Yhdistyksen digiarkistosta(siirryt toiseen palveluun) tai Arkistolaitoksen digitaaliarkistosta(siirryt toiseen palveluun).

Alkuperäisten asiakirjojen lisäksi sukututkijan työtä helpottavat erilaiset ilmaiset tietokannat, joihin on syötetty Suomen eri seurakuntien luetteloja syntyneistä, vihityistä ja kuolleista sekä muuttaneista. Tällaisia netistä löytyviä hakutietokantoja ovat Suomen Sukututkimusseuran HisKi (siirryt toiseen palveluun)ja luovutetun Karjalan kirkonkirjoista koostettava KATIHA(siirryt toiseen palveluun).

Sadattuhannet suomalaiset harrastavat sukututkimusta
Sukututkimus on yksi suosituimpia harrastuksia. Internetin myötä sen aloittaminen ja tekeminen on muuttunut helpommaksi kuin 1980-luvulla, kun suomalaiset ensimmäisen kerran sankoin joukoin kiinnostuivat siitä.

Pitkään tyypillinen sukututkimukseen hurahtanut oli kuusikymppinen, pian eläkkeelle jäävä tai jo jäänyt harrastaja, jolla oli aikaa tiedon kaivamiseen. Aikaa tarvittiin, koska tietoja joutui usein kaivamaan eri arkistoista useammalta paikkakunnalta.

Tiedon helpomman saatavuuden myötä mukaan on tullut myös keski-ikäisiä ja nuoria työssäkäyviä harrastajia.

Tarkkaa lukua huomattavasti kasvaneesta harrastajamäärästä ei ole, mutta Suomen Sukututkimusseuran toiminnanjohtaja Kuusiluoma puhuu jopa 250 000 suomalaisesta, jotka jollain tapaa harrastavat sukututkimusta."

Lue myös:
Suomalaiset ovat maailman innokkaimpia sukututkijoita – näin sinäkin pääset juurillesi
17.11.2015

3

<50

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Kyllä sen ihmisen suku haaran näkee nenästä se kun säilyy viidenteen polveen jos on esim, hevosmies sukua.

   • Anonyymi

    Niin no... "ne hevosmiehet ja tinurit" joita kommentoija mahdollisesti tarkoitta ovat heikosti kirjoihin tallennettuja.
    Syynä ollut tavallisemmin irtolaisuus "veren perintönä" oleva liikkuvuus ja jatkuva paikanvaihto koko maata ajatellen useimmiten! Mutta jos ei paikkaa ollut maisemaa vaihdettiin se oli selvä!
    Mutta joskus heitä on asunut paikallaankin ns. j jos lapsia on syntynyt on heistä merkinnät sillä kaste oli pakollinen - vaikka ns. avioliittoon vihkiminen ( kirkollisesti) ei ollut heidän päätavoitteena jos nytkään!?
    Mutta kaikkineen heidän sukupuunsa rakentaminen on ollut ja on hankalaa jos pääsevät 2-3-polven taakse se on saavutus.
    Mutta jos joukossa on ns. valkolaisen verta on asiantila toinen, ja sitä on paljon!
    Ja totuushan on suomen ''must.-heimolaisissa'' on paljon suomalaisveren perintöä, mutta valintana on ollut jatkaa siitä huolimatta sitä toista kulttuuria sitoumuksitta!
    Ns. puhdasverisiä he eivät ole jos verrataan satojen vuosien takaisiin!

    Nyky-romanoissa sen voi havaita välittömästi, ja he vain haluavat elää siinä vanhan kulttuurin mukaisesti!


  • Anonyymi

  Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Stockmannista kirpputori

   Laatutavaratalosta kirppariksi, niin se maailma muuttuu. Pöly ja tunkkaisuus leijailee sieraimiin kun astuu Stockalle kirppariin, ennen tuoksui parfyy
   Maailman menoa
   171
   9308
  2. Mistä ihmeestä te saatte voimaa

   En jaksa enää tätä koronaa. Tuskin olen ainoa ja voisi sitä pahemminkin olla, mutta en silti enää jaksa. Aloitetaan nyt vaikka sillä, että minulla on
   Maailman menoa
   357
   6775
  3. Miksi koronan annetaan nyt levitä?

   Miksi rajoitustoimet ei astu voimaan heti. Nyt annetaan lomalaisten levittää virusta ympäri maata. Lisäksi rajat on auki ja virus leviää sieltäkin. Tä
   Maailman menoa
   345
   4432